Gør-det-selv

Montering af USB stikkontakt: Sådan gør du (Nem Guide)

Montering af en USB stikkontakt er ofte en oplagt gør-det-selv opgave. Ser her om du må, hvad du skal bruge og hvordan du udfører selve opgaven.

Fagekspert
Christian Soelberg Due
Ajourført d. 4. januar 2024
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Lauritz Knudsen

At udskifte en eksisterende stikkontakt med en USB stikkontakt kræver som udgangspunkt ikke autorisation og er derfor en oplagt gør-det-selv opgave. Med en stikkontakt med indbygget USB oplader kan du enten oplade en bærbar enhed som f.eks. en telefon eller drive en enhed som kræver USB strøm som f.eks. en Google TV enhed eller en lampe.

Læs videre og find ud af om du selv må montere din USB stikkontakt.

Må jeg selv montere en USB stikkontakt?

Selvom du ikke har en autorisation må du som udgangspunkt gerne udskifte en stikkontakt med en USB stikkontakt.

Installationen skal dog være beskyttet af en RCD 30mA som er indbygget i de såkaldte HFI- eller HPFI- fejlstrømsafbrydere.

Du skal samtidig kunne udskifte stikkontakten uden at ændre i installationen.

Se også videoen herunder fra sikkerhedsstyrelsen som fortæller hvad du må og ikke må ift. stikkontakter.

Hvilke USB stikkontakter kan jeg vælge?

I langt de fleste danske hjem er der monteret stikkontakter fra FUGA serien produceret af Lauritz Kundsen, men i nogle nyere byggerier er man begyndt at benytte den fælles europæiske standart med Eurodåser som åbner op for helt nye producenter.

Herunder er en oversigt over de modeller af USB stikkontakter man kan få fra Lauritz Kundsen og det første du skal finde ud af er om det er en 1-modul eller 1,5-modul stikkontakt du skal udskifte.

1-modul er firkantet og kendes ofte som størrelsen på en afbryder hvor 1,5 modul er aflang og kun bruges til stikkontakter o.lign.

1,5 modul FUGA USB stikkontakt

I 1,5 modul har Lauritz Knudsen to modeller, en med USB-C og en med USB-A og i begge udgaver beholder du den oprindelige stikkontakt. De bruger mindre end 0,1 W i standby strøm, lader med 2100mA (10,5 Watt) og der kan vælges tangenter med/uden jord i farverne hvid, lysegrå og koksgrå.

1 modul FUGA USB stikkontakt

I 1 modul har Lauritz Knudsen tre modeller hvor du i modsætning til modellerne i 1,5 modul, mister din oprindelige stikkontakt. Modellerne er en med to USB-A porte og to en med en USB-A og en USB-C port hvor den ene kan lade med flere Watt end den anden, men til gengæld går et godt stykke ud af væggen. De bruger mindre end 0,1 W i standby strøm og lader med hhv. 2100mA, 2400mA og 3400mA svarende til 10,5 Watt, 12 Watt og 17 Watt. Hvis begge udtag er i brug samtidig bliver udgangsstrømmen delt. Der kan vælges tangenter med/uden jord i farverne hvid, lysegrå og koksgrå.

Video: Sådan monteres en USB stikkontakt

I videoen herunder guider vi dig til hvordan du let selv kan udskifte en eksisterende stikkontakt med en USB stikkontakt.

Har du brug for mere hjælp? Så tjek vores billed guide nedenunder videoen.

Vejledning: Sådan monteres en USB stikkontakt

At udskifte en eksisterende stikkontakt med en USB stikkontakt er lovligt for personer uden autorisation og kræver ikke specialværktøj. Det kræver til gengæld lidt tålmodighed, men er en oplagt gør-det-selv opgave for de fleste.

Sværhedsgrad:
Det kræver tålmodighed at adskille og samle stikkontakten uden at lave mærker i rammen, men er muligt uden specialværktøj. Det er en oplagt gør-det-selv opgave.

Tidsforbrug:
Ca. 1 time.

Pris:
Ca. 500 kr.

Se herunder hvordan du gør.

Værktøj & Materialer

Du skal bruge en ligekrævet skruetrækker til at afmontere ramme og tangenter, en skruetrækker med T10 torxkræv til montage af usb stikkontakten og evt. en PZ1 stjerne skruetrækker til at afmontere den gamle stikkontakt.

Du skal også bruge en ny USB stikkontakt og en passende tangent (med eller uden jord) og evt. en ny ramme.

1. Sluk for strømmen

Før du begynder at udskifte stikkontakten skal du slukke for strømmen i din hovedtavle. Det gør du ved at trykke på test knappen på din HFI- eller HPFI- afbryder. I nyere installationer kan der være flere HPFI-afbrydere og du bør derfor tjekke at du har afbrudt den rigtige ved at tilslutte noget i stikkontakten eller bruge en polsøger til at se om der er spænding i stikkontakten.

2. Afmonter tangent og ramme

I dette tilfælde er det en nyere stikkontakt med en teknisk montageramme hvor man først afmonterer rammen. Det er tilfældet hvis der er et lille hul til en flad skruetrækker under bunden af selve rammen og så skal du først afmontere den. Derefter skal du afmontere tangenten ved at sætte en flad skruetrækker i hullet i bunden af den som kommer til syne når rammen er afmonteret.

Hvis det er en ældre model skal du kun afmontere tangenten som fjernes ved at sætte en lille flad skruetrækker imellem rammen og tangenten og poppe den af.

3. Afmonter montagerammen

Her kan man se den tekniske montageramme med selve stikkontakten. Den tekniske montageramme afmonteres ved at skrue de to skruer i top/bund ud og derefter vil både ramme og stikkontakt sidde løst.

4. Noter hver ledningerne er monteret

I en stikkontakt er der en rød og en blå holder til ledninger samt en grøn hvis det er en stikkontakt med jord. Det er altid en god ide at tage et billede eller opmærke hvilke ledninger der sidder hvor, så du kan montere den nye stikkontakt korrekt.

5. Afmonter ledningerne i stikkontakten

Afmonter alle ledningerne ved at trykke på udløserknappen imens du trækker ledningen ud af stikkontakten.

6. Sæt den nye USB stikkontakt i montagerammen

Klik den gamle stikkontakt ud af den tekniske montageramme ved at klikke den ud i toppen og glide bunden op. Den nye stikkontakt monteres omvendt ved at sætte bunden fast først og derefter klikke toppen fast.

7. Monter ledninger

Monter ledningerne igen i de korrekte klemmer. Den blå ledning skal normalt i N, den brune i P og den grøn/gule er jordlederen som skal i jordklemmen med symbolet ⏚. Tjek at alle ledninger er monteret forsvarligt ved at hive retur i dem.

8. Monter montageramme og sæt i vater

Klem forsigtigt den nye USB stikkontakt ind og monter de to montageskruer igen. Inden du spænder dem helt fast skal du sikre dig at montagerammen er i vater eller line den op med tidligere mærker i maling/tapet.

9. Monter tangent og ramme

Monter nu den korrekte tangent med eller uden jord. Det er ulovligt at sætte en tangent med hul til jord på hvis der ikke er tilsluttet jord og omvendt er det ulovligt ikke at tilslutte jord hvis det var i den tidligere stikkontakt.

Når tangenten er klikket på sætter du rammen på igen.

10. Tænd for strømmen og test

Du kan nu tænde for strømmen igen ved at tænde for din HFI- eller HPFI- afbryder. Afprøv derefter både stikkontakt og USB oplader for at se at det virker som forventet.

Brug for hjælp?
Få 3 tilbud på din opgave

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Kan jeg udskifte en stikkontakt med en USB stikkontakt?

Ja det er helt almindeligt at udskifte en eksisterende stikkontakt med en USB stikkontakt og er en udskiftning du godt selv kan foretage. Læs hvordan i vores guide her.

Kan man få en USB stikkontakt med USB-C?

Ja der findes USB stikkontakter med både alm USB-A og USB-C oplader indbygget.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.