Elektriker – Se hvad en elektriker koster og kan lave her

Hvilke opgaver kan en elektriker udføre? Hvad koster en elektriker? Få svar på spørgsmålene og bliv klogere på elektrikere i denne artikel

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 18. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Elektriker
En elektriker kan hjælpe med alt indenfor elektricitet, såsom opsætning af lamper, montering af el-apperarter og endda også installere ventilatorer på badeværelset.

Få 3 Tilbud fra en elektriker

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvad er timeprisen for en elektriker?

Dette er et spørgsmål, der kan være svært at besvare, da det varierer afhængigt af din geografiske placering, typen af el-arbejde, om det er en lærling eller en erfaren montør, der udfører arbejdet og så videre.

Generelt kan du forvente en timepris på mellem 300 kr. og 900 kr.

På grund af det store prisspænd, anbefaler vi, at du indhenter tilbud fra flere forskellige elektrikervirksomheder.

Dette giver dig mulighed for lettere at sammenligne priserne og få et bedre overblik over prisniveauet i dit område.

I det følgende vil vi guide dig til, hvordan du helt gratis og uforpligtende kan få tilbud fra elektrikere i dit nærområde.

Læs også: Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker

Timeløn: Hvor meget koster en elektriker per time?

Timepriserne for en elektriker kan varierer betydeligt, afhængigt af elektrikerens placering og erfaring.

Det er almindeligt for en elektriker at tage mellem 300 og 900 kroner i timen.

Når du leder efter en prisvenlig elektriker, skal du huske, at prisen ikke kun omfatter timelønnen. Materialernes pris og eventuelle transportomkostninger til din beliggenhed skal også tages i betragtning. Derfor kan priserne for en elektriker variere betydeligt.

Få et tilbud fra en elektriker for at sikre en god timepris

Før du ansætter en elektriker, bør du altid anmode om et tilbud. Dette giver dig en ide om, hvad du kan forvente at betale for opgaven. Der er mange faktorer at overveje i forbindelse med sådan en opgave, og det er vigtigt, at elektrikeren tager højde for din specifikke situation.

For mindre opgaver kan elektrikeren give dig et tilbud baseret på dine detaljer og eventuelle billeder, du sender. For større opgaver vil elektrikeren sandsynligvis skulle besøge dig for at vurdere opgaven og give dig et passende tilbud.

Det er en god ide at få mindst tre tilbud fra forskellige elektrikere for at sikre, at du får en fair pris. Det er heller ikke en for stor opgave at kontakte tre forskellige elektrikere.

For at gøre processen lettere kan du bruge vores partner, 3byggetilbud.dk. De har en række elektrikere og andre håndværkere, de samarbejder med. Når du fortæller dem, hvilken opgave du har brug for, og hvor du bor, vil de finde tre lokale elektrikere, der kan give dig et tilbud.

Har du behov for en elektriker?

 Har du behov for en elektriker
Mange installationer i hjemmet kræver en elektriker, og det kan være direkte farligt hvis du udfører en el-installation forkert.

Der er mange opgaver i dit hjem, som kræver en elektrikers ekspertise. Opgaver, som oftest er skjult inde i væggene. Dog er der også en del el-arbejde, du har lov til at udføre selv.

Elektrikere tager sig af alle el-relaterede opgaver i dit hjem. Nogle af disse opgaver er det forbudt for dig at udføre selv, og du skal derfor ansætte en elektriker eller en elinstallatør. Dog er der også opgaver, hvor du har friheden til enten at gøre det selv eller hyre en elektriker.

Årsagen til, at der er visse el-opgaver, du ikke har lov til at udføre selv, skyldes den høje brandrisiko ved forkert udførte elinstallationer. Derfor er der lovmæssige krav om, at det er en elektriker, der skal udføre arbejde på elinstallationer, der er skjult i væggene.

På grund af denne øgede brandrisiko, vælger mange at få en elektriker til at tjekke elinstallationerne i deres nye hjem. Dette sikrer, at de er klar over installationernes tilstand, da dette ikke er noget, der er inkluderet i tilstandsrapporten.

Hvis du har brug for en elektriker, bør du altid indhente et tilbud. Dette sikrer, at du har en idé om, hvad det vil koste at få opgaven løst.

Hvad gør en elektriker?

En elektriker kan udføre mange forskellige opgaver i dit hjem. Nogle af disse opgaver må du selv udføre, mens andre kræver en elektrikers ekspertise. Du kan læse mere om, hvilke opgaver du selv kan udføre, og hvilke du skal have en elektriker til at udføre, længere nede på siden.

Nogle af de mest almindelige opgaver, en elektriker udfører, er:

  • Føre elkabler
  • Tilslutte hårde hvidevarer
  • Tilslutte elvarme og elgulvvarme
  • Skifte og flytte stikkontakter
  • Udskifte gamle installationer med mere sikre
  • Udføre el-tjek
  • Installere lamper i vådrum og indbyggede halogenspots
  • Entreprise

Føre elkabler

Føre elkabler
En typisk opgave for en elektriker, er at føre kabler rundt i hjemmet.

Har du brug for flere stikkontakter i dit hjem, hvilket kræver, at elkablerne bliver trukket rundt i huset? Eller er du i gang med at bygge et nyt hjem, hvor elkabler skal installeres? I begge scenarier er det nødvendigt at få en elektriker til at udføre arbejdet. Kablerne er skjult inde i væggene og udgør en betydelig brandfare, hvis de ikke installeres korrekt.

Hvis du ønsker at trække et elkabel fra en stikkontakt eller et udtag, for eksempel til en lampe, er det tilladt at gøre det selv. Det er ikke nødvendigt at få en elektriker til at udføre denne opgave.

Tilslutning af hvidevarer

Tilslutning af hvidevarer
Tilslutning af hvidevarer kræver i visse tilfælde også en professionel elektriker.

Der er visse regler for, hvornår du selv kan tilslutte dine hvidevarer, og hvornår en elektriker skal gøre det. Hvis dine hvidevarer har en stikprop og kan tilsluttes en stikkontakt direkte, er du tilladt at installere dem selv.

Hvis du planlægger at omorganisere dit køkken og flytte dine hvidevarer til forskellige steder, er det også tilladt, så længe de fortsat kan bruge de eksisterende stikkontakter i køkkenet.

Hvis dine hvidevarer ikke har en stikprop, eller hvis der ikke er en stikkontakt på det sted, hvor de skal placeres, skal du få en elektriker til at tilslutte dem.

Tilslutning af elvarme og elgulvvarme

Hvis du bor i et hus på landet uden adgang til gasnet eller fjernvarmenet, er det tilladt at opvarme det med elvarme. Dette gælder også for boliger, der blev opvarmet med elvarme før reglerne trådte i kraft i 1994, sommerhuse og tilbygninger, der ikke er tilsluttet centralvarmenettet.

Hvis du skal installere ny elvarme i en bygning eller udskifte dit nuværende system, er det ofte et større arbejde, der kræver en elektriker. Hvis du derimod ønsker gulvvarme, specielt hvis det er på et mindre område, er det tilladt at installere det selv.

Udskift og flyt stikkontakter

Udskift og flyt stikkontakter
Udskiftning af stikkontakter er også en typisk opgave for en elektriker, da det er lovpligtigt at få en elektriker til at flytte en stikkontakt.

Det er tilladt at udskifte en stikkontakt på væggen med en ny, hvis den for eksempel er slidt. Hvis du imidlertid ønsker at flytte stikkontakten til et nyt sted, er det nødvendigt at få en elektriker til at gøre det. I dette tilfælde ændrer du elkablerne inde i væggen, og dette kræver altid hjælp fra en elektriker.

At udføre en el-inspektion

Når du anskaffer dig et hus, er det kun de elektriske installationer, der er synlige, der nævnes i tilstandsrapporten. Det er de installationer, som den byggesagkyndige har mulighed for at vurdere. Men det er ofte installationerne inden i væggene, der udgør den største fare. Derfor er det essentielt, at du også får disse undersøgt, når du flytter ind i en ny bolig.

Du kan hyre en elektriker til at foretage en el-inspektion i din nye bolig. Her vil elektrikeren gå igennem elinstallationerne for at sikre, at de er udført korrekt, og sikre at huset ikke skjuler en potentiel brandrisiko.

Installation af lamper i vådrum

Det er velkendt, at en kombination af elektricitet og vand kan være farlig. Derfor er det vigtigt, at dine badeværelseslamper er installeret korrekt. Du har i princippet lov til at installere lamperne selv, men det er sikrest at hyre en el-installatør til at gøre det.

Badeværelset opdeles typisk i fire forskellige vådrumszoner, fra 0 til 3, hvor 0 er området med mest vand, som f.eks. inden i brusekabinen, og 3 er området med mindst vand, som f.eks. loftet, hvis det er over 2,25 meter højt. Du kan uden problemer installere lamper i zone 3, men for zonerne 0-2 bør du overveje at få en elektriker til at gøre det.

Udførelse af elektrikerarbejde på en båd

Kombinationen af vand og elektricitet er også farlig på en båd. Derfor kan det ofte være en god idé at få en elektriker til at udføre det elektriske arbejde på din båd. Det kan f.eks. være reparation af elinstallationer, installation af lys, laderelæer, kortplotter, lanterner, køleskab og vandvarmer.

Elektriker kan håndtere en entreprise ved nybyggeri eller ombygning

Elektriker kan håndtere en entreprise ved nybyggeri eller ombygning

Hvis du står overfor en større ombygning af dit hus, eller hvis du skal bygge et helt nyt hus, kan det være en fordel at lade en anden stå for koordineringen af, hvornår de forskellige håndværkere skal arbejde i huset. Der er typisk en bestemt rækkefølge, hvor de forskellige håndværkere kan komme til.

Med en entreprise lader du el-firmaet koordinere de forskellige håndværkere. Det betyder, at du undgår en masse logistisk arbejde i forbindelse med ombygningen eller nybygningen.

Hvilke arbejdsopgaver kræver det en autoriseret el-installatør at udføre?

Hvilke arbejdsopgaver kræver det en autoriseret el-installatør at udføre
Der findes en lang række opgaver, som udelukkende må foretages af en professionel og certificerede elektriker, og som derfor direkte er ulovligt at foretage selv.

Der findes strikse regler for hvilke opgaver, du selv kan håndtere, og hvilke der kræver en uddannet og certificeret elektriker. Dette er grundet den høje brandrisiko, der er forbundet med fejlagtigt udførte elektriske installationer, da det kan medføre omfattende skader på både mennesker og bygninger.

Generelt skal en elektriker håndtere alle opgaver, hvor ledningerne ikke er synlige for dig. Du har altså ikke lov til selv at installere nye kabler bag væggene, uanset om det er i et nyt eller gammelt hus. Du kan heller ikke udføre dele af arbejdet og derefter have en elektriker til at fuldføre det. Elektrikeren kan ikke tage ansvar for et arbejde, hvis kvalitet han eller hun ikke kan vurdere.

Der kan være opgaver, der er svære at afgøre, om du skal have en elektriker til at udføre for dig. For eksempel har du lov til at installere et halogenlampe-sæt, hvis det er samlet fra start, men ikke hvis du køber delene separat. Desuden er det ikke tilladt at installere det og derefter skjule installationen, fx i et sænket loft. Hvis du er usikker, er det altid en god ide at konsultere en elektriker.

Hvilket elektrikerarbejde har du lov til at udføre selv?

Hvilket elektrikerarbejde har du lov til at udføre selv
Alt det synlige elektrikerarbejde må foretages selv, såsom ophænging af lamper, og tilslutning af visse hårde hvidevarer.

Grundlæggende må du udføre det elektrikerarbejde, der er synligt. Nogle siger endda, at det er det arbejde, hvor du kan tage tingene med dig, når du flytter. Oplagte opgaver i denne kategori er at hænge lamper op og tilslutte husholdningsapparater.

Du har dog lov til at udføre lidt mere end det. For eksempel kan du udskifte stikkontakter, hvis de skal være på samme sted på væggen, og du kan udskifte stikpropper, ledningsafbrydere og apparatkontakter.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du må udføre en opgave, bør du kontakte din lokale elektriker. Arbejdsopgaver som du selv kan udføre er ofte så små, at de ikke er interessante for professionelle. Derfor har mange firmaer en liste på deres hjemmeside over de opgaver, du må udføre selv.

Når du udfører elektrikerarbejde selv, er det vigtigt, at du har det rigtige værktøj til rådighed. Sørg derfor for at tjekke dette, før du starter. Du kan købe elektrikerværktøj i dit lokale byggemarked eller online.

Elektrikere tilbyder service 24/7

Forestil dig, at du mister strøm i dit hus om fredagen og skal vente til mandagen for at få en elektriker til at kigge på det. Det ville være yderst hæmmende. Som en løsning tilbyder mange elektrikere nu døgnvagt, hvilket betyder, at de kan besøge dit hus til enhver tid af døgnet, hele året rundt. Selv hvis du oplever et strømbrud på nytårsaften, kan de komme og hjælpe.

Det skal dog bemærkes, at hvis du ansætter en elektriker udenfor normal arbejdstid, kan du forvente at betale mere. Et ekstragebyr på 2500 kan nemt blive lagt oveni. Så medmindre du har brug for en elektriker akut, kan det være bedst at vente til normal arbejdstid for at undgå de ekstra omkostninger.

Få 3 Tilbud fra en elektriker

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om elektrikere

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er omkostningerne for en elektriker per time?

Dette kan variere, afhængigt af hvor du bor i landet og elektrikerens erfaring. Men det er almindeligt, at en elektrikers timepris ligger mellem 300 og 900 kroner.

Hvad er en elektrikers arbejdsopgaver?

En elektriker kan udføre mange forskellige opgaver i dit hjem, herunder tilslutning af husholdningsapparater, ændring af stikkontakter, opgradering af gamle installationer og meget mere. Læs mere her.

Hvilke opgaver kræver en certificeret el-installatør?

Der er specifikke regler for, hvornår en certificeret el-installatør er nødvendig. Risikoen for brand kan være høj ved visse opgaver. Generelt skal en elektriker udføre alle opgaver, hvor ledningerne ikke er synlige for dig. Læs mere her.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Dansk El-Forbund