Fuge til vinduer: Sådan vælger du den rigtige fugemasse
Fugerne er et vigtigt element i overgangen mellem væggen og dine vinduer. Forstå hvilken slags fuge du har, og lær hvordan du udskifter den på en nem og underholdende måde her.
Hvad er funktionen af udvendige fuger ved vinduer og yderdøre?
Udvendige fuger omkring vinduer og yderdøre spiller en vigtig rolle i at beskytte dit hjem mod vandindtrængning. De udfylder nemlig mellemrummet mellem vinduet eller døren og muren eller væggen, så vand ikke kan trænge ind.
Derudover er fugerne designet til at håndtere bevægelser, som opstår, når vinduet og de omkringliggende strukturer bevæger sig i forskellige retninger. Vindues- eller døråbningen skal være tilpas stor, så der er omkring 12 mm luft omkring vinduet eller yderdøren.
Prøv vores prisberegner på en ny fuge til vinduer
Indholdsfortegnelse:
Hvad er bedst at fuge vinduer med?
Det bedste til fugning af vinduer er at vælge en fugetype, der sikrer korrekt fugt- og lufttætning. Det anbefales at designe fugen sådan, at den er diffusionsåben på ydersiden og luft- og diffusionstæt på indersiden. Dette vil hjælpe med at forhindre fugtproblemer og sikre, at vinduet fungerer korrekt over tid
Indvendig vs. udvendig fuge for isolering af vinduer og døre
Udvendige fuger tilbyder en robust overflade i mellemrummet, der beskytter mod regn, mens indvendige fuger sørger for at holde vind og træk ude.
For den indvendige fuge anbefales en tæt akrylfuge, der effektivt blokerer vind og træk fra hjemmet. Alternativt kan der afsluttes med en smal træliste, der er skræddersyet til væggen.
Se i videoen hvordan fugning af vindue fungerer
Læs også: Dør lukker selv: Sådan fikser du en dør der selv lukker i
Hvordan vælger du den rigtige fugetype til udvendige fuger rundt om vinduer og yderdøre?
At vælge den rette fugetype til fugerne omkring dine vinduer og yderdøre kræver, at du tager hensyn til forskellige faktorer.
Fra et fugtteknisk perspektiv er det en god idé at designe fugen omkring vinduet, så den er diffusionsåben på ydersiden og luft- og diffusionstæt på indersiden.
Det betyder, at den udvendige fuge omkring vinduer og døre bør være lavet af et materiale, der er “åbent” og åndbart, så der ikke opstår en forsegling mellem inde- og udelivet. Dette skyldes, at der altid vil trænge en smule fugt ind bag fugen, og denne fugt skal kunne slippe ud igen.
Ved at have en tæt fuge på indersiden forhindres den varme, fugtige luft fra husets indre i at trænge ud i mellemrummet og kondensere, når den kommer i kontakt med den kolde luft.
Derudover kan du tænke over, hvilken fuge der er det mest bæredygtige valg. En kalkfuge har mindre klimapåvirkning end andre fugetyper i forbindelse med produktionen.
Tre forskellige udvendige fuger omkring vinduer og yderdøre:
En klassisk kalkmørtelfuge, der minder om fugen mellem murstenene i et traditionelt muret hus.
Et fugebånd, som er et imprægneret og ekspanderende polyurethanskum, der nemt klæber sig fast på vinduets side og lukker hullet mellem vindue og væg.
En fuge lavet af fugemasse, der påføres med en fugepistol. Denne metode anbefales kun i bunden af vinduet eller døren.
Hvilke udvendige fugemasser kan man bruge?
- Kalkmørtel
- Fugebånd
- Silikonefuge
Kalkmørtel
Kalkmørtelfugen er fremragende og meget udbredt, særligt i gamle murstensbygninger, hvor den komplementerer stilen perfekt. Den tillader fugtighed at slippe ud, hvilket er vigtigt for husets sundhed. Det er afgørende, at mørtlen ikke indeholder cement. Der findes mørtelvarianter, som har en vis elasticitet, idet de er tilsat fibre. Disse fibre kaldes fæhår og bidrager til, at mørtlen får en smule smidighed. For at opnå dette resultat tilsættes 250 g fæhår til 100 kilo mørtel.
Fugebånd
Fugebånd er en lille, men kraftfuld løsning, der arbejder hårdt for at holde fugt ude af dine vinduer og døre. Dette smarte tætningsbånd er forkomprimeret og udvider sig, når det monteres, så det skaber en diffusionsåben fuge, der beskytter mod elementer som slagregn. Den største fordel ved fugebåndet er dens åbne struktur, som forhindrer fugt i at ophobe sig og nedbryde træet i dine vinduer og døre.
Let at installere og udskifte
Fugebånd er ikke kun effektivt, men også let at arbejde med. Det er nemt at montere, og hvis det nogensinde skulle have brug for udskiftning, kan det gøres uden de store besvær. Med sin alsidighed og enkelhed er det ikke underligt, at fugebånd er en populær løsning til at holde fugt og vejr ude af hjemmet.
Silikonefuge
En silikonebaseret fugemasse er både fleksibel og let at arbejde med. Men husk, at hvis du bruger det rundt om hele vinduet, både indvendigt og udvendigt, kan det føre til rådskader. Disse skader opstår, når fugt siver ind mellem de to tætte fuger og ikke kan slippe ud igen, hvilket resulterer i nedbrydning af trærammen. Derfor er det en god idé kun at bruge silikonefuge i bunden af vinduer og døre.
Hvad sker der, når du vælger det forkerte fugemateriale?
Fugt- og rådskader er ofte konsekvensen af at bruge en forkert fuge. Byggematerialer har en tendens til at optage og frigive fugt i løbet af året på grund af vejrets skiftende forhold. Når fugt trænger ind mellem konstruktionerne og ikke kan ventileres ordentligt, vil træet i vinduer og yderdøre absorberer fugten og dermed nedbrydes. Der er endda eksempler på nye vinduer, som er blevet ødelagt på under fem år, blot fordi der blev brugt et forkert fugemateriale.
Læs også: Reparation af dør: Sådan reparerer og renoverer du en dør
Hvornår er det tid til at skifte udvendige fuger omkring vinduer og yderdøre?
Som med alt andet i et hus, er det vigtigt at vedligeholde og på et tidspunkt udskifte de udvendige fuger omkring vinduer og yderdøre.
Det er en god idé at gå en inspektionstur rundt om huset mindst to gange om året. Her bør du tjekke, om mørtelfugerne er sprækket eller faldet ud, samt om fugebåndet enten er løsnet fra siderne eller er blevet skrøbeligt.
Mørtelfuger
Mørtelfuger kan ofte præsentere små sprækker mellem fuge og vindue. Disse mindre sprækker er normalt ikke noget at bekymre sig om, men hvis de udvikler sig til brede revner på over 2 mm eller fuger, der begynder at falde ud, er det tid til at overveje reparation eller udskiftning.
Afhængigt af skadens omfang kan du enten vælge at reparere det beskadigede område eller skifte hele fugen. Skiftning af hele fugen anbefales ofte, da det kan give en mere ensartet farve og tage højde for eventuelle andre små revner i mørtelfugen. Der er også mørtelfuger med en vis elasticitet eller “armering”, som kan håndtere mindre bevægelser mellem vinduet og muren. Denne elasticitet opnås ved at tilføje fibre (fæhår) til mørtlen, men selv disse fuger kan revne over tid.
Hvis du er den gør det selv-entusiast, der ønsker at udskifte fugerne, er det vigtigt at undersøge, hvilken type fugemasse du bør bruge. Mørtelfuger kan udskiftes året rundt, men det er lettest at gøre det i foråret og efteråret, når temperaturerne er mere moderate.
Fugebånd
Et fugebånd, der trænger til en udskiftning, kan nemt genkendes på dets indtørrede og rynkede udseende. Når det begynder at krympe og løsne sig i kanterne, er der fri adgang for vand og fugtighed. Hvis elasticiteten også er begrænset, er det på tide at skifte det ud.
Fugebåndets ekspansionsevner
Fugebåndet trives bedst i varme temperaturer, hvor det udvider sig hurtigere. I koldt vejr kan denne proces tage op til flere dage, så det anbefales at skifte fugebåndet i de varmere måneder.
Silikonefuger
Elastiske fuger, der kræver udskiftning, kan fremstå indskrumpede og tørre. I værste fald kan de endda være revnede, hvilket kan føre til træk. Hvis fugerne udviser sprækker og synker sammen, bør du opsøge en fugeekspert, som kan vurdere deres tilstand og erstatte dem efter nødvendighed. Elastiske fuger bør kun benyttes i bunden af vinduet eller døren.
Gummifuger, der er placeret i bunden af vinduet eller døren, bør aldrig males. Dette skyldes, at overfladen vil tørre ud og revne, hvilket reducerer fugens levetid. Hvis der opstår sprækker eller revner i fugen, kan vand trænge ind og forårsage skade.
Læs også: Kalkning af hus: Se ekspert tips, pris og hvordan det gøres
Udskiftning af fuger omkring vinduer og yderdøre
Først og fremmest er det afgørende at få fjernet den gamle fuge helt og aldeles.
En mørtelfuge er lettest at fjerne med en mejsel og en lille hammer. Husk at få både fuge og bagstop ud, så der er et rent grundlag for den nye fuge.
Hvis der er et gammelt fugebånd, kan det ofte løsnes ved at skære forsigtigt langs kanterne med en skarp hobbykniv. I nogle tilfælde sidder båndet meget løst og er simpelthen lige til at tage ud.
For at fjerne en elastisk fuge er det mest effektive at skære den op med en hobbykniv eller et skarpt stemmejern. Vær dog opmærksom på ikke at skære i trærammen, når du benytter en hobbykniv.
Til sidst, hvis der er bagstop og isolering, skal dette fjernes og erstattes med ny isolering, så du får en frisk og tætsluttende fuge omkring dit vindue eller din yderdør.
Mørtelfuge
For et effektivt bagstop ved en mørtelfuge, prøv trætjæreimprægnerede hør- eller hampefibre. Selvom mineraluld er et andet valg, er der forskellige meninger om det. Nogle tror, at det absorberer fugtighed.
Når bagstoppet er installeret, er det tid til at fugte! Bland mørtlen og lad den slappe af i 30 minutter for at slippe af med bobler.
Sprøjt lidt vand på murværket omkring vinduet eller døren ved hjælp af en murerkost før fugningen. Mørtelfugen vil elske det fugtige murværk.
For at fuldføre fugningen, skal du bruge et fugejern – en ultratynd murske til at fylde det smalle mellemrum mellem karm og murværk. Mørtlen placeres i hullet og pakkes fast med fugeskeen. Efter ca. 30 minutters ventetid, tryk og glat mørtlen med fugeskeen for at opnå en jævn og flot finish.
Husk at undgå mørtelfugning under bagende sol, da det vil tørre for hurtigt og resultere i revner.
Fugebånd
Fugebåndets magiske egenskab er, at det ekspanderer, så snart man frigør det fra sin rulle og fjerner beskyttelsespapiret. Men husk at trimme de første og sidste par centimeter for at få det bedste resultat.
Fugebåndets dans
De fleste fugebånd danser individuelt og skal monteres separat på hver sin side. Er vinduet udsat for naturens luner, kan en silikonefuge i bunden skabe ekstra beskyttelse. Sørg for at følge producentens anvisninger, eller søg råd i byggemarkedet eller trælasten, hvis du er i tvivl om fugebåndets korrekte montering.
Silikonefuge
For at sikre en effektiv silikonefuge er det vigtigt at bruge en solid skumliste som bagstop. Dette vil hjælpe med at forhindre træk og varmetab. En god tommelfingerregel er at placere bagstoplistet mindst halvvejs inde i mellemrummet bag karmens forkant.
Når skumlisten er korrekt monteret i bunden af vinduet eller døren, er det tid til at påbegynde fugearbejdet. Placer fugemassen i en fugepistol og start fugningen fra den ene side ved at trykke på aftrækkeren. Fugen skal derefter presses og glattes ud med en fugepind for et professionelt resultat. For lodrette fuger er det bedst at starte glitningen nedefra og arbejde opad.
Læs også: Fuldspartling Af Væg Pris: Beregn Prisen Med Vores Beregner
Kan man øge levetiden for de udvendige fuger?
Det er ikke muligt at forlænge levetiden for en udvendig fuge direkte, men det er essentielt, at du vælger den korrekte fugemasse til vinduer og yderdøre. Derudover er det vigtigt at sørge for, at der er et korrekt bagstop placeret ved kalkmørtelfuger.
Få 3 Tilbud udskiftning af fuger
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvilken fuge skal man bruge til vinduer?
Mange fortrækker at fuge vinduer med mørtel, som idag anses for at være den mest traditionelle fuge til vinduer.
Hvordan fuger man vinduer indvendig?
Når man fuger vinduer indvendigt, så anvender man typisk en fugepistol, for at opnå det bedste resultat.
Kan man selv fuge?
Ja, du kan sagtens selv fuge, men det er vigtigt at du ved udskiftning af fuger, sikre at alt den gamle fuge er fjernet, inden påbegyndelse, ellers så vil resultatet blive dårligt og formentligt kræve en tidligere udskiftning end normalt.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder:
Danskbyggeskik.dk – Læs om Facadefuger her