Hvad bruger mest strøm? Se top 10 strømslugere i hjemmet her

Mange danskere kan spare op til en tredjedel af deres elforbrug. Her er ti store strømslugere, som du helt sikkert har i dit hjem, og som kan være en træls økonomisk byrde. Vi vil her guide dig igennem, hvordan du minimerer dit strømforbrug og derved også din elregning.

På et år bruger en gennemsnitsdansker omkring 1.600 kWh i hjemmet. Men med nogle få justeringer, kan dette reduceres til omkring 1.000 kWh om året, uden at man skal gå på kompromis med komforten. Det kan give en markant besparelse på din elregning, især i en tid med stigende elpriser.

Derfor har vi her samlet 10 strømslugere, som du skal være opmærksom på. Fra tv-apparater, computere, printere, højttalere, spillekonsoller til routere.

Vi vil guide dig igennem, hvordan du minimerer deres energiforbrug. Så læs med her, hvis du vil spare penge på elregningen.

Hvad bruger mest strøm Se top 10 strømslugere i hjemmet her
Hvad bruger mest strøm? Se top 10 strømslugere i hjemmet her

Tjek dit strømforbrug

Vil du vide, hvor meget strøm dine hvidevarer og el-apparater bruger? Så kan du let finde det ud med en energimåler. Med den kan du nemt måle, hvor meget strøm dine apparater bruger. Så bliver det lettere at holde styr på strømforbruget.

Nedenfor finder du en energimåler til hjemmet

Se hvor meget strøm dine el-apperater bruger i hjemmet

Hvis du ønsker at vide hvor meget dine el-apperater bruger i strøm derhjemme, så anbefaler vi at du bruger en energimåler.

Du kan også anvende Sparenergi.dk’s beregner her hvor du kan beregne forskellige apparaters el-forbrug samt besparelsen ved at skære ned på forbruget.

Håndklædetørre

En håndklædetørrer kan koste dig meget strøm, hvis den står tændt eller på standby hele året rundt. Forbruget pr. time er 120 watt/120 watt-timer (Wh), hvilket giver et årligt forbrug på 1.050 kWh.

Sådan sparer du på strømmen

Hvis du ønsker at spare på strømmen, skal du som udgangspunkt helt droppe håndklædetørreren. I stedet kan du hænge dine håndklæder til tørre på en knage eller stang, og sørge for god udluftning på badeværelset. Du kan også tørre håndklæderne udenfor.

Hvis du alligevel ønsker at anvende en håndklædetørrer, så sørg for at vælge en med timer. Således kan du indstille den til automatisk at slukke, når håndklæderne er blevet tørre. Endvidere er det også en god ide at vælge en tørrer, der opvarmes ved hjælp af vand, da dette vil reducere energiforbruget.

Læs også: Energieffektive vinduer? Sådan vælger du de bedste typer

Akvarie

Størrelse: 400 liter

Inkl. lys, varme og pumpe

Årligt forbrug: 1.000 kWh

Vil du have et stort akvarie? Det på 400 liter har et stort strømforbrug på omkring 1.000 kWh om året. Men der er måder at spare på strømmen.

Sådan sparer du på strømmen

Du kan overveje et mindre akvarium. Et akvarie på 200 liter har et forbrug på ca. 275 kWh hvert år. Og et lille akvarium på 50 liter forbruger kun 210 kWh. Så hvis du ønsker at spare på strømmen, kan du vælge de mindre akvarier.

Gaming Enheder

Gaming Enheder strømforbrug

Hvis du er en hardcore gamer, er det vigtigt at have en high end gamer pc, som kan klare de tunge spil. Det giver dog ofte et højt energiforbrug – nærmere bestemt 521,5 watt/521,5 watt-timer (Wh) pr. time. Det giver et årligt forbrug på 760 kWh.

Grafikkortet er det, der bruger mest strøm, så jo tungere spil du spiller, jo mere strøm bruger det. Derfor er det essentielt, at du optimerer din pc til det spil, du skal spille. Når du ikke er i gang med at spille, skal du slukke for computeren, da det hjælper med at spare strøm. Hold også computeren fri for støv, da det kan føre til et øget forbrug.

Sådan sparer du på strømmen

Hvis du overvejer at opgradere eller få en ny pc, så vælg en med et lavt energiforbrug. Alternativt kan du også overveje at spille på en spillekonsol som Playstation eller X-Box, da de bruger mindre strøm.

Gør du disse ting, kan du se frem til at få mest muligt ud af din gamer pc, uden at det koster dig en formue i strømregningen.

Læs også: Energiglas i gamle vinduer: Se muligheder og beregn pris

Halogenpærer

Halogenpærer kan være en dyr fornøjelse, men heldigvis findes der andre lyskilder, som er billigere og mere energivenlige. Et halogenpære forbrug årligt ca. 511 kWh.

Sådan sparer du på strømmen

Hvis du ønsker at spare strøm, kan det være en god ide at foretage en runde gennem boligen for at checke, hvilke pærer der sidder i dine lamper. Er det gamle sparepærer eller måske en gammel glødepære, kan du med fordel udskifte dem med LED-pærer. LED-pærer bruger mellem 2,3-4,5 watt, hvilket svarer til 25-40 watt målt efter de gamle glødelamper. Dette kan resultere i et årligt forbrug på 3,4-6,5 kWh.

Husk at aflevere brugte pærer på genbrugsstationen eller andre steder, der indsamler dem. På denne måde kan du spare både penge og strøm!

Så hvad er en kilowatt-time (kWh)? 

Det er den måleenhed, der bruges til at beregne dit elektriske forbrug. Det kan også læses som “1.000 watt i en time”. Hvis en elkedel har en effekt på 1.000 watt, vil den forbruge 1 kWh, når den er tændt i én time. Hvis et elektrisk apparat har en effekt på 1 watt, skal det stå tændt i 1.000 timer (41,7 dage) for at forbruge 1 kWh.

Cirkulationspumpe (Fra før 1995)

Har du en ældre cirkulationspumpe? Så kan den være skyld i, at du bruger masser af strøm – den kører nemlig hele tiden, og forbruger op til 55 watt/55 watt-timer (Wh) pr. time og 482 kWh om året.

Sådan sparer du på strømmen

Du kan spare en masse energi ved at skifte den gamle cirkulationspumpe ud med en ny, mere energivenlig model. Den bruger meget mindre strøm – kun ca. 120 kWh årligt.

Vil du vide, om din cirkulationspumpe er for gammel? Så kan du følge disse retningslinjer:

Hvis watt-tallet er 50 watt eller derover, så bør den skiftes ud – uanset alder.

Hvis pumpen har indstillinger eller et håndtag til at regulere driften, så er den for gammel og bør udskiftes.

Hvis du er usikker, så spørg din vvs – husk at have oplysninger om pumpen klar.

Amerikanerkøleskab

Mange amerikanerkøleskabe bruger en del strøm, da de har en ekstra funktion, der gør det muligt at lave isterninger og koldt vand. Det årlige strømforbrug for disse køleskabe er typisk ca. 400 kWh.

Køleskabe, der er større end 300 liter og ældre end 5 år, bruger 144 kWh årligt. Og de, der er yngre end 5 år, bruger 123 kWh hvert år. Kølefryseskabe, der er større end 200/100 liter og ældre end 5 år, forbruger 313 kWh pr. år, mens de, der er yngre end 5 år, forbruger 232 kWh pr. år.

Der er flere måder, du kan spare strøm og penge, når det kommer til køleskabe. Først og fremmest skal du sikre, at du tør mad fra fryseren op i køleskabet, og at du holder temperaturen på 5 grader. Desuden skal du sørge for, at der er mindst nogle centimeter fra køleskabets bagside til væggen, så det kan komme af med varmen. Endelig skal du huske at fjerne støvet fra ribberne bag køleskabet med jævne mellemrum.

Sådan sparer du på strømmen

Hvis du skal købe et nyt køleskab, vil det være bedst at vælge et almindeligt køleskab frem for et amerikanerkøleskab. Derudover kan du spare endnu mere strøm og penge ved at vælge et køleskab med det bedste energimærke.

Selvom det er muligt at spare penge og strøm ved at investere i et nyt køleskab, anbefaler vi, at du først skifter, når det gamle køleskab ikke kan mere. På den måde kan du udskyde investeringen, men samtidig minimere den CO2-belastning, som produktionen af et nyt køleskab vil give miljøet.

amerikanerkøleskab og opvaskemaskine strømforbrug

Opvaskemaskine

En daglig opvask kan hurtigt løbe op i udgifter, da energi- og vandomkostningerne ofte er høje. En opvask med energimærke A har et forbrug på 1,14 kWh, hvilket svarer til en årlig udgift på 415 kWh. Derudover skal man også tænke på udgifter til opvaskemiddel, -pulver eller -tabs.

Sådan sparer du på strømmen

Hvis du gerne vil spare penge, bør du fylde opvaskemaskinen helt op, før du starter den. Det er ikke nødvendigt at vaske hver dag – brug i stedet energispareprogrammet og vask, når strømmen er billigst. Det er heller ikke nødvendigt at skylle madresterne af, før du sætter dem i maskinen – skrab i stedet resterne ned i posen til det organiske affald.

Hvis din opvaskemaskine er så slidt, at det ikke kan betale sig at reparere den, bør du vælge en ny med det bedste energimærke. Dette vil spare dig for både penge og energi.

Tørretumbler

En tørretumbler kan hurtigt koste dig over 1000 kr. om året – specielt hvis den har et dårligt energimærke. Og det er ikke kun udgifterne, der skal tænkes på, tøj bliver slidt hurtigere i tørretumbleren.

Sådan sparer du på strømmen

Så hvis du ønsker at spare, bør du helst undgå at bruge tørretumbleren. Skulle vejret tillade det, kan du hænge tøjet udendørs – som regel kan det sagtens tørres selv i frost. Indendørs skal du helst tørre tøjet i et tørrerum med en kraftig udsugning og tilstrækkelig tilførsel af ny luft.

Men selvom du vælger at bruge tørretumbleren, er der stadig nogle ting du kan gøre for at spare: Centrifuger tøjet grundigt i vaskemaskinen, og fyld ikke tumbleren for meget. Rens fnugfilteret, sortér tøjet efter tekstil-type, og tør det ved den rette temperatur.

Hvis du ønsker at vide endnu mere om, hvad tørretumbleren koster, kan du læse mere om det her. Men husk, at selvom tørretumbleren kan være bekvem, er det bedst at spare, hvis du kan.

Gammel kummefryser/ekstra fryseskab

Har du brug for en stor rummelig kummefryser? Så husk på, at den kan sluge en del strøm – især hvis den er ældre. Størrelsen har også en betydning, og det samme gør sig gældende for fryseskabe.

Sådan sparer du på strømmen

Så hvordan kan du spare penge på strøm? Overvej dit behov, og sørg for, at du ikke har en fryser, der er større end, hvad du har brug for. Hvis fryseren kun er halvt eller kvart fyldt, så går der unødig strøm til spilde.

Vær også opmærksom på, at du bør afrime din fryser hvert 1-2. år. Det er ikke nødvendigt, hvis den er selvafrimende. Men jo mere rim der er, desto mere strøm bruger kompressoren på at holde den rette temperatur. Ved 2 mm rim kan det ende med et øget strømforbrug på 20%.

Skal du have ny fryser, så køb den med det bedste energimærke. Det er en god investering, som både holder på strømmen – og på pengepungen.

Standby Strøm

Hvis din familie har produkter som tv, computere, printere, højttalere, spillekonsoller, radioer, routere, mikrobølgeovne og transformere til halogenlamper, som står på standby i hele døgnet, kan det medføre et årligt forbrug på op til 175 kWh, hvis de er fra før 2012. Men herfra og til nu, har EU-forordningen sat et loft over standby-forbruget på 0,5 watt, eller 1 watt, hvis produktet har et display med angivelse af fx tid.

Sådan sparer du på strømmen

Hvis du ønsker at reducere dit forbrug, kan du og din familie starte med at slukke for apparaterne på afbryderen på stikkontakten, eller tage stikket ud, når de ikke er i brug. En anden mulighed er at gøre brug af en elspareskinne, som gør det nemt at tænde og slukke for fx fjernsyn, chromecast og højttaler.

Enkelte apparater har ikke godt af at blive slukket, men det gælder efterhånden ikke særlig mange elektroniske apparater. Sørg derfor for at læse produktets vejledning, hvis du ønsker at være sikker på, at det kan tåle at blive slukket helt.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er den største strømsluger i hjemmet?

De ting der bruger mest strøm i hjemmet er TV’et, spillekonsoller og computere, samt vaskemaskiner og tørretumblere.

Hvad bruger mest strøm i husholdningen?

TV, spillekonsoller og computere bruger mest strøm i husholdningen, og står for 35% af danskernes strømforbrug.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Sparenergi.dk – Læs mere på energistyrelsens hjemmeside her

Danmarks Statistik – Danskernes energiforbrug her