Loft til kip – Beregn pris og find inspiration/regler her
Er der ikke meget plads mellem gulv og loft, og har du et uudnyttet loftområde? I så fald kan det arkitektoniske loft til kip være en fremragende løsning, der giver boligen et mere rummeligt og unikt udseende. Læs her om priser, hvornår et loft til kip kan være en god idé samt fordele og ulemper.
Hvad betyder loft til kip?
Udtrykket “loft til kip”refererer til, at loftet følger tagets hældning op til kippen (det øverste punkt af tagkonstruktionen, hvor spærene mødes) i stedet for det traditionelle, vandrette loft. Med andre ord hæver man det normale vandrette loft op, så det følger tagets hældning op til kippen. Et loft til kip giver derfor betydeligt mere rummelighed og plads i hjemmet og får det til at virke større og mere lyst.
Når man har loft til kip, er der også mulighed for at installere ovenlysvinduer, hvilket giver et smukt og naturligt lys i rummet.
Selvom et loft til kip har mange fordele og kan skabe betydeligt mere plads i rummet, er det også en omfattende og kompliceret byggeproces. Det er en særligt bekostelig opgave, hvis spærkonstruktionen består af gitterspær, da det vil nødvendiggøre ændringer og forstærkninger af spærkonstruktionen. Hvis man har gitterspær, hvor man ønsker et loft til kip, vil det desuden kræve ingeniørberegninger, da det påvirker husets bærende konstruktioner og dermed bygningens samlede stabilitet.

Få 3 Tilbud på at få lavet loft til kip
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
Læs også: Isolering af loft Pris: Beregn hvad det koster og besparelse
Hvad er prisen for loft til kip?
Loft til kip er ofte forbundet med udskiftning af tagdækning og eventuelt udskiftning af spær, hvilket betyder en helrenovering af taget. Dette er især tilfældet, hvis man ønsker at lave loft til kip på gitterspær, da det normalt kræver en ny spærkonstruktion med stålstænger eller saksespær.
- Hanebåndsspær: cirka 1.000-1.500 DKK pr. kvadratmeter inkl. fjernelse af loft, isolering, maling og elektrikerarbejde.
- Gitterspær: 2.500-3.500 DKK pr. kvadratmeter inkl. fjernelse af loft, forstærkning af spær, isolering, maling og elektrikerarbejde.
Priseksempel for hanebåndsspær
Et eksempel på prisen for loft til kip i et rum med hanebåndsspær på 45 kvadratmeter:
- Materiale og arbejdsløn til tømrer: 70.000-80.000 DKK
- Elektrikerarbejde: 7.000-8.000 DKK
- Maling og arbejdsløn til maler: 4.000-5.000 DKK
- Total pris: 81.000-93.000 DKK
Prisen for et loft til kip afhænger af spærkonstruktionens type
Spærkonstruktionen er den del af tagkonstruktionen, der understøtter resten af taget. Spær er karakteriseret ved de lange træplanker, der bærer tagets vægt. Spærkonstruktionen kan enten bestå af gitterspær eller hanebåndsspær, og afhængigt af om konstruktionen er lavet af gitterspær eller hanebåndsspær, vil det i høj grad påvirke den samlede pris for ombygningen til loft til kip. Du skal derfor først undersøge spærkonstruktionen, inden du begynder på projektet.
Læs også: Akustiklofter- Prisberegner og inspiration (2023 Udgave)
Se eksempel på før og efter loft til kip
Her kan du se et eksempel fra en af mine lejligheder, som er ved at blive renoveret, få lavet loft til kip, og hvor du kan se det færdige resultat. Lejligheden er 76 m2, og har fået lavet loft til kip + 2 hemse og et ekstra lille værelse.





Nedenfor ses så resultatet efter at der er blevet lavet loft til kip i lejligheden




Gitterspær er kostbart og komplekst at omdanne til loft til kip
Gitterspær er kendetegnet ved, at spærrene løber vandret hen over loftet (se illustration til højre). Dette ses typisk i parcel- og typehuse fra 1950’erne og 1960’erne med en lav taghældning. Hvis spærstrukturen er af gitterspær-typen, vil det være en meget bekostelig og omfangsrig opgave at ændre loftet til at gå op til kip. Årsagen er, at det nødvendiggør ændringer og forstærkninger af spærstrukturen for at forhindre, at taget kollapser. Derudover vil det kræve ingeniørmæssige beregninger af, hvordan tagstrukturen kan ændres uden at svække konstruktionen, samt en fagpersons erfaring og ekspertise i det praktiske arbejde.
Hanebåndsdragere er billigere at føre loftet til kip med
Hanebåndskonstruktioner er normalt at finde i ældre boliger og kendetegnes ofte ved en stejlere taghældning på omkring 40 grader. Du kan identificere hanebåndsdragere ved de vandrette bjælker, der løber tæt på kippen. I de fleste situationer kan tagstrukturen med hanebånd bevares uden ændringer eller forstærkninger, hvilket gør det billigere at føre loftet til kip i forhold til gitterspær. Det mest omfattende arbejde er at fjerne det eksisterende loft og installere ny isolering og loftsbeklædning.
Hanebåndene kan dog være placeret så lavt, at det ikke er muligt at gå under dem. I sådanne tilfælde er det nødvendigt at flytte hanebåndene højere op. Du skal være opmærksom på dette og søge rådgivning fra en ingeniør for at sikre konstruktionens stabilitet både under og efter renovering.
I mange hjem, hvor loftet er ført til kip med hanebåndsdragere, lader man det tværgående hanebånd forblive synligt. Det kan enten være som det rå træ eller malet, hvilket vil give huset en rustik karakter.
Fire faser: Sådan opnår du loft til kip i hjemmet
Gennemførelsen af loft til kip vil sædvanligvis være mere succesfuld og mindre risikofyldt ved at følge disse trin.
1. Undersøg om spærkonstruktionen er gitterspær eller hanebåndsspær
Det første skridt er at finde ud af, om spærkonstruktionen består af gitterspær eller hanebåndsspær. Gitterspær er mere kompliceret at omdanne til kip, da det normalt vil kræve forstærkning af spærkonstruktionen, mens hanebåndsspær er enklere at føre til kip.
Hvis du konstaterer, at der er tale om gitterspær, bør du overveje, om det overhovedet er værd at omdanne til kip, da det kan være meget bekosteligt og normalt kun udføres i forbindelse med en større tagrenovering.
Derudover skal du være opmærksom på, at loft til kip for gitterspær nødvendiggør statiske beregninger (ingeniørberegninger), da spærkonstruktionen skal forstærkes.
2. Søg rådgivning fra en byggerådgiver eller arkitekt ved loft til kip i hanebåndsspær eller ved udvidelse af beboelsesarealet
Hvis der er tale om hanebåndsspær, eller der skal laves loft til kip for at udvide beboelsesarealet, anbefales det at konsultere en byggerådgiver, der kan foretage de nødvendige statiske beregninger.
Byggerådgiveren kan også bistå med at få udarbejdet byggetilladelsen, som er nødvendig, når beboelsesarealet skal udvides.
3. Informer din husforsikring om byggeprojektet, før du starter
Hvis du har en husforsikring, er det vigtigt at informere dit forsikringsselskab, før du påbegynder arbejdet med at lave loft til kip. Hvis du ikke giver besked til dit forsikringsselskab om, at du skal starte et byggearbejde, vil de ikke dække eventuelle skader, der måtte opstå under byggeprocessen.
4. Udarbejd en opgavebeskrivelse og indhent tilbud vedrørende loft til kip
Til sidst skal du lave en opgavebeskrivelse til byggefirmaet, der skal udføre arbejdet. I beskrivelsen skal du forklare, om der er tale om hanebåndsspær eller gitterspær, hvor mange kvadratmeter det drejer sig om, og om loft til kip udføres med formål om at udvide boligarealet.
Et eksempel på en beskrivelse af en opgave:
Hej
Vi bor på [adresse] og ønsker at modtage tilbud på at åbne det uudnyttede loft i stuen, så vi får loft til kip. Det drejer sig om en hanespær-konstruktion, så vi tror ikke, at det vil være nødvendigt at styrke spærkonstruktionen. Stuen, hvor vi ønsker loft til kip, er 42 m2.
Vedlagt er billeder af det uudnyttede loftrum og stuen, hvor vi ønsker loft til kip.
Jeg ser frem til at høre om tidshorisont og pris.
Venlig hilsen
Når du skal indhente tilbud, anbefaler vi, at du indhenter tilbud fra mindst tre virksomheder. Vi anbefaler, at du indhenter tilbud fra vores samarbejdspartner 3byggetilbud øverst på siden – det er gratis, uforpligtende og med hurtig respons.
Fordele ved at have loft til kip
- At have loft til kip kan skabe en følelse af mere plads i rummet og få det til at virke større. Selvom det ikke øger antallet af kvadratmeter, får du flere kubikmeter, hvilket bidrager til, at rummet føles større.
- Der er mulighed for at installere ovenlysvinduer, som giver et mere naturligt og smukt lys i rummet.
- Lamper kan placeres hængende ned langs loftet.
- At bygge loft til kip kræver ikke nogen byggetilladelse.
Ulemper ved at bygge loft til kip
- Hvis spærstrukturen består af gitterspær, kan det være en meget omfattende opgave at konstruere et loft til kip, og det anbefales derfor kun, hvis du alligevel skal skifte tagbelægningen og spærene.
- Det kan være dyrere at opvarme rummet, da der er flere kubikmeter, der skal opvarmes, og varmen vil desuden stige opad.
- Rummets akustik vil ændres. Du kan eventuelt opleve, at lyden i rummet bliver mere rungende.
Hvad angår regler for loft til kip, hvad skal man være opmærksom på?
I forbindelse med loft til kip, ligesom med alle andre byggeprojekter, er det vigtigt at være opmærksom på følgende regler og bestemmelser:
- Muligt behov for byggetilladelse
- Bygningsreglementet (inklusive krav til materialer, isolering og brandforhold)
- Eventuelle servitutter knyttet til ejendommen
- Mulige lokalplaner
Du kan finde mere information om disse emner nedenfor.
Kravene for byggetilladelse er afhængige af, om boligarealet udvides.
Som hovedregel er det ikke nødvendigt at ansøge om byggetilladelse for at lave loft til kip, hvis det ikke forøger boligarealet.
For eksempel, hvis et uudnyttet loftsrum bruges til at skabe mere plads i stuen med et loft til kip, udvider det ikke boligarealet. Det skyldes, at stuen allerede er medregnet i BBR-arealet for boligareal, og derfor er der ikke behov for at søge om byggetilladelse.
Hvis der derimod er tale om etablering af et loft til kip, der øger boligarealet, skal der som udgangspunkt ansøges om byggetilladelse, hvis arealet ikke allerede er registreret i BBR-registret som boligareal.
For eksempel, hvis et tidligere uudnyttet loftsrum renoveres og udvides med et loft til kip med henblik på beboelse, skal der søges om byggetilladelse. Hvis du er usikker på, om et område er registreret som boligareal i BBR-registret, kan du kontrollere det på BBR.dk.
Bygningsreglementet kræver isolering og brandsikring ved udvidelse af beboelsesareal
Når man ønsker at udvide beboelsesarealet med loft til kip, er det nødvendigt at søge om byggetilladelse, som tidligere nævnt. Men en sådan udvidelse medfører også krav om isolering i henhold til Bygningsreglementets BR18.
Hvis tagrummet ikke tidligere har været udnyttet, skal der isoleres op til de gældende krav, hvilket er en U-værdi på 0,10 W/m2 K. Dette svarer til cirka 385 mm mineraluld (lambda klasse 37). Hvis man blot ønsker at frilægge hanebåndene, er det en god idé at efterisolere op til de nuværende minimumskrav, som er en U-værdi på 0,15 W/m2 K. Dette svarer til cirka 265 mm mineraluld (lambda klasse 37) – det vil dog tage en del plads/rum i bunden af vægkonstruktionen.
Ved installation af eksempelvis ovenlys, kvistvinduer eller vinduer i gavlen skal deres areal medregnes i det samlede vinduesareal. Dette må maksimalt udgøre 25% af det samlede bruttoetageareal ifølge BR18.
Servitutter, som er forbundet med ejendommen, kan begrænse mulighederne for at lave loft til kip
Det kan forekomme, at der er tinglyste servitutter, som styrer, hvad, hvor og hvordan du må ændre boligen. Normalt vil servitutter ikke have betydning for loft til kip, medmindre ejendommen er underlagt fredning.
Du kan finde de tinglyste servitutter for din ejendom på Tinglysning.dk under Danmarks domstole ved at logge ind med dit NemID.
Lokalplaner kan begrænse mulighederne for ydre ændringer af taget
Begrænsninger fra lokalplaner vil kun have betydning, hvis der foretages ændringer på tagets udvendige udseende i forbindelse med etablering af loft til kip. Dette kan for eksempel være, hvis hele taget renoveres med det formål at omdanne tagkonstruktionen fra gitterspær til hanebåndsspær.
Lokalplaner og bestemmelser fra ejerforeninger kan sætte grænser for tagets hældning og valg af tagbelægning. For eksempel kan lokalplanrestriktioner kræve, at der kun må anvendes gule tegltagsten, eller at taghældningen kun må være 25 grader.
Hvis der skal foretages ydre ændringer af tagkonstruktionen for at etablere loft til kip, bør du først undersøge kravene i de gældende lokalplaner.
Lokalplanen skal altid overholdes, og det kræver dispensation at afvige fra den. På Plandata.dk fra Erhvervsstyrelsen kan du finde alle lokalplaner på et kort. Sådan bruger du Plandata.dk:
- Vælg din kommune i øverste højre hjørne under “Kortudsnit”eller indtast sommerhusets adresse på “Søg_adresse”.
- Tryk på en af markeringerne på kortet (det betyder, at dit sommerhus er underlagt en lokalplan)
- I venstre boks kan du se alle lokalplanerne, som åbnes i .pdf, når du klikker.
- I pdf-dokumentet vil der være krav til tilbygninger såsom garager.
Husk at tænke på isolering, dampspærre og eventuelle ovenlysvinduer

Når du fører loftet op til kip, er det nødvendigt at installere ny isolering. Det er vigtigt at sikre, at den nye isolering opfylder de krav til energieffektivitet, der er angivet i Bygningsreglementet. Den nye isolering vil ofte fylde betydeligt mere end den gamle, hvilket du skal tage i betragtning.
Det er også vigtigt at sikre, at der etableres en korrekt dampspærre, så den yderste del af tagkonstruktionen (ved spær, lægter og tagbeklædning) er ventileret i overensstemmelse med regler og vejledning. Hvis det ikke er tilfældet, kan der opstå råd og svamp i tagkonstruktionen. Disse regler findes også i Bygningsreglementet.
Den indvendige beklædning bruges til at forbedre rummets akustik.
Endelig er det en god idé at overveje at installere ovenlysvinduer i taget, når loftet føres til kip. Det kan stærkt anbefales, da det tilfører naturligt lys og skaber en lysere atmosfære i rummet. Ellers kan rummet fremstå mørkt og lukket.
Vær forsigtig med gør-det-selv arbejde
At hæve loftet til kip er et meget omfattende projekt, der kræver byggeteknisk erfaring. Hvis spærstrukturen er lavet af gitterspær, vil det nødvendiggøre ændringer og forstærkninger af spærstrukturen, hvilket er et teknisk krævende arbejde, der kræver en ingeniør.
Desuden indebærer projektet bl.a. korrekt isolering, korrekt placering af dampspærre og ændring af den indvendige loftsbeklædning. Derudover skal der muligvis installeres ovenlysvinduer. For at undgå, at taget kollapser, anbefaler vi derfor, at man undgår gør-det-selv arbejde i forbindelse med byggeriet af loft til kip og i stedet overlader det til et professionelt tagfirma.
Er det nødvendigt med en byggetilladelse for at lave loft til kip?
At lave loft til kip i et enfamiliehus kræver ikke en byggetilladelse fra kommunen. Du skal dog være opmærksom på, at du skal overholde de gældende krav i Bygningsreglementet, herunder isolering, dampspærre, materialer osv.

Få 3 Tilbud på at få lavet loft til kip
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om ovenlysvinduer
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Er der behov for byggetilladelse til loft til kip?
Hvorvidt der kræves byggetilladelse for loft til kip, afhænger af, om ombygningen fører til en forøgelse af boligarealet. For eksempel kræver loft til kip i stuen ikke byggetilladelse, da det ikke udvider beboelsesarealet. Men loft til kip kan kræve byggetilladelse, hvis det udføres i forbindelse med en omfattende renovering af et tidligere ikke-udnyttet loftsrum til beboelse. Derudover bør du overholde de relevante bestemmelser i Byggereglementet og eventuelle andre gældende servitutter eller lokalplaner.
Hvad er prisen for loft til kip?
Omkostningerne ved loft til kip varierer, men generelt vil du finde priser på mellem 1.000 og 1.500 DKK per kvadratmeter for hanebåndsspær og 2.500 til 3.500 DKK per kvadratmeter for gitterspær. Prisen inkluderer moms og dækker fjernelse af loft, isolering, maling og elektrikerarbejde. Gitterspær er betydeligt dyrere at føre til kip, da det kræver statiske ingeniørberegninger og forstærkninger af spærkonstruktionen.
Hvilke bestemmelser gælder for loft til kip?
Når du skal foretage en ombygning med loft til kip, skal du overholde byggereglementet og eventuelle gældende servitutter og lokalplaner. Ombygningen kan også kræve byggetilladelse, hvis ombygningen fører til en udvidelse af boligarealet.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: