Bænkebidere – Sådan bekæmper og forebygger du let selv

Bænkebidere i boligen indikerer, at der er for høj fugtighed. Find ud af, hvordan du kan slippe af med dette lille skaldyr.

Bænkebidere - Sådan bekæmper og forebygger du let selv
Bænkebidere bør ikke være i boligen, men er det tilfældet, så bør du sikre at få skillet dig af med det hurtigst muligt, selvom de ikke direkte er skadedyr, så er det meningen at de skal holde sig udenfor hjemmets 4 væge.

Hvad er en bænkebider?

En bænkebider er et lille krebsdyr, der har gæller.

I Danmark findes der 29 forskellige bænkebiderarter, og de fleste af dem er grå. Bænkebidere er kendetegnet ved et fladt, ovalt skjold, to ‘antenner’ og syv par ben (14 i alt).

En bænkebider kan leve i 3-4 år.

Læs også: Insekter i hjemmet – Se hvordan du bekæmper og forebygger

Hvor befinder bænkebidere sig?

Bænkebidere opholder sig på steder, der er mørke og fugtige i løbet af dagen. Det kan for eksempel være under træer, sten, fliser og i bunker af haveaffald samt rådne, visne blade. Når natten falder på, kommer de ud for at søge efter mad.

Er bænkebideren et skadedyr?

Nej, en bænkebider er faktisk et nyttedyr og ikke et skadedyr. De er ufarlige for mennesker og forårsager ingen skader på bygninger.

Bænkebidere ernærer sig primært af nedbrydende plantemateriale, såsom halvt nedbrudte blade, grene, træer, alger og svampe. Når de indtager gamle blade, bliver disse opdelt i små stykker med store overflader. Herefter danner der sig svampe og bakterier på bladene, som så nedbrydes til næringsstoffer, CO2 og vand. Disse næringsstoffer benytter træer og planter til at vokse.

Bænkebidere kan dog også konsumere frugter, grøntsager og nyligt spirede småplanter – særligt i mistbænke og drivhuse. På espaliertræer kan de gnave sig ind i frugterne, især hvis espaliertræerne har kontakt med muren.

Læs også: Edderkopper i huset – Se hvordan du bekæmper og forebygger

Hvordan kan man håndtere bænkebidere i hjemmet?

Hvis du oplever bænkebidere indenfor i din bolig, er det med stor sandsynlighed et tegn på, at der er for meget fugt. Et fugtigt indeklima kan desuden medføre vækst af skimmelsvamp, hvilket er langt mere alvorligt.

Hvis dit hjem er meget fugtigt, er det en god idé at få det undersøgt af en sagkyndig rådgiver inden for bygninger.

Bænkebidere trækker vejret gennem gæller og er nødt til at befinde sig på fugtige steder for at undgå at tørre ud. Ved at sænke luftfugtigheden, fx ved at forbedre ventilationen, kan du eliminere bænkebidernes leveforhold. Hvis dine rum generelt er tørre, vil bænkebiderne udtørre og dø af sig selv, hvorefter de kan fjernes med en støvsuger.

Anvend insektpulver mod bænkebidere

Hvis bænkebiderne fortsat er et stort problem, selv efter at huset er blevet tørret, kan du benytte godkendte insektbekæmpelsesmidler, der er effektive mod krybende og kravlende insekter, samt insektpulver, som er tilgængeligt i havecentre. Påfør eller drys insektpulver mod bænkebidere i de revner og hjørner, hvor de gemmer sig. Drys pulveret udvendigt langs husets sokkel, hvis bænkebiderne kommer ind udefra.

Fjern ophobninger af haveaffald, rådne, visne blade og gammel halm, der ligger nær huset. Disse bunker er ideelle levesteder for bænkebidere.

Læs også: Myrebekæmpelse – Sådan bekæmper og forebygger du myrer

Hvordan kan du forhindre, at bænkebidere beskadiger dine planter?

  • Beskyt dine små planter med et fint net.
  • Anbring dine planter og plantekasser på et bord eller lignende overflade, hvor bænkebiderne ikke let kan kravle op.

Hvordan kan du slippe af med bænkebiderne i haven og drivhuset?

Fjern fugtige områder i haven, hvor de gemmer sig, fx haveaffald og gamle kasser, og kontroller regelmæssigt under havekrukkerne.

Du kan også benytte dig af bænkebidernes tilbøjelighed til fugt:

  1. Gør en god tyk stofsæk våd, fx en gammeldags jutesæk, og læg den på gulvet eller fliserne.
  2. Fej bænkebiderne op og fjern dem, når de er kravlet ind i, på eller under sækken.

Læs også: Myrer i huset – Sådan bekæmper og forebygger du myrer

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om bekæmpelse af bænkebidere

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er en bænkebider?

Bænkebidere er et lille krebsdyr der lever på land. Det lever af rådnende organiske materialer og findes ofte i skovbunden eller fugtige steder.

Hvordan bekæmper man bænkebidere?

Bænkebidere bekæmpes let med insektgift eller ved at fjerne deres skjulesteder. De kravler ikke ret godt og derfor kan problemet evt. Løses ved at hæve tingene.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Plante-doktor.dk

Lex.dk