Sølvfisk – Forebyg og bekæmp let sølvfisk i hjemmet

Sølvfisk – også kendt som sølvkræ – er nogle af de mest harmløse skadedyr i hjemmet og er hovedsageligt en ulempe for dem, der opbevarer frimærke- eller bogkollektioner i fugtige omgivelser.

Sølvfisk - Forebyg og bekæmp let sølvfisk i hjemmet
Sølvfisk er ikke farlige for mennesker, og er utrolig små (1-2 cm), men kan dog godt lave skade på papir i f.eks. bøger og billeder.

Hvad er en sølvfisk?

Sølvfisk, også kendt som sølvkræ, er fascinerende vingeløse småkryb, der måler mellem 12 og 25 mm i længden. De bærer det flotte latinske navn Lepisma saccharina og tilhører en urgammel insektorden kaldet Thysanura. Faktisk har disse ‘urinsekter’ eksisteret i over 300 millioner år!

Det er næsten som om sølvfisken er et levende fossil, en lille overlevende fra fortiden eller måske endda som en blå fisk fra insekternes verden. Disse små væsner kan leve i 3-4 år, hvilket er ganske imponerende for insekter. Nogle modige individer kan endda blive op til 8 år gamle. Sølvfisk modnes typisk inden for et år ved stuetemperatur. Men deres reproduktion er beskeden – en hun lægger sjældent mere end 20 æg i sin levetid. Sølvfisk skifter deres ham mellem 1 og 4 gange om året, hvilket også er ret bemærkelsesværdigt.

Hvor kan man finde sølvfisk?

Sølvfisk elsker varme og fugtige steder, og de trives bedst i sunde hjem, især på badeværelset og i mindre omfang i køkkenet.

De har svært ved at formere sig i kolde eller tørre forhold, og derfor er de sjældent at finde uden for bolig- og staldområder i vores breddegrader.

Sølvfisk er glad for mørke steder, og det er derfor ikke usædvanligt at se dem skynde sig hen over gulvet, når man tænder lyset på badeværelset.

Hvad er sølvfisks yndlingsmad?

Sølvfisk er især glade for søde sager og stivelse i deres kost. De har det fint med at spise døde insekter og de proteiner, som findes i sæberester i brusekabiner og håndvaske. De er også kendt for at spise tapetklister og forskellige typer af skimmel- og mugsvampe.

Disse små kravl kan endda sagtens knase papir. Dog er det normalt kun i rum med høj luftfugtighed, at de går løs på papirvarer. Det lader til, at deres primære interesse er de mug- og skimmelarter, der trives i det fugtige papir, snarere end selve cellulosen.

Der findes endda eksempler på, at sølvfisk også nyder at fortære tekstiler. Uanset hvad, er de dog meget sparsommelige dyr, der ikke spiser meget. I ekstreme situationer kan en sølvfisk overleve op til et helt år uden mad.

Hvad kan sølvfisk ødelægge?

Hvad er sølvfisks potentielle skadevirkninger
Hvad er sølvfisks potentielle skadevirkninger? Primært kun papir i bøger, fotografier osv. Og helt uskadelige for mennesker.

Sølvfisk er helt og aldeles ufarlige for både mennesker og dyr. De bør således kun anses som skadedyr i det omfang, de kan forvolde skade på ting som bøger, frimærker eller fotografier.

Skal du tage kampen op mod sølvfisk?

Det er meget almindeligt for boligejere at finde en lille gruppe sølvfisk i badeværelset, da dette rum tilbyder varme, tidvis høj luftfugtighed og en smule mad. Eftersom sølvfisk stort set er uskadelige, er der ikke nødvendigt at gribe til drastiske bekæmpelsesmetoder som fx gift.

Hvis du derimod oplever et stort antal sølvfisk, kan det indikere fugtproblemer i boligen. Dette kan være forårsaget af opstigende fugt, utætte rør eller utilstrækkelig udluftning. I dette tilfælde bør du fokusere på at løse eventuelle bygningstekniske udfordringer eller lufte mere ud i stedet for at bekæmpe sølvfiskene. De vil nemlig vende tilbage, så snart giften er forsvundet.

Sådan bekæmper du sølvfisk effektivt

Det mest effektive våben mod sølvfisk er at sænke luftfugtigheden i det berørte område, f.eks. ved bedre udluftning.

Bli’ fri for sølvfisk med disse tips

Luf ud 2-3 gange dagligt med gennemtræk i 5-10 minutter – sølvfisk trives nemlig i varme, fugtige områder.

Støvsug alle sprækker og rengør grundigt. Sølvfisk ernærer sig blandt andet af sæberester i badeværelset, mel, krummer, og skimmel- og mugsvampe.

Hold igen med gulvvask, da sølvfisk elsker fugt.

Skulle du ønske at bekæmpe sølvfisk med gift, er der flere muligheder:

  • Slå sølvkræ ihjel med insektspray
    De fleste insektsprays, som kan købes i byggemarkeder eller dagligvarebutikker, virker effektivt mod sølvkræ.
  • Bekæmp dem med lokkedåser
    Lokkedåser til sølvkræ fungerer ligesom dem til myrer og er ofte at foretrække frem for spray, da du nemmere undgår at sprede giften unødigt.
  • Anvend insektpudder for at udrydde sølvkræ
    Insektpudder kan blæses ind i sprækker og andre steder, hvor sølvkræ gemmer sig, for effektiv bekæmpelse.

Er du ikke i stand til eller ønsker ikke at tage kampen op mod sølvfiskene selv, kan du altid hyre et professionelt skadedyrsbekæmpelsesfirma til at klare opgaven for dig.

Se i videoen fra Tv2 God Morgen Danmark, hvordan man kan bekæmpe sølvkræ

Hvilke insekter kan forveksles med sølvkræ?


Ovnfisken er en nær slægtning til sølvfisken og tilhører samme familie. Denne lille skabning kan blive op til 2 cm lang og har en grålig farve med mørke pletter. Ovnfisken trives i varme og lidt tørre miljøer, men ellers minder den meget om sølvfisken.

Skægkræ, er et insekt, der oftere og oftere dukker op i danske hjem. Selvom det ligner en sølvfisk, er skægkræet både større og mørkere, og det kan klare sig i mindre fugtige områder. I modsætning til sølvfisken kan skægkræet også klatre på lodrette flader, hvilket gør dem mere mobile og mindre afhængige af badeværelsernes fugtige miljø.

Læs også: Skægkræ – Sådan identificerer og bekæmper du skægkræ

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om Sølvfisk

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er sølvfisk?

Sølvfisk er små vingeløse insekter. De er uskadelige og lever naturligt i naturen i Danmark.

Hvordan kommer sølvfisk ind i mit hjem?

Sølvfisk lever naturligt i naturen i Danmark. De kommer ofte inde i hjemmet i pakker og andre papkasser hvorfra de hurtigt søger imod et fugtigt sted i huset.

Kan jeg selv bekæmpe sølvfisk?

Du kan godt selv bekæmpe sølvfisk. Det sker ved at mindske fugten i det miljø du observerer dem i og evt. slå dem ihjel med insektspray.

Hvilken skade gør sølvfisk?

Sølvfisk gør sjældent skade da de kun lever i fugtige miljøer og ikke kan kravle på vægge. Når de gør skade er det papir som tapet, frimærker og billeder der oftest bliver angrebet.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Illustreret Videnskab

Naturguide