Luftfugtighed – Hvad er den ideelle luftfugtighed indendørs?

At have for meget fugt i dit hjem kan føre til hovedpine, allergiske reaktioner, skimmelsvamp og dyre fugtskader. Find ud af, hvordan du måler luftfugtigheden, og hvad du kan gøre for at holde den under kontrol.

Mange danske hjem lider under for høj luftfugtighed. Når vi udfører hverdagsaktiviteter som at tage et bad, vaske tøj og lave mad, afgiver vi en betydelig mængde vand.

En enkelt person kan afgive omkring tre liter vand i løbet af et døgn, og en familie på fire kan afgive mellem 10 og 12 liter vand. Dette vand skal ud af boligen for at undgå, at vægge og interiør absorberer det.

Luftfugtighed - Hvad er den ideelle luftfugtighed indendørs
Tjek din luftfugtighed med et luftfugtighedsmeter


Hvad er det ideelle fugtighedsniveau for boliger?

  • Du bør sigte efter en relativ luftfugtighed på 25-65 procent.
  • I sommermånederne skal du holde den under 60-65 procent.
  • Og om vinteren skal du forsøge at holde dig under 40-45 procent.

Hvorfor er det skidt med høj luftfugtighed?

Det er vigtigt for dit velbefindende, at der er den rette mængde fugt i luften, både i dit hjem og på arbejdspladsen. Mange indeklimaproblemer opstår på grund af for meget fugt i luften, hvilket kan føre til gode vækstbetingelser for husstøvmider og skimmelsvampe.

Tegn på et fugtigt indeklima

  • Indvendig kondens på vinduerne
  • Vækst af skimmelsvampe på væggene
  • En ubehagelig lugt

Når skimmelsvampe trives i dit hjem, kan det medføre gener som irritation af slimhinder i øjne, næse, svælg og luftveje, træthed, vejrtrækningsproblemer og hovedpine. I værste fald kan det føre til allergi og astma.

For høj luftfugtighed kan også skade selve boligen. Fugt og skimmel kan sprede sig og i sidste ende resultere i et omfattende svampeangreb, der kan inficere hele boligen.

Læs også: Dug og kondens på vinduerne: Hvorfor? Sådan undgår man det

Hvordan kan du nemt holde øje med fugtigheden indendørs?

For at måle den relative luftfugtighed i dit hjem kan du bruge et hygrometer. Du kan finde dem i byggemarkeder, isenkræmmere og online fra blot 35 kr. Det er en god idé at måle fugtigheden tre gange dagligt.

Bor du i en etageejendom? Så kan du overveje en fjernstyret fugtmåler samt en online fugtalarm. Denne smarte løsning vil give dig besked, hvis luftfugtigheden bliver for høj.

5 tips til at opretholde en passende luftfugtighed i hjemmet

5 tips til at opretholde en passende luftfugtighed i hjemmet
Gennemtræk flere gange om dagen vil altid være det vigtigste råd hvis du ønsker en passende luftfugtighed i hjemmet.

Dine egne vaner kan gøre en stor forskel for luftfugtigheden i dit hjem. Her er fem effektive metoder:

Læs også: Skimmelsvamp ved vinduer: 5 Tips til at undgå og fjerne det

1) Skab gennemtræk ved at lufte ud flere gange om dagen

Det vigtigste, du kan gøre for at holde fugtigheden nede i din bolig, er at lufte ud regelmæssigt.

Sørg for at skabe gennemtræk hver dag, gerne tre gange dagligt i 5-10 minutter – selv om vinteren. Husk også at lufte ud under og efter madlavning og badning. Dette vil begrænse mængden af fugt, skimmelsvamp, støvmider og skadelige stoffer i luften.

Hvis du har et mekanisk ventilationsanlæg, behøver du ikke lufte ud på samme måde, da systemet selv sørger for et passende ventilationsflow. Men det skader aldrig at lufte ud alligevel.

Hold indvendige døre åbne for at sprede eventuel ‘forurening’ og fugt til andre rum. Luk dog døren til badeværelse og køkken, når du bader eller laver mad, og sørg for at lufte ud både under og efter. Luftfugtigheden kan nemt nå op på 100 procent, især under badning (hvilket ses, når spejlet dugger).

Gode huskeråd til optimal luftfugtighed i hjemmet

  • Sørg for at sætte låg på gryderne, mens du kokkererer.
  • Tænd emhætten og lad den trække frisk luft ind.
  • Husk at tørre op efter dig selv efter badet.
  • Få hurtigt udbedret vandskader, så snart de opstår.

2) Luk masser af frisk luft ind, når varmesæsonen begynder

Varm luft er i stand til at holde mere fugt end kold luft. Det betyder, at møbler, gulve og tæpper i løbet af sommeren kan optage en betydelig mængde fugt fra luften. Når vinteren kommer, falder fugtighedsniveauet, og disse materialer afgiver noget af det absorberede vand for at balancere med den omgivende luft.

For at forberede dit hjem til vinteren skal du sørge for at lufte alle rum grundigt ud i flere timer. Hold vinduer og døre vidt åbne, mens du er hjemme, så du får optimal luftcirkulation.

3) Sørg for frisk luft i vaskerummet

Det er essentielt med god ventilation i rummet, hvor vaskemaskinen og tørretumbleren befinder sig, da de altid frigiver fugt.

Foretræk at hænge vasketøjet udendørs, i en tørrekælder eller på et tørreloft, ellers kan du benytte tørretumbleren. En almindelig vask med 6 kilo tøj fordamper omkring 2-2,5 liter vand, når det hænger på tørresnoren. Hvis du tørrer tøjet indendørs, havner fugten i din bolig.

4) Hold dig væk fra uopvarmede rum

Kølige rum har en tendens til at tiltrække fugt, og når varm luft kommer ind i disse uopvarmede rum, stiger den relative fugtighed, hvilket fører til dannelse af kondensvand.

For at undgå dette skal du sørge for, at rumtemperaturen ikke falder under 17-18 grader. Desuden bør forskellen mellem varme og kolde rum ikke overstige 4-5 grader, da dette kan medføre, at kondensvand bliver til vand, som bliver absorberet af tapet og lignende materialer.

5) Sørg for, at luften strømmer frit gennem ventilations- og udluftningsåbninger

Hvert efterår skal du sikre dig, at der ikke er nogen hindringer i udsugningsventilerne i dine ydervægge og/eller lofter. Rens dem ud, hvis du finder støv, spindelvæv, hvepse- eller fuglereder!

Glem ikke at rense friskluftsventilerne i dine vinduer også.

Læs også: Vinduer med ventilation: Se fordele, muligheder samt pris

Sådan opdager du høj luftfugtighed i hjemmet

Hold styr på fugtighedsniveauet ved hjælp af et hygrometer. Hvis du ikke har et, kan du også identificere høj luftfugtighed ved at observere følgende:

  • Kondensvand på indersiden af termoruder, der strækker sig mere end 2 cm indad fra rammen.
  • Vinduesfodlister, der virker fugtige, misfarvede eller glatte. Dette kan være et tegn på et tidligt skimmelangreb.
  • Maling skaller af.
  • Tapet, der løsner sig.
  • En muggen eller indelukket lugt, der minder om en kælder eller et sommerhus, hvilket kan være tegn på skimmelsvamp.

Hvad betyder relativ luftfugtighed?

I videoen kan du få en beskrivelse af hvad relativ luftfugtighed er

Luftfugtighed refererer til mængden af vanddamp i luften omkring os. Man kan måle luftfugtighed som enten absolut eller relativ luftfugtighed.

Relativ luftfugtighed er vigtig for at vurdere indeklimaets kvalitet. Det beskriver forholdet mellem den nuværende mængde vanddamp i luften og den maksimale mængde vanddamp, som luften kan bære afhængigt af temperatur og tryk. Relativ luftfugtighed angives typisk i procent, med værdier mellem 0 og 100 procent.

Jo højere temperaturen er, desto mere vanddamp kan luften indeholde. Det betyder, at når lufttemperaturen stiger, vil den relative luftfugtighed falde, og omvendt vil den stige, når luften bliver køligere.

Når den relative luftfugtighed når 100 procent ved fortsat afkøling, begynder vanddampen at kondensere. Dette sker ofte dagligt, for eksempel når dug opstår om aftenen.

For at måle relativ luftfugtighed kan du bruge et hygrometer, som kan købes for priser fra 35 kr. og op.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om luftfugtighed

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er en normal luftfugtighed?

En normal luftfugtighed måles som relativ fugtighed hvilket vil sige det afhænger af temperaturen da luft kan optage en forskellig mængde fugt som kold og varm. En lav luftfugtighed er 20% eller under, en normal luftfugtighed er 20-60% og en høj luftfugtighed er over 60%.

Hvordan måler man luftfugtighed?

Luftfugtighed måles med et hygrometer som kan købes for ca. 50,- i de fleste byggemarkeder.

Hvad sker der ved høj luftfugtighed?

Ved høj luftfugtighed får du let skimmelsvamp og nedbrudte vægge. Det giver også allergiske reaktioner og hovedpine.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Indeklimaportalen

Astma-Allergi Danmark

Sundhedsstyrelsen