Møl i køkkenet – Sådan bekæmper og forebygger du møl

Har du bemærket brune insekter i dit køkken eller klæbrige spind i mel, gryn, nødder eller mysli? Det er sandsynligvis møl. Lær, hvordan du kan slippe af med dem og forhindre fremtidige angreb.

Møl i køkkenet - Sådan bekæmper og forebygger du møl
Møl i køkkenet – Sådan bekæmper og forebygger du møl

Er der et klæbrig spind i dine havregryn og brune insekter flyver rundt i dit køkken? Så er det sandsynligt, at du har møl.

Køkkenmøl er ofte den tofarvede frømøl (Plodia interpunctella). Det er et almindeligt skadedyr i vores køkkener, og det lever primært af nødder, gryn, mel, pasta, mandler og tørret frugt som rosiner.

Det kan også være melmøl, men de findes mest i bagerier og virksomheder, hvor mel og andre mølleprodukter opbevares.

Møl ses oftest i sensommeren, men du kan møde dem året rundt.

Læs også: Møl – Se hvordan du bekæmper og undgår dem her

Du er klar over, at møl er problemet, når…

Ofte bemærker du først de voksne insekter, der flyver rundt i køkkenet eller andre områder i hjemmet.

Møllarverne, der er 1-2 centimeter lange, udseendet er helt forskelligt. Du vil typisk finde dem i fødevarer såsom nødder, gryn, ris osv.

Det kan være, at du først lægger mærke til deres klæbrige spind? Eller at fødevarer som mel og gryn bliver klumpede, gråbrune og lugtende – dette skyldes, at larvens afføring bliver klistret sammen i spindet sammen med maden.

3 indikatorer for møl i dit køkken

  • Møl flyver omkring i køkkenet eller andre områder af dit hjem.
  • Net, larver eller levende insekter i fødevarer som mysli, mel, ris, nødder og lignende.
  • Kokoner, der for eksempel kan findes under lofter, i sprækker ved loftslister, øverst i skabe og lignende steder.

Derfor får du møl

Du har sandsynligvis selv fået møllene ind i dit hjem gennem madvarer som mel og gryn, som du har købt i supermarkedet. De kommer fra varmere områder og transporteres sammen med varerne.

I bund og grund handler mængden af møl om hygiejnen hos producenterne.

Der er ingen bekræftelse på, at antallet af møl skulle være steget, fordi vi køber flere økologiske produkter.

Møl er ikke skadelige

Møl er ikke skadelige
Møl er ikke skadelige, men de er alligevel meget uønskede i hjemmet.

Larver og møl er hverken giftige eller farlige på nogen måde, og vi har sandsynligvis alle spist en larve eller to.

Sådan forhindrer du møl i fødevarerne

  1. Find kilden – skadedyr kommer næsten altid ind i hjemmet med en pose gryn, nødder eller tørret frugt.
  2. Kassér den inficerede madvare.
  3. Støvsug omhyggeligt, helst med en håndholdt støvsuger, så du nemmere kan nå alle små hjørner. Husk de øverste hylder og oppe i kanten mellem væg og loft – smid støvsugerposen ud efterfølgende. Brug en gammel, hård tandbørste til at komme godt ned i revner, hvor æg og larver kan gemme sig.
  4. Aftør med en klud vredet op i vand tilsat lidt opvaskemiddel og tør efter med en tør, ren klud.
  5. Hold øje med fremkomsten af nye møl. Der kan stadig opstå nye møl og larver, og det kan være udfordrende at fange dem alle i første forsøg.


Hvis møllene fortsætter med at komme tilbage, kan det være nødvendigt at kontakte en skadedyrsbekæmper – men det er ikke nødvendigt i første omgang.

Sådan undgår du møl i fødevarerne

  1. Støvsug omhyggeligt. Regelmæssig støvsugning er vigtigt. Sørg for, at der ikke er rester af mel eller gryn i sprækker og revner, hvor insekterne kan gemme sig og formere sig. Glem ikke at støvsuge mellem loft og væg samt øverst i skabet, hvor larverne kan have kravlet op og forpuppet sig i silkekokoner.
  2. Opbevar gryn, ris, mel osv. i tætsluttende glas- eller plastbeholdere. Du kan nemt genbruge glas fra husholdningen. På denne måde kan du begrænse møllene til en enkelt beholder.
  3. Kontroller fødevarer regelmæssigt. Hvis du har poser med madprodukter, som du sjældent anvender, så kontroller dem ind imellem.

Information om det tofarvede frømøl

Farveskema: Det tofarvede frømøl er kendetegnet ved en lysegrå farve på den forreste tredjedel, mens den resterende del har en skinnende kobberrød nuance. Larven har en gulhvid farve og et mørkebrunt hoved.

Dimensioner: Når larven er fuldt udvokset, måler den 12-13 mm i længden. Det voksne frømøl er en smule under en centimeter langt.

Kost: Frømøllet foretrækker hovedsageligt tørret frugt, nødder og mandler som føde, men det kan også finde næring i mel, gryn, fuglefrø, mysli og lignende produkter.

Fakta om melmøl

Information om det tofarvede frømøl

Farver: Melmøllets bagvinger og frynser langs bagkanten er lysegrå, mens forvingerne er blygrå og prydet med mørke zigzag-lignende tværlinjer og prikker. Larven kan være hvid, lyserød eller lysegrøn.

Størrelse: En larve af melmøl bliver 15-19 mm lang, mens en fuldvoksen melmøl kan måle 20-22 mm.

Føde: Det er larverne, som spiser, og de konsumerer primært hvedemel og andre typer mel. De kan dog også leve af korn, frø, tørret frugt, mandler, pasta og lignende produkter.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om møl i køkkenet

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Er det normalt at have møl?

Møl er det nok mest almindelige skadedyr i Danmark. Det er helt almindeligt at se møl i huset hvert år og mængden af møl i vores huse er steget i takt med at vi har fået varme i alle rum hvilket gør det behageligt for møl at leve i huset hele året.

Hvordan kommer jeg af med møl i køkkenet?

Møl i køkkenet bekæmpes ved at fjerne de inficerede fødevarer, støvsuge godt og evt. Fryse eller vaske produkter man ikke kan smide ud.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Melmøl på Pestium.dk

Tofarvet Frømøl på Pestium.dk