Tagpap: Beregn priser og se fordele samt ulemper her
Tagpap er en yderst populær tagbelægning, særligt for garager, sommerhuse og udhuse. Det anvendes dog også til almindelige boliger. Tagpap er nemt at installere og økonomisk overkommeligt, men på trods af dette kan tagpap have en imponerende lang levetid på op til 40 år.

📝 Modtag 3 faste tilbud på nyt tag 📝
Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.
Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.
Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder
Læs også: Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2023 Priser)
Hvad er prisen for et nyt tag med tagpap?
Vi har, baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt forskellige tagfirmaer i hele Danmark, udarbejdet følgende prisestimater for kvadratmeterprisen på et nyt tag med tagpap.
Prisen for tagpap
Prisen for tagpap lagt af et professionelt tagfirma ligger mellem 900-1.200 kr. per m2 for 1-lag og 1.200-1.500 kr. per m2 for 2-lag. Hvis du vælger at lægge tagpap selv, vil det koste omkring 400-500 kr. per m2 for 1-lag og 500-600 kr. per m2 for 2-lag.
Tabel 1. Kvadratmeterpris for tagpaptag (inkl. moms)*
Uden montering | Med montering | |
1-lags tagpap | 400-500 kr. per m2 | 900-1.200 kr. per m2 |
2-lags tagpap | 500-600 kr. per m2 | 1.200-1.500 kr per m2 |
Vær opmærksom på, at de angivne prisestimater er forbundet med betydelig usikkerhed, og vi anbefaler derfor, at man benytter formularen som der linkes til øverst i artiklen og indhenter tilbud for at få et mere præcist bud på, hvad det vil koste.
Hvad er tagpap?

“Tagpap”er et begreb, der stammer fra tidligere tidspunkter, hvor man fremstillede tagpap af pap. Dette er dog ikke tilfældet i dag. I nutidens tagpap fremstilles af polyesterfibre, der er sammensat i en række ‘baner’ og fastgjort på en plade eller bræddebeklædning oven på tagspærer.
Polyesterfibre bidrager til tagpappens styrke og holdbarhed. Omkring polyesterfibrenes kerne findes et lag bitumen (et bindemiddel), som er fremstillet af asfalt blandet med syntetisk gummi. Dette gør materialet blødt og fleksibelt.
Tagpap minder om asfalt i dets udseende og konsistens, og derfor kaldes det også asfaltpap. Det findes i forskellige farver, såsom lys grå, sort, grøn, teglrød og hvid. Hvis man ønsker tagpap af høj kvalitet, bør man vælge en type, der indeholder SBS-højpolymerbitumen.
Hvilke fordele findes der ved tagpap?
Der er mange fordele ved at anvende tagpap, herunder:
- Nem at installere og kan udføres af alle med erfaring i lignende bygningsprojekter.
- Ideel til skure, garager og sommerhuse, da tagpap er letvægts og derfor ikke kræver en kraftig tagstruktur for at understøtte tagbeklædningen.
- Lang holdbarhed på op til 40 år, hvis det installeres korrekt. Nogle tagvirksomheder tilbyder endda 20 års garanti efter installation.
- Økonomisk overkommelig sammenlignet med andre tagmaterialer, kun overgået af ståltage.
- Særligt velegnet til flade tage og kan bruges på alle taghældninger.
- En anden unik fordel ved tagpap er muligheden for altid at kunne lægge et ekstra lag tagpap i områder, der måske er utætte. Denne fleksibilitet findes ikke ved de fleste andre tagmaterialer, såsom tegltag.
Hvilke ulemper er der ved tagpap?
- Tagpap er ikke tilladt alle steder og kan være begrænset af servitutter og lokalplaner. Det er derfor vigtigt at undersøge de servitutter og lokalplaner, som din ejendom er underlagt, før du starter projektet.
- Arkitektonisk set er tagpap mere passende på sommerhuse, udehuse og lignende. Tagpap kan dog også være en god løsning på visse helårshuse, især hvis en arkitekt har været involveret i designet.
- Tagpap har en kortere levetid end andre tagmaterialer, og den forventede holdbarhed af et tag med tagpap ligger mellem 20 og 40 år. Efter denne periode kan der dog ofte lægges nyt tagpap oven på det gamle.
Skal jeg vælge tagpap med 1 eller 2 lag?
Uanset om du planlægger at lægge tagpap selv eller hyre en håndværker til opgaven, skal du beslutte, om der skal anvendes 1-lags eller 2-lags tagpap. Generelt anbefaler vi at vælge et 2-lags tagpap af flere årsager:
- Tage med en hældning under 1:20 (dvs. 5% fald) bør altid dækkes med to lag tagpap.
- 2-lags tagpap giver et bedre resultat, der holder længere.
- 2-lags tagpap er ikke dobbelt så dyrt som 1-lags tagpap: dette skyldes primært, at en stor del af arbejdet og materialerne er de samme uanset antallet af paplag – forberedelser og afsluttende arbejde som inddækninger og lignende.
Det skal dog nævnes, at 2-lags tagpap ikke altid er det bedste valg. Hvis du for eksempel lægger tagpap på et cykelskur eller lignende, kan det muligvis være en fordel at vælge 1-lags tagpap, da det er en smule billigere.
Hvordan bestemmes prisen for et nyt tagpaptag?
Prisen for et nyt tagpaptag er primært baseret på følgende elementer:
- Tagets størrelse målt i kvadratmeter
- Om du selv installerer taget eller ansætter et tagfirma til opgaven
- Antallet af tagpapløsninger, der skal anvendes
- Om du vælger 1-lags-tagpap eller 2-lags-tagpap
- Om du benytter tagbrædder eller vandfast krydsfinér som underlag for tagpappet (vandfast krydsfinér er mere økonomisk, men øger risikoen for fugtskader)
- Om der skal installeres lister omkring taget
- Inddækninger, såsom rør og vinduer, der gør taget mere komplekst og dermed også hæver prisen
Hvad koster ICOPAL tagpap?
ICOPAL er en af Danmarks største og mest populære tagpap-producenter. Dette skyldes deres specialisering indenfor tagpap, især når det kommer til gør-det-selv-løsninger. De har et omfattende sortiment, som inkluderer både selvklæbende tagpap under navnet ICOPAL Top og tagpap med selvklæbende kanter under navnet ICOPAL Topsafe.
ICOPAL selvklæbende Top
Hvis du ønsker at lægge tag på skur, carport, garage mv. selv, er ICOPAL selvklæbende Top et fremragende valg. Fordelen ved ICOPAL selvklæbende Top er – som navnet antyder – at det er selvklæbende, hvilket betyder, at du ikke behøver at leje og arbejde med en gasbrænder. Især arbejdet med gasbrændere frarådes uerfarne, da det let kan føre til skader eller fejlagtig montering af tagpappen.
Bagsiden af ICOPAL Top er dækket med bitumen, som klæber optimalt til basen uden nødvendigheden af en gasbrænder. Oversiden er belagt med sort skifer. En ekstra fordel ved ICOPAL Top – udover fraværet af gasbrændere – er, at det er let at skære til, så det passer perfekt til underlaget.
ICOPAL Top kan anvendes på både nye og gamle tage.
Specifikationer:
- Selvklæbende funktion
- Nem at installere (uden brug af gasbrænder)
- Let at skære for korrekt tilpasning
- God pris på tagpap af høj kvalitet
- 10 års produktgaranti
ICOPAL Topsafe
Ligesom ICOPAL selvklæbende Top kan ICOPAL Topsafe lægges uden brug af gasbrænder; det er nemlig kun nødvendigt med søm. På siderne er papiret belagt med klæbrige kanter, der gør monteringen mere sikker, let og smidig. ICOPAL Topsafe fastgøres med søm langs siderne og i enden fastgøres det med tagklæber.
ICOPAL TopSafe bruges som enkeltlagsdækning på både nye og eksisterende tage med sømbart underlag. Icopal TopSafe har en høj styrke, er sømfast, besidder god perforationsmodstand og kan absorbere mindre bevægelser fra underlaget. SBS-bitumen giver stor og vedvarende kuldefleksibilitet, beskytter mod kuldeknæk og forlænger tagdækningens levetid.
Produktet måler 1x5m og er velegnet til mindre bygninger i og omkring haven.
Pris: en rulle ICOPAL Topsafe kan købes for 900,- DKK pr. 1x5m rulle. Det svarer altså til en pris på omkring 180 DKK pr. m2.
Specifikationer:
- Nem at montere uden behov for gasbrænder (har selvklæbende kanter)
- Skal fastgøres med søm
Regler og love: På hvilke tage kan man bruge tagpap?

I princippet kan tagpap anvendes på alle slags tage. Dog bruges tagpap oftest på sommerhustage, garagetage og lignende, da tagpappets lethed ikke kræver en kraftig tagkonstruktion.
Man bør også være opmærksom på, at der kan være særlige regler for området, der gør det forbudt at bruge tagpap på boligen. Disse regler kan findes i lokalplanen for området og i ejendommens tinglysningsbog.
Sådan undersøger du, om du må anvende tagpap ifølge lokalplanen
I visse områder kan der være en lokalplan fra din kommune, der indeholder bestemmelser om, hvilken slags tag der er tilladt at lægge.
For eksempel findes der områder, hvor kun stråtag er tilladt. Sådan finder du de lokalplaner, som din ejendom er underlagt:
- Besøg Plandata.dk
- Vælg din kommune i øverste højre hjørne under “Kortudsnit”eller indtast sommerhusets adresse i “Søg_adresse”.
- Klik på en af markeringerne på kortet (det betyder, at dit sommerhus er omfattet af en lokalplan)
- I den venstre boks kan du se alle lokalplanerne, som åbnes i .pdf-format, når du klikker på dem.
- I pdf-dokumentet vil der være angivet krav til taget, fx “Tag på udestuer skal udføres som fast tag med tagpap, metalplade eller glas. På terrasseoverdækninger må taget desuden udføres med klare eller mælkehvide plader af PVC.”
Sådan undersøger du, om du må anvende tagpap ifølge eventuelle servitutter
Der kan også være særlige servitutter pålagt husets matrikel, som stiller specifikke krav til tagets eller husets udformning. En servitut med bestemmelser for taget er forholdsvis usædvanlig og vil oftest være knyttet til fredede ejendomme.
Du kan undersøge servitutter for din ejendom på Tinglysning.dk. Log ind med NemID eller MitID for at se servitutter knyttet til din ejendom.
Selvmontering af tagpap

Hvis du ønsker at lægge tagpap selv, anbefales det at benytte selvklæbende tagpap, såsom ICOPAL selvklæbende Top eller ICOPAL Topsafe. På denne måde undgår du at skulle leje og arbejde med en gasbrænder, hvilket generelt frarådes for uerfarne privatpersoner.
Selvklæbende tagpap anbefales normalt kun til mindre tage, såsom garage, skur eller indkørsel. For større tage, som f.eks. sommerhustag eller lignende, skal man normalt bruge tagpap, der fastgøres med gasbrænder. Derfor bør du kun kaste dig ud i en tagpap-montering, hvis det drejer sig om montering på garage, skur eller indkørsel, mens montering af tagpap på sommerhus bør udføres af en professionel håndværker.
Når du påbegynder en gør-det-selv montering af tagpap, bør du være opmærksom på følgende:
- Beregn prisen pr. m2 tagpap, du skal bruge på forhånd
- Anvend kun selvklæbende tagpap, dvs. ICOPAL selvklæbende Top eller ICOPAL Topsafe, da du derved undgår at skulle arbejde med gasbrænder
- Tagpap skal lægges i baner, hvor overlapningerne skal brændes sammen. Du kan spare dig selv både tid, kræfter, penge og farlige situationer ved at bestille en professionel håndværker til at udføre opgaven. Dette vil også give en længere levetid på dit tag.
Materialeliste for gør-det-selv
Hvis du lægger tagpap på mindre tage selv, skal du regne med følgende materialeliste:
- Eventuel stige eller stillads (stillads er normalt kun nødvendigt ved tage med betydelig hældning)
- Arbejdshandsker
- Tagtæt patron til fugning
- Klæber til tagpap (er allerede integreret i ICOPAL selvklæber Top og ICOPAL Topsafe)
- Rygning til skruer (til tage med hældning)
- Søm
- Kniv (til beskæring af tagpap for korrekt størrelse)
- Hammer
- Eventuelt gasbrænder (bør dog kun udføres af professionel håndværker)
Tagpap vedligeholdelse
I de første 10 år er der som regel ikke behov for vedligeholdelse af tagpap, men derefter bør taget overstrøes med asfalt. Dette gøres bedst på en varm sommerdag, så asfalten kan penetrere tagets små sprækker og forsegle tagfladen.
Producenten Icopal tilbyder desuden flydende løsninger til forstærkning på steder, hvor tagpappet er særligt udsat for utætheder og slid. Icopal viser, hvordan produktet anvendes i videoen nedenfor:
Er det muligt selv at lægge tagpap på taget?
I teorien kan man sagtens selv lægge tagpap på taget, da der ikke findes specifikke regler for, hvordan det skal gøres, og hvem der må eller bør udføre arbejdet. Men vi anbefaler, at man hyrer en fagperson – eller en, der har erfaring med lignende byggeprojekter – til at tage sig af opgaven. Det skyldes følgende faktorer:
- At påføre tagpap ved hjælp af en stor flamme er risikabelt, og der er mange eksempler på forbrændinger og brandskader i forbindelse med fastbrænding af tagpap, som hospitalsvæsenet kan bevidne.
- Det kan være vanskeligt at styre tagpapbanerne, så de ligger korrekt på tagfladen og underlaget. Dette kan ikke kun medføre et uæstetisk resultat, men også øge risikoen for utætheder i taget.
- At lægge tagpap er ofte ikke den mest komplekse del af opgaven. Arbejde med inddækninger, skotrender og andre tekniske aspekter kan være udfordrende, og det er vigtigt, at det udføres korrekt for at undgå utætheder og fugtproblemer, der kan skade tagkonstruktionens holdbarhed.
- Tagpapbanerne vejer næsten 40 kg og er meget store og tunge at håndtere.
Hvis man ønsker at indhente tilbud på en opgave med nyt tagpap, anbefaler vi, at man benytter formularen øverst i artiklen.
Underlag til tagpap
Tagpap kræver ikke et konventionelt undertag, men det kræver dog en solid base af f.eks. brædder eller godkendte OSB-plader. OSB-plader er en forkortelse for oriented strand board og består af plader fremstillet af grove træspåner. Desuden skal underlaget dækkes med underpap.
Der er også mulighed for at anvende vandfast krydsfinér som grundlag for tagpap. Det er mere økonomisk end tagbrædder, men der er samtidig en større risiko for skimmelsvampvækst på krydsfinérplader. Det anbefales at anvende tagbrædder til tagpaptag, der skal bruges til beboelse, mens vandfast krydsfinér kan benyttes som grundlag for tagpap til f.eks. skure, garager osv.
Hvor lang tid varer et tag med tagpap?
Levetiden for tagpap er naturligvis afhængig af mange forskellige faktorer, men under de bedste betingelser – og så længe man sørger for at vedligeholde tagpappet – kan et tag med tagpap vare op til cirka 40 år. Mange virksomheder, der lægger tagpap, tilbyder op til 15 års garanti på arbejdet, inklusive beskyttelse mod fugtskader og lignende.
Det anbefales at vælge et tagfirma, der tilbyder garanti på taglægningen, hvis man har mulighed for det. På den måde sikrer man, at virksomheden har motivation for at lægge taget korrekt. Levetiden på et nyt tag afhænger af følgende faktorer:
- Kvaliteten af det belagte tagpap samt antal lag
- Kvaliteten af påføring og installation af tagpap, inklusive hvordan tagpappen er lagt omkring inddækninger og andre områder, der typisk er udsat for fugtskader
- Tagets hældning
- Vedligeholdelse
Er det muligt at opnå fradrag for et nyt tag via håndværkerfradraget?
I Finansloven for 2022 afskaffes håndværkerfradraget pr. 1. april 2022. Det betyder desværre, at man ikke længere kan opnå fradrag for at lægge et nyt tagpaptag.

Få 3 Tilbud på tagpap
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om tagpap
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvor meget koster det at få installeret tagpap per kvadratmeter?
Prisen for tagpap, inklusive installation af et tagfirma, ligger mellem 900 og 1.200 kr. per kvadratmeter for 1-lagsløsninger og mellem 1.200 og 1.500 kr. per kvadratmeter for 2-lagsløsninger. Denne pris dækker kun installationen af tagpappet selv. Det er derfor vigtigt også at tage højde for eventuelle ekstra opgaver, såsom udskiftning af tagrender eller nye ovenlysvinduer.
Hvor meget koster det selv at lægge tagpap per kvadratmeter?
Hvis du beslutter at lægge tagpap på taget selv, vil omkostningerne være cirka 400-500 kr. pr. m2 for 1-lags tagpap og 500-600 kr. pr. m2 for 2-lags tagpap. Denne pris pr. kvadratmeter inkluderer kun udgifterne til materialerne.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: