Problemer med vinduerne? Se 4 typiske problemer og løsninger
Det er helt normalt at opleve kondens på ruden, dårlige fuger, beskadigede glaslister og slidte beslag – alle er typiske udfordringer, som kan opstå med vinduer.
Hvilke udfordringer kan der opstå i forbindelse med vinduer?
- Kondensdannelse både på yder- og indersiden af ruden
- Udskiftning af utætte tætningsstrimler
- Glaslister, der er udsat for vejrpåvirkning
- Beslag og lukkemekanismer, der er slidte eller defekte
Det kan blive dyrt, hvis man ikke får ordnet de problemer der kan være med dine vinduer, så derfor anbefales det at man får løst problemerne hurtigst muligt, så det ikke breder sig til større problemer.
Læs også: Utætte vinduer: Skal de repareres eller udskiftes?
Oversigt
Kondens på ydersiden og indersiden af ruden
Varm luft har en større mængde af fugtighed end kold luft. Når den varme luft møder et køligt glas eller en kold rude, bliver luften nedkølet, og den overskydende fugtighed kondenserer på glasset, enten i et enkeltlagsvindue eller på den inderste del af en rude.
Kondens kan opstå både på ydersiden og indersiden af ruder. Dug på ydersiden er der ikke meget at stille op med. Det sker sædvanligvis om efteråret og foråret og er et tegn på, at dine ruder er godt isolerede, hvilket betyder, at de som minimum er energiruder med to lag glas. Kondens på indersiden af ruderne er derimod ofte et tegn på utilstrækkelig udluftning. Jo bedre din rude/dit vindue isolerer, desto senere får du dug, som advarer dig om, at der er for meget fugt i din indeluft.
Vinduesrammen har ikke godt af fugtighed, da det kan føre til skimmelsvamp. Hvis der ofte er kondens på ruderne, bør du tage handling. Som en umiddelbar løsning kan det være en god idé at have en tør klud parat, så man kan tørre fugten væk fra rammen om morgenen eller når der er meget fugt.
Kondens i hjemmet kan både opstå på grund af vores adfærd og bygningstekniske årsager:
- Kondens, der opstår på den nederste del af den indvendige side af en termorude eller energirude, kan ofte være et resultat af for høj fugtighed inde i boligen. Det kan også skyldes en rude med dårlig isoleringsevne eller en vinduesramme eller karm, der isolerer dårligt. Ironisk nok kan kondens også opstå, hvis du har skiftet til nye energivenlige vinduer, fordi dit hus er blevet mere tætsluttende.
- Hvis der opstår kondens mellem glaslagene i en termo- eller energirude, er ruden punkteret – det vil sige, der er en utæthed et sted, som tillader fugtig luft at trænge ind mellem ruderne og skabe kondens. Efter noget tid kan man se det som en mælkehvid belægning mellem glassene. Kondens kan også opstå på grund af kuldebroer ved afstandsprofilerne, altså de profiler, der er mellem glassene i ruderne.
- Tidligere var afstandsprofiler lavet af aluminium eller galvaniseret stål, som har høj varmeledningsevne og derfor gør vinduesruden kold. I dag fremstilles mange afstandsprofiler af butylgummi eller forskellige kompositmaterialer, som har en lav varmeledningsevne.
Læs også: Fuge til vinduer: Sådan vælger du den rigtige fugemasse
Hvordan undgår du kondensdannelse på dine vinduer?
Hvis du har ældre termoruder, kan det være værd at overveje at opgradere dem til nyere og mere energieffektive såkaldte energiruder. Du kan hyre en glarmester til at klare opgaven – at skifte ruder er nemlig en enkel og prisvenlig løsning, og derfor ikke nødvendigvis et typisk gør-det-selv-projekt.
Er ruden derimod punkteret, så er en udskiftning desværre uundgåelig. En punkteret rude vil med tiden blive uklar og miste sin klarhed, da fugtig luft trænger ind mellem glaslagene og efterlader salte, der får ruden til at se mat ud.
Hvis kondensproblemet skyldes høj luftfugtighed i rummet, er det vigtigt at sørge for god ventilation. Generelt bør du sørge for at lufte ud med gennemtræk i 5-10 minutter mindst tre gange dagligt. På dage, hvor hele familien er hjemme, bør du lufte ud endnu oftere. Prøv at gøre det på faste tidspunkter, så det bliver en del af din daglige rutine. Det er især vigtigt at lufte ud i soveværelset, da vi mennesker afgiver fugt svarende til omkring en liter vand i løbet af natten.
Læs også: Dug og kondens på vinduerne: Hvorfor? Sådan undgår man det
Udskift de gamle fuger omkring vinduerne
Uanset om de udvendige fuger omkring vinduerne er lavet af mørtel, fugebånd eller fugemasse, kræver de alle vedligeholdelse for at holde vinduerne tætte og funktionelle.
Fugernes svagheder og utætheder kan variere afhængig af materialet.
Mørtelfuger kan have en tendens til at få revner eller løsne sig fra vindueskarmen, mens fugebånd (udvidende, asfaltimprægnerede skumbånd) efterhånden kan blive hårde og begynde at smuldre. Fugemasse kan over tid miste sin elasticitet og slippe taget omkring træet i karmen.
Hvis fugerne ikke fungerer som de skal, kan det i værste fald medføre fugtskader på de omkringliggende bygningsdele, hvilket kan føre til råd og svamp i selve vinduet. Hvis der ikke er en tæt indvendig fuge, kan det også resultere i trækgener indenfor i huset.
Læs også: Fuge til vinduer: Sådan vælger du den rigtige fugemasse
Det perfekte vinduesfugeopskrift
De ultimative vinduesfuger er en indvendig fuge lavet af fugemasse, som både er luft- og diffusionstæt, samt en udvendig mørtelfuge eller fugebånd, der er diffusionsåbent.
Mørtelfuger er det bedste valg, da de er yderst holdbare og kræver minimal vedligeholdelse. De er især ideelle til murstenshuse, mens fugebånd passer bedst til træhuse.
Over tid vil små revner mellem fugen og karmtræet eller murværket blive større og større, da vedhæftningen beskadiges af enten svind, sætning eller små bevægelser mellem vinduet og murværket.
Hvis du har fugebånd, kan du vælge at udskifte dele af det eller hele båndet. Det er dog mest hensigtsmæssigt at skifte fugebåndet omkring hele vinduet for et ensartet udseende og nemmere arbejde.
Hvis fugen er lavet af fugemasse, skal hele fugen omkring vinduet udskiftes. Overvej at bruge mørtelfuge eller fugebånd i stedet for den helt tætte fugemasse, da det kan forårsage råd i træet.
Vedligeholdelse af fuger ved vinduer og døre er en vigtig del af din boligs løbende vedligeholdelsesarbejde, så husk at tjekke fugerne med jævne mellemrum. Veldesignede mørtelfuger kan ofte holde i over 50 år, elastiske fugematerialer i mere end 20 år, og fugebånd og -profiler har en normal holdbarhed på 20-30 år.
Udendørs forringelse af glaslister
Glaslister er de ydre lister, der holder glasset på plads i vinduesrammen. Disse lister er typisk lavet af træ, aluminium eller plast, afhængigt af vinduestypen. Bundglaslisten er særligt udsat for fugt og kan med tiden blive beskadiget af svamp og råd, især i trævinduer.
For at forhindre nedbrydning af glaslisterne er det vigtigt at påføre træbeskyttelse cirka hvert andet til tredje år.
Hvis du ønsker at minimere vedligeholdelsesarbejdet, kan du overveje at erstatte træglaslisterne med lister i aluminium eller et andet metal, som næsten er vedligeholdelsesfrie. Disse materialer leder dog varme og kulde lidt for effektivt, så det er vigtigt at tænke over den bedste måde at montere dem på for at undgå kuldebroer i bunden af ruden.
Beskyt beslag og lukkemekanismer mod slitage og rust
For at sikre, at dine beslag og lukkemekanismer ikke bliver så slidte eller rustne, at de kræver udskiftning, bør du give dem en årlig gennemgang.
Rengør alle beslag og lukkemekanismer ved at skylle dem med vand og universalrengøringsmiddel, og tør dem derefter grundigt af med en tør klud.
Bevægelige metaldele nyder godt af en omgang syrefri olie, mens kombinationen af metal og kunststof bør smøres med enten stearin eller specielle smøremidler designet til netop metal og kunststof.
Ved at gennemgå vinduernes beslag én gang om året, sikrer du, at de holder lige så længe som vinduet selv.
Få 3 Tilbud på nye vinduer
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvorfor dugger mine ruder indvendig?
Hvis luftfugtigheden er høj udenfor, vil du opleve at der nemmere dannes kondens på ruderne indvendigt. Det er helt naturligt og kan oftest afhjælpes ved en god udluftning i boligen, gerne 3 gange om dagen.
Hvordan fjerner man dug på vinduer?
Alle indeklimaeksperter samt sundhedsstyrelsen er enige om, at den bedste løsning mod dug er grundig udluftning med gennemtræk 2-3 gange om dagen af 5-10 minutters varighed
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder:
Bygningsreglementet.dk – Energiforbrug og klimapåvirkning samt mindstekrav til vinduer her