Gør-det-selv

Hvilket elarbejde må du selv lave?

Der er en tommelfingerregel om at du indendørs må skifte alt du kan se. Det gælder f.eks. ramme og tangenter på din stikkontakt eller ledningen til køleskabet. Men alt bagved, selve installationerne vil kræve autorisation for at udføre lovligt. Læs med herunder og undgå at bryde loven.

Journalist
Christian Soelberg Due
Ajourført d. 3. januar 2024
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.

Skifte en afbryder

Både virksomheder uden autorisation og forbrugere må gerne udskifte en afbryder i en eksisterende installation.

Trække ledninger

Både virksomheder uden autorisation og forbrugere må gerne trække ledninger fra stikkontakter eller fra udtag til lamper. 

Tilslutte et køleskab

Både virksomheder uden autorisation og forbrugere må gerne tilslutte et køleskab i en stikkontakt. 

Tilslutte komfur, ovn og emhætte

Både virksomheder uden autorisation og forbrugere må gerne tilslutte ovn, emhætte og komfur, hvis de har en stikprop og det kan gøres uden brug af værktøj. 

Montere lamper

Både virksomheder uden autorisation og forbrugere må gerne montere lamper i eksisterende udtag. 

Skifte en opvaskemaskine

Både virksomheder uden autorisation og forbrugere må gerne udskifte en opvaskemaskine, hvis der er en stophane og den rigtige stikprop. 

Skifte en stikkontakt

Se hvordan du monterer en USB stikkontakt her

Skifte en ventilator

Både virksomheder uden autorisation og forbrugere må gerne udskifte en ventilator med stikprop. 

Installere vaskemaskine og tørretumbler

Både virksomheder uden autorisation og forbrugere må gerne installere vaskemaskine og tørretumbler med stikprop. 

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.