Fundament – Lær hvordan og hvad det koster (Prisberegner)

Hvad indebærer et fundament? Hvordan konstruerer du et? Og hvad er omkostningerne ved det? Du kan finde svar på alle disse spørgsmål og mere i denne vejledning.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 10. oktober 2023
Fundament - Lær hvordan og hvad det koster (Prisberegner)
Huse bliver bygget på et fundament, og det er ikke lige meget hvordan fundamentet bliver støbt, så derfor er det typisk noget man hyrer en professionel til.

Få 3 Tilbud på fundament

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvad er et Fundament?

Et typisk fundament er et støbt fundament, der er begravet 90 centimeter dybt. På dette niveau er der ingen fare for, at jorden fryser, hvilket sikrer stabiliteten af dit fundament. Hvis fundamentet er placeret, hvor jorden fryser, kan det resultere i sætningsskader, da den frosne jord udvider sig og presser på fundamentet.

Du har mulighed for selv at støbe fundamentet, eller du kan hyre en professionel til at udføre arbejdet. Det er en stor og essentiel opgave, da der skal graves meget, og det er den mest afgørende faktor for, at dit hjem er stabilt. Derfor er det ikke en opgave, du bør påtage dig, hvis du ikke er fuldstændig sikker på, hvordan den skal udføres.

Læs også: Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker

Fundament pris – Hvad koster et fundament?

Fundament pris - Hvad koster et fundament
Prisen på et fundament afhænger af flere ting, men især helt nye fundamenter er billigere end hvis det er fundament til en tilbygning.

Prisen for et fundament varierer baseret på forskellige faktorer. Er det et fundament til et hus, der kræver isolering, eller er det til en garage eller carport, hvor isolering ikke er nødvendig? Er din ejendom beliggende på et sted, hvor der er et langt fald til en fast base?

Hvis det er en ny konstruktion, vil det generelt være billigere for dig at få et fundament støbt, fordi håndværkerne ikke skal tage hensyn til det eksisterende hus, som de skal ved en udvidelse. Hvis du ikke ønsker et støbt fundament, men foretrækker et skruefundament, vil dette også påvirke prisen.

Derfor er det vanskeligt at give en præcis pris.

Prisen på et fundament kan variere fra 1.000 til 3.000 kr. pr. m2.

Fundamentets konstruktion

I den følgende video får du et indblik i, hvordan man kan konstruere et fundament. Det er vigtigt at påpege, at der er mange forskellige metoder til at bygge et fundament. Så det er ikke garanteret, at den metode, du ser i videoen, er den rette til dit specifikke projekt.

Forskellige former for fundamenter

Forskellige former for fundamenter
Der findes flere forskellige former for fundamenter, som anvendes afhængig af hvilket type byggeri man ønsker, hvor nogle er billigere mens andre koster mere.

Det mest gængse fundament er stadigvæk fremstillet af beton og lecablokke (også refereret til som fundamentblokke). Hvis du bor et sted, hvor det ikke kan lade sig gøre bare at grave ned til et solidt underlag, eller hvis du lever i et ældre hjem, kan der være alternative typer af fundamenter.

Pælefundering og brøndfundament

Ikke alle typer af jord er velegnede til et fundament. For eksempel er muldjord og lignende ikke stabile nok til at bære vægten af et helt hus. Derfor er det nødvendigt at grave dybere ned, indtil man rammer fast grund.

Hvis der er to til tre meter ned til den faste grund, så er et brøndfundament et godt valg. Her bores der huller ned til den faste grund ved hjælp af en maskine. Hullerne er mellem 0,5 og 1 meter brede, og de fyldes op med beton. Derefter skabes selve fundamentet oven på disse.

Hvis der er mere end tre meter ned til den faste grund, så er pælefundering det bedste valg. Her bliver betonpæle hamret ned i det faste jordlag, og et fundament bliver bygget oven på dem.

Fundamenter i gamle boliger

I dagens byggeri er beton det primære valg til fundamenter, da det er let at håndtere og skaber et solidt grundlag. Hvis du imidlertid bor i et ældre hus, vil fundamentet typisk være lavet af anderledes materialer. I boliger opført før 1850 er fundamenterne typisk lavet af sten, jord og mørtel. I boliger bygget mellem 1850 og 1910 er de udformet af hårdtbrændte mursten.

Hvis dit hus er placeret på en grund med dårlig bæreevne, vil fundamentet sandsynligvis være lavet af træ. Dette skal enten være konstant fugtigt, eller indkapslet i ler for at forhindre træet i at rådne. Dette er ofte tilfældet i de gamle huse på Christianshavn.

Hvis du overvejer at købe et gammelt hus, eller skal have repareret fundamentet på dit eget hus, er det essentielt, at du kender til de materialer, der er anvendt til at bygge det.

Skruer som fundament

Der har været en udvikling i fundamentløsninger til lettere huse de seneste år. I stedet for at lave dem i beton, fremstilles de nu i form af store skruer. Disse metalskruer er lette at skrue ned i jorden. Der er ikke nogen tørretid som med beton, og de kan nemt justeres eller fjernes, når de er i brug. De er dog ikke i stand til at bære meget vægt. Derfor er de kun egnet til brug i mindre, lette bygninger og huse.

Fundamentskader

Der kan være flere forskellige årsager til, at dit fundament er i problemer. Hvis det eksempelvis ikke når ned til frostfri jord, kan jorden om vinteren fryse og lægge pres på fundamentet, hvilket kan forårsage revner. En anden grund kan være, at jorden, hvor fundamentet er placeret, er for blød. Dette resulterer i, at bygningen lider af sætnings-skader, da den gradvist synker sammen.

Skader på fundamentet kan også opstå på grund af ændringer i jordens vandindhold. Det kan være et resultat af, at jorden udtørrer på grund af dræning, eller at et stort træ i nærheden absorberer alt vandet under en varm sommer. Dette kan også medføre sætnings-skader på boligen.

Skade reparation på fundamentet

Skade reparation på fundamentet
Skader på fundamentet er ofte tydeligere hvis de spreder sig til revner i murværket som på overstående billede.

Der er en tydelig forskel, hvis revnerne kun er i soklen, sammenlignet med hvis de også spreder sig til murværket. I det sidste tilfælde er det en sætningsskade. Hvis revnen er begrænset til soklen, er det en overfladisk revne.

Det er afgørende, at du straks får rettet op på sætningsskader, da de spiller en stor rolle for din boligs tilstand. Du kan håndtere de overfladiske revner mere lempeligt og fjerne dem når det passer dig. Dette gøres ved at fjerne løst puds og derefter påføre to lag nyt puds.

Reparation af sætningsrevner kan være mere udfordrende for dig, og du bør altid søge hjælp fra en professionel. Det vil typisk kræve vejledning fra en ingeniør eller en geotekniker for at afgøre, om jord- og vandforholdene på din ejendom har ændret sig.

Sikring mod rotter i fundamentet

Når du etablerer et nyt fundament, er det almindeligt at rottesikre det til en dybde på 60 cm. Men i ældre huse er det ikke altid givet, at der er foretaget en rottesikring. Det er heller ikke sikkert, at fundamentet strækker sig 60 cm ned i jorden. Af denne grund er det essentielt, at du selv tager ansvar for at beskytte dit hjem mod rotter.

Først og fremmest skal du være opmærksom på eventuelle huller ved fundamentet. Rotter har evnen til at grave dybt ned for at finde vej ind under fundamentet, hvor de for eksempel kan slå sig ned i din krybekælder. Hvis du opdager et hul, bør du fylde det med jord og dække det med net for at forhindre rotter i at vende tilbage. Netmaskerne bør ikke være større end 2 cm, og helst kun 1,5 cm, så rotter ikke kan passere.

Hvis du opdager en rotte i eller omkring dit hjem, er det vigtigt, at du kontakter din kommune. De er ansvarlige for at bekæmpe rotter i haven og kan henvise til en professionel rottebekæmper, der kan rådgive dig.

Radonbeskyttelse af fundamentet

Radon er en radioaktiv gas, der genereres fra radium, som naturligt findes i jorden. Hvis dit fundament og dit gulv ikke er tæt nok, kan radonen trænge ind i dit hjem. Langvarig eksponering kan blandt andet medføre lungekræft. Cirka 300 mennesker dør hvert år af lungekræft som følge af radoneksponering.

Alle nye bygninger er naturligt radonsikrede, så dette er ikke noget, du behøver at bekymre dig om i forbindelse med et nyt fundament. Hvis du bor i en ældre bygning, er det dog ikke nødvendigvis radonsikret. Det er derfor vigtigt at måle radonniveauet for at se, om der er for meget i din bolig.

Hvis det er tilfældet, har du tre valg:

  • Du kan sørge for bedre ventilation i boligen, da radon er en gas.
  • Du kan oprette et radonsug, der suger radon ud ved det kapillarbrydende lag.
  • Du kan installere en radonmembran. Den skal placeres under gulvet, så det er normalt kun en mulighed, hvis du alligevel skal skifte dit gulv.

Fundamentet er ikke kun vigtigt for stabiliteten af dit hus. Det er også afgørende for at forhindre rotter og radon i at trænge ind i boligen. Det er derfor vigtigt at sikre, at det udføres i høj kvalitet – uanset om du gør det selv, eller du vælger en fagmand til at gøre det.

Få 3 Tilbud på fundament

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om fundamenter

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad koster det at etablere et fundament?

Kostprisen for et fundament kan variere betydeligt, baseret på flere forskellige faktorer. Hvis vi kigger på online gennemsnitsprisen, ligger omkostningerne for et fundament typisk mellem 1.000 og 3.000 kr. per kvadratmeter.

Hvad er definitionen på et fundament?

Et fundament er generelt et støbt fundament, som er nedgravet til en dybde på 90 centimeter. På denne dybde er der ingen fare for at jorden fryser, hvilket sikrer stabiliteten af dit fundament.

Hvordan konstrueres et fundament?

Det skal understreges, at der findes mange forskellige metoder til at konstruere et fundament. Det afhænger af den specifikke situation. Vi anbefaler at tage kontakt til vores samarbejdspartner her på hjemmesiden for yderligere rådgivning.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Fremtidens Fundament

Saint Gobain