Træk fra vinduer: 5 tips til at slippe for træk fra vinduer

Trævinduer og -døre kan ofte opleve udfordringer som råd, løse hængsler, og besværligheder med at åbne og lukke. Nedenfor kan du læse mere om disse almindelige beskadigelser og få tips til, hvordan de kan udbedres.

Hvorfor trækker det fra vinduer og døre?

At sidde indenfor med træk fra vinduer og døre kan give en kold og ubehagelig fornemmelse, selv når varmen er skruet op. Derfor er det vigtigt at finde årsagen og få løst problemet.

Træk, kulde eller kuldenedfald fra dine vinduer og døre kan typisk tilskrives en eller flere af følgende fem faktorer.

Træk fra vinduer 5 tips til at slippe for træk fra vinduer
Træk fra vinduer: 5 tips til at slippe for træk fra vinduer

1. Træk fra vinduer og døre kan skyldes slidte tætningslister

Oplever du træk omkring døre og vinduer i dit hjem, er det sandsynligt, at årsagen er slidte eller beskadigede tætningslister. Disse lister bør være fleksible for konstant at kunne tilpasse sig og forsegle åbningen mellem dør- eller vindueskarmen. For små lister vil ikke lukke ordentligt, mens for store lister kan blive misformede. Med tiden kan listerne også blive skrøbelige, nedslidte og revne.

Prøv papirtesten for at tjekke tætningslisterne

For at finde ud af, om dine tætningslister er tætte, kan du udføre den såkaldte ‘papirtest’. Fold en papirstrimmel og placer den mellem dør eller vindue, og luk derefter. Forsøg nu at trække strimlen ud igen. Er der modstand, eller kan du slet ikke få strimlen ud, er tætningslisterne i fin stand. Men hvis strimlen nemt glider ud, er det tid til et skifte af tætningslisterne.

Læs også: Reparation af dør: Sådan reparerer og renoverer du en dør

2. Skævhed i vindues- og dørrammer

Over tid kan døre og vinduer blive skæve på grund af vægten i hængslerne. Dette kan resultere i, at dør og vindue gaber lidt i rammen og forårsager træk.

Hvis døren eller vinduet gaber til én side, kan du ofte rette det ved hjælp af en hængselbukker. Hvis træk fra skævhed er et tilbagevendende problem, kan det være nødvendigt at udskifte hængslerne med stærkere varianter.

Døren eller vinduet kan også gabe udad. Dette kan undersøges ved at åbne dør eller vindue en smule og kontrollere, om åbningen er ensartet fra top til bund. Hvis ikke, hænger dør eller vindue udad, og der kan være mere luft i den ene ende.

Større tætningsliste

Du kan muligvis løse problemet ved at montere en større tætningsliste på det sted, hvor dør eller vindue gaber. Hvis dette ikke hjælper, bør du overveje, om hele rammen skal strammes op eller udskiftes. I dette tilfælde kan det være en god idé at konsultere en snedker eller tømrer for rådgivning.

Læs også: Vindue og dør reparation: Typiske skader & hvordan de fikses

3. Problemer med fugen mellem dør/vindue og ramme

Problemer med fugen mellem dørvindue og ramme

Der findes både en udvendig og en indvendig fuge mellem dør og karm eller vindue og karm. Hvis én eller begge af disse fuger er utætte, kan du opleve træk i området.

Udvendig fuge og isolering

Den udvendige fuge, som ofte er lavet af mørtel, fugebånd eller silikone, skal ikke være helt tæt, da den hjælper med at ventilere fugt fra ydermuren. Men bag denne fuge skal der være et isolerende og tætnende lag – enten isolering eller tjæret værk. Hvis dette lag er beskadiget, kan træk forekomme på den indvendige side.

Føl efter træk. Hvis det kommer langs væggen, er det sandsynligvis den udvendige fuge, der er problemet. Hvis begge fuger er intakte, kan det isolerende lag mangle.

Indvendig afslutning

Afslutningen af den indvendige fuge omkring døre og vinduer kan variere afhængigt af konstruktionen, den støder op til. Det vigtigste er dog, at den skal være luft- og diffusionstæt.

Føl igen efter træk. Hvis det kommer fra rammen omkring vinduer og døre, er det sandsynligvis den indvendige tætning, der er utæt. I så fald skal du udskifte fugen eller listen med en ny.

Læs også: Fuge til vinduer: Sådan vælger du den rigtige fugemasse

4. Kuldefald fra gamle ruder

Koldt træk er ikke altid et resultat af egentligt træk, men det kan føles sådan. Denne fornemmelse, kendt som koldt fald, opstår, når du har en stor, kold vinduesflade, f.eks. et gammelt dobbeltglasvindue eller et enkeltglasvindue uden isolering. I disse tilfælde kan man ofte mærke kulden foran vinduet, hvilket skaber fornemmelsen af træk. På samme måde kan du opleve kuldefald fra en gammeldags, massiv trædør uden indvendig isolering.

Udskift den gamle rude

Hvis dit vindue eller din dør har bestået papirprøven, og der ikke er problemer med de omkringliggende tætninger, kan du prøve at placere et stearinlys foran vinduet eller døren. Hvis flammen flimrer, kan det være et tegn på kuldefald. Udskiftning af den gamle vinduesrude med en ny energieffektiv rude vil normalt løse problemet.

Se hvordan du tjekker om det trækker fra dit vindue

5. Sørg for at lukke vinduets hasper ordentligt

Hvis du oplever træk fra dine vinduer med hasper, kan det ganske enkelt skyldes, at de ikke er lukket helt tæt, eller at de ikke er justeret korrekt. Hvis hasperne ikke strammer vinduet tilstrækkeligt, vil det ikke lukke ordentligt, og der vil opstå træk.

Luk hasperne på vinduerne

Glem derfor ikke at lukke alle hasperne på dine vinduer, så de er helt tætte. Stram dem til, hvis de sidder løst.

Få 3 Tilbud på reparation af vinduer

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad kan man gøre ved vinduer der trækker?

For at undgå vinduer der trækker, bør du huske at lukke begge vindueshasper, sikre at fugerne ikke er utætte og tjekke om vinduesrammen er skæv, for derefter at ordne problemet som giver muligheden for træk.

Hvorfor trækker der igennem mit vindue?

Der er mange årsager til at der kommer træk fra vinduet, men den typiske årsag er, at man har glemt at lukke vindueshasperne, eller fordi tætningslisterne er gået i stykker i vindueskarmen.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet.dk – Læs omkring energi mindstekrav til vinduer her

byggeriogenergi.dk – Læs om Udskiftning af vinduer eller døre her