Isolatør – Se hvad en isolatør koster og kan lave her

Hvilke opgaver kan en isolatør udføre? Hvad koster en isolatør? Få svar på spørgsmålene og bliv klogere på isolatører i denne artikel

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 18. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Isolatør - Se hvad en isolatør koster og kan lave her
En Isolatør kan hjælpe med alle former for isolering af hjemmet, men kan også hjælpe på løsninger som forbedre indeklimaet.

Få 3 Tilbud fra en isolatør

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvad er en isolatør?

Hvad er en isolatør

Vi har her samlet de vigtigste informationer omkring hvad en isolatør er, og i hvilke situationer du kan få brug for en isolatør.

Uddannelsesforløb

Det kræver mellem 3 år og 9 måneder til 4 år og 3 måneder for at opnå en teknisk isolatør-uddannelse. Disse år er fordelt mellem en erhvervsskole og praktik i en virksomhed.

Autorisationskrav

Der er ingen krav om autorisation for at arbejde som isolatør. Dog tilbyder mange producenter af isoleringsmaterialer isolatører muligheden for at blive autoriseret til at arbejde med deres produkter.

Brancheforeninger

Flertallet af isolatører er medlem af en brancheorganisation, der tilbyder en garantiordning, som beskytter dig som kunde, hvis der er fejl eller mangler ved det udførte arbejde.

Læs også: Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker

Hvad kan du bruge en Isolatør til?

Hvad kan du bruge en Isolatør til

Har du en høj varmeregning? Eller bemærker du træk ved visse steder i dit hus? Det kunne være en god ide at få undersøgt, om dit hus har brug for isolering eller efterisolering. Udover potentiel besparelse på varmeregningen, kan det også forbedre dit indeklima.

Der er flere former for isolering; loftisolering, hulmursisolering og krybekælderisolering. De har alle det til fælles, at de hjælper dit hus med at beholde varmen, så du kan spare penge på varmeregningen. Isolering er derfor ofte en god investering, der hurtigt kan betale sig selv tilbage. Med alle tre isoleringstyper vil du typisk kunne mærke en forskel med det samme.

Typer af isolationsmetoder

  • Loftisolering: Hvis dit loft mangler isolering, kan det betyde en stor udgift på varmeregningen. Varmen strømmer opad, og hvis dit loft ikke er isoleret, vil varmen forsvinde gennem taget. Det er derfor vigtigt at undersøge, om dit loft er isoleret. Hvis dit loft har været isoleret i over 10 år, er det sandsynligt, at der ikke er tilstrækkelig isolering tilbage, og du bør overveje yderligere isolering.
  • Hulmursisolering: Hvis dit hus er opført før 1960, er det meget sandsynligt, at det er bygget med en indre og en ydre mur, med et hulrum imellem. Hvis dette hulrum ikke er isoleret, kan det resultere i træk fra væggene og en højere varmeregning. Hulmursisolering indebærer indblæsning af isoleringsmateriale i dette hulrum. Det er en nem, billig og effektiv isoleringsmetode, der ofte har betalt sig selv inden for 3-4 år.
  • Isolering af krybekælder: Oplever du kolde gulve om vinteren, og er dit hus af ældre dato? Så er det sandsynligt, at du har en krybekælder, der har brug for isolering. Isolering af en krybekælder er muligt i huse, hvor der er et hulrum under gulvet, som ofte er tilfældet i ældre huse.

Isoleringsmaterialer

Isoleringsmaterialer
Det mest populære isoleringsmateriale er stenuld, også kendt som Rockwool her i Danmark, som bruges i vægge og på lofter især.

De mest almindelige isoleringsmaterialer er:

  • Stenuld er et populært valg, da det er en økonomisk mineraluld med god isoleringsevne, den er billig og ikke-brandbart.
  • Glasuld er ligesom stenuld et mineraluldsprodukt, der isolerer effektivt, er ikke-brandbart og absorberer ikke fugt.
  • Polystyren (flamingo) har en god isoleringsevne og findes både i form af plader og kugler. Det kan anvendes til hulmursisolering.
  • Papiruld isolerer effektivt og er brandsikkert. Det er miljøvenligt, da det er produceret af genbrugte aviser, der er tilsat mineralske salte.


Der findes også en række alternative isoleringsmaterialer til de traditionelle materialer. Halm, træfiber, hør og perlite kan også anvendes til isolering og efterisolering. Hver type isoleringsmateriale har sine fordele og ulemper, og nogle stiller specifikke krav til husets konstruktion. Generelt har de fleste en fremragende isoleringsevne og er miljøvenlige, men de er typisk mindre brandsikre. Da mange af dem er biologisk nedbrydelige, varer de desværre ikke lige så længe som de traditionelle isoleringsmaterialer. Det er altid en god ide at undersøge et alternativt isoleringsmateriale grundigt, og sikre sig gyldig dokumentation for produktet, f.eks. om det er kvalitetssikret, dækket af garantier og hvad andre har oplevet med det.

Se i videoen nedenfor hvad en isolatør arbejder med

Er det muligt at isolere selv?

Hvorvidt du kan isolere selv, er i høj grad afhængig af den type af isolering du ønsker at udføre. Loftsisolering med måtter eller ruller kan du sagtens påtage dig selv. Isoleringsmåtter og -ruller er relativt enkle at håndtere, selvom det kan rod lidt. Du skal være påpasselig med at undgå revner og huller, da det vil mindske effekten af isoleringen. Det er essentielt, at du sørger for, at dampspærren er intakt før du begynder. Hvis ikke, skal den udskiftes.

Alternativt kan du hyre en professionel håndværker til at lægge måtterne eller rullerne. Du vil i de fleste tilfælde have brug for en tømrermester eller en virksomhed, der specialiserer sig i isolering. Ved at hyre en fagperson kan du spare tid, og du har garanti for, at arbejdet bliver udført korrekt og i overensstemmelse med gældende regler.

Hvis du overvejer at få indblæst løs isolering, skal du kontakte et isoleringsfirma. Det er en rimelig simpel opgave for dem, da de har udstyret til det. Hvis det derimod drejer sig om hulmursisolering, skal du også hyre en professionel.

Garanti for sikkerhed

En stor del af de håndværkere, der udfører isoleringsarbejde, hvad enten det er tømrere eller isoleringsfirmaer, er medlem af en brancheforening med en tilknyttet garantiordning. Denne garantiordning er din garanti som kunde, hvis der opstår fejl eller mangler ved isoleringsarbejdet, og du og håndværkeren ikke kan finde en løsning. I sådanne tilfælde kan sagen bringes for et ankenævn. Garantiordningen træder i kraft, hvis du får medhold i sagen, men håndværkeren ikke efterkommer den afsagte afgørelse.

En af de mest benyttede garantiordninger blandt danske håndværkere er Dansk Håndværks Håndværkergaranti, som du kan læse mere om her.

Få 3 Tilbud fra en isolatør

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Danske Isoleringsfirmaers Brancheforening