Reparation Af Yderdøre: Sådan Bevarer Du Den Originale Dør

En velplejet hoveddør kan holde i årevis. Lær hvordan du forhindrer, at døren klemmer, justerer hængslerne, fikser løse dørhåndtag eller kontrollerer, om dørtrinnet skal udskiftes.

Hvorfor er det vigtigt at vedligeholde og reparere husets yderdøre?

At tage sig af husets yderdøre er lige så vigtigt som at vedligeholde resten af hjemmet. Når du regelmæssigt sørger for at vedligeholde dørene med tætningslister, justere hængsler, låse osv., samt give dem et frisk lag maling, olie eller lak, vil dørene holde meget længere.

Ved at passe godt på dine døre, øger du deres levetid. En velplejet hoveddør er også afgørende for, hvordan dit hus fremstår. Hoveddøren er ofte det første, du lægger mærke til, når du ankommer til huset.

Hvis du forsømmer vedligeholdelsen af husets yderdøre, kan det i værste fald føre til skader, der kan være dyre at reparere. Hvis et dørtrin er beskadiget, kan fugt trænge ind og forårsage yderligere skader som råd eller svamp. Dårlige eller slidte tætningslister kan forårsage kulde og træk, hvilket nedsætter komforten i hjemmet.

Reparation Af Yderdøren Sådan Bevarer Du Den Originale Dør
Reparation Af Yderdøren: Sådan Bevarer Du Den Originale Dør

Hvad er de mest almindelige skader på yderdøre, og hvordan kan du udbedre dem?

Yderdøre kan opleve følgende typiske skader:

 • Beskadiget træværk på grund af mangelfuld eller dårlig overfladebehandling.
 • Løse hængsler
 • Et vaklende dørhåndtag
 • Døren, der sidder fast
 • Dørtrin, der skal udskiftes
 • En ødelagt vandnæse.
 • Skader på træværket
 • Slidte eller defekte tætningslister.

For at undgå opfugtning og udtørring af træet, som kan føre til råd og revner, er det vigtigt at sørge for, at overfladebehandlingen er i god stand. Husk at kontrollere dette årligt, også på dørens kanter. Hvis du bemærker tegn på slid, skal du justere hængslerne for at sikre, at døren hænger korrekt og tjekke, at tætningslisterne fungerer som de skal.

Læs også: Vindue og dør reparation: Typiske skader & hvordan de fikses

Løse hængsler er ingen hindring

Løse hængsler er en klassisk skade på yderdøre, som ofte er tunge og med tiden kan trække skruerne ud af træet. Hvis døren føles løs i hængslet eller hængslet ser en smule bøjet ud, vil du bemærke det, når døren åbnes og lukkes. Det skal ikke meget til, før døren begynder at skrabe mod karmen eller dørtrinet.

Bare rolig, det er nemt at fikse problemet. Oftest kan du hurtigt og enkelt skrue hængslerne fast igen, hvis de er blevet løse. Først skal du tage døren og hængslerne af. Bor de gamle skruehuller ud og indsæt træpropper i hullerne. Nu er der fast træ at skrue i, og du kan skrue hængslet fast igen. Overvej at bruge en længere skrue end den gamle, så hængslet sidder mere solidt og ikke hurtigt løsner sig igen.

Er døren skæv, kan hængselringe muligvis løse problemet. Disse ringe lægges omkring hængslets stabel og kommer i forskellige tykkelser. De kan løfte døren en smule, men det er ikke altid, at hængselringe er den rette løsning.

Er hængslerne derimod bøjet eller vredet, kan du bruge en hængselbukker til at rette dem op. Den griber fat om hængslet, så det kan vrides på plads. Vær forsigtig, når du bruger hængselbukkeren, så hængslet ikke bliver vredet helt ud af form. Og sørg for, at hængslet sidder godt fast i karmen, før du vrider det på plads.

Et svajende dørhåndtag

Reparation Af Yderdøren: Sådan Bevarer Du Den Originale Dør

At fikse et svajende dørhåndtag er både nemt og hurtigt. Du kan enten stramme skruerne, der holder dørhåndtaget på plads, eller simpelthen udskifte det med et helt nyt dørhåndtag.

Læs også: Dørhåndtag: Få inspiration og vælg det rette til boligen her

Døren klemmer

Et typisk problem er yderdøren, der klemmer, fordi den rammer karmen. Dette sker ofte i de kolde måneder, hvor høj luftfugtighed får døren til at udvide sig (karmen forbliver som regel uændret).

For at løse dette problem er det vigtigt at identificere præcis, hvor døren klemmer. Det er ofte nemt at se, men hvis det ikke er, kan du bruge en blyant eller kridt til at markere karmen, så døren laver et mærke, når den rammer. Marker området med blyant, læg døren på et arbejdsbord og fastgør den med skruetvinger. Dette sikrer, at døren er stabil, når du arbejder på den.

Herefter skal du fjerne det markerede område af døren med en høvl eller rundsav. En stiksav er ikke egnet, da den ikke kan skære lige i tykke materialer. En almindelig håndsav kan også bruges, men det kan være besværligt at få et godt greb, især når der kun skal fjernes en lille del af døren.

Det anbefales at tage lidt ad gangen og derefter sætte døren tilbage på plads for at se, om problemet er løst. Ideelt set skal der være ca. 4-6 mm mellem karm og dør. Hvis døren skal males, skal du huske at beregne 1-2 mm ekstra for malingen.

Når døren er tilpasset, skal kanterne pudses med sandpapir, så de bliver runde og bløde. Dette forlænger også malingens holdbarhed, da den nemt kan revne på en skarp kant.

Det er vigtigt at male eller lakere det område, hvor du har arbejdet på døren, så fugt ikke trænger ind i træet.

Læs også: Dør binder: Sådan justerer du en dør der binder

Dørtrinet er klar til en udskiftning

Et dørtrin tager meget slid og fugt, så det er klogt at skifte det ud, hvis det er slidt eller angrebet af råd.

For at måle op til dit nye dørtrin, skal du tage højde for dørens fulde bredde – fra den ene karmens yderside til den anden. Dørtrinet skal nemlig passe ind under karmen for at sikre optimal holdbarhed.

Næste skridt er at måle dørtrinets bredde (dybde). Normalt køber man dørtrin i passende bredde og en længde på omkring 1,20 meter. Herefter skal det skæres til, så det passer ind under karmen i begge sider.

Find dit nye dørtrin i en trælast eller et byggemarked. Gå efter ædeltræsorter som mahogni, bøg, eg eller ask. Hvis dørtrinet er lakeret fra fabrikken, er det en bonus, da lakken vil holde længere. Skal du selv lakere, kan skibslak være en god løsning.

En skrøbelig vandnæse/bundglasliste

Har din yderdør et vindue? Hvis ja, så er der nederst på ruden en bundglasliste, som ofte er lavet af træ. Nogle yderdøre har også en liste forneden, kaldet en vandnæse eller et vejrbræt. Begge lister skal være i tip-top stand for at undgå fugtskader. Vandnæsen sørger for at lede vand væk fra dørtrinet og forhindrer det i at trænge ind i huset. Hvis den ikke virker optimalt, kan fugt- og rådskader opstå ved bundstykket og området omkring det.

Vandnæser og bundglaslister kan have en tendens til at rådne, hvis de ikke bliver passet og plejet tilstrækkeligt. Du kan undersøge træets tilstand ved at stikke en lille skruetrækker ind i det. Hvis træet føles hårdt og solidt, behøver du ikke bekymre dig. Men hvis træet er blødt og svampet, er det et tegn på, at vandnæsen eller bundglaslisten er ved at rådne og muligvis skal skiftes. Du kan også få en tømrer til at vurdere, om det er nødvendigt at udskifte listen.

Måske vil du ikke kunne finde en identisk vandnæse eller bundglasliste til at erstatte den gamle, især hvis din yderdør har nogle år på bagen. Men det er ikke en katastrofe, så længe du vælger en, der passer til dørens stil og effektivt leder vandet væk.

Beskadigede eller slidte tætningslister

Tætningslister er designet til at forhindre utætheder ved døren, så du undgår varmetab og træk. Ved at holde varm luft inde og kulde ude sikrer effektive tætningslister en behagelig atmosfære og reducerer træk betydeligt.

Ligesom med andre materialer vil tætningslister naturligt blive slidt over tid på grund af aldring og dørbrug. Derfor er det vigtigt at tjekke tætningslisterne regelmæssigt for at sikre, at de fortsat er i god stand.

Hvis en tætningsliste skal udskiftes, er det afgørende at vælge den korrekte profil, da der findes et væld af forskellige typer.

Læs også: Dør lukker selv: Sådan fikser du en dør der selv lukker i

Hvordan plejer du dine yderdøre?

For at din yderdør skal holde i lang tid, er det vigtigt at vedligeholde den korrekt.

 • En træ-yderdør med oliebehandling bør generelt friskes op hvert tredje til fjerde år.
 • En lakeret eller malet dør kræver normalt vedligeholdelse hvert femte til sjette år.
 • Visse døre kræver mere hyppig pleje, især hvis de er udsat for meget sol og regn. Døre placeret på syd- og vestsiden af huset kan have brug for maling eller oliebehandling årligt, da solen udtørrer træet.

Til gengæld kan døre under udhæng eller andre beskyttede områder nøjes med sjældnere vedligeholdelse.

Er din yderdør helt ny, kan du forvente, at fabriksbehandlingen holder i omkring 5 år, før den skal vedligeholdes.

Det optimale tidspunkt at male eller lakere din dør er i sommermånederne. Her tørrer malingen eller lakken hurtigere, og du undgår problemer med kulde og træk, når døren skal stå åben for at tørre.

Inden døren kan males eller lakeres, bør den renses og slibes.

Læs også: Dør binder: Sådan justerer du en dør der binder

Hvor lang tid holder en yderdør?

En typisk yderdør kan vare mellem 20 og 30 år. Men med regelmæssig vedligeholdelse kan du få den til at holde endnu længere.

For ældre boliger kan det være udfordrende at finde en passende erstatning for den originale yderdør. Det er derfor en god idé at vurdere mulighederne for at renovere den eksisterende dør, før du skifter den ud.

Mange vælger at erstatte gamle døre med nye, mere energieffektive modeller. Selvom det kan være svært at nå samme energieffektivitet som en helt ny dør, er det muligt at renovere en gammel dør og tilføje tætningslister for at gøre den mere energivenlig. Det kan dog være nødvendigt at afveje æstetik og energivenlighed i denne beslutning.

Få 3 tilbud reparation af døre

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan tætner man sin yderdør?

Hvis din yderdør ikke er tæt, så kan du bruge tætningslister, for at sikre at der ikke suser kold luft ind af døren. Med tætningslister kan du isolere rundt i falsen på både døre og vinduer, så de slutter helt tæt

Hvor længe holder en yderdør?

En typisk yderdør kan vare mellem 20 og 30 år. Men med regelmæssig vedligeholdelse kan du få den til at holde endnu længere.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet.dk – Læs omkring reglerne for yderdøre her