Cedertræ – Se fordele/ulemper og find inspiration her

Cedertræ bruges ofte til beklædning, men hvad er fordele og ulemper ved brug af cedertræ og hvad koster det? Få svar på det og meget mere her.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 16. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Cedertræ - Se fordeleulemper og find inspiration her
Cedertræ bliver typisk anvendt som beklædning til boliger, da det er yderst holdbart, men kan også anvendes til terrasser og lignende.

Få 3 Tilbud på Cedertræ til din facade

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Cedertræ er et robust og æstetisk materiale, der er alsidigt i sin anvendelse.

Ønsker du at plante et cedertræ i din have eller bruge det som facadebeklædning på dit hus?

Få nyttige oplysninger om cedertræets mange anvendelsesmuligheder her på siden.

Her kan du blandt andet finde ud af, hvor meget denne træsort koster, og til sidst vil du få et nyttigt tip til, hvordan du installerer træet for at opnå den længst mulige holdbarhed.

Læs også: Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker

Cedertræ pris – Hvad er prisen på cedertræ?

Cedertræ  pris - Hvad er prisen på cedertræ

Cedertræets pris varierer i henhold til det formål, du har til træet. Leder du efter en cedertræ i en potte til at dekorere terrassen, eller er det tid til at forny husets facade?

Cedertræ er et robust og holdbart byggemateriale, der er velegnet til beklædning – og det er ikke blandt de mest omkostningstunge træsorter på markedet. Derfor er det ofte muligt at købe cedertræ til en fornuftig pris. Du kan forvente, at prisen for cedertræ starter fra 400 kroner pr. kvadratmeter.

Hvad betyder cedertræ?

Cedertræ, også kendt som canadisk cedertræ, er faktisk slet ikke en art af ceder. Mangler du lidt viden om botanik? Cedertræ kommer fra træarten kæmpethuja, også kendt som Western Red Ceder. Det er på den måde, at træet har opnået sit kælenavn og nu også er kendt som ceder.

Kæmpethuja er indfødt i det nordvestlige Amerika, og når du køber cedertræ til paneler, er det her, de kommer fra.

Træsorten er et populært valg til facader både indendørs og udendørs, og med god grund. Træet er ikke kun æstetisk tiltalende, men også et meget robust materiale, der er mere modstandsdygtigt over for svamp og råd end mange andre træsorter.

Fordelene ved at bruge cedertræ til beklædning

At beklæde husets ydermure med træ er en stilet tilgang, men det er essentielt at tænke grundigt over, hvilken træsort, du bruger, inden du fastgør plankerne på facaden. Er du klar over, hvilken type træ der er modstandsdygtig over for råd og svamp? Facaden er hurtigt påvirket af vejret, og af netop den grund er det vigtigt at vælge nogle planker, der er meget robuste.

Cedertræ er et oplagt valg til beklædning, hvis du ønsker at dekorere facaden med et stærkt og attraktivt materiale.

Dette træ indeholder naturligt en række toksiner, der kan modstå svampeangreb, hvilket sikrer træet en lang levetid. Derfor er det ideelt til beklædning, og uanset om du installerer cedertræ indenfor eller udenfor, behøver du ikke at bekymre dig om vedligeholdelse. Dette selvimprægnerende træ er derfor et helt naturligt og kemikaliefrit alternativ.

Beklædning af facade, som kræver minimal vedligeholdelse.

Er du på udkig efter et materiale, der kræver mindst mulig vedligeholdelse? Hvis du foretrækker at bruge din tid på noget andet end at vedligeholde dit træværk, så er cedertræ det perfekte valg for dig. Her bliver du fri for at skulle male planker og brædder, oliere og imprægnere. Er du bekendt med dets holdbarhed? Cedertræ er et meget robust materiale, som kan vare i op til 50 år. Det betyder dog ikke, at du aldrig skal tjekke træværket, for det kan være nødvendigt at udskifte enkelte planker lejlighedsvis.

Skader fra råd og svampe kan sprede sig hurtigt, selv i kæmpethuja. Det kan derfor være en god idé at inspicere træværket for eventuelle skader 1-2 gange om året. Du kan med fordel gøre det til en rutine at tjekke træet i foråret og efteråret.

Cedertræsplanker og -brædder

Cedertræsplanker og -brædder
Eksempel på Cedertræsplanker og -brædder som beklædning

Cedertræ er ikke kun et godt valg på grund af dets mange positive egenskaber. Det har en smuk rød glød, der med tiden vil ændre sig og komplementere husets facade.

Hvordan ville du have det med træ i en sølvfarvet tone? Cedertræsplanker og -brædder får en lys, sølvgrå farvetone, når de udsættes for forskellige vejrforhold som regn, vind og sol. Dette grånende udseende er attraktivt på både nye og ældre boliger, og det er også stilfuldt at bruge træsorten til at beklæde skure og udhuse.

Ønsker du at bevare træets oprindelige glød? Det er nødvendigt at behandle træet, hvis du vil bevare den naturlige røde farve. Du kan forebygge patinering ved regelmæssigt at oliebehandle træet over årene. Hvis du vælger denne metode, skal du være opmærksom på at rengøre træbeklædningen for snavs og urenheder, før du påfører olien.

Sådan tager du dig af dit hus’ facade

Som husejer, uanset om din husfacade er bygget af mursten eller beklædt med træ, er det vigtigt at du konstant holder et skarpt øje med den. Tiden efterlader sine mærker, og som årene går, skal du fortsat sikre dig, at træet stadig ser godt ud.

Er du klar over, hvad du skal være opmærksom på? Når du har valgt cedertræ, er der adskillige faktorer du skal være opmærksom på. Revner, frayed træ, svampe, alger og begyndende forrådnelse er bekymrende indikatorer, du skal være opmærksom på.

Undgå fugtighed med dette smarte trick

Hvis du bemærker en skade på træet, er det ikke altid nødvendigt at skifte hele beklædningen. Du kan ofte nøjes med at udskifte det beskadigede bræt. Den største udfordring ved montering af en træbeklædning er bekymringen for fugt.

Fugtige vejrforhold kan nemlig forårsage problemer.

Ønsker du at forhindre fugt i træet? Når du installerer din beklædning, er det vigtigt at montere de enkelte planker med tilstrækkelig afstand, så de ikke kan overføre fugt til hinanden. Det er også en fordel, hvis træet ikke er i direkte kontakt med jorden for at undgå fugtabsorption. Installer det gerne et par centimeter over jordoverfladen eller på en murstensbasis.

Tilfør det korrekte olie til træet

Selvom cedertræ ikke kræver meget vedligeholdelse, kan det være en god idé at påføre olie på træet.

Du kan vælge at behandle træet med enten cedertræsolie eller generel træbeskyttelse, som kan være i fuld farve eller transparent.

Ønsker du at opnå den længste levetid for træet? Den mest effektive beskyttelse er fuldfarvet olie, men om du ønsker at male det smukke træ, afhænger af din personlige præference.

Få 3 Tilbud på Cedertræ til din facade

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Træ.dk