Skimmelsvamp i vinduer – 5 Tips til at undgå og fjerne det

Opdager du skimmelsvamp ved dine vinduer, er det vigtigt at handle omgående. Men hvad er skimmelsvamp egentlig, hvorfor opstår det, hvilke symptomer skal man være opmærksom på, og vigtigst af alt, hvordan kan du slippe af med det? Dette er alt sammen noget, du kan lære mere om her.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 12. januar 2024
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.

Der er et utal af svampesporer i diverse arter, og de kan opstå både inde og ude.

Vi kan ofte kende dem på deres typiske sorte farve, som viser sig i fuger og vinduesrammer. Blandt de skimmelarter, der findes i vores nærmiljø, er der omkring 18 forskellige. Flere af disse trives ganske godt indendørs.

Svampesporer forvandles til skimmelsvamp angreb, når der er fugtig luft, og sporerne samles i et tæt område.

Skimmelsvamp ved vinduer 5 Tips til at undgå og fjerne det
Eksempel på Skimmelsvamp ved vinduer

Hvordan fjerner man skimmelsvamp i vinduet?

For at fjerne skimmelsvamp i vinduer, er det vigtigt først at identificere og eliminere kilden til fugt. Det kan indebære forbedring af ventilation eller udskiftning af utætte vinduer. Skimmelsvampen kan fjernes med skimmelsvampemidler eller en blanding af vand og blegemiddel, og det anbefales at bære beskyttelsesudstyr som handsker og maske under rengøringen. I alvorlige tilfælde kan professionel hjælp være nødvendig for at sikre en effektiv og sikker fjernelse af skimmelsvampen

Hvor kan man finde skimmelsvamp?

Skimmelsvamp trives ofte i fugtige miljøer, så det er her, man typisk finder dem i hjemmet.

De kan dukke op i et væld af forskellige rum, men de mest almindelige steder er badeværelser samt omkring vinduer og døre.

Vinduer er særligt udsatte for skimmelsvamp, da de ofte skaber gode vækstbetingelser.

Kondensdannelse i ældre vinduer kan føre til svampeangreb, og selvom nye vinduer er mindre udsatte, kan de stadig blive ramt, især hvis ventilationen er dårlig. Gamle, utætte trævinduer lavet af organiske materialer skaber et ideelt miljø for skimmelsvamp, som kan være svært at bekæmpe.

Hvordan kan man genkende skimmelsvamp i vinduer?

Skimmelsvamp kan variere i farve, men det er mest almindeligt at se det som sorte pletter eller hvide pletter, især ved beskadigede fuger og i fugtige omgivelser, som for eksempel på våde vægge eller i kanterne på vinduer. Skimmelsvamp kan dog også optræde i andre farver som lyserød, grå eller grøn, selvom det er mindre almindeligt.

Hvad får skimmel til at opstå på fugtige vinduer?

Utætte vinduer skaber kondens, og i denne kondens trives de naturligt forekommende skimmelsporer. Vinduerne er et ideelt sted for skimmel, da de tilbyder både varme og fugtighed, som er nødvendige for skimmelens vækst.

I nutidige boliger sørger energieffektive vinduer og ventilationsanlæg for at kondens undgås, men i ældre huse er et godt indeklima afhængigt af naturlig udluftning og effektiv isolering. Uden dette kan luftfugtigheden ikke holdes på et lavt niveau. Fugt er nemlig skimmelens vigtigste vækstbetingelse.

Læs også: Reparation af dør: Sådan reparerer og renoverer du en dør

Et sundt indeklima hjælper med at bekæmpe skimmelsvamp

Skimmelsvampesporer er en naturlig del af luften i de fleste hjem, men de udvikler sig kun til skimmelsvamp, når den relative luftfugtighed bliver for høj. Et sundt indeklima er derfor vigtigt for at kontrollere luftfugtigheden og holde den på et passende niveau. Udluftning er også essentielt for at minimere fugtighed.

Frisk luft er effektivt til at fjerne fugtighed fra overfladen af organiske materialer, som skimmelsvampen trives på. Høj luftfugtighed øger risikoen for skimmelvækst, og derfor er det vigtigt at sikre et sundt og velventileret indeklima.

Læs også: Ventilation i sommerhuset: Skab et sundt indeklima uden fugt

Skimmelsvamp er skadelig for helbredet

Udover risikoen for allergiske reaktioner som følge af skimmelangreb, kan denne svamp også medføre et generelt svækket immunforsvar, forværring af astma, udvikling af forskellige allergier, hoste, snot og meget mere. Derfor er det essentielt at bekæmpe fugtigheden, der forårsager mug i vindueskarmen, gummilisterne og endda selve vinduesruden.

Sådan kan du fjerne skimmelsvamp i vinduer

Sådan fjerner du skimmelsvamp fra dine vinduer
Sådan fjerner du skimmelsvamp fra dine vinduer

At fjerne skimmelsvamp fra vinduesrammer er ofte en simpel opgave, mens det kan være en udfordring at slippe af med svampen i fuger og revner. Hvis skimmelsvampangrebet er omfattende, kan det være nødvendigt at søge professionel hjælp. Dog er det ofte muligt at bekæmpe skimmelsvampen ved hjælp af Rodalon. Da alle vinduer er udsat for skimmelsvamp, er det en god idé at have et effektivt middel klar til brug til at fjerne skimmelsvamp i vinduer.

Hvis der kræves stærkere midler i kampen mod skimmelsvamp, er det bedst at lade en ekspert tage sig af det.

Rodalon kan både sprayes på eller påføres med en klud. Efter påføring skal løsningen tørre, hvorefter den vil udtørre eventuel skimmelsvamp. Når fugtigheden forsvinder, forsvinder skimmelsvampen også.

Se i videoen hvorfor du kan bruge Rodalon til at fjerne skimmelsvamp

Skimmelpletter kan farve fuger og malede flader

Selvom der findes effektive midler til at bekæmpe skimmelsvamp, kan svampen efterlade farvede pletter på overfladerne. Dette er især udfordrende i fuger og på vægge med tapet, hvor det kan være svært at fjerne alle spor af skimmelsvampen. Efter behandling med svampedræbende midler, vil der ofte være sorte/mørke pletter eller orange/gulbrune områder tilbage.

Sorte fuger er næsten umulige at gøre hvide igen og vil ofte kræve en fuldstændig udskiftning for at se pæne ud. Det samme gælder for tapet. Der er dog nogle husråd, der måske kan hjælpe med at lysne mørke fuger. Bagepulver og natron er eksempler på milde og sikre midler til at blege misfarvede områder efter et svampeangreb. Almindelige rengøringsmidler med klor kan også have en effekt. Vær dog opmærksom på, at visse midler kan udtørre en gummifuge, hvilket kan forringe dens effekt og funktion. En mørk eller slidt fuge kan føre til, at vand trænger ind under fugerne og forårsager fugtskader. Derfor bør påvirkning af fuger generelt håndteres med forsigtighed.

Læs også: Fuge til vinduer: Sådan vælger du den rigtige fugemasse

Ruder med kondens er guf for skimmelsvamp

Det er let at spotte skimmelsvamp på ruder, hvor kondens ofte dannes. Før man bemærker skimmelvæksten i badeværelsesfuger, vinduesfuger og vægge, kan man ofte se det på ruderne i vinduerne. Især når der er høj fugtighed omkring et vindue, utætte vinduer eller kuldebroer, kan det føre til skimmelsvamp på glasset. Vinduessvamp er det mest almindelige sted, hvor skimmelsvampe opstår. Udover at fjerne skimmelvækst i fugtige områder, er forebyggelse af kondensdannelse den bedste måde at undgå sorte pletter.

Hvis du bemærker skimmel på ruderne, er det et tegn på, at det er tid til at forbedre indeklimaet i din bolig. Dette indebærer både at håndtere de nuværende forhold og at forebygge yderligere skimmelvækst udover det, der allerede er synligt i vinduerne.

Behandling af skimmelsvamp i sin vækst

Fugtighed er skimmelsvampens livret. For at undgå skimmelsvamp bør du derfor bekæmpe fugt, når der skal laves behandling af skimmelsvamp. Frisk luft er den enkleste løsning for at eliminere årsagen til skimmelsvamp. Ved at ventilere og skabe gennemtræk 2-3 gange dagligt, fjernes fugtigheden i luften og forbedrer dit indeklima. Hvis du sørger for at lufte ud i et specielt fugtigt område, gerne flere gange om dagen, vil svampen ikke kunne vokse på væggene, i fugerne, eller i vinduerne, hvilket er den bedste behandling af skimmelsvamp.

Eliminér utætheder og udskift vinduer og døre

Gamle og slidte vinduer kan forårsage kuldebroer, hvilket skaber et fugtigt miljø.

Dette påvirker ikke kun vinduet, men også væggen omkring det og det omkringliggende rum. Ved at udskifte gamle trævinduer og døre med mere energieffektive løsninger, kan fugtigheden reduceres markant. Dette forbedrer indeklimaet, giver sundere luft og reducerer varmeudgifterne. At opgradere vinduer og døre kan generelt være en god investering i dit hjem.

Udover et sundere indeklima kan du opnå en bedre økonomi og en højere vurdering ved et eventuelt salg.

Læs også: Træk fra vinduer: 5 tips til at slippe for træk fra vinduer

Professionel hjælp til at fjerne skimmelsvamp?

Opdager du et større svampeangreb i dit hjem, kan det være essentielt at søge hjælp fra en ekspert, der kan råde dig i, hvordan du tackler problemet effektivt.

Det er vigtigt at søge vejledning og rådgivning i stedet for at blive boende i boligen uden at tage hånd om angrebet og behandle det korrekt.

Nogle tømrere er meget vidende om skimmelsvampe, og en VVS-kyndig håndværker kan også besidde dybdegående kundskab om skimmel i badeværelser.

Desuden er der firmaer, der fokuserer på at diagnosticere og behandle skimmelsvamp i boliger.

Visse rengøringsfirmaer har også medarbejdere, der kan bruge specielle midler og fjerne synlig skimmelsvamp.

For at sikre, at der ikke er skjult skimmel, fx i installationer, mellem vægge og i fundamentet, er det nødvendigt med en fagperson, der kan måle svampesporens niveauer med specialudstyr. Alternativt skal vægge og gulve brydes op, hvis der er mistanke om skimmelsvamp bag eller under disse.

Se hvordan du fjerner skimmel i din bolig i videoen nedenfor

Hvad får skimmelsvamp til at gro på vinduer?

Utætheder, rådne trærammer, dårlig isolering og utilstrækkelig ventilation skaber den ideelle grobund for skimmelsvamp i boligen. Faktisk elsker svampe at trives i fugtige miljøer, kondens og stillestående luft.

Derfor finder man ofte skimmelsvamp i badeværelser, hvor fugtigheden er høj, og det kan være udfordrende at sikre effektiv udluftning døgnet rundt.

Hvordan kan man fjerne mug fra gummifuger på en effektiv måde?

Der er flere nyttige husråd til at bekæmpe svampevækst i gummifuger, men en af de bedste og mest effektive metoder er at bruge svampemidler som for eksempel “Rodalon”. For at opnå det bedste resultat er det vigtigt at bruge et middel med dokumenteret effektivitet. Når midlet anvendes korrekt, vil svampene ikke længere kunne overleve.

Først og fremmest handler behandlingen om at tørre det miljø, hvor svampen trives. Det er dog vigtigt ikke at skade gummifugens elasticitet i processen, så det er essentielt at vælge et passende og skånsomt svampemiddel til opgaven.

Få 3 Tilbud på fjernelse af skimmelsvamp

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Kan man selv fjerne skimmelsvamp?

Ja, du kan godt selv fjerne skimmelsvamp fra din bolig ved f.eks. at bruge Rodalon eller klor + vand opløsning, men er der tale om større områder skal professionelle tage hånd om. Husk altid at fjerne årsagen til at skimmelsvamp opstår ellers kommer det formentligt igen.

Hvordan fjerner man bedst skimmelsvamp?

Den bedste måde at fjerne skimmelsvamp er oftest blot at hælde lidt Rodalon på en klud, og derefter tørre skimmelsvampen væk. Derefter skal området tørre, så skimmelsvampen ikke kommer igen.

Er skimmelsvamp farligt?

Sundhedsstyrelsen vurderer, at hvis man opholder sig i bygninger med skimmelsvamp og dårligt indeklima, kan det give irritation i øjne, næse og øvrige luftveje og forværre symptomer hvis man i forvejen har astma.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Sundhedsstyrelsen – Læs Anbefalinger til indeklima her

Sundhed.dk – Læs om skimmelsvamp her