Stabilgrus – Beregn pris og se hvor du kan bestille online

Udregn let hvor meget stabilgrus du skal bruge, hvad det koster og få hjælp til hvordan du let bestiller det online direkte til din indkørsel.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 18. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Stabilgrus - Beregn pris og se hvor du kan bestille online
Stabilgrus bliver ofte brugt til indkørsler eller til anlægning af havegange.

Stabilgrus er en type grus, der, når først vibreret på plads med en pladevibrator, forbliver stabil. Dette grus giver et pålideligt fundament for blandt andet fliser i en sti, på en terrasse eller i en indkørsel.

På denne side undersøger vi prisen på stabilgrus, fordelene ved at købe det online, hvad denne slags grus anvendes til osv.

Læs også: Havearkitekt – Se hvad en havearkitekt koster og kan her

Hvad er prisen på stabilgrus?

Prisen for en big bag med stabilgrus varierer mellem 480 og 800 kroner eksklusiv moms. Prisen afhænger blandt andet af big baggens kapacitet, leveringsmetoden, og leveringsstedet. Hvis stedet er let tilgængeligt, vil prisen naturligvis være lavere. Men hvis leveringen kræver brug af en kran til at placere big baggen, vil det medføre ekstra omkostninger.

Fordele ved online køb af stabilgrus

Ligesom med mange andre produkter, har du muligheden for at købe stabilgrus online eller i et byggemarked. Der er imidlertid nogle klare fordele ved at købe det på nettet. De inkluderer:

  • Du kan købe det på et tidspunkt, der passer ind i din tidsplan
  • Du kan let sammenligne priserne
  • Leveringen af stabilgruset kan tilpasses dine behov, og leveres ofte i big bags.

Hvad er stabilgrus?

Hvad er stabilgrus
Eksempel på hvordan stabilgrus kan se ud efter det er blevet jævnet ud.

Stabilgrus er en type grus, som ikke synker eller sætter sig. Mens andre grustyper kan have tendens til at synke lidt over tid, påvirket af vejret og trafik, gælder dette ikke for stabilgrus. Det er derfor, det ofte anvendes som fundament under indkørsler, terrasser, havegange og mange andre steder, hvor der skal lægges fliser eller asfalt.

Før du kan påføre et nyt lag ovenpå stabilgruset, skal det vibreres med en pladevibrator og derefter udjævnes. Hvis laget er tykt, skal det vibreres to gange. Du har mulighed for selv at leje en pladevibrator til dette formål, eller du kan hyre en fagperson til at udføre opgaven.

Til hvad anvendes stabilgrus?

Stabilgrus anvendes som fundament, når du skal anlægge en indkørsel, anlægge en havegang eller en terrasse med fliser, og i mange andre tilfælde. Som navnet antyder, stabiliserer det fliser og andre typer af underlag, så de ikke flytter sig, når du går eller kører over dem.

Den primære fordel ved stabilgrus er, at det tilbyder et stabilt underlag, der kan tåle bilkørsel. Det er derfor, det er blevet anvendt i så mange år. Gruset har dog også sine udfordringer, da det komprimerede lag af stabilgrus gør det svært for vandet at sive igennem.

Derfor kan en flisebelagt overflade med stabilgrus nedenunder let føre til oversvømmelser, da vandet er tvunget til at finde en alternativ rute – hvis det ikke kan sive nedad, må det i stedet sive til siderne. Dette kan medføre, at det strømmer ind i din bolig.

Hvor stort et område dækker en big bag med stabilgrus?

En enkelt big bag med stabilgrus er tilstrækkelig til at dække en halv kubikmeter. For at beregne det nødvendige antal kubikmeter skal du blot multiplicere højde, bredde og længde af dit projekt. For en terrasse er det typisk nødvendigt med et gruslag på 12 cm, mens en indkørsel kræver et tykkere lag på 15 cm, da den skal kunne bære vægten af biler.

Hvor meget stabilgrus er nødvendigt for at dække en indkørsel?

Hvor meget stabilgrus er nødvendigt for at dække en indkørsel
Her ses stabilgrus brugt i indkørslen.

Selvfølgelig afhænger mængden af stabilgrus, du skal bruge til at lægge din indkørsel, af længden og bredden på denne. Du ved allerede, at gruslaget skal være 15 cm højt. Det næste skridt er at tage mål. Du skal multiplicere de tre tal, når du ved, hvor bred og lang indkørslen er.

Hvis din indkørsel er 15 meter lang og 5 meter bred, så vil beregningen se sådan ud: 15 x 5 x 0,15. Resultatet er 11,25, hvilket er det volumen af stabilgrus, du skal bruge i kubikmeter. En big bag med stabilgrus kan rumme ½ kubikmeter. Du skal derfor have 23 big bags med stabilgrus for at kunne dække hele indkørselens overflade.

Sådan anvendes stabilgrus til etablering af indkørsel

Inden du påbegynder anlæggelsen af en indkørsel, er det nødvendigt først at udgrave og derefter anlægge et lag bundsikringsgrus. Dette er en særlig type grus, der muliggør dræning. Efterfølgende skal du lægge stabilgruset, som sikrer, at fliserne forbliver på deres rette plads. Til slut skal du lægge et lag afretningsgrus, som er det lag, fliserne vil hvile i. Hver gruslag skal jævnes og komprimeres ved hjælp af en pladevibrator, før det næste lag tilføjes.

Når det kommer til belægning med fliser, kan regnvand have svært ved at sive igennem. Du kan dog lette denne proces ved at skabe brede fuger mellem fliserne, så vandet lettere kan trænge ned.

Endelig skal du i en indkørsel afslutte med at anbringe kantsten, som skal være fastgjort i beton. Dette sikrer, at fliserne forbliver på plads, når du kører over dem.

Modtag 3 tilbud på at anlægge en indkørsel med stabilgrus.

Hvis opgaven lyder for omfattende for dig, kan du overveje at hyre en professionel til at bistå dig. De har det rette udstyr og erfaring, og kan derfor garantere, at du får en indkørsel, som du kan nyde i mange år frem.

Når du skal ansætte en håndværker, er det altid en god ide at indhente tre tilbud. Det giver dig en fornemmelse af, hvad priserne er. Men pris er ikke det eneste, du skal være opmærksom på, når du skal ansætte en håndværker. Kvaliteten er lige så vigtig.

Du kan for eksempel sikre kvaliteten ved at benytte dig af vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

De har et bredt netværk af håndværkere og fokuserer på kun at anbefale dem, der leverer høj kvalitet. De finder desuden frem til tre, der kan påtage sig projektet hurtigst muligt.

Uanset om du ønsker at ansætte en håndværker til at lægge stabilgrus for dig, eller du foretrækker at gøre det selv, kan du let få en stabil gangsti, terrasse eller indkørsel.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Wikipedia