Borebiller – Sådan identificerer og bekæmper du borebiller

Borebiller er et skadedyr, som de fleste ikke vil have i deres hjem, da de kan forårsage skader på møbler og i værste fald svække træstrukturer. Find ud af, hvordan du identificerer og bekæmper borebiller.

Borebiller - Sådan identificerer og bekæmper du borebiller
Borebiller kendes bedst på den brune farve og deres punkt-striber ned langs kroppen.

Hvad er borebiller?

Borebillen er et insekt, der gnaver i træ og fortærer det. Det er faktisk larverne og ikke de voksne biller, der er ansvarlige for at bore og beskadige træet.

I perioden juni-august lægger hunbillen 20-60 æg på træets overflade. Når æggene udklækkes, begynder larverne at bore sig ind i træet, hvor de normalt opholder sig i tre år indendørs – hvilket er tre gange længere end ude i naturen. De voksne biller dør efter blot nogle få uger, når de har formået at reproducere.

Begrebet borebille anvendes ofte generelt om en række forskellige biller, der alle skader træ. Dette inkluderer bl.a. husbukke og splintvedbiller. Den almindelige borebille kan genkendes på dens punktstriber på vingerne.

Da den er den mest udbredte af de tre, er sandsynligheden for, at der er tale om ægte borebiller, høj, når du befinder dig i Danmark.

Læs også: Sølvfisk – Forebyg og bekæmp let sølvfisk i hjemmet

Borebiller har en forkærlighed for fugtige omgivelser

Generelt trives de godt i områder med høj luftfugtighed og tempererede forhold. Dette betyder, at larverne særligt holder sig i udhuse, staldbygninger og ældre, fugtige boliger i stedet for moderne huse med effektivt ventilationssystem. De optimale betingelser for deres liv er omkring 22-23 grader, men de kan også overleve i koldere temperaturer.

Den almindelige borebille kan angribe de fleste træsorter, men de har en tendens til at foretrække de blødere sorter. Træets fugtighedsniveau har også indflydelse på borebillernes velbefindende; hvis vandindholdet ligger under 11-12 procent, stopper larvernes udvikling. Af denne grund opstår angreb ofte i møbler, der er anbragt tæt på kolde og fugtige vægge.

3 indikatorer for borebiller i din bolig

3 indikatorer for borebiller i din bolig
Tegn på at du har borebiller i hjemmet er små huller i trænet som på overstående billede.

Da larverne skjuler sig i små gange, kan det være vanskeligt at få øje på dem, før det er for sent. Du kan dog være opmærksom på nogle tegn, hvis du er usikker:

  • Huller med en diameter på 1-2 mm.
  • Boremel tæt på hullerne, der samles i små dynger.
  • Voksne borebiller i vindueskarmen eller andre lyse områder.

Kan borebiller bevæge sig fra en carport og skur til mit hjem?

Ja, borebiller kan både kravle og flyve, så de har mulighed for at sprede sig til dit hus, hvis fugtighedsniveauet passer til deres præferencer. Det er derfor essentielt, at du påbegynder bekæmpelsen af borebiller, så snart du opdager dem.

For at undgå problemet er det også vigtigt, at du inspicerer gamle træmøbler for tegn på borebiller, før du tager dem med hjem. Hold øje med de typiske 1-2 mm huller, som larverne laver.

Hvis du bor i en ældre bolig, er der en risiko for, at borebillerne spreder sig i gulvet og mellem etagerne. Derfor er det vigtigt at sørge for god udluftning, så fugtighedsniveauet i de skjulte dele af din bolig ikke bliver for højt.

Læs også: Skægkræ – Sådan identificerer og bekæmper du skægkræ

Er det muligt at høre borebiller?

På en rolig og varm sommerdag kan du faktisk høre deres utroligt stærke kæber arbejde sig gennem dine møbler, hvis du lytter nøje. Når du hører denne lyd, er det tid til at begynde at bekæmpe borebillerne.

Hvordan håndterer du borebiller?

Du kan ofte selv tage dig af borebillebekæmpelse ved at sørge for varme og tørre forhold. Det vigtigste at koncentrere sig om er at:

  • Sørge for god udluftning.
  • Stoppe indtrængning af fugt og kondens.
  • Varme rummet op, så det og dine ejendele forbliver tørre.
  • Placere mindre genstande i ovnen ved 55-60 grader, så billerne og larverne dør.
  • Varme større genstande op til samme temperatur i for eksempel et skab med en varmeblæser.

Hvis dette ikke er tilstrækkeligt til at bekæmpe borebiller, kan du behandle dit træ med godkendte træbeskyttelsesprodukter. Disse midler kan købes i byggemarkeder, tømmerhandler og farvehandler.

Vær dog opmærksom på, at hvis du ikke fjerner alle borebiller, vil de sandsynligvis vende tilbage. Hvis der er tale om et større borebilleangreb, kan det være en fordel at anvende en autoriseret insektbekæmper.

Borebiller og forsikringsdækning

Hvis din forsikring inkluderer dækning for insekter, anbefales det at kontakte dit forsikringsselskab, når du bemærker tegn på borebiller – og før du påbegynder forsøg på at bekæmpe dem.

Er borebiller i stand til at modstå frost?

Borebillen er tilpasset til at overleve udendørs i vores klima. Derfor kræves der meget lave temperaturer, før den voksne bille eller larverne dør. Du kan derfor ikke forvente at dræbe dem ved blot at placere dem i din fryser. Borebiller dør først ved ekstremt lave temperaturer – omkring -35 grader – hvilket ikke er almindeligt på vores breddegrader.

Er der en mulighed for at bekæmpe borebiller med petroleum?

Det er ikke en god idé at ty til petroleum eller andre giftige stoffer, da de oftest ikke er lige så effektive som udluftning og høj varme.

Hvis angrebet kun er begrænset til få møbler, kan det være en bedre løsning at erstatte dem helt.

Det er vigtigt at huske, at det kan fortsætte med at drysse ud af borebillernes huller, selv efter en succesfuld indsats. I stedet bør du overvåge, om der opstår nye huller.

En god metode til dette er at male over de eksisterende huller og holde øje med eventuelle nye. Hvis du ikke har maling til rådighed, kan du fastgøre eller lime et stykke papir over hullerne. Så vil du over tid kunne se, om der opstår nye huller, hvis der stadig er biller eller larver til stede.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om borebiller

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er borebiller?

Borebiller er et lille insekt der lever af træ. Det er borebillens unger der spiser de meget genkendelige tuneller i træet.

Hvorfor får man borebiller?

Træ med høj fugtighed og høj luftfugtighed er idelle forhold for borebiller. Af samme årsag ser du dem næsten aldrig indendørs i dit hjem, men ofte i tagudhæng og bjælkelag.

Er borebiller farlige?

Borebiller er ikke farlige for mennesker, men de kan ødelægge holdbarheden og stabiliteten af det træ de sætter sig i. Det kan derfor ikke anbefales at lade dem blive uden behandling i f.eks. tagkonstruktioner.

Hvordan slår man borebiller ihjel?

Den letteste måde at slå borebiller ihjel er varme og ventilation. Borebiller dør ved forholdsvis lav temperatur og en opvarmning til 55 grader i et par timer kan derfor fjerne problemet.

Er borebiller dækket af forsikringen?

En almindelig (ikke udvidet) husforsikring dækker typisk ikke borebiller. Det er dog en god idé at kontakte forsikringsselskabet og høre om dine vilkår samt få et tilbud så du kan se om det er billigere end din selvrisiko.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Pestium.dk

Miljøministeriet