Vandforbrug – Hvad er gennemsnittet? Læs det her
Er dit eller jeres forbrug af vand højere end andre enlige eller familiers? Find ud af hvor meget en gennemsnitsdansker og en almindelig husstand bruger hvert år lige herunder.

Så meget vand anvender en gennemsnitlig familie
Forbruget af vand i danske husholdninger er gradvist faldet igennem mange år – dog opstod der en mindre stigning i perioden 2019-2022 på grund af mange hjemsendelser og arbejde hjemmefra. I 1989 benyttede en dansker i gennemsnit 174 liter vand dagligt, mens en almindelig dansker i 2022 brugte 105 liter hver dag (38,37 m3).
Spar på vandet med en vandbesparende bruser fra Wenko, som sparer dig for 8 liter i minuttet (40%)
Hvad koster vand?
Prisen for vand pr. m3 varierer afhængig af hvor i landet man befinder sig og mængden af vand, der forbruges. Ifølge DANVA var den gennemsnitlige pris i 2022 for 1 m3 vand:
- 73,28 kr. (baseret på en gennemsnitlig husholdning på 2,12 personer med et gennemsnitligt dagligt forbrug på 105 liter vand pr. person).
- 82,28 kr. (baseret på et årligt forbrug på 50 m3, fx en enlig person).
- 65,79 kr. (baseret på en familie med to voksne og tre børn med et årligt forbrug på 170 m3).
En familie bestående af 2 voksne og 2 børn anvender omkring 144 m3 vand årligt. Med en pris på 72,35 kr./m3, vil den årlige vandregning beløbe sig til cirka 10.440 kr.
En enkelt person/enlig bruger omkring 50 m3 vand årligt til en gennemsnitlig pris på 82,28 kr./m3. Dette svarer til en samlet udgift på cirka 4.114 kr. om året.
Generelt er vandforbruget pr. person lavere i en husholdning med flere personer end for en person, der bor alene. Dette skyldes blandt andet, at en husholdning er bedre til at udnytte kapaciteten i vaskemaskinen, og at det kræver samme mængde vand at vaske en gryde op, uanset antallet af personer, der har benyttet den.
Nogle spildevandsforsyningsselskaber benytter muligheden for at inkludere et fast vandafledningsbidrag, hvilket bidrager til en relativt lavere pris ved højere vandforbrug. De selskaber, der opkræver det faste bidrag, har ofte en lavere variabel m3-pris. Prisen falder derfor i takt med, at forbruget øges.
Læs også: Strømforbrug – Hvad er gennemsnittet?
Det vi anvender vandet til i hjemmet
Ifølge DANVA er det primært bad og personlig hygiejne – badning, brusebad og vask – som danskere bruger mest vand på i hjemmet, idet det udgør næsten 50% af forbruget.
Energistyrelsen oplyser, at omtrent en tredjedel af varmeforbruget samtidig anvendes til opvarmning af vand.
Du kan derfor spare en del penge ved at reducere antallet af daglige brusebade og/eller anskaffe en sparebruser eller bruser med vandbegrænsning.
Toiletskyl udgør 29 procent af det samlede vandforbrug i boligen, så det er en god idé at investere i et toilet med lille skyl, hvis du ikke allerede har det, eller skylle ud sjældnere.
Det er ikke overraskende, at vi bruger mest vand om morgenen fra kl. 7-9 og igen i timerne omkring tilberedning af mad og opvask fra kl. 17-20, hvor størstedelen af husstandens medlemmer typisk er vendt hjem.
Spar på vandet med en vandbesparende bruser fra Wenko, som sparer dig for 8 liter i minuttet (40%)
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om vandforbrug
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvad er det gennemsnitlige vandforbrug for 1 person?
Det gennemsnitlige vandforbrug er 105 liter pr. Døgn.
Hvad er den gennemsnitlige pris for 1m3 vand?
Den gennemsnitlige pris for 1m3 vand er 69 kr.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: