Rensning af træterrasse –  Få den til at se ud som ny igen

Rensning af træterrasse er en af de ting man som terrasseejer er nød til at gøre, hvis man ønsker at sin træterrasse skal fremstå flot og vedligeholdt året rundt. Så derfor får du her den fulde beskrivelse af hvad rensning af træterrasse pris du skal forvente og hvordan du selv rengøre den.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 13. oktober 2023
Rensning af træterrasse

Hvor meget koster det at rense træterrasser?

Prisen for rensning af din træterrasse ligger for en simpel rensning på mellem 50 og 75 kroner pr. kvm. Vi har samlet alle vores priser på træterrasserens, inklusive prisliste og andre relevante oplysninger for dig.

Prisen for rensning af træterrasser inkluderer kørsel, opsætning af vores udstyr og oprydning.

Få 3 Tilbud på algerens af din træterrasse

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Læs også: Imprægnering af fliser – Proff eller gør-det-selv?

Træterrasse rengøring pris

Hvor meget koster det at rense træterrasser? Nedenfor har vi samlet vejledende priser for at give dig et overblik over løsninger inden for rengøring af træterrasser.

YdelsePris pr. kvm
Rensning.50-75 kr.
Algebehandling og rensning.60-85 kr.
Algebehanding, rensning og imprægnering.80-95 kr.
Algebehandling, rensning, slibning og imprægnering.110-140 kr.

Vejledning – Rengøring og vedligehold af træterrassen

Rengøring og vedligehold af træterrasse ved hjælp af terrasse-rengøringsmiddel og træbeskyttelse. Er der noget mere fantastisk end på en skøn forårs- eller sommerdag at åbne døren og træde ud på sin træterrasse eller altan. Hyggelige stunder med familie og venner flyttes ud under den åbne himmel, og måltiderne nydes, mens man lytter til den smukkeste fuglesang fra haven. Træerne er fyldt med blade, og blomsterne er klar til at springe ud i et sandt farveeksplosion.

Dette er det øjeblik, vi har set frem til hele vinteren, og nu er det tid til at gøre træterrassen ren og klar til den skønne, lyse og varme sommer, der venter lige om hjørnet og byder på dejlige lange dage og nærende solstråler. Men før havemøblerne, parasollen og grillen bringes frem, skal terrassen forberedes – blandt andet ved hjælp af terrasserens for at være klar til brug.

Se her i videoen hvordan du kan rengøre og vedligeholde din træterrasse

Fordele ved en træterrasse

En træterrasse skaber en flot overgang mellem bolig og have, og der er mange træsorter, der er velegnede til at konstruere en terrasse. Dog er det vigtigt at huske, at alle træterrasser kræver regelmæssig vedligeholdelse, såsom rengøring, vedligehold og behandling.

Når du vælger at anlægge en terrasse i træ, får du en smuk terrasse med en overflade, der er blød og rar at træde på, og som kan føles meget mere varm og indbydende end en terrasse lavet af sten. Derudover har en træterrasse en hyggelig lyd, når man bevæger sig på den. Hvis terrassen designes som en forlængelse af boligen, kan det være en god idé at bruge samme type træ, som man har indendørs. På den måde fremstår terrassen som en flot forlængelse, der både får huset og terrassen til at virke større og skaber en designmæssig sammenhæng mellem bolig og have. Træmaterialet gør det desuden muligt at have mere detaljerede former på træterrassen.

Læs også: Ny terrasse? Se hvad det koster, få tips og inspiration

En holdbar træterrasse i solidt træ

En holdbar træterrasse i solidt træ
En holdbar træterrasse kan holde i utrolig mange år, hvis du behandler den korrekt.

Selvom det er muligt at opbygge en trykimprægneret træterrasse, anbefaler vi i de fleste tilfælde en mere naturlig løsning. De langsomt voksende og eksotiske træarter fra fjerne verdenshjørner er ideelle til træterrasser og er blevet et populært materiale til danske træterrasser i de seneste år. Dette skyldes især, at disse trætyper er mere solide og indeholder mere olie og andre naturlige stoffer. Det er for eksempel gældende for både teak og mahogni, som er nogle af de mest velkendte hårde træsorter.

Behandling af teak terrasse

Hvis du har valgt teaktræ til din træterrasse, kan du overveje at påføre olie for at bevare glansen og fremhæve træets flotte struktur. Alternativt kan du lade teaktræet stå ubehandlet, hvilket over tid vil resultere i en smuk sølvgrå farve. Dette kan fremhæves ved at anvende træbehandling sølv fra Bollerup Jensen på din træterrasse. Vi anbefaler træterrasser lavet af lokalt dyrket træ, men hvis du vælger FSC-certificeret træ til din terrasse, vil du være garanteret genplantning af skov fra bæredygtige skovbrug.

Læs også: Træterrasser – Alt du skal vide inden du bestemmer dig

Nye træterrasser – kreative ideer

Hvis du overvejer at bygge en træterrasse og ønsker at bevare et eksisterende træ, kan du simpelthen konstruere terrassen rundt om træet. Eller måske har du planer om at plante et træ på din træterrasse for at skabe skygge i fremtiden. I så fald kan du lave et rundt hul i terrassen og plante træet der. For at skabe en grøn og blomstrende træterrasse kan du anbringe potter og plantekasser på overfladen. Det er værd at bemærke, at store, men få ensartede krukker på terrassen visuelt er mere tiltalende end mange små forskellige krukker. Ved at skabe en enkel stil med ensartede krukker, eventuelt i varierende størrelser, kan du til gengæld eksperimentere med et væld af forskellige planter i mange forskellige farver, som du kan nyde hele sommeren.

Behandling af træterrasse

Når træterrassen skal gøres klar og behandles i foråret, er det vigtigt at starte med at skylle den grundigt med vand. Anvend en haveslange og en effektiv skurebørste. En højtryksrenser kan være nyttig til at fjerne snavs, men det anbefales ikke, da den kan være for kraftig og beskadige træet. Hvis du alligevel beslutter dig for at bruge en højtryksrenser, skal du være meget omhyggelig med ikke at holde mundstykket for tæt på træet, da dette kan ødelægge overfladen, hvis trykket er for stærkt.

Rengøring af træterrasse med terrasserens

For at gøre din træterrasse klar til foråret kan det være tilstrækkeligt at bruge vand, men det kan være en god idé at benytte en særlig terrasserens eller algedræber. Terrasserens er effektiv og skånsom til rengøring af træterrasser og andre træoverflader og er specielt designet til at fjerne belægninger og snavs på alle træsorter. Hvis du vælger en miljøvenlig terrasserens, gør du både noget godt for miljøet og for din træterrasse.

Sådan anvender du terrasserens

For at rengøre træterrassen skal du først og fremmest fjerne det løse snavs ved at spule terrassen med vand og derefter skrubbe med en hård kost. De fleste renseprodukter til træterrasser kræver, at de fortyndes i henhold til brugsanvisningen.

Efter at have fjernet det løse snavs, skal du påføre renseproduktet med en kost, og du vil hurtigt kunne se, hvor flot din træterrasse bliver. Terrasserens skal normalt virke i 10-15 minutter, og det er ikke meningen, at det skal tørre ind i træet. Du kan finde flere oplysninger i produktets brugsanvisning. Derefter skal træterrassen skrubbes grundigt med en stiv kost. Når rengøringen er færdig, skal terrassen skylles grundigt af med vand. En god tommelfingerregel er, at du kan stoppe med at skylle terrassen, når vandet ikke længere skummer.

Hvis du har en nyere trykimprægneret træterrasse, skal du stadig vaske terrassen, men i dette tilfælde bør du anvende et mildere terrasserens eller et middel, der fortyndes yderligere. Det er også en god idé at bruge en blødere vaskekost.

Træterrasse rengøring – få din terrasse til at se flot ud igen

Når din træterrasse er blevet meget snavset og slidt, er det nødvendigt at tage mere drastiske metoder i brug. Først bør du fjerne eventuelle løse træfibre og lignende, inden du påbegynder behandlingen. Du kan også overveje at lysne brædderne med et passende produkt – for eksempel terrasserens sølv, der har en god effekt på en slidt træterrasse eller en træaltan.

Hvis din terrasse tidligere har været behandlet, kan du anvende et egnet renseprodukt. Her skal rensemidlet have længere tid til at virke, og du skal skrubbe godt med en skurebørste. Skrub hele terrassen fri for sidste års snavs og gammel olie ved hjælp af en solid og kraftig børste, der effektivt fjerner det gamle skidt. Det anbefales at arbejde på et lille område ad gangen, for eksempel tre terrassebrædder. Skrub indtil alt snavs, fedt, gammel olie og eventuelle alger er opløst. Brug en spand med vand og tilføj mere vand undervejs, mens du skrubber terrassen. Hvis der stadig er mange oliepletter tilbage, bør du vaske træterrassen igen. Du kan eventuelt forsigtigt fjerne små pletter med en skraber. Hvis din træterrasse er hårdt angrebet af belægninger, kan det være en god idé at rense den to gange eller lade terrasserens virke et par dage, før du fortsætter med behandlingen.

Vedligeholdelse af træterrasse – olie eller træbeskyttelse

Vedligeholdelse af træterrasse - olie eller træbeskyttelse
Vedligeholdelse af træterrasse er vigtigt, og derfor er behandling med olie eller træbeskyttelse vigtigt som en del af at forlænge levetiden på din terrasse.

Det er en fremragende idé at påføre grundingsolie på træet af din træterrasse, hvis det er meget slidt, eller hvis det ikke tidligere er blevet behandlet. På denne måde vil træolien nemlig binde sig bedre og beskytte træet i længere tid.

Du bør anvende en tyndtflydende olie til terrassen, som let kan trænge ind i træet. Et pigmenteret produkt vil beskytte træet betydeligt længere end et klart produkt, og derfor er det en god idé at anvende et pigmenteret produkt til slutbehandlingen. Uden pigmenter vil solens stråler nemlig hurtigt udtørre træoverfladen. Alternativt kan du beskytte træterrassen med en træbeskyttelse specielt designet til træterrasser. Efter rengøring og behandling er det ideelt at anvende vores træbeskyttelse, som giver overfladen en langvarig vandafvisende effekt. Effekten kan ses allerede ved første regnvejrsdag, eller hvis du spilder væsker på træoverfladen.

Ny træterrasse behandling

Uanset dine præferencer vil du kunne forlænge levetiden på din træterrasse betydeligt ved at vedligeholde den og give den den rette behandling regelmæssigt. Dette gælder, uanset om din terrasse er helt ny eller har været i haven i flere år. Påfør terrassebrædderne olie eller træbeskyttelse hvert andet år og kontroller årligt for råd og løse skruer. Vær desuden opmærksom på, at klude, der er fugtet med olie, kan selvantænde. Før du kasserer dem, bør du derfor placere dem i en lufttæt pose med lidt vand.

5 trin: Forbered din træterrasse til foråret

Korrekt vedligeholdelse af din træterrasse forlænger dens levetid. Få nyttige tips til at kontrollere terrassen og gøre den klar til udesæsonen.

En smuk træterrasse fri for alger og snavs er betydeligt mere indbydende. Eftersom terrassen for mange er en vigtig del af haven, kan du med fordel bruge lidt tid i det tidlige forår (og igen i sensommeren) på at gøre den ren og flot.

Du kan også øge din træterrasses levetid betydeligt ved at sørge for løbende vedligeholdelse og give den den rette behandling regelmæssigt. Påfør terrassebrædderne olie, maling eller anden form for overfladebehandling hvert andet år og inspicer den for råd og løse skruer eller søm årligt.

Se videoen nedenfor – eller læs vores gode råd under videoen. Her får du en række nyttige tips til, hvordan du kontrollerer terrassen og reparerer skader, så den er klar til brug, når vejret bliver mildere.

1. Rens træterrassen

1. Rens træterrassen
Den vigtigste del af at rengøre og vedligeholde din træterrasse er at rens den grundigt for snavs og alger.

Fjern den anvendte olie, maling eller træbeskyttelse fra din terrasse. Anvend trærens og en grov børste for at skrubbe overfladen, indtil al løs belægning er væk. Lad terrassen tørre i mindst 6 timer. Hvis afrensningen har fået træet til at rejse sig nogle steder, kan du slibe efter med en klods og sandpapir korn 80 eller 100.

Undgå at bruge en højtryksrenser til at rense træterrassen, da strålen er for kraftig og kan beskadige træet.

Du kan dog anvende en terrasserenser eller patio cleaner. Men dette vil efterlade træet råt og åbent, så det er nødvendigt at efterbehandle træet med olie eller en anden form for beskyttelse efter afrensning og tørring.

Terrassens overflade vil blive mere grov, og det kan være nødvendigt med en overfladeslibning af træet.

Hvis overfladebehandlingen er i god stand, kan du nøjes med at fjerne alger fra terrassen. Vær dog opmærksom på, at alger generelt ikke skader træet, de er hovedsageligt et æstetisk problem.

2. Undersøg terrassen for råd

Anvend en syl eller en lille skruetrækker for at undersøge, om træet er blødt, og om det er angrebet af råd. Stik forsigtigt ind i træværket med syl eller skruetrækker. Hvis det er meget let at trykke instrumentet ned i træet, er der råd til stede. Hold også øje med synlige tegn på råd, da det ofte kan ses. Erstat rådne dele af terrassen så hurtigt som muligt, da de kan bryde sammen og forårsage skader.

3. Kontroller skruer og søm

Skruer og søm kan have en tendens til at løfte sig op i løbet af året. Hvis skruer eller søm ikke er tilstrækkeligt dybt nede i brædderne, er der risiko for at skrabe eller støde tæerne, når du går barfodet på terrassen. Sørg derfor for at tjekke alle skruer og søm på terrassen.

Skruer: Hvis de stikker op fra terrassen, skal du stramme skruerne.

Søm: Hvis søm stikker op, skal du bruge en hammer til at slå dem ordentligt ned i brædderne. Men sørg for ikke at slå sømmet så dybt, at der opstår en lille fordybning, hvor vand kan samle sig.

4. Efterstram bolte og møtrikker

Hvis din terrasse er hævet over jorden, kan der være bolte og møtrikker i den bærende struktur. Stram løse bolte og møtrikker ved hjælp af en skiftenøgle eller et topnøgle-sæt. Hvis du ikke kan få adgang til området under terrassen, bliver du nødt til at vente, indtil terrassebrædderne skal udskiftes.

5. Påfør træbeskyttelse på terrassen

Påfør træbeskyttelse på terrassen

Når terrassen er fri for løs maling eller lignende, er det vigtigt at give den en ny overfladebehandling. Du bør dog kun udføre denne behandling, når vejret er tørt, og træet er tilstrækkeligt tørt. Normalt kan dette gøres fra maj til september, forudsat at det ikke har regnet i en uge. September er ofte en god måned at beskytte din træterrasse med træbeskyttelse, da der er lav luftfugtighed og forholdsvis mange solskinstimer. Kontroller med en fugtmåler, at fugtigheden i træet er under 15 procent, før du begynder.

Påfør terrassen et lag olie eller træbeskyttelse. Træbeskyttelsesmidler med pigment tilbyder større beskyttelse til træværket end produkter uden pigment.

Anvend en bred pensel og vær ikke sparsom med olien eller træbeskyttelsen, men undgå også at lade det danne pletter på træterrassen. Følg produktets instruktioner.

Mæt træet uden at lade det “sejle”. Husk, at træbræddernes ender absorberer ekstra meget.

Få 3 Tilbud på algerens af din træterrasse

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om rengøring af træterrasse

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad renser man træterrasse med?

Når du skal rense træterrassen, så kan du blot skylle den grundigt med vand og bruge en skurebørste for at fjerne snavset på overfladen. Herefter kan du overveje om der skal træolie så snart terrassen er tør igen.

Hvornår er det bedst at rense træterrasse?

Det bedste tidspunkt at rense sin træterrasse er i begyndelsen af sommeren, hvor der har været tørt vejr i et par dage, men heller ikke hvor der er for meget sol, for at undgå at olien tørre uden at nå at trænge ind i træet.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Gori

Junckers