Decra Tag: Beregn hvad et nyt AeroDek tag koster her

Decra tag (også kaldet AeroDek) er en ståltagtype, der har været et populært valg i Danmarks parcelhusområder i over 25 år. Decra byder nemlig på en lang levetid med 30 års garanti, og takpladernes lave vægt gør dem til en fremragende tagbelægning til tag-på-tag løsninger.

Find ud af mere om priser, varianter og tips til montering af Decra på dit tag i artiklen herunder.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 12. juli 2023
Decra Tag
Decra Tag er en af de populære tagtyper i Danmark, især fordi de er mulige at på lægge udenpå eksisterende tag, hvilket gør tagopgaven markant billigere.
Two columns
Vertical
Horizontal
Prisberegner til Tag
Prisestimatet
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Payment method: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}

📝 Modtag 3 faste tilbud på nyt tag 📝

Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.

Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.

Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder

Hvad er prisen for et Decra tag inklusive montering?

Omkostningerne ved et Decra tag inklusive montering afhænger primært af, om tagbelægningen monteres oven på det nuværende tag. Ved at vælge denne såkaldte tag-over-tag løsning kan man nemlig spare 30-40 procent af de samlede udgifter til tagrenovering.

PRIS for Decra tag

Et nyt Decra tag (AeroDek-tag) med en tag-over-tag-løsning koster normalt mellem 700 og 1.000 kr. inklusiv moms pr. m2. Prisoverslaget inkluderer nye tagrender og rygninger og udføres af en tagdækker med BMI RoofPro-certificering, som yder 20 års garanti på udførelsen.

Hvis det drejer sig om et helt nyt Decra tag, vil prisen pr. kvadratmeter være væsentligt højere, da der i dette tilfælde også skal tages højde for omkostningerne til fjernelse af det eksisterende tag og montering af nyt undertag.

Priseksempel: Installation af AeroDek (Decra) på et 100 m2 tag

I dette eksempel er der benyttet en tag-på-tag-metode, hvor AeroDek er monteret ovenpå et ældre, eksisterende tag med bølgeeternit. Det drejer sig om et 100 m2 tag på et etplanshus, så der er ingen behov for leje af stillads. Prisen omfatter nye rendejern, tagrender og nedløb, men ikke andet tagtilbehør som for eksempel ovenlysvinduer eller tagkviste.

Der er 30 års produktgaranti og 20 års udførelsesgaranti, da opgaven er udført af en tagdækker med BMI RoofPro-certificering. Prisen inkluderer også nye sternbræt omkring taget og opretning af tagkonstruktionen med forstærkning af spærrene. Derudover er der nye rendejern og tagrender i galvaniseret stål samt nye nedløb med 15 års garanti.

Prisen er i alt 89.600 kr.

Læs også: Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2023 Priser)

Forskellige Decra modeller og farvevarianter

Forskellige Decra modeller og farvevarianter
Der findes forskellige Decra modeller og farvevarianter, så du selv kan vælge den farve og model der passer bedst til dit hjem.

Decra fås i tre forskellige modeller og adskillige farvemuligheder. De to oprindelige modeller er Decra Classic og Decra Elegance (også kendt som AeroDek Classic og AeroDek Elegance). En nyere tilføjelse til ståltagsserien fra samme producent, BMI Danmark, er Quadro by Icopal.


Decra Classic (AeroDek Tradition)

Decra Classic var den første udgave af Decra. De fleste boliger med Decra installeret på taget vil derfor være Decra Classic, som i dag går under navnet AeroDek Tradition.

Decra Classic er karakteriseret ved det traditionelle tegl design og stålets robusthed.

Decra Elegance (AeroDek Elegance)

Decra Elegance besidder en skinnende overflade og skiller sig ud ved at efterligne almindelige glaserede tagsten. Designet minder om Classic, men den har en pulverlakeret overflade.

Quadro by Icopal

Quadro skiller sig tydeligt ud fra Decra i sit udseende. Mens Decra efterligner det traditionelle tegltag, tilbyder Quadro en mere minimalistisk og nutidig æstetik. Dette gør Quadro eksempelvis velegnet til et moderne parcelhus.

Quadro kommer med nøjagtig samme garanti, kvalitet og levetid som Decra og AeroDek, så det eneste, der skiller sig ud, er designet.

Hvad er Decra?

Bemærk: Decra sælges nu under navnet AeroDek.

Decra og AeroDek stålplader er konstrueret med en kerne af stål, der er galvaniseret med aluzink og belagt med enten keramisk farvet stengranulat eller slagfast pulverlakering. Dette garanterer en lang holdbarhed og enestående kvalitet.

Producenten af Decra og AeroDek – BMI Danmark – har gennem over 100 år været en af landets førende producenter af tagmaterialer, og Decra har været tilgængelig på markedet siden 1957. Med Decra får du derfor en tagdækning, der er gennemprøvet under alle forhold og som er baseret på mange års erfaring.

Hvad er levetiden og garantien for Decra-tag?

I Danmark vedrører 43 % af alle indberettede byggeskader taget, ifølge Byggeskadefonden. Derfor er det essentielt, at du er opmærksom på din garanti, når du får lagt et nyt tag.

Under tagrenoveringer skelner man mellem produktgaranti og udførelsesgaranti. Produktgarantien dækker kun fejl og mangler ved tagbelægningen selv, mens udførelsesgarantien også omfatter udførelse og eventuelle følgeskader på dit tagprojekt.

Decra og AeroDek tilbyder en produktgaranti på henholdsvis 40 og 30 år, men du kan forvente en levetid på 40-50 år for taget.

Læs også: Gratis tagtjek: Få styr på eventuelle skader i taget nu

30 års produktgaranti

Decra og AeroDek tilbydes med en produktgaranti på henholdsvis 40 og 30 år. BMI Danmark, som i dag er forhandler af AeroDek, tilbyder en udvidet produktgaranti, der går betydeligt ud over de almindelige forbrugerrettigheder ifølge købeloven eller lovgivningen generelt.

Hvis tagbelægningen fra BMI gennemtæres inden for garantiperioden, vil BMI dække alle omkostninger til udskiftning eller reparation, inklusive arbejdslønnen for nedtagning og genmontering.

20 års garanti på udførelse

Udførelsesgarantien for Decra og AeroDek afhænger naturligvis af, hvilken tagentreprenør du vælger til at stå for tagrenoveringen.

Fabrikanten af Decra og AeroDek – BMI Danmark – tilbyder en speciel garantiløsning for tagfirmaer, der er en del af BMI RoofPro-ordningen. Hvis du vælger en RoofPro entreprenør, er du sikret med en 20-års udførelsesgaranti. Denne ordning inkluderer også dækning i tilfælde af konkurs hos tagfirmaet, og garantien nedskrives ikke i løbet af garantiperioden.

Decra-taget er velegnet til at lægge oven på gamle tagbelægninger

Decra-taget er velegnet til at lægge oven på gamle tagbelægninger
Decra-taget er velegnet til at lægge oven på gamle tagbelægninger

En relativt økonomisk og overkommelig metode til at renovere sit tag er ved at konstruere et nyt tag oven på det eksisterende tag. Dette er blevet en stadig mere populær løsning, der kan give huset nyt liv på en budgetvenlig måde. Faktisk lægger Jydsk Tagteknik 9 ud af 10 Decra-tage oven på eksisterende tage.

Faktisk kan man spare mellem 30-40 procent af de samlede omkostninger til tagrenovering ved at bevare det eksisterende tag i stedet for at skifte hele taget ud. Dette skyldes, at man kan spare udgifter til ny tagkonstruktion, undertag samt fjernelse af det gamle tag.

Decra-tagbelægningen vejer med sine 7 kg pr. m2 kun 15 procent af vægten for traditionelle tagbelægninger såsom tegltagsten eller betontagsten. Det betyder, at Decra-ståltaget er en passende tagløsning oven på det eksisterende gamle tag af eksempelvis eternitbølgeplader, skifer eller tagpap.

Du kan finde flere oplysninger om løsningen til nyt tag oven på det gamle i vores artikel. Vær opmærksom på, at nyt tag oven på det gamle ikke altid er en god løsning. Dette gælder især, hvis det nuværende tag indeholder asbest.

Læs også: Nyt tag ovenpå det gamle: Vejledning og prisberegner her

Er det muligt at installere solceller på et Decra tag?

Er det muligt at installere solceller på et Decra tag
Ja, det er bestemt muligt at installere solceller på et Decra tag, så længe tagkonstruktionen kan bære den ekstra vægt fra solcellerne.

Det er absolut muligt at montere et solcellesystem på et Decra eller AeroDek tag. Dog er det vigtigt at sikre, at tagkonstruktionen er i stand til at bære den ekstra vægt fra solcelleanlægget.

Hvis du endnu ikke har fået installeret det nye tag, og du allerede ved, at det skal have solceller, kan det være en god idé at overveje en tagløsning med indbyggede solceller. Dette ser ofte pænere ud end et solcelleanlæg, der monteres oven på taget.

For eksempel tilbyder ståltagsproducenten Lindab SolarRoof, som er en ståltagdækning med integrerede og diskrete solceller. Der er også andre producenter af tagløsninger med indbyggede solceller, såsom Solartag og Ennogie. Du kan finde mere information om solcelletag i vores artikel her.

Sådan installeres solcelleanlæg på Decra:

Når man monterer solcelleanlæg på Decra eller AeroDek tage, anvender tagfirmaet tagskruer.

De borer et hul i taget og installerer dernæst tagskruer med en tætningsmembran af gummi og tagtætningsmateriale for at forhindre utætheder i taget.

En vandret aluminiumsstang fastgøres til tagskruen ved hjælp af et beslag, hvorefter solcellepanelerne monteres på denne stang.

Hvilke fordele er der ved Decra?

Decra (AeroDek) byder på en række fordele:

Lydisolerende tagplader

Der var engang, hvor ståltagplader var kendt for at lave støj, når regnen ramte stålet. Dette har ført til, at mange boligejere i dag undgår ståltag på et fejlagtigt grundlag.

Men der er sket en stor udvikling med Decra (og senere AeroDek) gennem tiden, og i dag er alle Decra og AeroDek tagplader lydisolerende. Støjniveauet fra regn på ståltage er således ikke anderledes end på mange andre tagtyper.

Både AeroDek Tradition (tidligere Decra Classic) og AeroDek Unique/Elegance (tidligere Decra Elegance) er lydisolerende tagplader.

  • AeroDek Tradition er belagt med to forskellige størrelser af stengranulat på overfladen. Dette stengranulat opdeler regndråberne, når de rammer tagpladerne og skaber en bemærkelsesværdig lydisolering.
  • AeroDek Unique/Elegance har et patenteret lydisoleringssystem på bagsiden af tagpladerne. Dette system ændrer måden, lyden reflekteres på, hvilket reducerer den karakteristiske trommelyd fra regn betydeligt.


De lydisolerende egenskaber hos AeroDek tagplader sikrer, at støjniveauet under regn ikke er højere end hos andre tagtyper.

En tagbelægning, der er 7 gange lettere og kræver mindre bæreevne fra tagkonstruktionen

Decra og AeroDek er en tagbelægning, der er 7 gange lettere end konventionelle tagbelægninger som beton eller teglsten. Dette udgør kun 15 procent af den samlede vægt for traditionelle tagbelægninger.

Dette medfører en række fordele. Især at Decra og AeroDek ikke nødvendiggør en særlig kraftig tagstruktur for at kunne bære tagbelægningen.

Sikker garantiordning

BMI Danmark, en førende producent, tilbyder en imponerende 30 års produktgaranti og 20 års garanti på arbejdet, hvis du beslutter dig for et tagfirma, der er omfattet af RoofPro-certificeringen.

En simpel og økonomisk løsning

Hvis du beslutter dig for at bruge Decra som en løsning oven på det gamle, eksisterende tag, tager det oftest kun 3-5 dage, før du har et helt nyt tag. Dette er væsentligt hurtigere end omfattende tagrenoveringer med traditionelle tagmaterialer, som kan tage uger eller endda måneder.

Derudover undgår du byggerod, da der ikke er åbent ned til dit hus, mens taget monteres.

Hvilke ulemper er der ved Decra?

Ulemperne ved Decra er primært knyttet til tagets udseende og de udfordringer, der opstår, når man installerer et nyt tag ovenpå det gamle.

Decra og AeroDek består af stålplader med tagstenprofiler. På afstand vil man ikke kunne skelne, at det faktisk er ståltagplader, men nogen med en æstetisk sans vil muligvis hævde, at det ikke er den ‘autentiske’ løsning, eftersom Decra og AeroDek med deres tagstenprofiler blot efterligner tegltag.

Flere og flere vælger Decra og AeroDek som en tag-på-tag-løsning, men dette har sine ulemper. Det kan være mere vanskeligt at overvåge og inspicere det gamle tags tilstand, da det er skjult under det nye Decra tag. Derudover er der specifikke ulemper, hvis det eksisterende tag indeholder asbest.

Priser for gør-det-selv Decra tag

Generelt anbefales det ikke at montere Decra tag på helårshuse selv. Dette skyldes, at du går glip af en 20-årig udførelsesgaranti, og derudover er der risiko for fugtskader og lignende, som kan være dyre at reparere.

Det er dog muligt selv at købe materialerne og ansætte en tagdækker med RoofPro-certificering til at udføre arbejdet for dig.

Decra tagplader kan købes for omkring 200-300 kr. per m2 inkl. moms i de fleste byggemarkeder. Husk dog også at tage højde for omkostningerne til tagtilbehør såsom rygninger, skotrender og tagrender.

Kan et Decra tag males?

Ja, det er absolut muligt at male et Decra tag. Producenten bag Decra, BMI Danmark, tilbyder en række malingsvarianter, der er egnede til Decra.

Decra tagbeklædning besidder dog en farvestabilitet, som skyldes dens ydre stenbelægning, hvilket sikrer, at Decras originale farve bevares i adskillige årtier. Dette betyder, at det normalt ikke er nødvendigt at male Decra taget, da det beholder sin oprindelige farve gennem årene.

Dog kan nogle husejere vælge at ændre farven på deres Decra tag. Dette kan f.eks. ske i forbindelse med en renovering af facaden, hvor den nye farve på facaden gør det hensigtsmæssigt at ændre farven på Decra taget. Det er dog vigtigt at bemærke, at maling af taget kun bør udføres af æstetiske grunde, og at en tagmaling ikke forlænger tagets levetid.

Kondens og ventilation af Decra tag

Decra tagdækningen er udformet på en sådan måde, at det sikrer tilstrækkelig ventilation til taget. De særlige samlinger gør taget vejrbestandigt, samtidig med at det giver mulighed for, at eventuel fugt og kondens kan transporteres ud. Dette reducerer risikoen for råd i spær og lægtekonstruktionen.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at Decra taget skal installeres korrekt for at forhindre kondens. Den optimale form for ventilation i tagrummet opnås, når der ikke er nogen hindringer fra tagfoden til rygningen. Der skal derfor være mindst 60 mm luft mellem eventuel isolering og tagdækningen. Hvis der er hindringer såsom ovenlysvinduer eller kviste, skal der suppleres med taghætter for at lede luften.

Nye tagrender ved udskiftning af tag

Nye tagrender ved udskiftning af tag
Forvent at du er nødt til at udskifte tagrenderne hvis du skal have et decra tag, da taget oftest er højere end et almindeligt tag.

Når du skifter til et nyt Decra-tag på et eksisterende tag, vil det ofte være nødvendigt at udskifte de nuværende tagrender, rendejern og nedløbsrør. Dette er fordi det nye Decra-tag typisk vil være 8-9 cm højere end de gamle tagrender, hvilket betyder, at den nuværende tagrende vil være for lav til at kunne håndtere regnvandet.

Ved at installere nye tagrender sammen med monteringen af Decra-taget, opnår du både en mere effektiv regnvandshåndtering og en flottere finish på taget.

Det er almindeligt, at nye tagrender, rendejern og nedløb er inkluderet i det samlede tilbud på et Decra-tag. Hvis opgaven med nye tagrender faktureres separat, bør du forvente, at det i gennemsnit koster mellem 400-800 kr. pr. løbende meter at få monteret nye tagrender. Du kan læse mere om tagrender i vores artikel her.

Hvad er forskellen mellem Decra og AeroDek?

Icopal har ændret navn til BMI Danmark, og det velkendte Decra ståltag er derfor blevet omdøbt til AeroDek. Produktet er dog stadig det samme, og du kan forvente den samme høje kvalitet og garanti. Herunder kan du se navneforandringerne:

Tidligere navnNyt navn
Decra ClassicAeroDek Tradition
Decra EleganceAeroDek Unique
Decra TagekspertBMI RoofPro

Hvor lang tid tager det at installere et Decra tag?

En af fordelene ved Decra taget er, at det kan lægges hurtigt ved hjælp af en tag-på-tag metode. I modsætning til andre tagdækningsmaterialer og mere omfattende tagrenoveringsprojekter, der kan tage flere uger at udføre, kan et Decra tag typisk lægges inden for 3-5 arbejdsdage.

Areal af huset i grundplanMonteringstid
Hus på 120 m23 arbejdsdage
Hus på 150 m23-5 arbejdsdage
Hus på 200 m25-7 arbejdsdage
Hus på 250 m27-8 arbejdsdage

En yderligere fordel ved tag-på-tag metoden med Decra er, at det er muligt at bo i huset under monteringsprocessen. Da taget placeres ovenpå det nuværende tag, undgår du at have et åbent hus, mens taget lægges.

Hvilke tage kan Decra monteres på?

Decra tag kan installeres på næsten alle slags tagoverflader. Men den mest almindelige brug af Decra tag er som en tag-ovenpå-tag løsning, hvor et nyt Decra tag installeres over et eksisterende tag lavet af tagpap, bølgeplader eller skifer. Jydsk Tagteknik vurderer, at 9 ud af 10 Decra tage, de lægger, udføres som en tag-ovenpå-tag løsning.

Decra er en let tagdækning, der med sin vægt på 7 kg pr. m2 gør den perfekt som tag-ovenpå-tag løsning på lettere tagkonstruktioner. Decra kan også bruges sammen med et undertag, der er enten diffusionsåbent eller diffusionstæt.

Hvordan installerer Decra tagfirmaet taget?

I denne gennemgang af, hvordan tagfirmaet installerer et nyt Decra tag, fokuserer vi på en tag-over-tag løsning, da det er den mest populære metode til at installere et nyt Decra tag.

1. Undersøgelse af tagfladen og eventuel opretning af spær

Inden tagfirmaet påbegynder montering af det nye Decra-tag, skal tagfladen først undersøges. Det er vigtigt, at tagfladen er nogenlunde jævn, så der højst er en afvigelse på +/- 5 mm målt med en 2 meter lang retholt langs spærene. Desuden bør der højst være en afvigelse på +/- 5 mm på tværs af 4 spær med en afstand på 3 meter mellem dem.

Hvis afvigelsen er større end dette, vil tagfirmaet udføre en opretning af spærene. Dette gøres normalt ved at forstærke spærene, så afvigelsen højst er +/- 5 mm.

2. Montering af afstandslister og lægter

Metoden til montering af afstandslister afhænger af, om den nuværende tagbelægning er lavet af bølgeplader eller tagpap og eternit.

Ved installation af et nyt tag oven på et eksisterende bølgetag, skal der monteres en 45 mm høj afstandsplanke, som justeres i højden i forhold til bølgepladernes højde, så afstandsplanken er niveau med bølgepladernes øverste punkt. Afstandslisten skal monteres med cirka 1 meters mellemrum og fastgøres til de eksisterende tagspær eller lægter. Ved montering af Decra tag oven på tagpap eller eternit, skal der monteres en 25 x 100 mm taglægte.

Yderligere skal lægterne monteres for at sikre, at Decra taget bliver fastgjort korrekt til den eksisterende tagbelægning.

3. Montering af Decra taget

Nu vil tagfirmaet installere Decra tagpladerne. Generelt påbegyndes lægningen ved tagets rygning og afsluttes ved tagfoden. Tagpladerne fastgøres til taglægterne med søm (enten almindelige håndsøm eller skudsøm). Sømmenes retning skal være i overensstemmelse med tagets hældning og må ikke monteres horisontalt.

Derudover monteres en ny rygning.

4. Nye tagrender og sternbrætter

Det nyinstallerede Decra-tag vil hæve tagets højde med 8-9 cm. Af denne grund skal der monteres nye rendejern, tagrender og nedløbsrør.

Derudover vil det normalt også være påkrævet at installere et nyt sternbræt og en gavlafslutning.

Få 3 Tilbud på et Decra tag

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om decratag

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er prisen på et Decra tag?

Omkostningerne for et Decra tag afhænger primært af, om tagbelægningen installeres oven på det eksisterende tag. Man kan nemlig spare 30-40% af den samlede pris for tagrenoveringen ved at bruge den såkaldte tag-på-tag metode. Et nyt Decra tag (AeroDek-tag) med tag-på-tag-løsningen koster normalt 700-1.000 kr. inkl. moms per m2. Dette prisoverslag inkluderer nye tagrender og rygninger og udføres af en tagdækker med BMI RoofPro-certificering, hvilket giver en udførelsesgaranti på 20 år.

Er det muligt at montere Decra tag selv?

Det anbefales ikke at selv installere Decra tag på helårshuse. Utilstrækkelig eller fejlagtig montering kan medføre fugtskader og lignende i boligen. Desuden mister du udførelsesgarantien på 20 år, som Decra-certificerede tagfirmaer tilbyder.

På hvilke tagtyper kan jeg installere Decra?

Du kan installere Decra tag på næsten alle tagoverflader. Dog er den mest almindelige anvendelse af Decra taget som en tag-på-tag løsning, hvor et nyt Decra tag installeres oven på et eksisterende tag af tagpap, bølgeplader eller skifer. Jydsk Tagteknik vurderer, at 9 ud af 10 Decra tage, de lægger, udføres som en tag-på-tag løsning.
Decra er en let tagbelægning med en vægt på 7 kg per m2, hvilket gør den ideel som tag-på-tag løsning på lette tagkonstruktioner. Decra kan også bruges med undertag af enten diffusionstæt eller diffusionsåbent materiale.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

BMI Group