Efterisolering af ydervæg – Beregn pris pr. m2 og få tips 

I denne guide hjælper vi dig med at finde hoved og hale i efterisolering af ydervæggen, hvad det koster og vores bedste tips. Læs mere her

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 10. oktober 2023
Efterisolering af ydervæg - Beregn pris pr. m2 og få tips 
Efterisolering af ydervæg, er en billig måde at få isoleret sin bolig, hvor man oftest virkeligt kan se en forskel på varmeregningen, med en forholdsvis lille investering.

Få 3 Tilbud på efterisolering af ydervægge

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

At efterisolere ydervæggene er blandt de mest gavnlige og økonomisk fordelagtige renoveringer, du kan foretage.

Dette skyldes især, at en energieffektivisering, som efterisolering er, ikke kun resulterer i varige besparelser på din varmeregning, men også øger husets værdi.

Især er isolering af ydervægge en effektiv metode til at opnå en reduceret varmeregning.

Men der er mange flere fordele ved isolering af ydervægge, end blot de økonomiske.

Vi vil gennemgå disse i det følgende, hvor vi også vil svare på nogle af de mest almindelige spørgsmål, folk stiller, når det handler om efterisolering af ydervægge.

Læs også: Isolatør – Se hvad en isolatør koster og kan lave her

Hvad koster det at isolere en ydervæg?

Prisen på efterisolering af en ydervæg pr. m2 ligger normalt på mellem 1.500-2.200 kr.

Hvordan isolerer man en ydervæg?

Hvordan isolerer man en ydervæg
Her ses en isolering af ydervæg, hvor rockwool bliver placeret ovenpå murstenene, hvorefter isoleringen bliver dækket til med enten nye mursten eller anden beklædning.

Isolering af ydervæg er en teknik, der hjælper med at bevare varmen i huset. Dette har mange fordele, herunder forbedring af indeklimaet, reduktion af varmeomkostningerne og mindsket risiko for skimmelsvamp, for blot at nævne nogle få.

Der findes grundlæggende to måder, at isolere en ydervæg på.

Direkte påføring af isoleringsmåtter på ydervæggen

En af metoderne indebærer at fastgøre isoleringsmåtter direkte på ydervæggen. Dette kræver dog, at ydervæggen er bygget af materialer, der er tunge og robuste nok til at bære vægten af isoleringen. Derfor er denne isoleringsteknik bedst egnet til isolering af massiv ydervæg, såsom facader lavet af teglsten eller gasbeton.

Træskelet

Den anden teknik involverer konstruktion af et træskelet på ydervæggen. Isoleringen monteres derefter både indeni og udenpå træskelettet, og en ny facade bygges ovenpå. I modsætning til den første teknik, er denne særlig velegnet til isolering af lette ydervægge, der ikke er lige så robuste.

Hvad angår hulmursisolering?

Sammenlign hulmursisolering og find den bedste til din bolig

 Selvom det kan lyde som det, er hulmursisolering ikke det samme som isolering af en ydervæg. Det er snarere en alternativ metode til energirenovering af dit hjem. Normalt har dem, der beslutter at isolere deres ydervægge, allerede fået isoleret deres hus’ hulmur.

Hvis dit hjem endnu ikke er hulmursisoleret og er velegnet til det, er det en effektiv, let og økonomisk måde at reducere dit varmeforbrug på. Men det er vigtigt at bemærke, at ikke alle husfacader er egnede til hulmursisolering. Der er også visse ulemper ved hulmursisolering, som for eksempel risikoen for at isoleringen falder sammen og ikke opnår den forventede effekt. Der er også en risiko for frostsprængninger i stenene, især i gamle huse. Men hvis dit hus er velegnet til hulmursisolering og endnu ikke har fået det, anbefaler vi stadig, at du får det gjort, da fordelene generelt opvejer ulemperne. Det er dog mest økonomisk, hvis ydervæggen allerede er i god stand.

For at opnå den bedste isolering af dit hus og spare mest muligt på din varmeregning, bør du overveje at isolere ydervæggen udefra i tillæg til hulmursisolering. Det er her, du vil se den største effekt.

Hvor meget kan du spare ved at isolere ydervæggen udefra?

Det er udfordrende at komme med et nøjagtigt beløb for, hvad du kan spare ved at isolere en kølig ydervæg, da der er mange variabler og faktorer, der påvirker dette.

Det afhænger primært af tykkelsen af det isoleringslag, du vælger at tilføje, og om du beslutter at efterisolere alle ydervæggene eller kun én. Årlige besparelser vil også variere afhængigt af husets størrelse.

Et anslået gæt er dog, at mange husejere kan spare mellem 5.000 og 20.000 kr. om året ved at isolere ydervæggene. For at få en nøjagtig beregning af, hvor meget du kan spare, kan du få udført en isoleringskontrol af en professionel energirådgiver eller energikonsulent.

Det er dog sikkert, at isolering af ydervæggen er en god investering, især på lang sigt. Denne type isolering betaler typisk for sig selv i løbet af 10 til 20 år. Hvis du overvejer at energirenovere dit hjem, er det en god idé at starte med at isolere ydervæggen udefra. Når du sammenligner med isolering af ydervæggen indefra, er det 30% mere effektivt at isolere fra ydersiden.

Fordelene ved at isolere ydervæggene

Fordelene ved at isolere ydervæggene

Fordelene ved at isolere ydervægge er primært økonomiske, hvilket er en vigtig faktor for mange mennesker. Men der er faktisk mange flere fordele ved udvendig isolering af ydervægge, udover de økonomiske besparelser man kan opnå.

Optimeret indeklima og komfort

Hvis din bolig ikke har en vandtæt facade, vil den få det, når du isolerer din ydervæg. En facade med utætheder kan bl.a. kendes ved, at et stearinlys vil flimre, når det holdes op mod muren inde i boligen.

Dit hus’s indeklima vil ligeledes blive betydeligt optimeret, når du isolerer dine ydervægge. Kuldebroerne vil nemlig forsvinde, og boligens komfort vil blive forhøjet.

Undgå byggekaos

En af de store fordele ved at isolere husets ydervægge fra den ydre side er, at hele processen foregår udenfor. Dette betyder, at du kan undgå byggerod indendørs og kan fortsætte din dagligdag uden afbrydelser, mens arbejdet står på. Ydermere skal du ikke stresse over eventuelle flytninger eller fjernelse af radiatorer, elinstallationer eller lignende. Du bliver således fri for både at skulle tømme rum og gøre rent efterfølgende, når du vælger at få isoleret dine ydervægge udefra.

Gør en positiv forskel for miljøet

Det er også værd at fremhæve den betydelige fordel for miljøet, der opnås ved at isolere dine ydervægge. Du bidrager faktisk til miljøbeskyttelse gennem de energibesparelser du opnår, og CO2-emissionerne fra dit hjem vil blive reduceret.

Ingen grund til bekymring for mindre boligareal

Der er mange som frygter, at deres boligareal vil blive reduceret når de isolerer deres vægge. Men denne bekymring er unødvendig, når det kommer til udvendig isolering. Her er den ekstra isolering placeret på ydersiden. Så længe tykkelsen af isoleringen, inklusive den nye facade, ikke overstiger 25 cm, vil det ikke have indflydelse på, hvor meget du må bygge på din grund – også kendt som “bebyggelsesprocenten”.

Endelig, men vigtigst af alt, vil du opnå en betydelig værdiforøgelse af dit hus, når du foretager energirenoveringer – især større energirenoveringer som isolering af ydervægge.

Hvad er prisen for ydervægsisolering?

Hvad er prisen for ydervægsisolering

Dette er et af de mest almindelige spørgsmål, der kommer op, når man diskuterer ydervægsisolering.

Ydervægsisolering er ikke den mest økonomiske form for isolering. Hulmursisolering, for eksempel, er betydeligt billigere. Men ydervægsisolering er den mest effektive metode til at efterisolere dit hjem, hvilket gør det værd at investere i på længere sigt, på trods af den højere pris.

Prisen for at isolere ydervægge i hus eller til et isoleret skur kan variere meget. Det afhænger blandt andet af, hvilken type isolering du vælger, og hvor mange vægge der skal isoleres. Priserne kan også variere betragteligt fra den ene håndværker til den anden, så det er vigtigt at få flere tilbud for at sikre, at du får den bedste pris. 3byggetilbud.dk kan hjælpe dig med dette.

Udover selve isoleringen, skal du også have en ny facade og i de fleste tilfælde skal vinduerne flyttes, når du isolerer dine ydervægge.

Hvis du vælger at isolere dine ydervægge med isoleringsmåtter, der monteres direkte på ydervæggen, skal du forvente en pris på omkring 2.000 kr. til 2.500 kr. pr. kvadratmeter ydervæg. Denne metode er mest velegnet til massive ydervægge.

Hvis du derimod vælger isolering ved hjælp af træskelet, vil det typisk være lidt billigere. Her vil prisen normalt ligge på mellem ca. 750 kr. og 1.300 kr. pr. kvadratmeter. Arbejdstiden kan dog variere, afhængig af hvor meget arbejde der er med at flytte eventuelle vinduer eller døre.

Du skal derfor forvente en samlet udgift på mindst 100.000 kr. for at få isoleret alle ydervægge i dit hus, afhængigt af husets størrelse.

Begge priser er estimater, og der kan være mange faktorer, der påvirker den faktiske pris, både op og ned.

Det er vigtigt at bemærke, at efterisolering af ydervægge næsten altid vil være en god investering på længere sigt. Selvom det er en betydelig udgift at få arbejdet udført, vil investeringen typisk have betalt sig selv inden for 10 til 20 år. Og det er uden at tage højde for den øgede værdi, dit hus vil få.

Overvej at ansætte en erfaren håndværker

Overvej at ansætte en erfaren håndværker
En erfaren isolatør kan med fordel efterisolere ydervægge på den mest effektive måde, hvilket typisk er en fordel for både selve opgaven, men også den efterfølgende besparelse på varmeregningen.

Du spekulerer måske på, om du kan spare penge ved at isolere dine ydervægge selv. I teorien er det muligt, hvis du har den nødvendige viden og kan undgå de potentielle problemer, der kan opstå ved selv at udføre arbejdet. Generelt anbefales det dog altid at overlade jobbet til et professionelt håndværkerfirma for at sikre, at arbejdet udføres korrekt.

Når du beslutter dig for at lade en specialist udføre arbejdet, er du også dækket af deres forsikring. Dette betyder, at hvis der uventet opstår problemer under eller efter isoleringen, vil du være bedre dækket end hvis du selv har udført arbejdet.

I forbindelse med efterisolering af dit hus skal du også sikre dig, at du følger de nye, strammere krav til Bygningsreglement (BR10), der blev implementeret i 2015. Det kan være både kompliceret og forvirrende at forstå disse krav, og hvis du ikke overholder dem, kan det medføre alvorlige konsekvenser. Hvis du lader en fagmand udføre arbejdet, kan du være sikker på, at arbejdet udføres i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Hvis du vælger at udføre isoleringen selv, kan du risikere fugt- og skimmelskader. Dette skyldes, at selv den mindste sprække eller utæthed i facaden kan forårsage vandskader og svamp. Det er derfor afgørende, at facaden er fuldstændig tæt.

At efterisolere ydervæggene selv er derfor ikke et simpelt gør-det-selv-projekt, men kræver håndværksmæssig viden og erfaring på området. Det er derfor en god idé at lade en fagmand gennemgå det afsluttede arbejde for at sikre, at det er udført korrekt, og at alle regler er overholdt, så du undgår uventede overraskelser.

Sørg for at få det bedste tilbud

Når du skal gennemgå en omfattende renovering af dit hjem, uanset om det er energieffektivisering eller andre forbedringer, er det væsentligt at du indhenter flere tilbud. Priserne, som forskellige virksomheder opkræver for det samme arbejde, kan variere betydeligt, så der er mange penge at spare ved at finde det mest fordelagtige tilbud.

At overlade indhentningen af dine tilbud til en professionel udbyder kan være en stor hjælp, da du så undgår at skulle tage kontakt til mange forskellige håndværkere. Hvis du lader en professionel, såsom 3byggetilbud.dk, håndtere indhentningen, vil du ofte også kunne få nogle meget bedre tilbud, end hvis du selv skulle indhente dem.

Husk at lave en aftale

Når du har fundet den håndværker, du ønsker at benytte, er det vigtigt at du altid får lavet en kontrakt. Den skal nøje beskrive det arbejde, der skal udføres. Dette er din sikkerhed for, at du får præcis det, du betaler for, og at arbejdet bliver udført under ordnede omstændigheder.

Kontrollér det fuldførte arbejde

Kontrollér det fuldførte arbejde
Du bør efter en efterisolering af dine ydervægge kunne se at din varmeregning er faldet betydeligt, hvilket du med fordel kan tjekke op på efterfølgende.

Det er utroligt vigtigt, at væggene i dit hjem er robuste og korrekt udført. Eventuelle fejl eller udført arbejde på ydervæggen kan medføre alvorlige konsekvenser for hele husets struktur. Derfor skal du sikre, at alt arbejdet er udført korrekt og efter forskrifterne, når efterisoleringen er afsluttet. Du skal sikre, at alle materialer er korrekt sammensat og fastgjort.

Som en person uden faglig ekspertise kan det dog være udfordrende at kontrollere dette. Hvis du ikke har nogen til at hjælpe dig, anbefales det at ansætte en rådgiver til at gennemgå det færdige arbejde. Udgiften til en rådgiver kan være en god investering, hvis der findes fejl i konstruktionen.

For at opnå maksimal sikkerhed under projektet, kan du også ansætte en uvildig rådgiver til at overvåge arbejdet under renoveringen for at forudse eventuelle problemer.

Det er dog vigtigt at bemærke, at isolering af ydervægge oftest udføres korrekt og efter forskrifterne, når du vælger en håndværker, som du har fået et tilbud fra via 3byggetilbud.dk.

Få 3 Tilbud på efterisolering af ydervægge

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om isolering af ydervæg

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan efterisolerer man ydervægge?

Man kan enten efterisolere en ydervæg indefra eller udefra. Indefra kræver det et skelet i træ eller aluminium hvor man udefra kan vælge at bruge isoleringsbatts som fastgøres til væggen og pudses op udefra.

Hvad koster det at efterisolere en ydervæg?

Det koster imellem 1000 og 2500 pr. Kvm at efterisolere en ydervæg.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

SparEnergi