Strømforbrug Vaskemaskine – Hvor mange kWh bruger den?

Strømpriser på op til 8 kr. pr. kWh har forvandlet vaskemaskinen til en bekostelig affære. Undersøg, hvad en tøjvask koster under de nuværende rekordhøje elpriser.

Hvor meget koster det at anvende en vaskemaskine?

Eksplosiv stigning i strømpriser fra omkring 2,10 kr. pr. kWh i begyndelsen af 2021 til næsten 8 kr. på visse tidspunkter i løbet af dagen i 2022 gør det langt dyrere at vaske tøj i en vaskemaskine.

Vaskemaskinen er en af de store husholdningsapparater, hvor der – særligt i perioder med høje elpriser – kan være betydelige besparelser at opnå ved at vælge det bedste energimærke ved nyt indkøb.

Men også i den daglige brug er der gode muligheder for at reducere strømforbruget, når du vasker tøj. Dette kan fx gøres ved at fylde maskinen helt op, vaske ved lavere temperatur og ved at reducere antallet af ugentlige vaske.

Strømforbrug Vaskemaskine - Hvor mange kWh bruger den
Strømforbrug Vaskemaskine – Hvor mange kWh bruger den?

Læs også: Strømforbrug – Hvad er gennemsnittet? Læs det her

Kontroller priser for tøjvask med vores kalkulator

Mit-Byggeri har skabt en kalkulator, som du kan benytte, hvis du overvejer at anskaffe en ny vaskemaskine eller ønsker at se, hvor meget det koster at benytte din nuværende maskine.

Med beregneren kan du kontrollere:

  • Hvor meget det koster pr. vask.
  • Hvad brugen af vaskemaskinen koster årligt.

Du indtaster selv vaskemaskinens energimærke, antallet af ugentlige vask, samt prisen på vand og elektricitet. Som standard er den seneste aktuelle gennemsnitspris for vand og den aktuelle elpris indsat, men du kan selv indtaste den pris, du betaler i øjeblikket.

Prisen for vand varierer i hele landet. Hvis du ikke ved, hvad du betaler for vandet, kan du finde informationen på DANVAs kort her.

Hvis du har time-afregning på elmåleren, kan du kontrollere din elpris hos dit el-selskab – mange el-selskaber har en app, hvor du kan kontrollere prisen time for time. Vær opmærksom på, om afgifter – i øjeblikket 1,47 kr. – er inkluderet.

Strømforbrug Vaskemaskine – Beregn prisen for at benytte en vaskemaskine

[stm-calc id=”2387″]

Læs også: Hvad bruger mest strøm? Se top 10 strømslugere i hjemmet her

Energieffektiv vaskemaskine sparer penge

Hvis du bruger en ældre vaskemaskine med energiklasse A (efter den gamle energimærkning), og vasker tøj fire gange om ugen, anvender maskinen 245 kWh om året. Med en elpris på for eksempel 2,85 kr., kommer udgifterne til elektricitet alene til 700 kr. om året. Når man medregner udgifterne til vand, bliver de samlede årlige omkostninger 1.369 kr, og det koster 6,58 kr. per vask. Hvis man også inkluderer afgifter og reparationer, stiger prisen til 11 kr. pr. vask (eksklusiv vaskemiddel).

Hvis du køber en ny vaskemaskine med energiklasse B efter den nye energimærkningsordning, reduceres strømforbruget til 108 kWh, hvilket sænker strømudgiften til 308 kr. årligt. Det er en årlig besparelse på 398 kr. på elregningen.

Den aktuelle energimærkning for hårde hvidevarer og tv ændrede sig i 2021, så skalaen nu går fra A-G, hvor A er det bedste og G det værste. Vaskemaskiner med energiklasse A eller B bruger typisk mellem 0,45 og 0,5 kWh for en gennemsnitlig vask, mens C-maskiner forbruger 0,10-0,15 kWh mere.

Hvornår er det tid til at skifte vaskemaskinen ud?

Det er vigtigt at bemærke, at det generelt er bedst for miljøet, at du skifter din vaskemaskine ud, når den er helt nedslidt eller ikke længere fungerer korrekt.

Hvis maskinen er defekt, kan det være værd at overveje, om en reparation er økonomisk fordelagtig, både for miljøets skyld og for din egen økonomi.

Hvis det drejer sig om en dyr og energieffektiv maskine, kan det være den bedste løsning for både miljøet og din økonomi at få en tekniker til at vurdere omkostningerne ved en reparation. Et besøg af en tekniker koster normalt mellem 800 og 1.000 kr.

Når du køber en ny vaskemaskine, skal du være opmærksom på engangsudgifter såsom levering, bæring, installation og fjernelse af den gamle maskine. Disse udgifter kan samlet set beløbe sig til mellem 1.000 og 1.200 kr.

5 smarte tips til vasketøj

  1. Undlad forvasken. Tøjet er sjældent så beskidt, at det kræver en forvask.
  2. Fyld vaskemaskinen helt op. Flere moderne vaskemaskiner justerer automatisk vandforbruget efter mængden af tøj, men det er stadig mere økonomisk at køre med en fuldt fyldt vaskemaskine.
  3. Vask ved lavere temperaturer. Normalt tøj kan vaskes ved 15-30 grader, mens fx håndklæder og undertøj kan vaskes ved 60 eller 90 grader.
  4. Vask kun snavset tøj. Hvis håndklædet, trøjen eller bukserne ikke er beskidte, kan de måske bruges en gang mere – overvej eventuelt at hænge dem udendørs i den friske luft. Vaskning slider også på tøjet.
  5. Vask tøj i vaskemaskinen, når elprisen er lav. Find ud af, hvornår strømmen er billigst i løbet af dagen – benyt din eludbyders app, apps som ‘Min Strøm’ og ‘Elpriser’. En gennemsnitlig vaskemaskine bruger kun 0,017 kWh på at være i standby i 8 timer.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om brug af vaskemaskine og tøjvask

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvor mange kWh bruger en vaskemaskine?

Strømforbruget for din vaskemaskine afhænger af modellen. Når du køber den er der et energimærke på den som fortæller hvor meget maskinen bruger på 100 vaske på et std. Bomulds program.

Herunder er en tabel som viser hvad de forskellige energiklasser ca. bruger af strøm pr. program:
A: 0,37 kWh
B: 0,41 kWh
C: 0,45 kWh
D: 0,69 kWh
E: 0,78 kWh

Hvad koster det at vaske tøj?

Det koster 10-15 kr. at vaske en maskinfuld tøj. Det inkluderer strøm, vand, sæbe,  vedligehold og udskiftning af vaskemaskinen når den ikke fungerer længere.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

DANVA

SparEnergi