Annonce


Sikkerhedsglas? Find den rette type og få tilbud her

Sikkerhedsglas beskytter dig mod skader, hvis glasset skulle gå i stykker. Du kan vælge mellem lamineret, hærdet eller en kombination af begge typer personligt sikkerhedsglas.

Hvad indebærer personligt sikkerhedsglas?

Dette specielle glas er enten stærkere end almindeligt glas og vil knuses i mange små, ufarlige stykker, eller det forbliver samlet af en folie, selvom det går i stykker. På denne måde undgår du, at skarpe glasskår bliver spredt rundt.

Personsikkerhedsglas, også kendt som sikkerhedsglas, er en vigtig type glas, der beskytter os i hverdagen. Det er dog væsentligt at skelne det fra sikringsglas, der tjener til at forhindre forskellige former for kriminalitet, såsom hærværk, indbrud, skudangreb eller eksplosioner.

Sikkerhedsglas Find den rette type og få tilbud her
Eksempel på sikkerhedsglas som ikke splintre

Hvad er de forskellige slags personsikkerhedsglas?

Generelt kan vi opdele personsikkerhedsglas i tre hovedkategorier:

  • Hærdet glas, der splintres i små, uskadelige fragmenter, hvis det går i stykker.
  • Lamineret glas, der forbliver intakt, selv når det er knust.
  • En blanding af de to, hvor to eller flere hærdede glasruder laminerer sammen.

Læs også: Energieffektive vinduer? Sådan vælger du de bedste typer

Hærdet glas

Forvandlingen af glas til hærdet glas er en spændende proces. Først opvarmes glasset til 600-650 grader, så det bliver mere fleksibelt. Efterfølgende bliver det “chokafkølet”, hvilket skaber spændinger i glasset, der forstærker det og gør det mere modstandsdygtigt end almindeligt glas.

Der er et par vigtige trin at huske, når man arbejder med hærdet glas. Først skal det skæres ud i den ønskede størrelse, og eventuelle andre bearbejdninger skal udføres, inden hærdningsprocessen begynder. Ellers kan glasset risikere at gå i stykker under bearbejdning.

Når hærdet glas smadres, falder det i et væld af små stykker, men de er heldigvis ikke skarpe. Glasset kan gå i stykker, hvis det rammes af en spids genstand, som de hammere, der findes ved ruderne i busser eller tog.

Imponerende nok er styrken af hærdet glas 3-5 gange større end almindeligt glas i samme tykkelse.

Lamineret glas 

Lamineret glas er en fantastisk opfindelse, der består af mindst to lag glas, som er elegant “klæbet” sammen ved hjælp af en folie i midten. Denne teknik kaldes folielaminering.

Denne utrolige “sandwich” af glas og folie opvarmes under tryk, så al uønsket luft presses ud, og materialerne smelter smukt sammen. Folien kan være klar og gennemsigtig som glasset selv, eller mat, hvis du foretrækker en sandblæst, matteret effekt.

Hvis du ønsker en endnu større styrke i glasset, kan du nemt lægge flere lag glas sammen. Det er helt op til dig!

Lamineringens magi gør glasset mere sejt og holdbart. Skulle det ske, at glasset går i stykker, vil folien holde det hele sammen, og glasstykkerne vil blive hængende fast i folien. Fantastisk, ikke?

Hærdet og lamineret glas: en stærk kombination

Glas kan kombineres med både hærdning og laminering for at opnå egenskaberne fra begge typer af personsikkerhedsglas. Dette opnås ved at samle mindst to hærdede glaslag med en lamineringsproces. Resultatet er et utroligt stærkt glas, hvor skårene forbliver sammen, selv når glasset brydes.

Denne alsidige type personsikkerhedsglas er ideel til brug i værn eller glasrækværker, hvor det skal monteres med klembeslag og bolte. Dette sikrer, at glasset ikke revner ved monteringspunkterne, hvor der kan opstå betydelige spændinger.

Lamineret glas kan også fungere som sikringsglas ved at variere folier og glastykkelser. Dette gør det muligt for glasset at modstå skud, brand, eksplosioner, indbrud og lignende.

Læs også: Lydisolerende glas: Slip for vejstøj i soveværelset

Hvordan kan man kende personsikkerhedsglas?

Når glasset er intakt, er det faktisk umuligt at skelne mellem et almindeligt glas og et personsikkerhedsglas. Den proces, der gør glasset til sikkerhedsglas, er nemlig usynlig.

Hvor finder man personsikkerhedsglas?

Personsikkerhedsglas er ideelt til steder, hvor der er risiko for skader, hvis glasset skulle gå i stykker – enten fra skarpe glasskår eller som beskyttelse mod at falde fra højder.

Dette særlige glas bruges ofte i glasdøre, glaspaneler ved siden af døre, fritstående glasvægge, glastag og i beskyttelsesanordninger såsom gelændere og rækværker.

Desuden er personsikkerhedsglas også populært som afskærmning i brusekabiner, i glasvægge indendørs, såsom i køkkenet eller badeværelset, og endda i glasgulve.

Hvordan håndterer glas forskellige belastninger?

Hvordan håndterer glas forskellige belastninger
Eksempel på sikkerhedsglas som bliver slået med en hammer

Almindeligt glas er ret robust, men på grund af de mange små mikroskopiske revner i overfladen, er det alligevel sårbar over for kraftige belastninger eller skarpe, spidse stød.

Dette betyder, at almindeligt glas er bedre til at modstå belastninger, der er fordelt jævnt over en større del af overfladen, i stedet for et koncentreret slag på et lille område. For eksempel vil en rude lettere gå i stykker, hvis den rammes af en lille sten i stedet for en bold, der rammer en større del af overfladen.

Tykkelsen af glasset spiller også en rolle for, hvor let det knuses. Jo tykkere glasset er, desto sværere er det at smadre.

Sikkerhedsglas er designet til at modstå belastninger bedre end almindeligt glas. Lamineret glas er for eksempel sejt og svært at penetrere, mens hærdet glas kan modstå kraftige belastninger, såsom en person, der falder ind i det med hovedet først, eller et hårdt spark.

Læs også: Utætte vinduer: Skal de repareres eller udskiftes?

Hvad er reglerne for brug af personsikkerhedsglas?

I 2018 blev Bygningsreglementets vejledning om glaspartier, glasflader og værn af glas i bygninger introduceret sammen med selve Bygningsreglementet.

Denne vejledning gør det klart, hvordan man skal forstå kravene til personsikkerhed, og hvor det er nødvendigt at bruge sikkerhedsglas. For eksempel skal der altid benyttes fastholdt lamineret glas til rækværker, hvis der er risiko for at falde mere end 2-3 trin ned, hvis glasset går i stykker. Her er et almindeligt trin defineret som 18 cm – det vil sige, at hvis man falder 2-3 trin ned, svarer det til mellem 36-54 cm.

Desuden kan du læse om, hvilken type glas der er påkrævet forskellige steder. I et glastag skal der monteres fastholdt lamineret glas inderst, men der kan bruges almindeligt glas eller hærdet glas yderst. Det hærdede glas reducerer chancen for, at det øverste lag glas knuses, og det laminerede glas forhindrer glasskår i at falde ned indvendigt, hvis taget går i stykker.

Dansk Standard har en række standarder, der er baseret på fælles europæiske standarder og styrer brugen af personsikkerhedsglas. De benyttes for eksempel af bygningsejere, håndværkere og rådgivere – og er anvendelige både ved nybyggeri og ved udskiftning af glas i eksisterende bygninger.

Få 3 på sikkerhedsglas til f.eks. vinduer

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er sikkerhedsglas?

Sikkerhedsglas er glas der er designet til at kunne modstå større eller hårdere slag, og som ikke på samme måde går i stykker som almindelige glas, hvilket gør muligheden for at skære sig på glasset endnu mindre.

Hvornår er der krav om sikkerhedsglas?

Sikkerhedsglas skal anvendes, hvor der er risiko for ”personkollision” med glasflader og hvor der er risiko for skæreskader ved brud på glasset. Sikringsglas anvendes, hvor der er behov for at sikre imod indbrud og lign

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet.dk – Læs Bygningsreglementets vejledning omkring glaspartier, glasflader og værn af glas i bygninger her

Glasfakta.dk – Læs omkring mærkningen af bygningsglas her