2 eller 3 lags vinduer? Se hvad du skal vælge til dit hus.

Fra 1. februar 2021 skal nye vinduer være mere energieffektive. Det betyder, at for de fleste bliver 3-lags-vinduer det oplagte valg, når det er tid til at skifte vinduerne. Det er en fordel for energiforbruget, men kan påvirke mængden af dagslys i dit hjem.

2 eller 3 lags vinduer Se hvad du skal vælge til dit hus.
2 eller 3 lags vinduer? Se hvad du skal vælge til dit hus

Når vinteren trænger på, skal vinduerne holde varmen inde og kulden ude. Det er essensen af det nye bygningsreglement, der trådte i kraft den 1. februar 2021. Reglementet kræver, at vinduer skal være på niveau med a-mærkede vinduer.

Konkret betyder det, at når du skal udskifte dine vinduer, vil de fleste ende med energivinduer med tre lag glas. Det skyldes, at kun ganske få 2-lags ruder kan møde de nye krav. Dog kan ejere af sommerhuse og fredede eller bevaringsværdige bygninger trække vejret lettet op, da de er undtaget fra denne regel.

Et kort resumé af reglerne

 • Fra den 1. februar 2021 blev kravene til energieffektivitet for vinduer og yderdøre strammet op. Det betyder, at du nu kun har mulighed for at vælge vinduer i energiklasse A. Typisk vil disse vinduer have 3-lags glas eller være det, som Vinduesindustrien omtaler som A-mærkede vinduer. Dog kan visse producenter levere A-mærkede vinduer med 2-lags ruder.
 • Bevaringsværdige huse og sommerhuse er undtaget fra de nye strammere krav.
 • Hvis du ikke overholder de nye krav efter skæringsdatoen, vil installationen blive betragtet som ulovlig. Hvis der er udstedt en byggetilladelse før årsskiftet, kan vinduer og yderdøre stadig installeres efter de gamle regler.
 • Glasvægge, ovenlysvinduer og glastage er ligeledes omfattet af de nye regler.
 • Du kan stadig skifte ruderne i dine eksisterende vinduer, men dette vil resultere i en mindre energieffektiv løsning, der omtrent svarer til energiklasse D for nye vinduer.

Læs også: Træk fra vinduer: 5 tips til at slippe for træk fra vinduer

De to typer af vinduer: 2-lags og 3-lags ruder

Bygningsreglementet kræver ikke nødvendigvis, at nye vinduer er 3-lags, men de skal opfylde kravene for a-mærkede vinduer.

Forskellen mellem vinduer med to og tre lag glas kommer mest til udtryk i vinduets vægt og tykkelse, som øges pga. det ekstra lag glas i 3-lags-vinduer.

Selvom vinduer med 2-lags glas lader en smule mere lys trænge ind i boligen end dem med 3-lags glas, er der ikke mange på markedet, der opfylder de nødvendige krav i bygningsreglementet.

Prøv vores prisberegner på vinduer nedenfor:

[stm-calc id=”959″]

Er det tid til at vælge vinduer med 3-lags ruder?

Er det tid til at vælge vinduer med 3-lags ruder
Eksempel på 3-lags ruder i profil

For de fleste bliver vinduer med 3 lag glas det mest attraktive valg, takket være de nye, skærpede energikrav til vinduer.

Mange producenter har allerede skiftet deres produktion til 3-lags vinduer, hvilket forventes at udjævne den tidligere merpris for vinduer med 3 lag glas.

Isoleringsfordele

Trefoldige glasvinduer er en effektiv løsning for at holde kulden ude i vintermånederne. For nogle typer af disse vinduer, kan den ekstra isolering også bidrage til at holde varmen ude i sommermånederne.

Den ekstra glasbarriere resulterer ofte i bedre lydisolering. Dette kan være en stor fordel, hvis du har problemer med støj fra trafik eller naboer.

Vinduer med vægt

Glas er et imponerende tungt materiale, hvilket betyder, at 3-lags vinduer naturligvis vejer mere end deres 2-lags modstykker. Dette kan gøre det en smule mere udfordrende at installere vinduerne selv og kan også nødvendiggøre brug af specielt udstyr for at få dem på plads.

I fortiden medførte det ekstra lag glas betydeligt tykkere karme og rammer, men i dag er forskellen nærmest ubetydelig.

Forbedret dagslysoplevelse

Tilføjelsen af et ekstra lag glas påvirker også mængden af dagslys i hjemmet. Når solens stråler skal trænge igennem et glaslag, bliver en del af lyset reflekteret. Så når man tilføjer endnu et lag glas, vil der faktisk være mindre lys, der kommer igennem vinduet.

Bæredygtig glæde

Tredobbelt lag af vinduesglas kan faktisk hjælpe med at reducere energiforbruget og dermed mindske CO2-udledningen. Dog skal det bemærkes, at fremstilling og transport af mere glas kræver et øget CO2-forbrug sammenlignet med vinduer, der kun har to lag glas.

Læs også: Skimmelsvamp ved vinduer: 5 Tips til at undgå og fjerne det

To-lags ruder: Skal du vælge dem?

To-lags ruder Skal du vælge dem
Eksempel på 2-lags ruder i profil

Strammere energikrav til vinduer medfører, at vi i fremtiden ser færre vinduer med to lag glas. Selvom der stadig er nogle producenter, der kan levere 2-lags vinduer, der lever op til kravene, så har flertallet af dem skiftet til at producere 3-lags vinduer.

Prisforskellen mellem de to typer vinduer har hidtil været til fordel for 2-lags vinduer. Men eftersom de fremover bliver mere af en specialitet, forventes det, at prisforskellen mellem de to typer vinduer vil blive mindre.

Isoleringskvalitet

To-lags vinduer skal opfylde de samme energikrav som vinduer med tre lag glas. Dog kan der være en variation i vinduets kapacitet til at forhindre overophedning i de varme sommermåneder.

Vægtforskel

To-lags vinduer er lettere end tre-lags vinduer, hvilket kan være en fordel for dig, hvis du planlægger at installere dine nye vinduer selv.

Lysgennemstrømning

Studier har vist, at to-lags vinduer tillader en anelse mere lys at trænge igennem sammenlignet med tre-lags vinduer.

Bæredygtig fordel

Ved at vælge nye 2-lags vinduer, der overholder de nyeste energikrav, hjælper du med at reducere CO2-forbruget fra energi takket være den forbedrede isoleringsevne. Desuden kræver produktion og transport af 2-lags glasvinduer mindre CO2-udledning sammenlignet med 3-lags glasvinduer.

Læs også: Fuge til vinduer: Sådan vælger du den rigtige fugemasse

2 eller 3 lags vinduer – Energimærke på toppen

Med splinternye A-mærkede vinduer kan de fleste se frem til en lavere varmeregning, da tre lag glas er mere effektive til at holde på varmen. Energistyrelsen estimerer, at regningen generelt vil blive reduceret med mellem tre og syv procent. Selvfølgelig afhænger besparelsen af de eksisterende vinduer og husets generelle tilstand. Men for mange boliger kan udskiftning til 3-lags vinduer betyde en hel kategori op i energimærkningsordningen.

Når du overvejer at skifte til nye vinduer, er der flere faktorer at tage højde for

 • En lavere varmeregning er en fordel, da varmetab reduceres.
 • Mindre træk opnås med tættere vinduer, men husk øget behov for udluftning.
 • Vær opmærksom på, at 3-lags glas kan give en anelse mindre lys end 2-lags.

Få 3 Tilbud på nye vinduer

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Kan man se forskel på 2 og 3-lags vinduer?

Forskellen mellem 2-lags vinduer og 3-lags vinduer, er at der er en ekstra luftspalte mellem glassene, hvilket bidrager til mindre varmetab og derved en bedre isoleringsevne.

Hvor meget bedre er 3-lags vinduer?

I typiske 3-lags energivinduer er varmetabet lavest med en U-værdi på cirka. 0,6-1,0 W/m2K, hvor det i 2-lags vinduer er en smule højere med en U-værdi på op til 1,3 W/m2K.

Er der krav om 3-lags vinduer?

Nej, det er ikke et krav i bygningsreglementet, at dine nye vinduer skal være 3-lags vinduer, men de skal svare til a-mærkede vinduer.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet.dk – Energiforbrug og klimapåvirkning samt mindstekrav til vinduer her

Bygningsreglement.dk – Se vejledning om udskiftning af vinduer her