Udvendig Isolering – Beregn Pris & Se Hvordan Det Udføres

Hvad koster udvendig isolering? Hvilke muligheder findes der? Er udvendig isolering det rigtige til mit hus? Få svar på dine spørgsmål i artiklen her.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 17. oktober 2023
Udvendig Isolering - Beregn Pris & Se Hvordan Det Udføres
Udvendig Isolering kan gøres på flere forskelige måder, men her er rockwool en af de billige og populære metoder til at foretage udvendig isolering.

Få 3 Tilbud på udvendig isolering

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Der er flere strategier, du kan anvende for at gøre dit hus mere tæt.

Føler du træk ved dine fødder?

At isolere ældre boliger udefra kan ofte resultere i et forbedret indeklima og en reduceret varmeregning.

Dog kan mange nutidige huse også drage fordel af efterisolering, især hvis målet er at minimere risikoen for mug og råd i murværket.

På denne side kan du finde yderligere information om de forskellige former for udvendig isolering.

Du kan også finde specifikke eksempler på, hvad det vil koste, samt dykke ned i fordele og ulemper ved at isolere.

Læs også: Gulvmand – Se hvad en gulvmand koster og kan lave her

Udvendig isolering pris – Hvad er prisen for udvendig isolering?

Udvendig isolering pris - Hvad er prisen for udvendig isolering

Drømmer du om en mærkbart reduceret varmeregning? Du kan forvente positive resultater på bundlinjen, hvis du gør dit hjemmearbejde og undersøger markedet omhyggeligt, før du kontakter en håndværker. Der er nemlig betydelige forskelle i priserne på udvendig isolering.

Prisen på isolering afhænger først og fremmest af, hvor meget af huset der skal isoleres. Er det kun en enkelt ydervæg, der skal have isolering, eller er der behov for en omfattende efterisolering af hele ejendommen? Håndværkerens arbejdstid afhænger af hvor mange timer, der skal anvendes på projektet. Hvis mange døre og vinduer i husets struktur skal flyttes, kan timerne hurtigt løbe op, og det samme vil prisen gøre.

Endvidere har typen af isolering også en betydende indflydelse på, hvad udvendig isolering vil koste pr. m2. Nedenfor kan du finde mere information om de forskellige isoleringsmetoder, du kan anvende på din bolig. Du kan også finde specifikke priser på, hvad det vil koste dig at få udført arbejdet.

Forvent varierende priser pr. kvadratmeter for ydre isolering.

Der er mange fordele ved at udføre en ekstern isolering af dit hjem, især for ældre huse, da det kan sænke varmeregningen markant med efterisolering. Dog varierer prisen pr. m2 for udvendig isolering betydeligt, da den er afhængig af det valgte isoleringsmateriale.

Den mest økonomiske løsning er isolering af hulmure

Den mest økonomiske løsning er isolering af hulmure.

En hulmursisolering er den billigste løsning. Denne metode indebærer sprøjtning af granulat ind i murens hulrum, hvilket tætner dem. Prisen for at få din ejendom hulmursisoleret er 100 kroner pr. kvadratmeter. Denne form for isolering vil typisk betale sig selv tilbage på mellem 5 og 6 år, hvilket gør den til en af de mest populære isoleringsmetoder.

Et minus ved denne metode er, at du ikke selv kan udføre arbejdet, men skal kontakte erfarne håndværkere. Til gengæld kan du være sikker på, at opgaven udføres korrekt og giver dig den bedste isolering.

Hulmursisolering kan laves med tre forskellige materialer. Vil du gerne have en udvendig isolering med flamingo? Flamingo absorberer ikke fugt, hvilket giver det en stærk isoleringsevne. Dog kan dette materiale kun anvendes på murstensvægge, da det er brandfarligt, mens sten- eller glasuld kan bruges på ydervægge, der ikke er bygget af mursten.

Har du fugtproblemer på dine ydervægge? Papirgranulat er det mest miljøvenlige valg til hulmursisolering og har evnen til både at optage og frigive fugt, hvilket giver dine ydervægge mulighed for at ånde. Det er en praktisk løsning, hvis du allerede har problemer med fugt i dine vægge.

Isoleringsplader og puds

Isoleringsplader og puds
Eksempel på Isoleringsplader

Ikke alle huse kan hulmursisoleres. Eksempelvis er det umuligt at isolere et træhus udvendigt med granulat, så du bliver nødt til at se på alternativer.

Et af disse alternativer kunne være at anvende isoleringsplader og puds. Hvis du selv udfører arbejdet, koster det mellem 3-400 kroner pr. kvadratmeter, mens prisen stiger til mellem 800 og 1.200 kroner, hvis du hyrer professionelle til at gøre det. Begge priser inkluderer materialer.

Skeletter af træ og stål

Hos nogle boliger kan det være nødvendigt at installere en ny beklædning, hvor isoleringen vil være fastgjort. Denne metode er effektiv, og hvis du står over for en udfordring med at isolere et gasbetonhus eller træhus udefra, kan det være en god idé at overveje dette.

Prisen pr. kvadratmeter varierer mellem 1.200 og 2.000 kroner, uanset om du vælger et træ- eller stålskelet.

Isolering af sokkel udefra

Hvis du planlægger en omfattende renovering af dit hus, der kræver udvendig isolering, er det en god idé ikke kun at fokusere på væggene. Du bør også overveje at inkludere soklen i dine planer.

Du kan diskutere dine tanker om sokkelisolering med en erfaren håndværker, der kan give dig den nødvendige vejledning, før du træffer en endelig beslutning. Denne fagperson vil også være i stand til at informere dig om omkostningerne ved udvendig isolering af soklen.

Hvornår er det nødvendigt med en udvendig isolering?

Isoleringsplader og puds
Eksempel på isolering udvendig

Der kunne være adskillige fornuftige årsager til, at du tænker på at isolere dit hus udefra. Hvis boligens facade er i dårlig stand eller endda utæt, vil det være fordelagtigt at renovere den for at sikre et behageligt indeklima og et sundt boligområde.

Desuden er det også hensigtsmæssigt at isolere fra ydersiden, især hvis huset ikke er udstyret med en hulmur, eller hvis hulmuren allerede er efterisoleret. Du behøver ikke at bekymre dig om, at husets udseende vil blive forandret, da det ikke er synligt, at ydervæggene har modtaget ekstra isolering.

Der er flere fordele ved at efterisolere

Investering i efterisolering af din bolig kan være kostbar, men resultaterne vil hurtigt blive synlige. Det er meget sandsynligt, at du vil opleve en reduktion i din varmeregning. Ønsker du at optimere effekten af efterisoleringen? Studier har vist, at udvendig isolering er 30 % mere effektiv, så det kan være fordelagtigt at tilføje et ekstra lag isolering til ydervæggene frem for indervæggene.

Fordelen ved at isolere ydervæggene er, at hele huset bliver indhyllet i isolering fra alle sider. Dette er ikke muligt ved indvendig isolering, hvilket øger risikoen for kuldebroer. Dertil kommer, at sandsynligheden for skimmelsvamp og fugtproblemer forøges, når der er mange kuldebroer i boligen.

Fordele ved at isolere huset udefra:

  • Når væggene isoleres udefra, kan der påføres et tykkere lag af isolering.
  • Facaden vil fremstå tæt og velplejet.
  • Dit indeklima forbedres, da der ikke vil være kuldebroer.
  • Den eksterne isolering har ingen indflydelse på dit daglige liv indendørs, så der er ingen bekymring for snavs og skidt i stuerne, mens håndværkere arbejder.
  • Risikoen for fugt, råd, skimmel og svamp reduceres, hvilket sikrer at væggene forbliver tørre og varme.
  • Det er unødvendigt at flytte elinstallationer, varmeapparater og andet, når isoleringen påføres udefra på væggene.

Vær opmærksom på de mindre ulemper

I de fleste situationer kan en udvendig isolering udføres uden at ændre boligens udseende. Hvis der skal udføres en udvendig isolering på et træhus, kan det være vanskeligt at undgå at ændre husets udtryk, mens huse med puds ikke forandrer udseende.

Det er derfor vigtigt at overveje, om efterisoleringen vil forandre dit hjems udtryk. Måske er der særlige dekorationer på huset, som du gerne vil beholde, og i så fald er det ikke altid en fordel at isolere fra ydersiden. Ønsker du at konsultere en håndværker? Din lokale fagmand er klar til at guide dig mod det bedste resultat.

Ulemper forbundet med ekstern isolering af boligen:

  • Flytning af vinduer og døre er nødvendigt.
  • Udvendig isolering er betydeligt mere omkostningskrævende end indvendig isolering.
  • Dette kan medføre ændringer i husets udseende.
  • Isolering af huset fra ydersiden kan være udfordrende, hvis tagudhænget er begrænset.
  • Ekstra isolering gør ydervæggene tykkere, hvilket betyder, at åbninger ved døre og vinduer er dybere. Dette kan påvirke mængden af naturligt lys i hjemmet, og du risikerer at få mindre dagslys ind i stuerne.

Husk at skaffe de nødvendige godkendelser.

Det er ikke altid, at du behøver at gå til kommunen, før du begynder at isolere dit hjem. Det kommer an på antallet af millimeter isolering, du planlægger at lægge. Ved du, hvem du skal kontakte?

Hvis du har spørgsmål om energirenovering, bør du henvende dig til Teknisk Forvaltning. De kan også informere dig om eventuelle lokale regler, der kan påvirke dit valg af isolering.

Tykkelsen af det lag, du lægger på ydervæggene, er ikke ubetydelig. Er tykkelsen mere end 25 centimeter? Hvis den udvendige isolering overstiger denne grænse, betragtes det som en udvidelse af dit hjem. Det indebærer, at du skal ansøge om byggetilladelse fra kommunen.

Hvis dit hus ligger mindre end 2,5 meter fra skellet til din nabo, skal du også ansøge om dispensation fra kommunen.

Rapporter til BBR

Uanset om du vælger at tilføje 5, 10 eller 25 centimeter isolering til dine ydervægge, er det vigtigt altid at rapportere det til BBR. Den ekstra isolering tæller som en udvidelse af boligens areal. Udvendig isolering anses altid for at være en forøgelse af boligens etageareal i forhold til ejendomsværdiskatten, så glem ikke at rapportere det til BBR-registret.

Det er også vigtigt at kontakte dit forsikringsselskab, før håndværkerne kommer. Hvis arbejdet med den udvendige isolering af kælderen, soklen og selve boligen ikke udføres korrekt, kan det øge risikoen for svamp, råd, fugt og skimmel. Vær derfor opmærksom på, at du er dækket godt ind via din husforsikring.

Husk på energitilskuddet

Uanset om du drømmer om at isolere kælderen, sommerhuset eller helårsboligen udefra, er der mulighed for at spare penge ved at søge energitilskud.

Mange energiselskaber tilbyder nemlig støtte til sådanne projekter, og det kan være en god ide at kontrollere, om du kan opnå fradrag gennem boligjobordningen. Vil du finde ud af, om du kan søge tilskud? Du har altid muligheden for at kontakte dit energiselskab, når du overvejer at gennemføre energirenoveringer på din ejendom.

Få 3 Tilbud på udvendig isolering

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet