Understrygning af tag – Se hvad det koster at lave her
Understrygning af tag, er en måde at reparere utætheder i ældre tage. Prisen på understrygning af tag er lavere end udskiftning af taget, og er derfor en billig måde at vedligeholde sit tag på.

Mange boliger med tegltag, især fra 1970’erne og 1980’erne, er konstrueret med plast i undertaget. Dette er problematisk, da plast i undertaget over tid bliver porøst og utæt. Dette skyldes især de store temperaturændringer, der finder sted i Danmark samt eksponering for ultraviolette stråler. Dette kan resultere i dyre fugtskader på boligen, som f.eks. skimmelsvamp.
Normalt ville det kræve en komplet udskiftning af tegltaget for at afhjælpe problemet, hvilket kan koste mange hundredtusinde kroner. Heldigvis er det muligt at reparere utætheder i tegltaget ved hjælp af understrygning af undertaget, og det til en pris, der er langt lavere end en fuldstændig udskiftning.
Understrygning af tag pris – Hvad er prisen for understrygning af tag?
Prisen for for understrygning af dit tag kan variere afhængigt af forskellige faktorer. Generelt kan det forventes, at en understrygning vil koste omkring 100-150 DKK pr. kvadratmeter eksklusiv moms. Derudover skal man også tage højde for installation af tudesten (det vil sige tagsten med specielle åbninger), hvis det er nødvendigt for at sikre tilstrækkelig intern ventilation under tagkonstruktionen.

Få 3 Tilbud på understrygning af tag
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
Læs også: Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker
Hvad indebærer understrygning?
Der er grundlæggende to typer af strygning: elastisk fugestrygning og mørtelstrygning. Mørtelstrygning anvendes sjældent i dag, da det ikke er så effektivt som elastisk fugestrygning, og fordi mørtlen hurtigt bliver porøs og utæt. Elastisk fugestrygning er den mest udbredte form for understrygning i dag.
Understrygningsprocessen med elastisk fuge foregår som følger: Først fjernes al gammel og revnet understrygning fra taget. Hvis taget tidligere har været understrøget, kan der være mørtel eller fugemasse, der skal fjernes. Dernæst bliver alle de områder, som skal understryges forvandet. Til sidst udføres selve understrygningen eller fugningen.
I de fleste tilfælde vil en understrygning (eller overstrygning) også medføre, at der skal indsættes tudesten (det vil sige, tagsten med specielle huller, der kan “ånde”) rundt omkring på tegltaget. Dette skyldes, at tagfladen efter en under- eller overstrygning bliver ret tæt, hvilket kan holde på den indvendige fugt. For at sikre indvendig ventilation og for at undgå indvendige fugtskader, indsættes tudesten for at sikre indvendig ventilation og lade taget komme af med den indvendige fugt.
Understrygningens levetid
Generelt kan man forvente, at en korrekt udført understrygning, alt andet lige, forlænger tagets levetid med omkring 10-15 år.
Hvad er forskellen mellem understrygning og overstrygning?
Når man anvender elastisk fugemasse, er der i princippet ikke nogen forskel mellem understrygning og overstrygning. Forskellen består i, at man ved understrygning fuger fra loftets inderside. Hvis man ikke har adgang til tagets inderside (fx hvis der er opført vægge foran undertaget), udføres fugningen ovenfra ved hjælp af overstrygning. Den fugemasse, som anvendes til understrygning, har alle de samme fremragende egenskaber som den fugemasse, der benyttes til overstrygning.
Fordele og ulemper ved understrygning
Understrygning har både fordele og ulemper, og der er ikke altid enighed blandt fagfolk om, hvorvidt det er en god løsning.
Den mest indlysende fordel ved understrygning er, at det er meget billigere end at udskifte hele tegltaget. En understrygning koster omkring 100-150 DKK pr. kvadratmeter tag, mens et nyt tegltag (inklusive ekstraudstyr, renovering af skorsten og fjernelse af det gamle tag) typisk ligger mellem 1000-2.300 DKK pr. kvadratmeter. Med et tag på 100 kvadratmeter vil den samlede pris for understrygningen altså være 10.000-15.000 DKK, sammenlignet med 100.000-230.000 DKK for udskiftning af tegltaget. Understrygningen koster derfor normalt under 10% af den samlede pris for en fuldstændig udskiftning, og man kan forvente, at taget holder 10-15 år længere med understrygning.
Ulempen ved understrygning er, at det ikke altid er den mest rentable løsning. Hvis taget er meget slidt, kan det muligvis bedre betale sig at skifte hele taget ud. Udskiftning af taget er ofte en god investering, både i form af en højere salgspris, når huset skal sælges, og – ved efterisolering og dampspærre – et bedre energimærke og lavere varmeudgifter. Bygningsingeniør og fagekspert fra Bolius, Morten Mathisen, anbefaler generelt ikke understrygning. Du kan finde mere information om priser og processen for et nyt tegltag her.
Hvorvidt fordelene opvejer ulemperne afhænger i høj grad af tagets alder og stand. Hvis taget allerede er meget slidt, vil det sandsynligvis være mest fordelagtigt at udskifte det, mens det i andre tilfælde kan være en god ide at understryge taget. Det kan være en god idé at få en uafhængig fagkonsulent til at vurdere husets tag og afgøre, hvad der bedst kan betale sig.

Få 3 Tilbud på understrygning af tag
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om understrygning af tag
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvad betyder understrygning?
Understrygning er en teknik hvor man lukket samlingerne imellem tegl med mørtel eller fugemasse på undersiden.
Hvad understryger man med?
Man kan enten stryge med mørtel eller fuge med PU-skum eller bitumen fugemasse.
Hvad koster det at understryge et tag?
Det koster ca. 100-200 kr pr. Kvm at få understrøget et tag med bitumen fugemasse.
Kan man selv understryge et tag?
Du kan godt selv understyge et tag og få et godt resultat. Det kræver lidt øvelse og de rigtige redskaber, men er ikke en opgave der kræver meget andet end god tid.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: