Stukkatør – Se hvad en stukkatør koster og kan lave her

Hvilke opgaver kan en stukkatør udføre? Hvad koster en stukkatør? Få svar på spørgsmålene og bliv klogere på stukkatører i denne artikel

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 18. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Stukkatør - Se hvad en stukkatør koster og kan lave her
En Stukkatør, kan hjælpe med at sikre at detaljerne i boliger og på bygninger bliver holdt ved lige eller genskabt.

Hvad er en Stukkatør?

En stukkatør er en person, der skaber eller reparerer dekorationer i bygninger, såsom stuk i gips eller kalk. De fleste gange arbejder en stukkatør med loftsstuk, men de kan også skabe andre typer af udsmykninger, såsom søjlebeklædninger. Stukkatører har en dybdegående viden om danske arkitektoniske stilarter, byggeri, skulpturer og stuk, som er en specifik form for indendørs udsmykning. 

De er typisk ansat i mindre firmaer eller arbejder som selvstændige, og mange af deres projekter forekommer i ældre bygninger, som for eksempel slotte og kirker.

Stukkatører arbejder ofte med reparation af ældre stuk og andre dekorationer i bygninger, men de har også kapacitet til at skabe nye udsmykninger både indendørs og udendørs. Indendørs anvender de ofte gips til at skabe stuk, såsom friser, rosetter og gesimser. Udendørs kan de skabe dekorationer på bygningsfacader eller til haver, det kan være alt fra søjler til fuglebade.

Se i videoen hvad en stukkatør laver

Læs også: Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker

Fysisk og digital håndværk

Som stukkatør udføres en stor del af arbejdet manuelt, hvor du primært anvender teknikker med hammer, mejsel og spartel. Du kan dog også benytte digitale værktøjer som 3D-scannere og computerbaserede tegneprogrammer.

Tegninger og modeller er ofte en del af dit arbejdsredskaber. Du skaber en støbeform, muligvis i gummi, og støber derefter din stuk i enten kalk eller gips.

Kreativt håndværk

Som en stukkatør, er du ofte engageret i kunstneriske og innovative opgaver, hvor det er essentielt, at dine værker passer til bygningens arkitektoniske stil.

En stukkatørs almindelige arbejdsopgaver inkluderer:

  • At tegne og lave skabeloner manuelt eller digitalt
  • At konstruere modeller og støbeforme
  • At producere stuk og andre ornamenter i værkstedet
  • At installere dekorationerne i lofter, på vægge eller facader
  • At reparere og restaurere stuk.

Få 3 Tilbud fra en Murer/stuktør

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om stukkatører

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad laver en stukkatør?

En stukkatør laver og reparerer udsmykning på vægge og loft i gips eller kalk.

Hvad koster en stukkatør?

I modsætning til mange andre håndværk betaler man ofte for stuk pr. Meter. Ved renoveringsopgaver skal du dog regne med 500-800 kr pr. time.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Stukkatør.dk