Tips & Råd

Punktfundament: En god start på dit byggeprojekt

Et solidt fundament er en af de vigtigste faktorer i ethvert byggeprojekt, da det giver stabilitet og styrke til hele strukturen. Et punktfundament er en type foundation, der er designet til at bære en belastning fra et enkelt punkt. I denne artikel vil vi diskutere, hvad et punktfundament er, hvordan man laver det, fordele og ulemper ved at bruge denne type foundation, og vigtige faktorer at overveje, når man vælger det bedste fundament til ens projekt.

Fagekspert
Christian Soelberg Due
Ajourført d. 22. august 2023

Et punktfundament er fundamenttype, der består af en betonklods, som er støbt i jorden under belastningspunktet. Der er typisk en række punktfundamenter i hele strukturen, som bærer vægten fra bygningen og overfører den til jorden.

Punktfundamenter adskiller sig fra andre typer fundamenter såsom randfundament ved at overføre vægten fra bygningen til et mindre område, men samtidig kræve mindre arbejde og materiale.

Da punktfundamenter er den fundamenttype der kræver mindst arbejde er det også her der er mindst prisforskel imellem gør-det-selv og at få en professionel til at lave fundamentet.

Du kan derfor med fordel bruge vores beregner her i artiklen og overveje om du selv skal igang eller du vil have andre til at lave fundamentet og fokusere på resten af projektet.

punktfundament med stolpe

Få 3 Tilbud På Dit Nye Fundament

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

⚒️ Sådan laver du et punktfundament

Et punktfundament er en holdbar og effektiv måde at opbygge et solidt til et byggeprojekt. Her er en trin-for-trin guide til, hvordan du kan lave dit eget punktfundament.

Sammenlignet med at købe færdiglavede elementer der er mange penge at spare ved selv at støbe dem. Til gengæld tager det mere tid, der er større sandsynlighed for fejl og de kan sjældent genbruges.

Overvej derfor nøje om det giver mening at støbe dem selv inden du går igang.

Materialer:

  • Cement
  • Sand
  • Småsten
  • Vand
  • Stolpesko
  • 110mm kloakrør

Trin-for-trin guide:

  • Start med at markere, hvor punktfundamenterne skal placeres. Vi anbefaler at lave et kryds i hvert hjørne, tjekke at det er i 90 grader med 3-4-5 reglen og sætte snore. Denne opsætning sikrer dig at konstruktionen er helt i vinkel.
  • Grav ned til frostfri dybde der hvor punktfundamenterne skal placeres. Det betyder i praksis sige 1,2 m under terræn de fleste steder i Danmark, mange nøjes dog med 90 cm.
  • Lav en blanding af cement, sand og sten i forholdet 1:2:3 og tilsæt vand indtil det har konsistens som en kagedej.
  • Skær en stump kloakrør der er lang nok til at hele den del af stolpeskoen der skal støbes ned kan være i den.
  • Luk bunden af kloakrøret med tape eller lign.
  • Placer kloakrøret der hvor stolpeskoen skal være og fyld resten af hullet med beton så du støber kloakrøret fast.
  • Vent 24 timer inden du støber stolpesko fast i alle hjørner.
  • Lav bundremmen og støb de sidste stolpesko fast imens de er monteret så de passer helt præcist.

Fordele ved punktfundamenter

  • Billigere i forhold til andre funderingstyper
  • Kræver mindre arbejde end andre typer fundamenter.
  • Kan genbruges hvis der benyttes færdiglavede elementer.

Se i videoen hvordan du opsætter et punktfundament i træ

💰Hvad koster et fundament til et punktfundament?

Du skal forvente at et fundament koster fra 5000,- for et punktfundament til et 10kvm skur og opefter. Brug vores beregner herunder til at se hvad du kan forvente at det koster at få professionelle håndværkere til at lave dit fundament.

For at få en mere nøjagtig pris kan du klikke på knappen under beregneren “Få Uforpligtende Tilbud” hvorefter du vil få 3 tilbud fra håndværkere tilknyttet 3byggetilbud.dk

Two columns
Vertical
Horizontal
Prisberegner til Fundament til Skur
Kloak + Faldstamme prisberegner
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Payment method: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}

Få 3 Tilbud På Dit Nye Fundament

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

🧰 Isolering af punktfundament

Opbygningen af et punktfundament er relativt simpel og kan udføres af de fleste gør-det-selv-entusiaster. Det kræver dog lidt tid og tålmodighed.

Først skal du grave en rille til fundamentet og fylde den med et lag af grus. Dette vil hjælpe med at dræne vandet væk fra fundamentet og forhindre, at jorden under fundamentet bevæger sig.

Derefter skal du placere et armeringsnet i rillen og hælde beton ned i hullet. Betonen skal være af høj kvalitet og have den rigtige styrke til at sikre, at fundamentet holder i mange år.

Når betonen er hældt, skal den glattes ud og jævnes af, så overfladen er helt plan. Det er også vigtigt at sørge for, at betonen ikke tørrer for hurtigt, da dette kan medføre, at den revner eller bliver skør.

Det er også vigtigt at vælge den rigtige isolering til dit punktfundament, især hvis du vil bruge bygningen året rundt. Der findes mange forskellige typer isolering, herunder polystyren og mineraluld, og det er vigtigt at vælge den rigtige type til dit projekt.

📐 Dimensionering af punktfundament

Før man kan gå i gang med at opbygge et punktfundament, er det vigtigt at beregne, hvor mange punktfundamenter der er nødvendige til projektet. Antallet afhænger af bygningens størrelse og den belastning, den vil blive udsat for.

En god tommelfingerregel er at placere et punktfundament hver 2-3 meter langs bygningens længde og bredde. Hvis du er i tvivl, kan du altid søge hjælp fra en bygningsingeniør eller en erfaren håndværker.

🐀 Rottesikring Af Punktfundament

Rotter kan hurtigt forårsage skader og ubehagelige overraskelser i din bolig eller udehuse. Derfor stiller bygningsreglementet også krav om at alle bygninger skal være rottesikret.

Når du benytter et punktfundament er der som udgangspunkt ikke lavet rottesikring i bygningen og der er derfor krav om at der nedgraves en rottesikring til min. 60 cm. hele vejen rundt omkring bygningen. De mest populære metoder til rottesikring er fibercementplader eller tætmasket trådnet.

Hvis gulvet er hævet over jorden kan du istedet udføre rottesikringen under bjælkelaget og på den måde slippe for at grave mere end højest nødvendigt. Her benyttes ofte trådnet som både sikrer ventilation og imod rotter.

3 Tips Til Rottesikring

  1. Find løsningen allerede i planlægningsfasen så du undgår at lave dobbeltarbejde og skulle grave igen.
  2. Hold styr på reglerne så du ikke får problemer med kommunen senere.
  3. Den bedste rottesikring er at sørge for at der ikke er fødevarer de kan komme til da det ofte er det der tiltrækker dem.

🧱 Punktfundament eller Randfundament?

Valg af det rigtige fundament til dit byggeprojekt er afgørende for at sikre en holdbar og stabil konstruktion. Både punktfundamenter og randfundamenter kan bruges til en række forskellige byggeprojekter, herunder træhuse, sommerhuse, skure og terrasser.

Punktfundament er typisk mere økonomisk og mindre tidskrævende end randfundament. Det er også mere velegnet til mindre byggeprojekter eller strukturer, da det ikke kræver lige så meget jordarbejde.

Randfundament er derimod mere holdbart og velegnet til større byggeprojekter eller bygninger, hvor der kræves mere stabilitet.

Vil du se et eksempel på et projekt med punktfundamenter? Så se vores artikel om fundament til skur hvor vi også har lavet en gør-det-selv guide til hvordan du selv kan lave det med punktfundamenter.

Få 3 Tilbud På Dit Nye Fundament

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

❓ Ofte Stillede Spørgsmål Om Punktfundamenter

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan laver man et punktfundament?

Et punktfundament er et hul i jorden som du fylder med et stabilt materiale som f.eks. beton hvorefter du hæfter din konstruktion til fundamentet med f.eks. en sokkelsko.

Hvor mange punktfundamenter skal man bruge?

Til mindre skure er en god tommelfingerregel et punktfundamt pr. 2-3 meter, men det afhænger i høj grad af undergrunden. Til større byggerier kan du stadig bruge punktfundamenter, men her er det en god ide at få udført en professionel statisk beregning inden du begynder.

Hvad koster et punktfundament?

Et punktfundament kan laves for ned til 50 kr. pr. stolpe hvis du laver alt selv. Skal du have professionelle til at udføre arbejdet må du regne med en del arbejdstid til opmåling og forberedelse, men selve arbejdet til hvert punktfundament tager kun 15-30 minutter alt efter din undergrund.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

IBF