Utætte vinduer: Skal de repareres eller udskiftes?

Når det går op for dig, at vinduerne bør skiftes, er du sikkert også klar over, at det koster penge at gøre det. Men utætte vinduer kan faktisk ende med at koste dig mere i det lange løb, sammenlignet med at investere i nye, energieffektive vinduer. Et mindre skridt, du kan tage, er at bruge tætningslister for at reducere utætheder og forlænge dine vinduers levetid.

Det er ikke altid let at vide, hvornår det er tid til at skifte vinduerne i dit hjem. Tegn på utætte vinduer, såsom fugt og nedbrudte fuger, kan nogle gange blive meget synlige, før du lægger mærke til dem. Pludselig står du overfor et vinduesproblem, der kræver handling

Nye vinduer kan være en værdifuld investering

Utætte vinduer Skal de repareres eller udskiftes
Utætte vinduer: Skal de repareres eller udskiftes?

Hvis du bor i et hjem med vinduer fra før 1960 og en størrelse på omkring 150 m2, kan du skære mere end 6500 kr. af din årlige varmeregning ved at opgradere til nye vinduer. For en bolig på 250 m2 kan besparelsen med vinduer fra før 1960 nå op på omkring 11.000 kr. om året, mens en tilsvarende bolig med vinduer fra 70’erne til 90’erne kan spare dig næsten 6000 kr. årligt. Over en 20-årig periode kan du således spare omkring 114.000 kr.

Derudover kræver nye vinduer ofte meget mindre vedligeholdelse, da materialerne er både solide og modstandsdygtige over for vejrforhold.

Fortæl dig mere om de potentielle besparelser længere nede i artiklen.

Læs også: Træk fra vinduer: 5 tips til at slippe for træk fra vinduer

Husk, glasset er ikke det eneste, der kan gå i stykker

Når en rude går i stykker, er det indlysende, at den skal udskiftes. Ellers vil der komme kulde, fugt og vand ind i rummet.

Men hvis man alligevel skal skifte ruden, er det værd at overveje også at udskifte vinduesrammen – især for gamle trævinduer. Selvom en utæt ramme måske ikke føles lige så alvorlig som en knust rude, er det stadig vigtigt for både varmeregningen, indeklimaet og risikoen for skimmelsvamp. Dette gælder især, hvis vinduet har råd, revner og beskadigede fuger. Små utætheder kan nemlig blive til store problemer over tid og føre til synlige skader. Hvis man kun skifter ruden, er det blot en midlertidig løsning på et problem, der kun forsvinder, når hele vinduet udskiftes. Det samme gør sig gældende for døre. En midlertidig løsning kan, som nævnt tidligere, være at benytte en tætningsliste.

Er du nysgerrig efter prisen på et nyt energivindue?

Brug vores prisberegner for at se prisen på et nyt energivindue

[stm-calc id=”959″]

Hvornår er det tid til at skifte vinduet?

At vurdere, hvornår et vindue skal udskiftes, kan være en udfordring, hvis du ikke er ekspert indenfor vinduesmaterialer, energioptimering og byggeri. Ligesom resten af huset, bør vinduerne også kontrolleres og evalueres regelmæssigt. En simpel tætningsliste kan potentielt forlænge vinduets levetid betydeligt. Det er nemlig værd at gøre en indsats for at undgå råd, kondens, svamp og ubehagelige lugte.

Læs også: 2 eller 3 lags vinduer? Se hvad du skal vælge til dit hus

Hvad skal du holde øje med?

De mest almindelige problemer findes i vinduer, hvor fugerne er angrebet af svamp, beslag og hængsler ikke sikrer en tæt lukning og der er for få lag glas. Hvis fugerne mangler elasticitet og ruder, ramme og karm er påvirket af fugt, kan det føre til skimmelsvamp på vinduets indvendige side. Samtidig vil kondens og fugt skabe tydelige misfarvninger og råd i træet.

Hold derfor udkig efter følgende 4 tegn, der indikerer mindre utætheder eller større problemer med dine vinduer og/eller døre. Dette kan hjælpe dig med at bedømme deres holdbarhed.

Træk

For at teste for træk kan du prøve flere metoder. Fugt din hånd let og hold den op foran vinduet. Hvis der er utætheder, vil du mærke træk på din våde hånd. Du kan også stille et stearinlys i vindueskarmen. Hvis flammen blafrer, er det et tegn på træk. Hvis du tror, der er utætheder på indersiden, skal du tjekke rammen for revner og sprækker. Hvis vinduet er tørt uden dug og kondens, og trærammen er i god stand, kan det måske være nok at sætte tætningslister op.

Kondens

Ældre vinduer har ofte en lavere isoleringsværdi, hvilket kan resultere i kondensdannelse på indersiden af glasset. Dette kan også indikere, at der er en fugtighedsproblematik i hjemmet. For at løse dette problem er det vigtigt at være opmærksom på korrekt ventilation, som vil reducere kondens og forbedre indeklimaet. Kulde på ydersiden af vinduet kan dog stadig forårsage kondens og dug, hvis der er utætheder og utilstrækkelig isolering. Den fugtige luft skaber et usundt miljø og kan med tiden påvirke andre vinduer, der endnu ikke er klar til udskiftning.

Tæthed

Du kan nemt tjekke, om dine vinduer er utætte ved at følge denne simple metode: Åbn vinduet, fastgør et stykke papir i kanten og luk det igen. Prøv så at trække papiret ud. Hvis det glider ud uden problemer, er der utæthed.

Et utæt vindue kan ofte løses med tætningslister, hvis det ellers er sundt, tørt og uden synlige skader. Denne lille investering kan mindske din varmeregning og forhindre yderligere skader, som opstår i fugtige miljøer. Disse skader kan ødelægge maling og træ på indersiden. Utætte vinduer kan også skabe kuldebroer. Derfor er det altid en god idé at overveje tætningslister eller isoleringsbånd til både vinduer og døre.

Træværkets råd og malingens flossethed

Når du opdager, at et vindue er utæt, er det tid til at undersøge, om der allerede er opstået råd eller fugt i træet. Hvis malingen er flosset, og fugten er tydelig, kan det være et tegn på råd, især hvis en kniv let kan trænge ind i træet. Svamp kan ofte ses i overgangen mellem træet og ruden. Hvis du bemærker disse tegn, er det nok tid til at overveje at udskifte vinduerne.

Læs også: Dug og kondens på vinduerne: Hvorfor? Sådan undgår man det

Få 3 Tilbud på nye vinduer

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan tætner man vinduer?

For at tætne et vindue skal du bruge en tætningsliste i de fleste tilfælde. Med tætningslister kan du isolere rundt i falsen på både døre og vinduer, så de slutter helt tæt. Tætningslister til vinduer og døre kan hjælpe med at minske varmeudslip og hjælper derfor med at sparer på energien.

Hvordan ved jeg om mit vindue er utæt?

Tegn på, at du har et utæt vindue, kan være fugtskader ved vinduet, løse fuger og at der trækker omkring vinduet med luft udefra.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet.dk – Energiforbrug og klimapåvirkning samt mindstekrav til vinduer her

Bygningsreglement.dk – Se vejledning om udskiftning af vinduer her