Strømforbrug – Hvad er gennemsnittet? Læs det her

Er dit eller jeres forbrug af strøm højere end andre enlige eller familiers? Find ud af hvad el koster, samt hvor meget en gennemsnitsdansker og en almindelig husstand bruger hvert år.

Hvor meget energi går der til strøm, vand og opvarmning i dit hjem?

Er de lange, varme brusebade skyld i et vandforbrug, der overgår gennemsnittet? Eller er det de energibesparende pærer, der sikrer, at I forbruger mindre strøm end den typiske familie?

Vi har undersøgt, hvad en gennemsnitlig dansker og en almindelig familie forbruger af elektricitet, vand og opvarmning samt omkostningerne forbundet hermed, så du kan sammenligne dit eller jeres forbrug med det gennemsnitlige forbrug.

Vær opmærksom på, at der kan være betydelige forskelle i priserne afhængigt af dit valg af el-leverandør, vandforsyning og især opvarmningstype. Du kan få indsigt i dit forbrug af strøm, vand og varme ved at kigge på den seneste årsopgørelse fra dit el-selskab, vandværk og energiselskab.

Strømforbrug - Hvad er gennemsnittet Læs det her
Strømforbrug – Hvad er gennemsnittet?

Hvor meget energi går der til strøm i dit hjem?

Er det de energibesparende pærer, der sikrer, at I forbruger mindre strøm end den typiske familie?

Vi har undersøgt, hvad en gennemsnitlig dansker og en almindelig familie forbruger af elektricitet samt omkostningerne forbundet hermed, så du kan sammenligne dit eller jeres forbrug med det gennemsnitlige forbrug.

Vær opmærksom på, at der kan være betydelige forskelle i priserne afhængigt af dit valg af el-leverandør, og især opvarmningstype. Du kan få indsigt i dit forbrug af strøm ved at kigge på den seneste årsopgørelse fra dit el-selskab, vandværk og energiselskab.

Two columns
Vertical
Horizontal

Strømberegner

Strømforbrug (kWh)

"{{getWooProductName}}" has been added to your cart

Your service request has been completed!

We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Payment method: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}

Hvor meget strøm forbruger en gennemsnitsfamilie og en enkelt person?

Ifølge Energistyrelsen forbruger en almindelig dansker omkring 1.600 kWh elektricitet årligt. En standardfamilie bestående af to voksne og to børn, der bor i et hus på 150 m2, bruger cirka 4.500 kWh årligt.

Hvor meget strøm bruger man på én dag?

  • Baseret på de førnævnte tal bruger en almindelig dansker omkring 4,1 kWh dagligt, mens en standardfamilie forbruger omtrent 11 kWh hver dag.

Hvad er prisen for 1 kWh?

I løbet af slutningen af 2021 og ind i 2022 oplevede vi en markant stigning i elpriserne, men mod slutningen af 2022 begyndte de at falde en smule. I december 2022 lå den gennemsnitlige elpris inkl. abonnement på 3,85 kr. pr. kWh.

Det er dog værd at bemærke, at prisen på en kWh kan variere betydeligt fra time til time og dag til dag. Især mellem kl. 17 og 21 er elprisen høj.

Årligt gennemsnitligt strømforbrug

Enlig:

1.600 kWh pr. år

Familie:

4.500 kWh pr. år

Data fra: Energistyrelsen

Læs også: Solceller – Alt du bør vide inden du køber nye solceller

Hvordan ser elregningen ud for en gennemsnitlig dansker og en almindelig familie?

Under antagelse af, at kWh-prisen på 3,85 kr. forbliver konstant i et år, bruger en gennemsnitlig dansker 6.160 kr. årligt på el, mens en sædvanlig husstand har en årlig elregning på 17.325 kr.

Det er dog vigtigt at bemærke, at elregningen kan variere afhængigt af, hvornår på dagen man bruger strømmen, især hvis man har en variabel elprisaftale med time for time-betaling.

Hvordan anvender vi strøm i vores hjem?

gennemsnitligt forburg af strøm i hus
Gennemsnitligt forbrug af strøm i hus: Kilde – Sparenergi.dk

Gennemsnitligt forbrug af strøm i hus: kilde - Sparenergi.dk
Gennemsnitligt forbrug af strøm i lejlighed: Kilde – Sparenergi.dk

Baseret på data indsamlet fra Energistyrelsen den 13. marts 2023, anvender en gennemsnitlig husstand primært elektricitet til vask, underholdning og køle- og fryseapparater. Vask inkluderer opvaskemaskiner, vaskemaskiner og tørretumblere. Underholdning omfatter blandt andet spillekonsoller, computere og hi-fi, men ikke fjernsyn.

For at reducere dit strømforbrug er det selvfølgelig lettest at skære ned på de områder, hvor du normalt bruger mest strøm.

Kun 3 procent af elektriciteten bruges til opvarmning. Elektricitet til eksempelvis elvarme, elvandvarme og varmepumper er dog ikke medregnet.

Hvis du bor i en lejlighed, vil du normalt have et højere forbrug af underholdning, tv og køle- og fryseapparater, mens du i et hus vil have et øget forbrug på vask.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om strømforbrug

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er det gennemsnitlige strømforbrug for 1 person?

I et hus er det gennemsnitlige strømforbrug for en person 1263 kWh om året hvor det er 1198 kWh hvis det er i en lejlighed. (2023)

Hvad er det gennemsnitlige strømforbrug for 2 personer?

I et hus er det gennemsnitlige strømforbrug for 2 personer 2011 kWh om året hvor det er 1440 hvis det er i en lejlighed. (2023)

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Sparenergi.dk

Energistyrelsen