Renovering af vinduer eller købe nye vinduer? Hvad er bedst?
Gamle vinduer har ofte bedre kvalitet og et smukkere, mere velafbalanceret udseende. Nye vinduer tilbyder dog forbedret isolering og komfort samt besparelser på varmeudgifterne. Her er nogle gode råd til at træffe den rette beslutning om, hvorvidt du skal renovere dine gamle vinduer eller købe nye.
Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:
For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.
For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.
Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Vinduer: Reparation eller udskiftning – en vanskelig beslutning
Det er ikke altid let at bestemme, om du bør bevare dine gamle og muligvis originale vinduer ved at renovere dem, eller om du skal skifte dem ud med helt nye. Selvfølgelig varierer situationen meget fra bygning til bygning og fra vindue til vindue.
Lad os se på nogle værdifulde råd for og imod begge muligheder.
Få 3 Tilbud på nye vinduer
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
Læs også: Plast Vinduer – Slip for vedligehold af dine vinduer
Oversigt
Gamle vinduer – en skjult perle
At renovere eller ej? Det spørgsmål kan være svært at besvare, når det kommer til gamle vinduer. Afgørelsen afhænger både af vinduets stand og dets kvalitet.
Der er meget litteratur om ældre vinduers charme og det komplekse valg mellem at restaurere eller udskifte dem med nye. Disse kilder fokuserer oftest på de smukke, velbevarede vinduer fra før 1960’erne i murstensbygninger. Hvis du er i tvivl om dine vinduers værdi, kan en uafhængig fagperson hjælpe dig med rådgivning.
Nye vinduer – hvornår er det tid til udskiftning?
Hvis dine vinduer stammer fra efter 1960’erne, kan de ofte være af lavere kvalitet sammenlignet med nutidens produktion. I dette tilfælde bør du ikke fokusere så meget på kvaliteten af vinduet, men snarere overveje om det økonomisk og vedligeholdelsesmæssigt giver mening at udskifte dem.
Uanset situationen, er det en god idé at søge vejledning hos en objektiv fagperson, da det kan være en bekostelig proces at skifte vinduer.
Er det tid til at udskifte dine vinduer?
Overvej at skifte dit vindue, hvis:
- Træet er ramt af omfattende råd.
- Det ikke er muligt blot at udskifte ruden/glasset med lavenergi.
- Kulde og træk ikke kan holdes ude med en forsatsrude.
- Du kan acceptere en lang tilbagebetalingstid for investeringen.
- Du ønsker at spare tid og kræfter på vedligeholdelse.
- Vinduet går imod husets arkitektoniske stil.
Bevar dit nuværende vindue, hvis:
- Bæredygtighed er vigtig for dig.
- Vinduet passer perfekt til husets udseende.
- Du har overskud til tidskrævende og dyre vedligeholdelsesarbejder.
- Komfort og energiforbrug kan forbedres med en energivenlig forsatsrude eller ved blot at udskifte ruden/glasset.
Kan du skære ned på varmeregningen?
Det er ofte muligt at spare penge på varmeregningen ved at installere nye vinduer i facaden. Det er dog værd at bemærke, at det ikke altid er det bedste sted at starte, hvis du ønsker at spare energi og samtidig opnå en hurtig tilbagebetalingstid på din investering.
Hvis dit hjem mangler isolering i ydervæggene eller loftsisoleringen kun er omkring 15 cm tyk, bør du starte her. Når disse områder først er ordentligt isoleret, kan det være relevant at se nærmere på vinduer og døre. Energivinduer kan eksempelvis hjælpe med at reducere varmeforbruget.
Lad os tage et typisk parcelhus fra 1970’erne på 130 m2 som eksempel. Ifølge standardberegninger fra energiselskaberne har dette hus et årligt varmeforbrug på 18.100 kWh. Ved udskiftning af 30 m2 ældre 2-lags termovinduer med nye energivinduer vil besparelsen være omkring 140 kWh/m2 – altså en årlig besparelse på ca. 4.200 kWh. Dette svarer til en reduktion af varmeforbruget med cirka 23 procent, hvilket betyder en årlig besparelse på omkring kr. 3.000,- Udgifterne til både udskiftning og montering af de nye vinduer vil ligge mellem kr. 70.000 og kr. 90.000,- hvilket resulterer i en tilbagebetalingstid på investeringen på omkring 27 år.
For huse, der er opført inden for de sidste 25 år, vil tilbagebetalingstiden således være så lang, at det næppe er rentabelt at udskifte vinduerne ud fra et snævert privatøkonomisk synspunkt. Dog kan dette regnestykke ændre sig betydeligt, hvis boligen benytter en dyr opvarmningsmetode som eksempelvis el-radiatorer.
Læs også: Energieffektive vinduer? Sådan vælger du de bedste typer
Alle taler for at beholde gamle vinduer – undtagen dem, der laver nye
Stort set alle kilder om ældre vinduer opfordrer til at bevare disse skatter, som på mange måder stadig er relevante og funktionelle i dag, hvis de blot får den nødvendige vedligeholdelse. De oprindelige vinduer er ofte af så høj kvalitet, at de kan reddes – selv efter perioder med mangelfuld pleje.
Et eksempel herpå er træet anvendt i gamle vinduer; det var af en helt anden kaliber end det, vi ser i nutidens produkter. Prøv at sammenligne vægten af et stykke trækarm fra et gammelt vindue med et tilsvarende stykke fra et moderne et: du vil opdage, at det gamle træ vejer mere end dobbelt så meget! Dette skyldes dets tætte årer og fibre, hvilket gør det til såkaldt kernetræ.
Denne markante vægtforskel er en af flere grunde til, hvorfor ældre trævinduer har en langt længere levetid end deres moderne modparter.
Udover dette er det også mere miljø- og klimavenligt at bevare de gamle vinduer frem for at udskifte dem med nye – produktionen af friske eksemplarer udleder nemlig CO2.
En yderligere grund til ældre vinduers popularitet er deres slanke design og harmoniske proportioner. Dette appellerer især til fagfolk som arkitekter, som stort set altid vil anbefale at beholde de gamle vinduer.
Isoleringsevnen i gamle kontra nye vinduer
En væsentlig ulempe ved ældre, ikke-renoverede vinduer er deres manglende evne til at isolere. Typisk består gamle vinduer kun af enkeltlags glas, og ud over den begrænsede varmeisolering er rammerne på de gamle vinduer ofte utætte.
For at forbedre isoleringsevnen kan man enten anvende en forsatsramme eller en koblet ramme med energiglas eller energirude. Der findes også en metode, hvor man blot tilføjer et energiglas til det eksisterende vindue – dette kaldes for optoglas.
Moderne vinduer er slet ikke så skidt
De nye vinduesmodeller lider faktisk ikke under de samme kvalitetsproblemer, som man ofte hører om i litteraturen – altså, hvis man vælger de rigtige vinduer. Men det er sandt, at der har været en række udfordringer med nogle af de moderne vinduer, der produceres på fabrikker i dag.
Især gennem 70’erne og 80’erne samt op til midten af 90’erne var der en del produktion af ringe trækvalitet i vinduerne. Træet havde for store mellemrum mellem årringene og kunne derfor ikke modstå fugt særlig godt. Med termorudernes indtog blev træets dimensioner større for at kunne bære den tungere rude med to eller tre lag glas.
Desværre blev træets præventive beskyttelse mod vand i ramme- og karmkonstruktionen ikke prioriteret højt nok, hvilket betød at vandet ikke blev ledt væk fra konstruktionen. Oveni det var malerbehandlingen ofte mangelfuld. Kombinationen af disse faktorer resulterede i rådne trærammer og kortere levetid for mange vinduer er nogle gange mindre end 10 år!
Hold øje med Dansk Vindues Certificering
Siden midten af 1990’erne blev Dansk Vindues Certificering introduceret, hvilket resulterede i minimumskrav til trækernen i det træ, der anvendes til vinduer. Nogle fabrikanter overgår disse minimumskrav betydeligt, men de bedste tænker også på at sortere træet korrekt, så det fineste træ benyttes på de mest udsatte steder og sikrer, at træet altid vender rigtigt. Kvaliteten er altså højere i dag end den var tidligere.
Læs også: Utætte vinduer: Skal de repareres eller udskiftes?
Renovering af vinduer kræver stort arbejde, hvis de ikke vedligeholdes løbende
Små skader kan blive til store problemer, hvis de ikke tages hånd om. Ved at udbedre småskader løbende kan du minimere vedligeholdelsen. Men når du beslutter at renovere dine gamle og måske nedslidte vinduer, skal du være forberedt på en omfattende renovering for at opnå de standarder, der er beskrevet i litteraturen om istandsættelse af gamle vinduer. Hold øje med træværket, beslagene, kitningen og naturligvis ruderne.
Ironisk nok er det ofte nemmest at istandsætte de vinduer, der ser mest slidte og forsømte ud. Maling i flager er relativt let at fjerne, hvorefter vinduet kan overfladebehandles og males igen – så længe træet nedenunder er i god stand. Er dele af træværket dog i dårlig stand, kan en snedker nemt udskifte det nødvendige.
Fordele og ulemper ved førsteklasses nye vinduer
Fordele
- Fremragende varmeisolering er en selvfølge.
- Minimal mekanisk vedligeholdelse såsom hængsler, beslag og tætningslister.
- Optimal udnyttelse af solvarme via energiruder.
- Let at betjene og bruge i det daglige.
- Begrænset trækproblematikker.
Ulemper
- Det kan være en udfordring at navigere i markedet for gode og dårlige kvalitetsvinduer.
- Nogle moderne vinduer er alt for robuste, og proportionerne passer ikke altid godt sammen.
- Trævinduer kræver stadig almindelig overfladevedligeholdelse.
- En mindre bæredygtig løsning.
Fordele og ulemper ved ældre vinduer, særligt dem fra før 1960’erne
Fordele
- Ældre vinduer har ofte en smuk og slank udformning, der er mere velproportioneret end nutidige vinduer.
- Træværket er generelt meget holdbart og langtidsholdbart.
- De har smallere og mere elegante sprosser.
- Det er nemt at forbedre energieffektiviteten af disse vinduer.
- En bæredygtig løsning til dit hjem.
Ulemper
- Varmeisoleringen kan være utilstrækkelig, hvis der ikke findes forsats- eller koblede rammer.
- Der kan kræves mere mekanisk vedligeholdelse, såsom hængsler, beslag og tætningslister.
- Trækproblemer kan opstå som følge af dårlig isolering.
- Nogle energibesparende løsninger kan gøre daglig betjening af vinduet besværlig.
- Solens varme udnyttes ikke optimalt, medmindre der er energiglas i en forsats eller koblet ramme.
- Et godt renoveringsresultat kræver relativt meget arbejde på hvert enkelt vindue.
- Alle trævinduer kræver regelmæssig vedligeholdelse af overfladerne.
Konklusion: Skal du renovere eller vælge nye vinduer til dit hjem?
Bevaring – renovering af eksisterende vinduer:
Hvis du er villig til at investere det samme beløb i en renovering af dine nuværende vinduer, som det ville koste at udskifte dem med nye kvalitetsvinduer eller renovere dem selv, og energieffektiviteten ikke er din højeste prioritet sammenlignet med de bedste nye energivinduer. Samtidig sætter du pris på at bevare bygningens sjæl og accepterer lidt ekstra vedligeholdelsestid for dine gamle vinduer, så kan det være en god idé at beholde dem.
Nye vinduer – udskiftning:
På den anden side, hvis du ønsker mindre vedligeholdelse og nemmere daglig brug af dine vinduer samt en mere energivenlig løsning (selvom det måske betyder et lille kompromis med udseendet), kan det være en fordel for dig at skifte til nye vinduer. I dag findes der også nye vinduesmodeller med ydre lag glas og sammenkoblede rammer indeni, som ligner de gamle etlags-vinduer.
Ved valg af udskiftning af dine gamle vinduer skal du huske at levere dem til genbrug, så andre også kan få glæde af dem.
Få 3 Tilbud på nye vinduer
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om vinduer
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Kan det betale sig at udskifte vinduer?
En fin tommelfingerregel siger generelt, at det kan betale sig med en udskiftning, hvis dine nuværende vinduer er mere end 15 år gamle.
Hvornår er vinduer for gamle?
Et kan typisk holde i mellem 30 og 50 år, men er typisk først for gammelt hvis det f.eks. bliver utæt eller skulle gå i stykker, eller hvis der kommer nogle helt nye moderne muligheder indenfor vinduesteknik.
Hvor meget kan man spare ved at skifte vinduer?
Eksperter mener at man kan spare op imod 25-30% på varmeregningen, hvis alle husets vinduer bliver udskiftet med energibesparende vinduer.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder:
Rationel.dk – Krav til nye vinduer