Vinduespudsning – 10 råd til at pudse vinduer som en prof
Det kan være noget af en kunst at opnå helt rene og rene vinduer uden striber. Vi har samlet de bedste råd og teknikker fra professionelle vinduespudsere for at gøre denne opgave meget nemmere for dig.
Er du på udkig efter den perfekte vinduespudsning? Så er du kommet til det rette sted!
I denne artikel deler vi vores bedste tips til at vælge det rigtige udstyr, blande sæben og mestre teknikken, når du pudser vinduer på ydersiden.
Disse 10 enkle trin gør det nemt og sjovt for dig at pudse dine vinduer som en ægte professionel.

Oversigt
Nyd fordelene ved servicefradrag for vinduespudsning
Er du mere til at lade en professionel vinduespudser tage sig af dine vinduer? Husk da, at servicefradraget kan hjælpe med at dække en del af udgifterne. I 2023 kan du få et servicefradrag på 6.600 kr. pr. person pr. år.
Prisen for at få dine vinduer pudset afhænger af forskellige faktorer, såsom din bopæls placering, vinduernes antal og størrelse, samt efterspørgslen efter vinduespudsere. Du kan ofte opnå en mængderabat ved at bestille flere vinduesvask på én gang.
Hvor ofte bør du give dine vinduer en god pudse-tur?
Generelt anbefales det at pudse vinduerne 3-4 gange årligt. Regelmæssig vask og pudsning forhindrer ophobning af snavs og partikler på glasset, hvilket gør rengøringen lettere. I områder med meget salt eller partikler fra brænderøg kan det dog være nødvendigt med hyppigere vask.
Læs også: Punkterede rude: Sådan udskiftes et punkteret vindue
1. Vinduespudsersæt: Investér i kvalitetsudstyr til dine vinduer
At have det rette udstyr til vinduespudsning er halvdelen af arbejdet for at opnå skinnende rene ruder uden striber. På den anden side kan det være en udfordring at få ruderne rene, uanset hvor meget du prøver, hvis du anvender en billig gulvsvaber.
En effektiv skraber, indvasker og viskestykker er nøgleelementer.
En ægte indvasker sikrer det bedste resultat, men hvis du ikke ønsker at investere i en, kan du også benytte en svamp eller en blød børste til at rengøre dine vinduer.
Se det optimale vinduespudser udstyr i videoen nedenfor
2. Lav din egen vinduespudseropløsning
Mickey Skaaning anbefaler en god hjemmelavet blanding til vinduespudsning, som består af koldt vand, opvaskemiddel og en smule ammoniak. Denne blanding hjælper med at opløse fedt og snavs på dine vinduer. Desuden er det billigere og normalt mere miljøvenligt end købte alternativer.
Du behøver ikke at være nøjagtig med mængden af sæbe, der tilsættes til vandet, men en generel retningslinje for blandingen kan være:
5 liter koldt vand
1 spsk. opvaskemiddel
En halv hættefuld ammoniak.
Rengøringsekspert Mrs. Green fraråder at bruge traditionelle vinduesrensere. Vælg i stedet miljømærket opvaskemiddel, da det efterlader overfladen skinnende.
Glasindustrien advarer også mod at bruge slibende rengøringsmidler, pulverbaserede rengøringsmidler og skurepulver på vinduer, da de kan ridse glasset. Undgå rengøringsmidler, der indeholder flussyre eller fosforsyre, da de kan forårsage ætsning.
Til stærkt tilsmudsede vinduer foreslår Mrs. Green en blanding bestående af 5 liter vand, 1 spsk. opvaskemiddel og 2 spsk. ammoniak (8 %). Hvis vinduerne er ekstra snavsede, kan du erstatte ammoniakken med 2 spsk. soda. Både ammoniak og soda gør vandet alkalisk, så snavs og snavs løsnes bedre. Husk at bære handsker.
3. Det ideelle vand til vinduespudsning
Almindeligt vand fra hanen indeholder mineraler som kalk, der kan efterlade striber eller pletter på dine vinduer efter rengøring. Der er dog to måder, hvorpå du kan få vand, der er perfekt til vinduespudsning:
Saml vand op fra en regntønde.
Brug vand fra en kondensvandstørrer.
Få mere at vide om disse metoder i videoen.
Eddike til vinduespudsning
Hvis du er nødt til at bruge ledningsvand til vinduespudsning, kan du tilføje en deciliter husholdningseddike til din blanding. Dette binder kalken i vandet og forhindrer, at det efterlader striber eller pletter på glasset efter vask.
4. Behersk kunsten at rengøre vinduer som en professionel
I denne video demonstrerer Emil sine ekspertteknikker til at vaske, skrabe og tørre vinduer, så de bliver pletfrit rene og uden striber.
Tricket er at starte i et hjørne og bevæge skraberen rundt på en sådan måde, at der ikke efterlades striber. Sørg for at overlappe dine tidligere streger, mens du skraber, og tilstræb en jævn, kontinuerlig bevægelse.
5. Banernes overlappende magi

Uafhængigt af hvilken teknik du foretrækker, er det essentielt at sikre et passende overlap mellem banerne.
Det er ligeledes vigtigt at manøvrere svaberen hurtigt nok, så vandet ikke fordamper fra nogen dele af ruden, før du når til bunden. Dette lille trick hjælper dig med at undgå de frygtede striber.
6. Dobbelt vask af snavsede vinduer
Hvis dit vindue er meget snavset, skal du vaske det grundigt og fjerne det overskydende vand med en skraber. Vask derefter vinduet endnu en gang, inden du giver det en omhyggelig omgang med vinduesviskeren.
7. Er det muligt at pudse vinduer under alle vejrforhold?
I teorien kan du sagtens vaske vinduer uanset vejret. Dog er det vigtigt at være lynhurtig med svaberen, både når solen skinner kraftigt om sommeren (hvor vandet fordamper hurtigt) og i frostvejr (hvor det fryser næsten med det samme).
Når du skal pudse vinduer i frostvejr, kan det være en god idé at benytte varmt vand for at forhindre, at vandet fryser på ruden. Skal vinduerne vaskes i varmt vejr og direkte sollys, bør du bruge koldt vand og arbejde ekstra hurtigt.
Læs også: Vinduer med ventilation: Se fordele, muligheder samt pris
8. Glem avispapir og sprinklervæske
Der var engang, hvor avispapir var et populært valg til vinduespudsning. Selvom det stadig kan bruges til at fjerne sæberester fra vinduer, er det ikke længere den mest effektive løsning.
Tidligere indeholdt avisernes tryksværte bly, hvilket gav en flot poleret overflade. Men i dag er tryksværten anderledes, og den polerende effekt er gået tabt.
Nogle forsøger sig med sprinklervæske til vinduespudsning, men det kan heller ikke anbefales, da der ikke er nogen fordele ved at bruge det.
9. Rengør vinduesrammer og karme
Giv dine vinduesrammer og karme en grundig rengøring et par gange om året. Brug en klud, lunkent vand og en smule universalrengøring for at få dem til at skinne. Husk at tørre dem efter med en tør klud. Start med rammerne, før du går videre til selve vinduerne, og slut af med vindueskarmen. Hvis du vil undgå, at karmen bliver beskidt, kan du dække den med nogle udbredte aviser, mens du vasker vinduerne.
10. Bekæmpelse af pletter og maling på vinduer
Vedholdende pletter og aflejringer kan klæbe til dine vinduesruder, hvilket gør dem svære at fjerne. Glasindustrien tilbyder disse tre løsninger:
- For de særligt hårde pletter kan det være nødvendigt med en stærkere fremgangsmåde. Prøv at bruge ren acetone.
- Tør forsigtigt malingen væk med en blød klud, der er gennemvædet med husholdningssprit, terpentin eller et lignende stof.
- Hvis du vil fjerne cement, skal du vælge en kalkfjerner.
Læs også: Vedligeholdelsesfrie vinduer: Se muligheder og beregn pris
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om vinduespudsning
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvordan laver man selv en god blanding til vinduespudsning?
Til vinduespudsning anbefaler vi: 5 liter vand, 1 spiseske opvaskemiddel, en halv hætte salmiakspiritus og hvis vandet indeholder kalk 1 dl eddike.
Hvordan undgår jeg striber på vinduerne?
For at undgå striber på vinduerne skal du benytte vand uden kalk, bruge en god skraber og øve din teknik med skraberen.
Hvad er det bedste vejr til at pudse vinduer?
Det bedste vejr til at pudse vinduer er overskyet da sol vil betyde at vandet tørrer og efterlader pletter af sæberester og regnvejr kan betyde at støv og snavs sætter sig ekstra godt fast og er svært at fjerne.
Hvor ofte skal vinduerne vaskes?
Hvor ofte dine vinduer trænger til at blive vasket afhænger af personlige præferencer og miljøet. Det mest normale er hver 8. Til 12. Uge da du her undgår at skulle vaske vinduerne to gange for at få dem helt rene.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder:
Hvis du støder på et lille, skinnende insekt i dit hjem, er det ikke nødvendigvis en sølvfisk. Skægkræ, som ligner sølvfisk med sin blege krop og tre lange haletråde, er ankommet til Danmark og har allerede fundet vej ind i vores hjem.
Men pas på, for skægkræ er meget mere påtrængende og vanskelige at bekæmpe end sølvfisk, når de først har fået adgang til dit hjem.
Lad os se nærmere på, hvordan du kan beskytte dig mod dette skadedyr, og hvad du bør gøre, hvis skægkræet allerede har indtaget din bolig.
Hvad er skægkræ, og hvordan adskiller de sig fra sølvfisk?
Skægkræ er et charmerende lille insekt, der går under det latinske navn Ctenolepisma longicaudata. Selvom det kan ligne sølvfisken, er der nogle bemærkelsesværdige forskelle mellem de to:
- En voksen skægkræ er en smule større end en sølvfisk, og kan ofte nå op til to cm i længden.
- Ligesom sølvfisken har skægkræ tre haletråde strakt bagud, men de er længere end hos sølvfisken. Faktisk kan de blive længere end selve kroppen.
- Skægkræet er ikke så skinnende som sølvfisken, men har en mere lys og brunlig krop, komplet med “skæg”.
- Skægkræ har nogle markante børster på forsiden af hovedet.
- Mens sølvfisken kun bevæger sig langs jordoverfladen, er skægkræet mere eventyrlystent og kan også findes på vægge, i skabe og på reoler.
- Skægkræ er mere produktive end sølvfisk, og kan derfor ofte findes i større antal. Det lille væsen har en levetid på omkring syv år, og i løbet af den tid kan det lægge omkring 150 æg.
Læs også: Gæld I Hus – Se Hvad Naboen Skylder I Tinglysningsbogen Her
Er skægkræ en trussel mod mennesker og dyr?
Skægkræ udgør ingen fare for hverken mennesker eller dyr. Men de kan forårsage skader på din ejendom og det kan være ret irriterende og ubehageligt at have en stor sværm af insekter, der kryber rundt eller falder ned fra boghylderne.
I modsætning til sølvfisk trives skægkræet ikke kun i fugtige omgivelser, men lever også godt ved temperaturer på 20-25 grader, hvilket betyder, at de potentielt kan finde sig til rette overalt i huset.
Skægkræ har en imponerende levealder på op til syv år, hvilket er ganske lang tid sammenlignet med mange andre insekter.
Skægkræ invaderer Norge i fuld fart
Siden deres første opdagelse i 2013, har skægkræene taget fart i Norge og spredt sig hurtigt.
Fra 2016 til 2018 steg antallet af professionelle skægkræ-bekæmpelser fra 511 til 3.433 tilfælde. Dette har forårsaget flere retssager om bolighandel i landet.
– Vi har oplevet sager, hvor sælgere har undladt at oplyse om skægkræ-problemer ved salg af deres lejlighed. Dette har resulteret i retssager, hvor køberne har modtaget erstatninger i størrelsesordenen flere hundredtusinder kroner, udtaler Bjørn Arne Rukke, forsker ved Norwegian Institute of Public Health, til videnskab.dk.
Hvilke skader kan disse Skægkræet forårsage?

Skægkræet er kendt for at gnave sig gennem papir, hvilket kan medføre ødelæggelse af bøger, tapet, malerier og endda gamle LP-covers. Disse små væsner trives i mørke områder og er glade for stivelsesrige fødevarer, så køkkenskabe og tørvarer kan nemt blive invaderet af insekthæren.
Selvom det måske ikke lyder skræmmende at spise et lille skægkræ, anbefales det at kassere madvarer, der indeholder disse små ubudne gæster. Insektet har muligvis tidligere bevæget sig gennem dine afløb og kan derfor bære skadelige bakterier med sig.
Hvad er skægkræs favoritmad?
Ligesom mennesker og husdyr, nyder skægkræ at spise en bred vifte af mad. De er især kendt for at elske fødevarer såsom mel, gryn, brødkrummer og sukker.
Er der en måde at forhindre skægkræ i at trænge ind i mit hjem?
At holde skægkræ ude af din bolig kan være en udfordring. I deres tidlige stadier, før de er fuldt udvoksede, er de kun omkring 1,5 mm lange og næsten usynlige. Skægkræ er desuden eksperter i at skjule sig.
Når du bringer ting ind i dit hjem udefra, er det vigtigt at være opmærksom på, hvor skægkræ kan gemme sig. Hold særligt øje med følgende genstande, som er oplagte skjulesteder for skægkræ:
- Indpakkede papkasser med eksempelvis tøj købt online
- Møbler
- Dagligvarer
- Flyttekasser
- Paller
Når du modtager pakker, som f.eks. madvarer, tøj og sko, så lad dem ikke komme indenfor. Åbn i stedet pakkerne udenfor og smid papkasserne i en papcontainer.
Sådan bekæmper du skægkræ effektivt
I modsætning til sølvfisk, der ofte kan elimineres med grundig rengøring, kan det være en udfordring at slippe af med skægkræ. Men fortvivl ikke – prøv en eller flere af disse metoder:
- Sørg for et rent hjem ved at støvsuge grundigt og regelmæssigt. Aftør paneler og reoler ofte og vær ekstra omhyggelig med at støvsuge revner og sprækker. Hvis du fanger skægkræ i støvsugeren, så husk at tømme den/pose udendørs.
- Lad ikke madrester ligge fremme – opbevar dem i stedet i lufttætte beholdere.
- Påfør en silikonfuge langs væggen, hvor du har opdaget insekterne. Dette kan forsegle de revner, de kravler ind igennem.
Hvis ovenstående ikke hjælper, kan du forsøge at sprøjte almindelig insektspray på skægkræene eller i sidste ende kontakte en skadedyrsbekæmper, der har mere specialiserede metoder til at håndtere problemet. Vær dog opmærksom på, at du kun bør ty til gift, hvis du har et stort skægkræ-problem, da det også kan være skadeligt for mennesker og andre dyr, og der er risiko for, at skægkræ udvikler resistens over for giften.
Skægkræ bekæmpelse: Prøv en limfælde med sirismel
Et potentielt våben i kampen mod skægkræ i dit hjem kan være en limfælde tilsat sirismel.
Disse limfælder, som fanger skægkræ og andre små insekter, er tilgængelige online og i byggemarkeder. Sirismel, der er lavet af knuste fårekyllinger, fungerer som en lokkemad og kan købes hos skadedyrsbekæmpelsesfirmaer på nettet.
Men ifølge en undersøgelse foretaget af det norske Folkehelseinstituttet, er virkningen af limfælder med sirismel begrænset. Testen viste nemlig, at disse fælder ikke formår at reducere antallet af skægkræ i hjemmet i større omfang.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om Skægkræ
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvad er skægkræ?
Skægkræ er et lille insekt der ligner sølvfisk. Du kan kende det på hovedet hvor skægkræ har nogle kraftige børster der ligner hår.
Hvordan kommer skægkræ ind i huset?
Skægkræ kommer oftest ind i huset med pap eller papir som de kan spise og leve af. Det betyder at de kan gemme sig i pakker, mademballage, breve o.lign.
Kan man selv bekæmpe skægkræ?
Du kan godt selv bekæmpe skægkræ, men det er en hård kamp da deres æg kan udklække op til 2 måneder efter de er lagt. Det kræver derfor en længerevarende indsats at fjerne skægkræ fra din bolig.
Hvilken skade gør skægkræ?
Skægkræ kan gøre skade på papir, pap, billeder, tapet og lignende materialer som de spiser.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: