Træterrasser – Alt du skal vide inden du bestemmer dig
Modtag nyttige anbefalinger om valg af terrassebrædder og hvad du bør holde øje med, før du begynder. Se videoen, der demonstrerer opbygningen af træterrassen trin for trin.
Du kan selv opføre din træterrasse med lidt tålmodighed og gode træarbejdsevner. Det er ideelt at bygge en terrasse mellem maj og september.
Hvis du arbejder effektivt, kan du lave en træterrasse på cirka 10 m2 på en enkelt weekend.
Nedenfor finder du en checkliste med 5 punkter til at bygge din egen træterrasse.
Indholdsfortegnelse:
Checkliste: 5 trin til at opføre din egen træterrasse
- Planlægning af placering: Tænk på adgangsforhold samt gode læ- og solforhold
- Skitsering af træterrassen: Lav en nøjagtig tegning for at gøre det lettere at beregne, hvilke materialer du skal bruge
- Bestilling af materialer: Til et fundament af stolper, en underliggende trækonstruktion og terrassebrædder
- Etablering af underliggende trækonstruktion: Placering af stolper og tværliggende bjælker samt etablering af fald væk fra huset
- Montering af terrassebrædder: Afstand mellem brædder og valg af skruer.
1. Planlægning af terrassens placering
Selvom det kan virke praktisk at have adgang til en terrasse direkte fra stuen eller køkkenalrummet, er det ikke altid, at det præcise sted med de bedste adgangsforhold er egnet til det ønskede formål.
Der kan være meget blæst, eller måske er der skygge det meste af dagen.
Sørg derfor for at vælge en placering til din terrasse, hvor der er gode sol- og læforhold.
Læs også: Borebiller – Sådan identificerer og bekæmper du borebiller
2. Skitser terrassen
Udarbejd en nøjagtig tegning af din terrasse samt den underliggende struktur. Dette vil gøre det nemmere at beregne, hvilke materialer der er nødvendige til terrasseprojektet.
Opret en plantegning af huset og indtegn terrassen på den ønskede placering.
Anvend manifold-papir – en type papir, der ofte bruges af arkitekter – eller madpapir, så det bliver nemt at rette og tegne om.
3. Bestilling af materialer
Det anbefales at reservere materialerne i god tid, da leveringstiden kan være lang.
Terrassen skal være opbygget af tre lag:
- Et fundament af stolper
- En underliggende træramme
- Dækning med terrassebrædder
Brædder til stolper og den underliggende træramme
Stolperne understøtter den underliggende træramme, der skal sikre, at terrassens dækning er stabilt. Mængden af træ, der skal bruges til stolperne, afhænger af terrassens højde over jorden, areal og bjælkernes dimensioner. En tommelfingerregel er, at der kan være en afstand på 2-3 meter mellem stolperne.
Trykimprægneret træ i gran og fyr er en velkendt og ofte brugt type til stolper. Det er en økonomisk løsning, men ikke det mest miljøvenlige valg. Der er andre gode og holdbare alternativer med naturligt indhold af garvesyre eller olier, som kan holde i mange år, fx robinie eller eg. Disse træsorter vil dog være dyrere end trykimprægneret træ.
Trykimprægneret træ findes i forskellige prisklasser og kvalitetsniveauer. Hvis du vælger at bruge trykimprægneret træ, bør du sørge for at købe træ af høj kvalitet, fx gennemimprægneret træ.
Du skal anskaffe tilstrækkeligt træ til at lave en konstruktion, hvor der er en afstand på 40-60 cm mellem tværbjælkerne. Hvis terrassebrædderne fx er 2 cm tykke, bør der højst være 40 cm mellem bjælkerne i konstruktionen.
Terrasseplankerne
Når du skal træffe en beslutning om, hvilken træsort din terrasse skal bestå af, er der en lang række muligheder for både dyre og billige terrasseplanker. Et godt råd er at tage hensyn til de enkelte belægningstypers levetid og vedligeholdelsesbehov.
Hvis du ønsker at vælge en nordisk træsort, kan sibirisk lærk være en passende og økonomisk løsning. Alternativt er de dyrere og mere eksotiske træsorter som fx teak eller ipé kendt for deres langvarige holdbarhed.
Uanset hvilken træsort du vælger, er det altid en god idé at se efter miljømærkede planker med enten FSC- eller PEFC-mærket. Disse mærker garanterer, at træet er produceret på en mere bæredygtig måde. Det betyder, at der ikke fældes flere træer end skoven kan nå at reproducere, og at plankerne produceres uden brug af giftige kemikalier og pesticider.
Når plankerne er leveret, er det en god idé at pakke dem ud og kontrollere, om de er i god stand.
- Kontroller plankernes overflade og endetræ. Der må ikke være spor fra høvling eller flækkede dele. Vindridser og andre revner er også tegn på dårlig kvalitet.
- Kontroller, at plankernes dimensioner er korrekte – både bredde og tykkelse. En planke på 10 cm i bredden bør ikke afvige mere end et par millimeter.
- Hvis der er fræset profiler i træet, skal du kontrollere fræsesporerne. De skal ikke være skæve eller ujævne.
Det er vigtigt at holde træet tørt, efter det er leveret, ellers kan det deformeres, så terrasseplankerne bliver skæve. Sørg for at dække træet til og placere det på et underlag af fliser eller lignende, så det ikke ligger direkte på jorden.
4. Oprettelse af den underliggende træstruktur
En forhøjet terrasse er normalt baseret på en træstruktur med søjler, der graves ned i jorden og støbes fast i beton. Træet, der er i kontakt med jorden, bør være trykimprægneret træ (NTR Klasse A). Alternativt kan der bruges en træsort som f.eks. robinie, der naturligt har en holdbarhed på over 10 år i kontakt med jorden.
Der bør være 2-3 meter mellem søjlerne. Den nøjagtige afstand afhænger af terrassens dimensioner.
De tværgående bjælker, der skal understøtte terrassebelægningen, skal derefter boltes fast til søjlerne. De danner en slags ramme, som terrasseplankerne kan skrues fast i.
Afstanden mellem tværbjælkerne bør være cirka 40-60 cm. På denne måde får plankerne tilstrækkelig støtte. Det er vigtigt, at den underliggende struktur er nøje målt ud og er fast, stabil og lige.
Det er også en god idé at skabe en hældning på 1 cm pr. meter, så vandet kan løbe af plankerne. Hvis terrassen grænser op til huset, er det ekstra vigtigt med en hældning væk fra huset, så du undgår opfugtning af husmuren.
5. Fastgørelse af terrassebrædder
Det anbefales at skrue terrassebrædderne fast til den underliggende struktur, således at alle brædder, kanter og trappetrin har en minimumsafstand på 10 mm. Bemærk! Dette gælder også, hvis brædderne skal placeres under en træfacadebeklædning – her skal der ligeledes være mindst 10 mm mellem terrassen og bunden af træfacadebeklædningen.
Dette forhindrer, at vanddråber kan samles mellem brædderne og fugte træet, hvilket kan føre til nedbrydning over tid.
Afstanden sikrer også god ventilation, så brædderne hurtigt tørrer op efter regnvejr.
Det er vigtigt at bruge varmforzinkede skruer eller eventuelt rustfrie NKT-søm til at fastgøre terrassebrædderne til den underliggende struktur. Disse søm/skruer har en lang holdbarhed og forårsager ikke misfarvning af træet. Hvis du anvender skruer af høj kvalitet, hvor kærven ikke ødelægges, har du mulighed for at skrue brædderne af igen, hvis du senere skal udføre reparationer på terrassen.
Trappe til træterrasse
Når du har bygget din træterrasse, skal du måske også lave en trappe, der forbinder terrassen med boligen eller terrassen med haven. Det kan også være, at du vil forbinde terrasser i to niveauer.
Der er forskellige måder at bygge trappen på. Skal du lave en trappe med flere trin, kan du opbygge den med vanger, du enten laver selv eller køber i et byggemarked. Husk, at udvendige trapper og hævede opholdsarealer skal sikres med værn.
Hvilke muligheder findes der for en hævet terrasse?
Instruktionerne er velegnede til en hævet terrasse, hvilket er en god idé, da det forhindrer, at noget andet end stolperne rører jorden. Hvis du derimod ønsker at konstruere en terrasse, der er baseret på et fundament af grus og fliser, er proceduren den samme, som når du etablerer en terrasse af sten.
Undgå fugtproblemer på din træterrasse
Sørg for at placere skruen i niveau med træet for at minimere risikoen for nedsænkede skruehuller, hvor vand kan samle sig. Overvej at fylde alle skruehuller med træpropper.
Skær vandrette overflader øverst på stolper, rækværk osv. i en skrå vinkel, så vandet kan løbe væk.
Beskyt alt endetræ med et træbeskyttelsesmiddel, der forhindrer vand i at trænge ind. Træet absorberer op til 100 gange mere vand fra enderne end fra siderne.
Få 3 tilbud på at få lavet en terrasse
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om træterrasser
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvad koster 50 kvm træterrasse?
50 kvm træterrasse koster ca. 50.000,- hvis den udføres i trykimprægneret træ af en professionel og ca. 90.000,- hvis den udføres i en hård træsort som IPE
Hvad koster 100 kvm træterrasse?
100 kvm træterrasse koster ca. 100.000,- hvis den udføres i trykimprægneret træ af en professionel og ca. 180.000,- hvis den udføres i en hård træsort som IPE
Er en træterrasse dyre end fliser?
Hvis du medregner holdbarheden er en træterrasse dyre end fliser. Det koster dog ca. Det samme i etablering af få anlagt en terrasse i trykimprægneret træ og en i fliser.
Hvor lang tid holder en træterrasse?
Hvis du benytter trykimprægneret træ forventer man 15 års levetid hvor hårde træsorter kan give op til 30 års levetid. Levetiden forlænges hvis du hvert år behandler terrassen med olie og forkortes lidt hvis du aldrig behandler den.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: