Tips & Råd

Højvandslukke: Hvad er det?

Har du prøvet at vandet er gået retur fra kloakken og ind i din kælder? Så bør du overveje om du ikke skal have monteret et højvandslukke i dine rør og undgå at det kan ske igen. I denne artikel ser vi på hvad et højvandslukke er, hvilke typer der findes og hvad det koster. Læs med herunder.

Fagekspert
Christian Soelberg Due
Ajourført d. 24. august 2023

Vand søger naturligt imod det laveste punkt i et bassin og i kloakken er det normalt kloakrørene i vejen. Problemerne opstår først når de kloakrør er fyldt og det laveste punkt pludseligt er din kælder for her stopper vandmængderne ikke før niveauet i kloakken falder igen.

Af samme grund er der sjældent et toilet i kælderen og kun gulvafløb, tilslutning til vaskemaskine og måske en håndvask. Det er det vi kalder for gråt spildevand og det er langt lettere at håndtere end det sorte spildevand fra toilettet.

Hvis du først har haft vand i kælderen en gang vil du gøre næsten alt for at undgå det igen og med et gulvafløb med højvandslukke kan det klares til en overkommelig pris, men er det den rette løsning til din kælder? Det ser vi på i næste afsnit.

Få 3 Tilbud På Et Højvandslukke

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

🚰Hvordan virker en højvandslukke?

Et højvandslukke til dit gulvafløb er en relativt simpel anordning og minder mest af alt om en envejsventil. Men i modsætning til en almindelig envejsventil hvor vandet indefra åbner ventilen fungerer en højvandslukke ved at lukke for vandet hvis det løber retur. I det tilfælde kaldes det en højvandslukke til gulvafløb med automatisk lukning.

De fleste billige modeller er dog med manuel lukning hvilket betyder at du skal ned og lukke for den hvis der udsendes en varsel om skybrud for dit område. Det er også derfor mange forsikringsselskaber udsender gratis advarsler om skybrud.

Som en bonus kan du slå to fluer med et smæk og købe en højvandslukke med indbygget rottespærre

Se i videoen hvordan en højvandslukke virker

💰Hvad koster en højvandslukke?

En højvandslukke til gulvafløbet koster fra 6500,- og opefter. Prisen inkluderer ophugning af gulvet, selve højvandslukken, tilslutning og reetablering med beton.

Skal der f.eks. lægges fliser eller lignende på gulvet efterfølgende vil prisen være højere og der kan også være brug for at lave ændriger i kloakken som kan betyde en højere pris.

Har du flere gulvafløb i kælderen som skal bruge en højvandslukke vil prisen for de efterfølgende afløb typisk være fra 5.000,- og opefter. Det er dog ikke altid nødvendigt da du nogle gange kan nøjes med at montere på gulvafløbet tættest på faldstammen.

For at få en mere nøjagtig pris på et højvandslukke til gulvafløb kan du klikke på knappen under beregneren “Få Uforpligtende Tilbud” hvorefter du vil få 3 tilbud fra håndværkere tilknyttet 3byggetilbud.dk

Få 3 Tilbud På Et Højvandslukke

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

🧰 Kan jeg selv montere et højvandslukke?

At montere en højvandslukke er en kompliceret opgave og en skjult installation. Derfor må du ikke selv udføre denne forbedring af dit hjem, men skal have en autoriseret kloakmester til at udføre opgaven.

Hvis du har hænderne skruet godt på kan du istedet overveje at spare lidt på installationen ved selv at brække gulvet op inden installationen og evt. selv etablere det igen bagefter. Det kan hurtigt spare dig for et par tusinde kroner.

Få 3 Tilbud På Et Højvandslukke

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

❓ Ofte Stillede Spørgsmål Om Højvandslukke I Gulvafløb

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad koster et højvandslukke?

Et højvandslukke koster fra 3.500,- incl montage ved et enkelt højvandslukke i gulvafløbet ved nybyg og op til 60.000,- for et højvandslukke monteret i en gennemløbsbrønd med alarm og elektronisk betjening.

Hvordan virker et højvandslukke?

Et højvandslukke indeholder en eller flere ventiler som sikrer imod tilbageløb fra kloakken samtidig med at de sikrer at spildevand stadig kan komme ud. Det er altså en form for envejsventil.

Må jeg selv montere et højvandslukke?

Nej det må du ikke. Da det er en skjult installation skal den monteres af en autoriseret kloakmester.

Skal et højvandslukke vedligeholdes?

Et højvandslukke skal vedligeholdes i henhold til DIN 1986 som kræver en “vedligeholdelse” af den to gange årligt med følgende krav:
– Vedligeholdelsen skal foretages af en fagkyndig person.

– Til reparationer, vedligeholdelse og forlængelse må der kun bruges
originale dele.

– Defekte dele skal udskiftes, ikke repareres.

– Ved anvendelse af kameraer og rengøringsredskaber (rengørings‐
spiral, højtryksrenser) skal højvandslukket beskyttes mod mekaniske
beskadigelser.

– Påbegynd først vedligeholdelsesarbejder, når det er sikret, at der
ikke foreligger nogen tilbageløbssituation, og at de afvandningssy‐
stemer, som ligger før højvandslukket, ikke benyttes

Det betyder at der lovgivningsmæssigt er krav om to årlige service besøg hvor dit højvandslukke tjekkes og serviceres.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Kloakviden.dk

Retsinformation.dk

Bygningsreglementet BR18