Byggesagkyndig- Se hvad en byggesagkyndig koster og kan lave

Hvilke opgaver kan en byggesagkyndig udføre? Hvad koster en byggesagkyndig? Få svar på spørgsmålene og bliv klogere på byggesagkyndige

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 17. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Byggesagkyndig
Der er mange situationer hvor en byggesagkyndig er en god ide at arbejde sammen med, hvis der f.eks. skal bygges en ny bolig, eller hvis du står i en boligkøbssituation, hvor du ønsker en byggesagkyndig kigger boligen igennem for fejl og mangler.

Uanset om du skal købe, sælge eller bygge nyt, kan du få brug for en byggesagkyndigs assistance. I alle disse tilfælde skal du dog også bruge penge på mange andre ting, og derfor er det vigtigt, at du finder en byggesagkyndig til en fornuftig pris.

Prisen på en byggesagkyndig kan variere afhængigt af den specifikke opgave og størrelsen på boligen.

Naviger til afsnittet om priser for at se, hvordan du opnår den bedste pris. På denne side kan du blandt andet finde nyttige tips til, hvordan du finder en kompetent byggesagkyndig til den bedste pris.

Få 3 Tilbud fra en Byggesagkyndig

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Læs også: Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker

Byggesagkyndig Pris: Hvad er prisen for en byggesagkyndig?

Gennemsnitsprisen for en byggesagkyndig ligger mellem 4.000 og 5.000 kr.

Selvfølgelig kan prisen variere afhængigt af boligens størrelse og den specifikke opgave, du skal have udført. De mest almindelige priser er:

  • Tilstandsrapport: Koster typisk mellem 4.000 og 5.000 kr., afhængig af boligens størrelse og hvad det enkelte firma opkræver for opgaven. For mere information om priser på tilstandsrapporter, se denne guide.
  • Køberrådgivning: Prisen for køberrådgivning er omkring 3100 kr. Dertil kommer transportomkostninger for den byggesagkyndige.
  • Køberrådgivning for nybyggeri: Hvis du skal bygge et nyt hus, er det en god idé at få rådgivning fra en byggesagkyndig fra starten. Dette sikrer, at huset lever op til standarderne, da den byggesagkyndige løbende kan kontrollere byggeriet. Dette betyder dog også, at prisen vil være højere, da der vil være behov for flere besøg.

Totalprisen for tilstandsrapport, el-inspektion og energimærkning

Totalprisen for tilstandsrapport, el-inspektion og energimærkning

Når du sælger dit hus, skal du ikke kun have en tilstandsrapport, men også få huset energimærket og gennemgå en el-inspektion. Det er ikke altid bygningssagkyndige, der håndterer disse to rapporter. Imidlertid er der mange virksomheder, der har beskæftiget kompetent personale til at håndtere alle tre opgaver, og derfor tilbyder en samlet pris.

Standardpriserne for energimærkning og el-inspektion er som følger:

  • Energimærkning: Prisen justeres løbende af Energistyrelsen, der bestemmer prisen. Der er flere faktorer, der kan give rabat, for eksempel hvis ejendommen blev bygget før 1980. Priserne i 2019 er:
    • 6.071 kroner for en bygning under 100 m2
    • 6.679 kroner for en bygning mellem 100 og 199 m2
    • 7.285 kroner for en bygning mellem 200 og 299 m2
  • El-inspektion: Prisen for el-inspektionen afhænger af, om huset blev bygget før eller efter 2001. Hvis det er bygget før, vil inspektionen være lidt dyrere end hvis det er bygget efter. Prisen afhænger også af husets størrelse. Generelt er prisen mellem 1.500 og 3.500 kroner.

Hvis du får et tilbud på alle tre, kan du forvente at spare en god sum penge. Du kan typisk finde tilbud der starter fra omkring 9000 kroner for alle tre rapporter. Priserne afhænger dog stadig af husets størrelse, alder, konsulenternes transportomkostninger og flere andre faktorer.

Hvad er en byggesagkyndig?

Hvad er en byggesagkyndig
En byggesagkyndig kan hjælpe med at rådgive i byggeprocesser og købssituationer, og kan derfor have mange funktioner.

En byggesagkyndig har ansvaret for at rådgive i byggeprocesser. Selvom alle har lov til at anføre titlen byggesagkyndig, er det et krav, at personen er beskikket byggesagkyndig for at kunne udarbejde tilstandsrapporter. Dette indebærer, at personen skal have en relevant baggrund som ingeniør, arkitekt eller bygningskonstruktør og skal have mindst fem års erfaring inden for de sidste 10 år i byggebranchen.

Desuden skal personen have deltaget i et optagelseskursus hos Sikringsstyrelsen, som er ansvarlig for at bestemme, hvem der kan deltage i kurset. I løbet af dette kursus får den byggesagkyndige adgang til en række værktøjer og viden, men det forventes også, at personen selv har sat sig ind i loven og håndbogen for feltet.

Efter kurset skal personen bestå en skriftlig eksamen. Kun når den byggesagkyndige har bestået eksamenen, har personen lov til at udarbejde tilstandsrapporten. Denne omfattende kontrol sikrer, at den byggesagkyndige har et højt kompetenceniveau.

Hvad laver en byggesagkyndig?

 En byggesagkyndig er en nyttig ressource når du skal købe eller sælge dit hjem. Hvis du planlægger at bygge et nyt hjem, kan en byggesagkyndig vejlede dig gennem hele processen og sikre, at byggeriet overholder lovens krav.

1. Tilstandsrapportens forberedelse

En byggesagkyndig kan assisterer dig i forberedelsen af en tilstandsrapport til din bolig, når du skal flytte. Det er kun nødvendigt at få udarbejdet en tilstandsrapport, når du flytter fra en villa, rækkehus, villalejlighed eller anden form for enfamiliebolig.

Hvis du flytter fra en ejerlejlighed, er det normalt ikke muligt, da en fuldstændig tilstandsrapport ville kræve, at den byggesagkyndige undersøgte installationer, der er uden for lejligheden, og som måske er svære at tilgå.

Den byggesagkyndige bruger et skema til at gennemgå boligen. Kun synlige dele af boligen vurderes. Hver bygningsdel får en karakter fra IB – ingen bemærkninger – til UN – undersøges nærmere. Dette inkluderer K0, K1, K2 og K3, hvor K3 betegner fejl, der kan forårsage skader på andre bygningsdele.

Oplysninger, som den byggesagkyndige ikke kan se med det blotte øje, skal du som sælger give i et særskilt skema. Den byggesagkyndige kan hjælpe med at besvare spørgsmål, hvis du er usikker.

Hvad indeholder tilstandsrapporten?

tilstandsrapport

Udover den byggesagkyndiges vurdering og dine oplysninger, inkluderer tilstandsrapporten også generelle oplysninger om boligen, såsom en generel vurdering af tagets forventede levetid.

Den byggesagkyndige vurderer ikke taget direkte, da det kan være svært at tilgå. I stedet baseres vurderingen på tagmaterialet og hvornår det sidst er blevet lagt. Den byggesagkyndige vurderer, om taget vil kunne holde i mindre end fem år, fem til ti år, eller mere end ti år.

Tilstandsrapporten vil også indeholde informationer om husets type. Der er 34 forskellige hustyper, og den byggesagkyndige vil vurdere, hvilken type der passer til din bolig. Hvis der er flere typer, der passer til din bolig, for eksempel hvis der er en ældre hovedbygning og en nyere tilbygning, kan den byggesagkyndige inkludere oplysninger om flere hustyper.

Der er ikke et obligatorisk behov for en tilstandsrapport, når du skal sælge dit hus. Du har lov til at sælge det uden denne rapport, men mange potentielle købere vil sætte pris på det, og du risikerer at skræmme nogle væk, hvis du ikke har en. Endvidere er tilstandsrapporten en forudsætning for at kunne tegne en ejerskifteforsikring, efter huset er solgt. Denne forsikring beskytter både dig og husets nye ejer. Den sørger for, at du ikke skal betale for forbedringer i boligen senere, samtidig med at den giver den nye ejer mulighed for at få penge fra forsikringen til forbedringer.

Ejerskifteforsikringen dækker generelt i 10 år, og det er almindeligt, at køber og sælger deler omkostningerne hertil. Som sælger vil du normalt indhente et tilbud på forsikringen, som du er tilfreds med. Hvis køberen vælger en dyrere løsning, skal du kun betale halvdelen af prisen for den forsikring, du selv foreslog. Køberen vil derfor skulle betale for merudgiften. En ejerskifteforsikring koster typisk mellem 10.000 til 25.000 kroner.

2. Køberrådgivning ved køb af hus

2. Køberrådgivning ved køb af hus

Når du skal købe en bolig, er det godt at have en uvildig person til at gennemgå den. Du har selvfølgelig tilstandsrapporten, der informerer dig om eventuelle fejl og mangler ved huset, men hvis du ikke har erfaring med byggeri, kan det være svært at vurdere, hvad betydning disse fejl vil have.

Mange betragter K3-fejl som de værste, men i nogle tilfælde er de faktisk ikke så dyre at rette. For eksempel, hvis der er tale om en løs flise på badeværelset. K1-fejl kan derimod være mere kosmetiske fejl, som buler i tapetet, der kan være dyrere at løse.

En byggesagkyndig kan hurtigt rådgive dig om, hvad det vil koste at rette de forskellige fejl, og hvilke fejl du bør prioritere at rette. Dette giver dig et bedre grundlag for at vurdere, om du vil købe boligen eller ej.

Derudover er det også vigtigt at få den byggesagkyndiges vurdering af tagets levetid. Den byggesagkyndige, der har lavet tilstandsrapporten, har kun baseret sin vurdering på tagets levetid på, hvilken type materiale det er lavet af, og hvornår det er lagt. Derfor er det vigtigt, at du som køber får din egen byggesagkyndiges vurdering.

3. Køberrådgivning i forhold til det, der ikke er nævnt i tilstandsrapporten

Udover at en byggesagkyndig kan rådgive dig om det, der står i tilstandsrapporten, kan de også rådgive dig om en række aspekter, der ikke er nævnt, men som stadig er vigtige at vide, før du køber boligen.

Det kan være ting som indeklimaet i boligen. Vi tilbringer meget tid i vores hjem, så det er vigtigt, at der er et godt indeklima både med hensyn til varme og ventilation. Hvis du har små børn, er det særligt vigtigt. Hvis du flytter ind i en bolig, hvor der tidligere kun har boet én person, kan den byggesagkyndige hjælpe dig med at vurdere, hvad det vil betyde, at I nu er flere, der skal bo der.

Hvis du planlægger at ændre på boligen, efter du er flyttet ind, kan den byggesagkyndige også give dig en idé om, hvad det vil koste, og om det vil øge boligens værdi eller ej.

4. Køberrådgivning ved nybyggeri

4. Køberrådgivning ved nybyggeri

Når du skal bygge et nyt hus, har du allerede købt grunden og valgt, hvilken type hus du vil have, og hvem der skal være entreprenør. På mange måder har du altså allerede købt din bolig. Men du kan stadig få køberrådgivning af en byggesagkyndig. De kan sikre, at boligen bliver bygget, som du har betalt for det.

For at sikre dig bedst muligt, bør du involvere den byggesagkyndige helt fra starten. Dette giver dem mulighed for at opdage fejl og mangler, der ellers ikke ville være synlige. For eksempel, det er ikke muligt for den byggesagkyndige at se, om kloakken er korrekt tilsluttet, eller om der faktisk er ledninger i væggene, når huset er færdigbygget. Hvis den byggesagkyndige er med under hele byggeprocessen, kan han eller hun for eksempel bede om at se billeder af det.

Det lyder næsten utænkeligt, at nogle nybyggede huse ikke bliver tilkoblet kloakering, og at der ingen elektriske kabler er indenfor murene, selv med stikkontakter tilstede. Men nogle virksomheder har desværre en lav moralsk standard og tøver ikke med at overdrage et ufuldstændigt hus til ejeren, som i sidste ende skal betale for det.

Fejl på nybyggeri er ikke usædvanlige

Selvom et hus er spritnyt, er det ikke nødvendigvis fejlfrit. Før du kan flytte ind, skal det undersøges af en byggesagkyndig for at blive erklæret beboelsesegnet. Hvis du har haft en byggesagkyndig med fra starten, er du dog i langt højere grad sikret i, at alt bliver udført, som aftalt med håndværkerne.

Den byggesagkyndige kan fra starten sikre, at de korrekte materialer bruges til byggeriet, og at de er af god kvalitet. Der er eksempler på, at håndværkere bruger ringere kvalitetsmaterialer end det, du har betalt for. Dette kan være enten et resultat af uopmærksomhed eller forsøg på at snyde dig. Dette kan den byggesagkyndige dog afsløre.

Selvom det kan være dyrt at have en byggesagkyndig med til at følge dit byggeri, er det i forhold til omkostningerne ved at bygge et hus ikke særlig meget. Det er pengene værd, da du sikrer, at du får, hvad du betaler for.

Hvorfor har jeg brug for en byggesagkyndig?

Kun en byggesagkyndig kan udarbejde en tilstandsrapport. Hvis du ønsker en sådan, når du sælger din bolig, skal du derfor hyre en byggesagkyndig.

Desuden kan det være svært for dig at vurdere omfanget og kompleksiteten af fejlretninger og renoveringer, hvis du ikke har nogen byggeerfaring. Som køber er denne form for rådgivning derfor afgørende.

Klage over byggesagkyndig

Hvis du er utilfreds med den byggesagkyndiges arbejde, bør du først klage til vedkommende. Måske kan I finde en løsning, som begge parter er tilfredse med.

Hvis det ikke er muligt, kan du indbringe din klage til Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede byggesagkyndige. De vil så vurdere, om de kan tage din sag op. De mest typiske sager, de behandler, er når en sælger ikke er enig i en byggesagkyndigs vurdering af boligen.

Det er også Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede byggesagkyndige, der løbende kontrollerer de forskellige byggesagkyndige i hele landet.

Få 3 Tilbud fra en Byggesagkyndig

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om byggesagkyndige

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad koster en byggesagkyndig?

Prisen på en byggesagkyndig ligger i snit mellem 4.000 og 5.000 kr. Prisen varierer dog og afhænger af boligens størrelse.

Hvad indebærer det at være en byggesagkyndig?

En byggesagkyndig er en professionel, der tilbyder vejledning i relation til bygningsprojekter. Denne person har typisk en passende uddannelsesbaggrund som ingeniør, arkitekt eller bygningskonstruktør og kan fremvise mindst fem års arbejdserfaring inden for byggeri inden for de sidste 10 år.

Hvorfor er det fordelagtigt at anvende en byggesagkyndig?

Det er meget fordelagtigt at gøre brug af en byggesagkyndig. Denne person er i stand til at identificere fejl i tilstandsrapporten, som kan være blevet overset af den byggesagkyndige, der oprindeligt udarbejdede rapporten. Derudover kan en byggesagkyndig tilbyde værdifuld vejledning i forhold til indretning.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Danske Bygningskonsulenter