TIPS & RÅD

Faskine: Hvad er det?

En faskine er et hulrum hvorfra vand kan sive ud i jorden. Det benyttes som oftest til at lade regnvand fra tag og brolagte overflade sive langsomt ned i jorden på egen grund frem for at sende det i kloakken. Det har den fordel at du ikke skal betale afledningsafgift for dit regnvand og det hjælper med at aflaste kloakken. I denne artikel lærer du hvad en faskine er, hvordan du selv kan lave en og hvad det koster hvis du vil have en entreprenør til at lave den for dig.

Fagekspert
Christian Soelberg Due
Ajourført d. 22. august 2023

Få 3 Tilbud På En Faskine

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Faskine Typer

Der findes grundlæggende to typer faskiner: Den klassiske sten/leca faskine der består af et hulrum med sten eller leca nødder der dækkes af geotekstil og de mere moderne regnvandskasetter. Fordelen ved regnvandskasetterne er at de skaber et større hulrum, men til gengæld er de dyre i indkøb end sten/leca.

Hvilket produkt der er bedst til dit projekt handler ofte om hvor faskinen skal placeres, hvilken jord den skal placeres i og hvor meget du selv ønsker at lave.

Har du f.eks. mulighed for at låne en minigraver eller skal du kun lave en lille faskine kan

Se her hvad en faskine er i videoen

Få 3 Tilbud På En Faskine

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

❓ Ofte Stillede Spørgsmål Om Faskiner

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedenstående FAQ.

Hvad er en faskine?

En faskine er et hulrum i jorden, hvorfra vand fra taget eller belægning kan sive stille og roligt ud i undergrunden. Selve faskinen kan bestå af forskellige materialer, lige fra sten til regnvandskasetter i plastik.

Hvad koster en faskine?

Prisen på en faskine afhænger af tre ting: Hvor meget du selv vil/kan udføre, hvor stort et areal du skal have afledt regnvand fra og hvilken type undergrund du har. En lille faskine til et skur kan koste ned til 5000,- imens en stor faskine til en hel ejendom kan koster op til 40.000,-

Hvordan laver man en faskine?

Man laver en faskine ved at grave et hul og lave et hulrum der kan bruges til at forsinke regnvandet. Hulrummet laves enten med sten eller en regnvandskassette og pakkes ind i en fibertex dug som sørger for at faskinen ikke fyldes med jord, men at vandet kan sive ud i jorden.

Hvor stor skal en faskine være?

For at udregne hvor stor en faskine du skal bruge skal du kende to oplysninger: Hvor stort et areal du ønsker at aflede regnvand fra og den hydrauliske ledningsevne for din undergrund. Derefter skal du benytte beregneren som du finder her til at udregne størrelsen på din faskine. Som tommelfingerregel skal faskinens rumfang udgøre 1m3 for hver 30 m2 i lerjord, et tal der kan justeres ned hvis jorden består af sand og grus.

Kan man selv lave en faskine?

Ja du kan og må gerne selv lave en faskine. Du skal dog første søge om tilladelse og beregne størrelsen på den. Er faskinen blot til en carport eller et skur er det en opgave de fleste kan klare med en skovl, spade og trillebøre over et par weekender. Er det et større areal er der dog behov for maskiner til gravearbejdet.

Hvad er fordelene ved en faskine?

Fordelen ved en faskine er at du slipper for afledningsafgift når du ikke sender det i kloakken som spildevand. Nogle steder kan du også få dele af dit tilslutningsbiddrag retur hvis du anlægger en faskine og du hjælper med at aflaste kloakken.

Hvad er ulemperne ved en faskine?

Ulempen ved en faskine er at du skal betale for anlægningen og skal have gravet i din have. Efter anlægningen er der kun meget begrænset vedligehold ved en faskine og der er derfor ikke nogle større ulemper.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Teknologisk Institut

LAR i Danmark

Henvisninger:

Folderen Overløb fra faskiner til dybereliggende jordlag fra Naturstyrelsen

Klimatilpasning.dk