Sadeltag – Beregn pris, find inspiration samt tips & tricks

Sadeltaget, også kendt som saddeltaget, er en af de mest populære tagtyper i Danmark. Det ses på alt fra klassiske murermestervillaer til nutidige parcelhuse. Fordi sadeltaget er så udbredt, har næsten alle tagvirksomheder og arkitekter erfaring med denne tagform. Dette betyder, at som husejer vil du sjældent støde på byggetekniske udfordringer under opførelsen af taget, og tagets popularitet giver også mulighed for flere tekniske arkitektoniske tilpasninger.

Få mere at vide om sadeltaget, priser og nyttige råd til opførelse af sadeltag i afsnittet nedenfor.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 12. juli 2023
sadeltag
Et Sadeltag er to tagflader som møder hinanden på tagryggen, som du kan ses på billedet ovenfor.
Two columns
Vertical
Horizontal
Prisberegner til Tag
Prisestimatet
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Payment method: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}

📝 Modtag 3 faste tilbud på nyt tag 📝

Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.

Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.

Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder

Læs også: Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2023 Priser)

Hvad er et saddeltag?

Hvad er et saddeltag
Her kan du på billedet ovenfor se hvordan et helt almindeligt sadeltag er formet, med to tagflader som mødes på tagryggen.

Saddeltaget er karakteriseret ved at have to tagflader og to opmurværkede gavle (på et langhus). Det er en af de mest populære tagtyper i Danmark og kendetegnes ved sit klassiske og tidløse udseende med et helt almindeligt tag med kip. På et saddeltag er begge sider af taget lige brede og har uafbrudte tagflader.

Saddeltagets hældning varierer mellem 25-60 grader, hvor den mest almindelige hældning er 45 grader. Hældningen gør saddeltaget velegnet til at blive belagt med teglsten, da tegltage kræver en vis hældning. Det er også muligt at belægge saddeltaget med eternittag.

Saddeltaget giver gode muligheder for at udnytte pladsen. Man kan enten benytte tagrummet som loftsopbevaring ved hjælp af kippen. Hvis man ønsker ekstra loftshøjde, er det også muligt at bygge loft til kip. Hvis man ønsker naturligt dagslys, kan man fordelagtigt installere ovenlysvinduer i tagbelægningen, og tagformen giver også mulighed for at montere saddeltagskviste.

Se i videoen en grundig forklaring omkring hvad Sadel tag helt præcist er.

Hvad er prisen for et sadeltag?

Omkostningerne ved et nyt sadeltag varierer afhængigt af faktorer som antallet af kvadratmeter tagoverflade, tagbelægningen og om det er en ny opførelse af et sadeltag eller en renovering af et eksisterende sadeltag. Generelt ligger prisen for et nyt sadeltag mellem 700 og 1.500 DKK pr. kvadratmeter tagoverflade, afhængigt af tagbelægningen.

Prisen vil som nævnt variere baseret på forskellige faktorer. Du er dog kommet til det rette sted, da vi har udviklet en prisberegner specifikt til dette formål. Tagrenovering.dk har indsamlet og analyseret 153 fakturaer fra tidligere tagrenoveringsprojekter udført af forskellige danske tagfirmaer. På baggrund af dette har vi beregnet den gennemsnitlige kvadratmeterpris for hver enkelt tagbelægning samt den gennemsnitlige pris for ekstraudstyr som ovenlysvinduer, stigetrin og renovering af skorsten mv.

Priseksempler for nyt sadeltag

Herunder finder du et par priseksempler for nyt sadeltag med forskellige tagbelægninger. Dette kan muligvis hjælpe dig med at få et bedre overblik over den endelige pris, før du påbegynder projektet:

Priseksempel: nyt tegltag på 110 m2 tag

Rødt, klassisk tegltag på 110 kvadratmeter, der skal udskiftes. Én tagkvist, stigetrin og tagrender på 40 meter udskiftes, samt skorstenen renoveres. Beregningen vil derfor se ud som følger:

 • Falstagsten i rødsten inkl. montering: 750 DKK x 110 m2 = 82.500 DKK
 • Nyt undertag inkl. montering: 300 DKK x 110 m2 = 33.000 DKK
 • Nye ståltagrender á 40 meter, tre nedløb til kloak og fire tagrendehjørner: 350 DKK x 40 meter + 900 DKK x 3 nedløb + 300 DKK x 4 tagrendehjørner = 17.900 DKK inkl. Montering
 • Udskiftning af stigetrin med 7 trin: 500 DKK x 7 trin = 3.500 DKK
 • Montering af én tagkvist: fra 30.000 DKK inkl. Montering
 • Renovering af skorsten under 1 meter i højde: 5.000 DKK

Total pris: 171.900 DKK alt inklusive

Prisillustration: nyt eternittag på 110 m2 tag

Nyt skifereternittag på 110 m2. To nye ovenlysvinduer og tagrender på 40 meter udskiftes, samt skorstenen renoveres. Beregningen vil derfor se ud som følger:

 • 110 m2 diagonale skifereternitplader inkl. montering: 1.200 DKK x 110 m2 = 132.000 DKK
 • Nyt 110 m2 diffusionsåbent undertag med strølægter og godkendte taglægter: 300 DKK x 110 m2 = 33.000 DKK
 • To nye ovenlysvinduer inkl. montering: 10.000 DKK x 2 = 20.000 DKK
 • Nye ståltagrender á 40 meter, tre nedløb til kloak og fire tagrendehjørner: 350 DKK x 40 meter + 900 DKK x 3 nedløb + 300 DKK x 4 tagrendehjørner = 17.900 DKK inkl. Montering
 • Renovering af skorsten under 1 meter i højde: 5.000 DKK

Total pris: 207.900 DKK alt inklusive

Når skal jeg bygge med sadeltag?

Hvis du tænker på at bygge nyt, så tænker du sikkert også på tagformen. I den sammenhæng er sadeltag et godt valg. Sadeltaget findes på alt fra klassiske murermestervillaer til nutidige parcelhuse. Selv i dag, hvor valmtaget blandt andet har fået mere popularitet i Danmarks parcelhusområder, bliver sadeltaget stadig anvendt i nybyggeri. Men sadeltaget har også nogle ulemper, som du kan læse mere om i det følgende afsnit.

Hvis det drejer sig om renovering af et eksisterende tag og ikke nybyggeri, vil det som oftest være mest økonomisk at renovere taget med den samme tagform, som allerede er på huset.

Sadeltag med eller uden udhæng?

Nybyggede huse med sadeltag kan også have et såkaldt udhæng. Udhæng indebærer, at taget strækker sig ud over husets facade og kan give en anelse bedre beskyttelse af murværket mod vind og vejr. Dog er sadeltag med udhæng ikke altid det bedste valg: for et mere traditionelt, arkitektonisk udseende ville det klassiske sadeltag uden udhæng sandsynligvis være mere passende.

Hvilke fordele er der ved et sadeltag?

Et sadeltag har flere fordele, herunder:

 • Sadeltaget er et velkendt og alsidigt tagdesign, som alle danske tagfirmaer og arkitekter kender til. Derfor vil der sjældent opstå problemer i løbet af byggeprojektet, når du opfører eller renoverer et sadeltag.
 • Sadeltaget tillader mere avancerede løsninger som fx nye tagkviste, hvis du ønsker et naturligt lysindfald eller mere plads på loftet.
 • Sadeltaget er velegnet til installation af ovenlysvinduer for at få naturligt lys ind.
 • Tagrummet i sadeltaget kan enten bruges som opbevaringsloft eller som loft til kip, hvis du vil have større loftshøjde.
 • Dette er et klassisk tag, der passer godt til de fleste danske boliger.

Hvilke ulemper er der ved et sadeltag?

Et sadeltag har også nogle ulemper:

 • Sadeltaget har ofte ikke udhæng. Dette kan have arkitektoniske fordele, hvis man ønsker et klassisk udseende på huset. Udhæng som dem, man ser på valmtage, giver dog en smule mere beskyttelse til murværket end tage uden udhæng.
 • Selvom sadeltage kan bygges på parcelhuse, vil nogle mene, at valmtaget arkitektonisk set er bedre egnet til parcelhuset.
 • Sadeltag er normalt en smule dyrere end fx valmtag.

Idéer til sadeltag

Vi har samlet en række fotos af sadeltag, der forhåbentlig kan hjælpe med at inspirere. Som det fremgår, bruges sadeltag både på moderne parcelhuse og traditionelle murermestervillaer.

grønt sadeltag
Grønt sadeltag
sort sadeltag
sort sadeltag
Idéer til sadeltag
Brunt Sadeltag
rødt sadeltag
Rødt sadeltag

Hvad er forskellen mellem et sadeltag og et valmtag?

Et nutidigt sadeltag har skråninger på to sider og to opmurede gavle (på et længehus). Derfor skal ydervæggene i hver ende af huset mures meget højere op. Valmtaget, derimod, har skråninger og udhæng på alle sider og erstatter derfor gavlen.

Få 3 Tilbud på et Sadeltag

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om sadeltag

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er et sadeltag?

Et sadeltag er et klassisk tag med to skrå sider og lodret gavl. 

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Wikipedia – Sadeltag