Solartag – Er det pengene værd? Se vores gennemgang her.

Solartag adskiller sig fra konventionelle solcelleinstallationer ved, at solcellerne er indbygget i tagets overflade, der stort set ligner et skifertag.

I forhold til andre leverandører skiller Solartag sig ud som en veletableret og pålidelig aktør på markedet. Mit-Byggeri’s gennemgang viser mange tilfredse kunder og en omfattende garantiordning, som gør leverandøren værd at anbefale for husejere, der ønsker et integreret solcelletag.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 4. september 2023
Solartag
Foto fra Solartag.eu – Solartag producere solcelletage, hvor solcellerne er integreret i tagpladerne, og derved skal der ikke monteres ekstra solceller ovenpå taget.

Hvad er et Solartag?

Solartag er en virksomhed, der leverer integrerede solcelletag til både private og erhvervskunder.

Med over 300 Solartage installeret over hele Danmark, behøver du ikke bekymre dig om at bruge din ejendom som forsøgskanin. Takket være store aktionærer som Sparekassen Sjælland-Fyn og energiselskabet Andel Energi, er Solartag en velrenommeret leverandør af solcelletage til danske parcelhuse.

Solartag er blandt de førende indenfor produktion af tage med integreret solceller, og har med deres mange tilfredse kunder vist deres berettigelse på det Danske marked.

Læs også: Solceller på taget – Hvad koster solceller på taget?

Hvor meget koster et solcelletag?

Prisen for et solcelletag med integrerede solceller ligger normalt mellem 3900 – 4500 kr. pr. m2, inklusiv moms og installation. Denne prisvariation skyldes, at omkostningerne i høj grad er afhængige af tagets kompleksitet, som inkluderer:

  • Højden til tagfoden: jo højere tagfoden er, desto højere vil kvadratmeterprisen normalt være, da der skal tages højde for ekstra udgifter til stillads.
  • Tagets hældning: hvis taget har en stejl vinkel, vil omkostningerne til faldsikring formentlig være højere.
  • Kompleksiteten af taget: hvis dit tag har ovenlysvinduer, tagkviste, skotrender og lignende, vil tagdækkeren skulle bruge ekstra tid på at lave inddækninger til disse elementer.

Få 3 Tilbud på et Solartag

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Derudover vil prisen også være afhængig af de eksisterende elektriske installationer samt om du ønsker et batteri til solcelletaget.

Priseksempel: Solcelletag på 150 m2 inklusive montering og batteri

Følgende priseksempel er et tilbud på et solcelletag, som en kunde med et 150 m2 tag har delt i Facebook-gruppen “Solcelle… Erfa”. Tilbuddet omfatter:

  • Fjernelse og bortskaffelse af det eksisterende tag
  • Leje og opsætning af stillads
  • Nyt undertag (banevarer), afstandslister og lægter
  • T-Roof tagplader og rygning
  • Nye vindskeder og sternbrædder
  • Nye zinktagrender
  • Inverter og komplet el-installation

Pris: 665.000 kr. inkl. moms. Typisk pris per m2: 3900 – 4500 inkl. moms.

Bemærk: Eventuelt XOLTA-batteri skal købes særskilt.

Prisen for materialer til et Solartag er cirka 1.800 kr., inklusiv moms. Denne pris dækker inverter og Solartag tagplader, men inkluderer dog ikke et eventuelt batteri. Du bør derfor forvente, at omkostningerne til selve installationen af Solartaget udgør lidt mere end halvdelen af den samlede pris for et Solartag.

Hvad er Solartag, og hvem står bag virksomheden?

Hvad er Solartag, og hvem står bag virksomheden?
Hvad er Solartag, og hvem står bag virksomheden?

Solartag er et sort, mat skifertag lavet af hærdet glas, som indeholder integrerede og usynlige solceller. Denne tagløsning kombinerer solceller og klimaskærm i ét, ligesom andre integrerede solcelletag.

Udover deres integrerede solcelletag, fremstiller Solartag også traditionelle solcelleanlæg, som monteres på den eksisterende tagdækning. Dette kan være et bedre valg end det integrerede solcelletag, hvis det ikke er nødvendigt at skifte den eksisterende tagdækning.

Solartag ApS blev grundlagt i 2019, og ifølge årsregnskabet for 2021 har virksomheden 10 medarbejdere.

Anmeldelser og garantier: Hvordan kan Solartag sammenlignes med Ennogie og andre producenter?

Integrerede solcelletag er et forholdsvis nyt koncept, og derfor er der ikke mange producenter af solcelletag i Danmark.

Alligevel har vi lavet en oversigt nedenfor, der sammenligner alle udbydere af integrerede solceller.

Trustpilot-scoreAntal Trustpilot-anmeldelserYdelsesgaranti [1]Produktgaranti
Solartag3,62825 år40 år 2*
Ennogie3,7225 år10 år 3*
Viva Energi4,8102125 år10 år 3*
Lindab Solar Roof1,92225 år10 år 3*

Bemærkninger: *1 Ydelsesgarantien angiver det garanterede antal år, hvor solcellerne producerer mindst 80% strøm i forhold til, da solcellerne blev installeret. *2 Produktgarantien gælder kun tagdækningen (ikke selve solcellerne). 3* Produktgarantien gælder solcelleanlæg. 

Læs også: Solceller – Alt du bør vide inden du køber nye solceller

Hvad er tilbagebetalingstiden for et solcelletag?

Den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for et solcelletag ligger normalt mellem 7-12 år. Denne beregning er baseret på en sammenligning mellem tilbagebetalingstiden for et solcelletag og et almindeligt tag, der skal monteres under alle omstændigheder.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at beregninger af tilbagebetalingstiden kan være usikre, og dette gælder også det nævnte estimat. På grund af ustabile elpriser i disse dage kan man ikke præcist forudsige tilbagebetalingstiden med 100% nøjagtighed.

Et solcelletag resulterer i bedre energimærkning og højere realkreditvurdering

Når du skal vurdere, om et solcelletag er en god investering for dit tag, bør du ikke kun fokusere på tilbagebetalingstiden. Et integreret solcelletag vil typisk medføre en forbedret energimærkning og en højere vurdering af realkreditlån.

Når du får monteret et integreret solcelletag, vil du kunne rykke op i energimærkning. Det – i sig selv – medfører en bedre realkreditvurdering, ligesom reducerede fremtidige el-udgifter også øger realkreditvurderingen.

Hvilke fordele er der ved at have et batteri til Solartaget?

Hvilke fordele er der ved at have et batteri til Solartaget
Et batteri til solartag, giver bedst mulig udnyttelse af tagets energi, så man får endnu mere ud af sin investering i solceller.

Administrerende direktør for Solartag, Jens Romundstad, vurderer, at et XOLTA-batteri, der er tilsluttet Solartaget, øger udnyttelsesgraden fra 50 procent til 80 procent. Dette skyldes, at batteriet opbevarer den selvproducerede elektricitet i løbet af dagen og kan derefter bruges i løbet af aftenen, hvor strømforbruget normalt er højt.

Desuden er XOLTA-batteriet koblet til internettet. Det betyder, at XOLTA ved hjælp af vejrprognoser, data om forbrugsmønstre og oplysninger om forventede fremtidige elpriser automatisk kan købe elektricitet fra elnettet, når elprisen er lav. Den indkøbte strøm kan derefter anvendes af husstanden på tidspunkter, hvor elprisen er høj, og hvor Solartaget ikke har genereret nok elektricitet i løbet af dagen.

XOLTA-batteriet sælges gennem Solartag og fås med en kapacitet på 5 kWh og 10 kWh til følgende priser:

  • XOLTA BAT-5 (5 kWh kapacitet): 53.000 kr. inkl. Moms
  • XOLTA BAT-10 (10 kWh kapacitet): 74.000 kr. inkl. moms

Hvis du får installeret et nyt Solartag, vil det typisk også kunne betale sig at investere i et XOLTA-batteri. Vær dog opmærksom på, at hvis XOLTA-batteriet ikke reducerer strømomkostningerne i samme forhold som merudgiften batteriet medfører, forlænger det tilbagebetalingstiden for Solartaget.

Solartag vil hjælpe dig med at beregne, om et XOLTA-batteri er en rentabel investering for dig – naturligvis med de usikkerheder, en svingende elpris medfører i en sådan beregning.

Solartag anslår, at cirka 9 ud af 10 af deres kunder vælger at købe et XOLTA-batteri til deres Solartag.

Se i videoen en kunde som taler om deres Solartag tag.

Læs også: Hvad bruger mest strøm? Se top 10 strømslugere i hjemmet her

Er det muligt at sælge elektricitet fra et Solartag?

Ja, det er faktisk muligt at sælge din overskydende elektricitet fra et Solartag til dit energiselskab. Flere energiselskaber tilbyder at købe strøm fra solceller – undersøg med dit eget selskab, om dette gælder for dem.

Visse energiselskaber kræver et månedligt gebyr for salg af elektricitet. Dog tilbyder mange selskaber gratis gebyr for salg af elektricitet, hvis du samtidig køber strøm fra samme selskab.

Et Solartag solgte overskydende elektricitet for 7.400 kr. på blot 14 dage

Her er et konkret eksempel på salg af strøm fra et Solartag i sommeren 2022:

Familien fik installeret et 20.000 kilowatt-peak Solartag med Xolta-batteri.

Selvom hele familien var hjemme i juni måned, formåede husholdningen at sælge solcellestrøm til deres energiselskab – Vindstød – på bare to uger og tjente hele 7.400 kr.

Bemærk dog, at indtjeningen ved salg af overskydende elektricitet kan variere og afhænger blandt andet af elprisen, dit eget forbrug, om der er installeret batteri og hvor meget solcellestrøm dit Solartag er i stand til at generere.

Hvor lang tid tager det at installere et Solartag?

Direktør for Solartag, Jens Romundstad, vurderer, at to tagdækkere kan installere 10 m2 Solartag per time, hvilket delvis skyldes Solartags patenterede beslagløsningsmetode. Hvis du skal have monteret et Solartag på en tagflade på 150 m2, bør du derfor forvente et samlet tidsforbrug på omkring 30 timer eller to arbejdsdage for to tagdækkere.

Dette omfatter naturligvis ikke arbejdet med nedrivning og fjernelse af det eksisterende tag, elektriske installationer osv. For et typisk 1½-plans parcelhus med en tagflade på 150 m2 bør du forvente, at det samlet set tager 1-3 uger at få lagt et nyt tag med Solartag.

Hvilke garantier gælder for Solartag?

Solartag er, ligesom alle andre tagmaterialer, testet af Teknologisk Institut og Dansk Brandinstitut på grund af lovmæssige krav. Disse tests har beregnet en forventet levetid på 80 år for tagmaterialet. Det er vigtigt at nævne, at de 80 års levetid gælder for tagmaterialet og ikke for solcellernes levetid.

Udover levetidstest udført af Teknologisk Institut og Dansk Brandinstitut, tilbyder Solartag følgende garantier:

40 års produktgaranti på taget

Der ydes en 40 års produktgaranti for Solartag som klimaskærm, hvilket gælder for selve tagbelægningen (dvs. ikke solcellerne).

Hvis en tagplade går i stykker på grund af en produktionsfejl, vil Solartag erstatte pladen med en ny, men de vil ikke dække omkostningerne til udskiftning af pladen.

25 års ydelsesgaranti for solcellerne

Ydelsesgarantien dækker en garanti for, at solcellerne efter 25 år fortsat vil producere mindst 80% strøm i forhold til, da Solartaget blev installeret.

Vedligeholdelse af Solartag

Solartag vedligeholdelse
Foto fra solartag.eu – Solartag vedligeholdelse er minimal, da de bliver så varme når solen skinner, at alger og lignende vækster ikke kan overleve.

Hvad angår vedligeholdelse af Solartag, er der ikke meget at bekymre sig om. Solartag er næsten uden behov for vedligeholdelse. Når solen skinner, opnår et tag med indbyggede solceller en driftstemperatur på cirka 71°C-72°C. Dette forhindrer alger og andre organiske vækster i at gro på Solartaget.

Derudover har andet smuds og snavs, såsom fugleklatter, svært ved at holde sig fast på Solartaget. På grund af den høje driftstemperatur bliver snavset – for at sige det mildt – bagt fast på tagets overflade. Når det så regner, skylles fugleklatter og andet snavs væk af regnvandet.

Ved at have et Solartag eller andre tagtyper med integrerede solceller undgår du derfor behovet for at rense eller male taget, hvilket kan være nødvendigt for eternittag og andre tagbelægninger efter nogle år.

Kombiner Solartag med en varmepumpe og forøg besparelsesmulighederne med op til 100 procent. Ved at sammensætte Solartag med en varmepumpe bliver investeringen i Solartaget endnu mere lønsom. Solartag vurderer, at besparelsespotentialet kan fordobles, hvis husstanden opvarmes med en varmepumpe.

Dette skyldes, at det netop er elektricitet, der bruges til opvarmning af husstanden via varmepumpen.

Hvad indeholder et Solartag?

Hvad indeholder et Solartag
Solcelle tagplader, er en integreret del af taget på Solartags solcelletage, men ligner praktisk talt blot et helt almindeligt tag.

Et Solartag, ligesom alle andre solcelletag og solcelleanlæg, er sammensat af solcellerne selv, en inverter og eventuelt et batteri.

Solcelle-tagplader

Tagpladerne i et Solartag er konstrueret med en integreret tagoverflade, hvor de indbyggede solceller er placeret. Man kan godt skimte solcellerne, når man er tæt på tagfladen, men de er helt usynlige fra en længere afstand.

En fordel ved designet af tagflader fra Solartag er, at de kan udskiftes enkeltvis, hvis de bliver beskadiget.

På bagsiden af tagfladen findes en såkaldt switchbox, hvor der er to kabler i en serieforbindelse. Strømmen, der genereres fra solcellerne, er jævnstrøm, som omdannes til vekselstrøm via inverteren.

Halvplade

Når man begynder at lægge et Solartag, starter man normalt fra vindskeden. Her lægges de såkaldte halvplader.

Halvplader er inaktive, hvilket betyder, at der ikke er solceller i dem. Til gengæld er halvpladerne lavet af det samme materiale som solcellepladerne (hærdet glas), og derfor kan man ikke se forskel på de to.

Tilskæringsplade

Solcellepladerne i et Solartag består af hærdet glas, som der hverken kan skæres, slibe eller bores i. Derfor har Solartag en tilskæringsplade, som har samme nuance som solcellepladerne, men som håndværkeren kan beskæres med en stiksav. Udskæringer er nødvendige til inddækninger omkring ovenlysvinduer, taghætter, skorsten og skotrender.

Tilskæringspladen består af alu-sandwichplader, der omkranser en kerne af komposit, som er gennemfarvet.

Beslag

Solartag har skabt et patenteret beslag, der gør det muligt at hurtigt installere et Solartag.

Dette beslag sørger også for, at solcellepanelerne har en lille åbning til ventilation, hvilket sikrer luftcirkulation omkring undertaget under Solartaget. Solartag kan nemlig opnå en driftstemperatur på cirka 71°C-72°C, når solen skinner, og derfor er det vigtigt at fremme luftstrømmen ind mod undertaget.

Batteri

Batteri til solcelletag
Batteri til solcelletag, sikre at du kan udnytte solens energi dagen rundt, også selvom der ikke er nogen sol.

Med Solartag kan du tilkøbe et batteri fra den danske batteriproducent Xolta. Batteriet har flere fordele, blandt andet evnen til at lagre selvproduceret energi. Du kan læse mere om fordelene ved at gå til afsnittet her.

Inverter

En inverter er også kendt som transformer eller vekselretter. Inverterens opgave er at konvertere jævnstrøm – som dannes fra solcelletaget – til vekselstrøm – der anvendes i husstanden.

Hvilke regler skal jeg være opmærksom på ved opførelse af Solartag?

Når det kommer til tagrenoveringer, er det altid vigtigt at holde sig informeret om Bygningsreglementet, lokalplaner og eventuelle servitutter. Specifikt for solcelletag er der i Bygningsreglementet regler for, hvor højt og hvor langt fra naboskel solcellerne må placeres, mens lokalplanerne kan indeholde bestemmelser om, at der f.eks. ikke må være reflekterende tagmaterialer. Du kan finde vejledning til regler vedrørende solcelletag i vores artikel her.

I denne sammenhæng er det vigtigt at skelne mellem solcelleanlæg og integrerede solcelletag. Kommuner kan afvise solcelleanlæg af æstetiske årsager, men integrerede solcelletage er ofte så diskrete, at kommunen normalt ikke vil afvise dem. Da Solartag er et integreret solcelletag, er det derfor meget usandsynligt, at kommunen vil afvise opførelse i henhold til lokalplanen.

Jens Romundstad, administrerende direktør i Solartag, udtaler i den forbindelse:
Faktisk har vi ikke oplevet afslag på at opføre Solartag i nogen dansk kommune. Selvfølgelig, hvis lokalplanen kræver røde tegl, så er det ikke en mulighed. Men det særlige ved Solartag er, at solcellerne er usynlige.

Få 3 Tilbud på et Solartag

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Solcelleanlæg.dk