Lån til nyt tag: Se hvordan du kan finansiere taget her
At få et nyt tag kan ofte koste mere end 100.000 DKK, hvilket gør tagrenovering til en af de mest bekostelige og omfattende renoveringsopgaver, man kan udføre på sin bolig og derfor er lån til nyt tag ganske almindeligt at optage.

📝 Modtag 3 faste tilbud på nyt tag 📝
Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.
Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.
Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder
Det er ikke alle, der har flere hundrede tusind kroner til rådighed i kontanter, og det kan også være, at friværdien i hjemmet ikke er tilstrækkelig til at dække udgifterne til tagrenovering. Det er en skam, eftersom en tagrenovering normalt er en fornuftig investering, der på kort tid betaler sig selv tilbage gennem lavere varmeudgifter og stigende ejendomsværdi.
Heldigvis er der andre lånealternativer, og i artiklen nedenfor vil du finde alle dine muligheder for at finansiere lånet til det nye tag, samt estimater for, hvad et nyt tag vil koste.
Læs også: Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2023 Priser)
Hvor meget koster det at skifte tag?
Omkostningerne ved en tagudskiftning varierer meget afhængigt af den specifikke renovering og vil derfor afhænge af bl.a. tagets størrelse, den valgte tagbelægning og eventuelt ekstraudstyr.
Tagrenovering.dk har indsamlet og gennemgået 153 fakturaer fra tidligere tagudskiftninger hos forskellige tagfirmaer i Danmark. På baggrund af dette har vi beregnet den gennemsnitlige pris per kvadratmeter for hver enkelt tagbelægning samt den gennemsnitlige pris for ekstraudstyr som ovenlysvinduer, stigetrin, skorstensrenovering osv.
Priseksempel 1: udskiftning af tagbelægning med tegl på 190 m2 tagoverflade
- Udskiftning af tagbelægning på et eksisterende tegltag af 190 m2 på et 1-plans hus fra 70’erne
- Arbejdet inkluderer fjernelse af den nuværende tagbelægning, montering af undertag, lægtning og oplægning af et nyt tegltag
- Derudover installeres to nye ovenlysvinduer
- Total pris: 370.000 DKK inkl. Moms
- Pris per kvadratmeter: 1.950 DKK
Eksempel på pris 2: udskiftning af eternittag på et 200 m2 tagareal
- Udskiftning af tagbelægningen på et eksisterende 200 m2 eternittag
- Arbejdet inkluderer fjernelse af den nuværende tagbelægning, installation af undertag, lægtning og nyt eternitskifer tag
- Total pris: 250.000 DKK inklusive moms
- Pris pr. kvadratmeter: 1.250 DKK
Priseksempel 3: udskiftning af ståltag på 200 m2 tagflade
- Udskiftning af tagbelægning på et eksisterende 200 m2 eternittag
- Opgaven inkluderer fjernelse af det nuværende ståltag, installation af undertag, lægning af lækter og nyt ståltag
- Total pris: 230.000 DKK inkl. Moms
- Pris per kvadratmeter: 1.150 DKK
Finansiering af tagrenovering ved hjælp af friværdi

Den mest økonomiske metode til at finansiere en tagrenovering er ofte ved at benytte boligens friværdi. Friværdi er den nuværende markedsværdi af din bolig minus den gæld, der er registreret i ejendommen. Hvis din bolig for eksempel er værd 3.500.000 DKK, og du har en samlet restgæld på 3.000.000 DKK, er din friværdi 500.000 DKK.
Da man i disse dage normalt kun betaler en rente på 1,5-5 pct. for realkreditlånet, kan det ofte være fordelagtigt at bruge en del af friværdien (dvs. øge realkreditlånet) til at finansiere det nye tag. Men at finansiere tagrenoveringen med friværdi er ikke altid den mest økonomiske løsning. Hvis du f.eks. allerede har kontanter og kun har brug for mindre end 100.000 DKK til tagrenoveringen, vil det sjældent være rentabelt at finansiere via friværdien, da der er udgifter forbundet med at omlægge realkreditlånet (normalt et samlet gebyr på 15.000-30.000 DKK). I dette tilfælde kan du se nogle af de andre låneoptioner længere nede i artiklen.
Du kan beregne, hvor meget du kan låne baseret på boligens friværdi ved at følge disse trin:
1. Tilmeld dig tinglysningsbogen
Besøg tinglysning.dk og vælg “Forespørg med log ind”. For at få adgang til oplysninger om gæld i boligen er det nødvendigt at logge ind med NemID eller NemID.
2. Indtast boligadressen og find gælden
Dernæst skal du indtaste adressen på din bolig. Klik på “Hæftelser”fanen, og du vil se den samlede gæld i din bolig ved hovedstolen.
3. Beregn friværdien
Når du kender den samlede gæld i huset, kan du beregne friværdien i boligen. For at gøre dette skal du kende værdien af din bolig. Hvis du ikke for nylig har fået lavet en vurdering af boligen af en ejendomsmægler, kan du undersøge, hvad lignende boliger i dit nærområde er blevet solgt for, og dermed estimere ejendomsværdien af din bolig. For at omlægge lånet med henblik på at låne af friværdien, skal du dog have foretaget en valuarvurdering af din bolig, som udføres af din bank.
Friværdien kan beregnes på denne måde:
Ejendommens værdi – Ejendommens gæld = Friværdi
Hvis vi tager udgangspunkt i eksemplet ovenfor, er hovedstolen (gælden) på 1.143.000 DKK i ejendommen. Hvis vi antager, at ejendommen har en værdi af 3.500.000 DKK, vil friværdien være: 2.200.000 DKK – 1.143.000 = 1.057.000 DKK.
4. Hvor meget kan jeg låne for?
Du kan låne op til 80% af ejendommens totale værdi for helårshuse. For fritidshuse, såsom sommerhuse, kan du låne op til 75% af ejendommens samlede værdi. Formlen for, hvor meget du kan låne, ser sådan ud:
Ejendommens værdi x 80% – Eksisterende gæld i ejendommen – Samlede omkostninger ved omlægning af lån = Beløb du kan låne for i ejendommen
Hvis vi tager udgangspunkt i eksemplet ovenfor, vil beløbet, som boligejeren kan låne for, se således ud: 2.200.000 DKK x 0,8 – 1.143.000 DKK – 17.500 DKK = 599.500 DKK.
Lån via friværdien er ikke nødvendigvis den mest økonomiske løsning
Som nævnt tidligere i artiklen, kan det at låne penge gennem friværdien i boligen undertiden være en dyrere løsning, da der er udgifter forbundet med at ændre lånet. Hvis du for eksempel skal låne 200.000 DKK til en tagrenovering og allerede har 150.000 DKK i frie midler, vil det være omkostningsfuldt at omlægge realkreditlånet for kun at låne 50.000 DKK, da udgifterne forbundet med omlægningen af realkreditlånet normalt ligger mellem 15.000 og 30.000 DKK.
I dette tilfælde vil det være mere fordelagtigt at overveje andre lånealternativer, som vi fremhæver nedenfor.
Hvad er mine andre muligheder for lån?
Hvis du kun har brug for at låne et mindre beløb til tagrenoveringen – for eksempel hvis du allerede selv kan dække en stor del af udgifterne til projektet – kan det være en god idé at overveje et lån fra en af de nedenstående låneudbydere. Husk at tage højde for lånets ÅOP (årlige omkostninger i procent), som er en angivelse af de samlede årlige omkostninger ved et lån, beregnet som en procentdel af det lånte beløb.
For eksempel, hvis du ønsker at låne 50.000 DKK og lånets ÅOP er 10 procent, betyder det, at de årlige omkostninger ved lånet er 5.000 DKK – udover det beløb, du afdrager på gælden.
Lån til nyt tag på sommerhuset
Mange af de samme regler gælder for lån til tagrenovering af sommerhus som ved lån til tagrenovering af helårshus. Du kan finansiere tagrenoveringen af sommerhuset gennem friværdien i helårshuset, friværdien i sommerhuset eller ved de andre låneudbydere, vi anbefaler ovenfor. Det er dog vigtigt at bemærke, at du højst kan låne op til 75% af sommerhusets samlede værdi, hvilket er lidt mindre end de 80% for helårshus.
Hvis du derfor har et sommerhus med en værdi på 2.000.000 DKK, kan du højst låne op til 75% x 2 mio. DKK = 1,5 mio. DKK i sommerhuset. Hvis du har friværdi i helårsboligen, kan du dog også finansiere tagrenoveringen af sommerhuset gennem dette.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om lån til nyt tag
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Kan man låne penge til nyt tag?
Du kan normalt godt låne penge til et nyt tag, men det kræver at du har friværdi eller en god økonomi der kan bære et banklån i den størrelse.
Hvad koster det at låne penge til nyt tag?
Den billigste måde at låne penge til et nyt tag er som oftest et realkreditlån i friværdien af enten dit helårshus eller sommerhus. Det kan dog være at et banklån er billigere hvis det ikke er en så dyr renovering af taget pga. De faste omkostninger ved optagelse af et realkreditlån.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: