Isolering af krybekælder – Hvad er den bedste løsning?

Kulde og træk kan trænge ind fra krybekælderen, men det er ikke en fordel at efterisolere den. Find ud af andre muligheder her.

Isolering af krybekælder
Isolering af krybekælder bliver især gjort når det trækker fra gulvet over krybekælderen. Dog er der problemer med isolering af krybekælder, som man skal være opmærksom på inden man påbegynder arbejdet.

Mange boliger fra 1960’erne og 1970’erne er konstrueret med en krybekælder, og hvis du i dag oplever træk og kulde, kan det være, at du overvejer at efterisolere krybekælderen.

Men det er ikke en god løsning, da der er en betydelig risiko for, at der kan opstå problemer med fugt, råd og skimmelsvamp.

Få 3 Tilbud på isolering af krybekælder

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Læs også: Indvendig efterisolering – Slip for træk fra jeres ydervæg

Hvad er en krybekælder?

Se i videoen hvordan du kan efterisolere din krybekælder

Hvis du bor i et ældre hus uden kælder, er der en stor sandsynlighed for, at du har en krybekælder. En krybekælder er en type kælder, hvor man ikke kan stå oprejst på grund af den lave højde.

Formålet med krybekælderen er at holde huset fri for fugt og sikre, at konstruktionen ikke bliver påvirket af fugtighed, der stiger op fra jorden.

Luft strømmer ind i krybekælderen gennem gitre i de ydre vægge. Det er vigtigt ikke at blokere disse gitre, da det er nødvendigt at sikre tilstrækkelig ventilation i krybekælderen.

Læs også: Sammenlign hulmursisolering og find den bedste til din bolig

Derfor bør du undgå at isolere krybekælderen

Selv mindre ændringer i forholdene i en krybekælder kan føre til fugtproblemer. Disse ændringer kan for eksempel være en lukket ventilationsrist eller ny isolering omkring et varmerør, der går gennem krybekælderen.

Hvis du vælger at efterisolere krybekælderen, er der en betydelig risiko for fugtdannelse, hvilket kan resultere i skimmelsvamp og råd i konstruktionen.

Hvis du flytter ind i et hus med en allerede efterisoleret krybekælder, er det vigtigt at være opmærksom på eventuel skimmel. Isoleringen vil befinde sig i etageadskillelsen mellem krybekælderen og stueetagen – i det såkaldte krybekælderdæk. Du kan eventuelt tilføje ekstra ventilationsriste for at forhindre fugtproblemer.

Læs også: Facadeisolering – Effektiv efterisolering af din bolig

Hvad er dine muligheder?

Se i videoen hvordan du kan efterisolere din krybekælder

En dyrere og mere krævende løsning er at fjerne krybekælderen og i stedet oprette et terrændæk, som er den del, der adskiller huset fra jorden. Det indebærer blandt andet, at du skal fjerne det eksisterende gulv.

Et almindeligt terrændæk består af et kapillarbrydende lag med et isoleringslag og et betonlag ovenpå. Gulvet, fx fliser eller trægulv, lægges så oven på betonlaget.

Hvad er et kapillarbrydende lag?

Et kapillarbrydende lag er et materiale, der forhindrer fugt i at trænge op fra jorden og ind i gulvet.

Dette kapillarbrydende lag kan være fremstillet af forskellige materialer, såsom:

– Grus med en minimum kornstørrelse på 4 mm

– Udvidet polystyren (EPS), også kendt som flamingo

– Singels (en slags sten)

– Belagte, løse letklinker (lecanødder)

– Trykbestandige isoleringsplader.

Det er også muligt at konstruere et let terrændæk uden betonlag, hvilket gør det mere bæredygtigt og kræver mindre dybde.

Afhængigt af krybekælderens dybde kan du enten bygge terrændækket op fra jorden eller grave dybere ned. Hvis der er 60 cm fra jorden til toppen af betonlaget, er der i udgangspunktet tilstrækkelig dybde til at etablere et terrændæk.

Læs også: Efterisolering af gulv – Undgå kolde fødder

Få 3 Tilbud på isolering af krybekælder

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om isolering af krybekælder

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Kan man isolere en krybekælder?

Du kan altid isolere en krybekælder, men det er svært at udføre uden stor risiko for skimmelsvamp efterfølgende. Derfor kræver det en dygtig rådgiver inden du begiver dig ud i isolering af en krybekælder.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Videnscenter for Energibesparelser i Bygninger

Byg ERFA