Energioptimering – Se 12 steder du kan optimere her

Månedens forbrugsregning for din bolig lander i din indbakke. Du ser på den med en kombination af overraskelse og skuffelse, da du opdager, at beløbet igen er meget højere end hvad der er rimeligt. Se hvordan du energioptimerer dit hjem, hvad end det er ejerbolig eller lejebolig. Vi kommer med konkrete tips & tricks og hjælp her.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 18. oktober 2023
Annonce
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Energioptimering - Se 12 steder du kan optimere her
Energioptimering er en måde at spare på energien i hjemmet, hvilket oftest kan hjælpe på at spare på varmeregningen og strømregningen.

Få 3 Tilbud på professionel energioptimering

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Du har sandsynligvis gjort en ekstra indsats for at reducere dit strømforbrug ved at slukke for lyset, når det ikke var nødvendigt, og ved at undgå at bruge fjernsynet som baggrundslyd. Men det ser ud til, at disse gode vaner ikke har haft nogen betydelig indflydelse på din regning. Dit forbrug er tilsyneladende det samme.

Hvis du har fjernvarme eller et oliefyr, har du muligvis også sørget for at sænke varmen, mens du har luftet ud gennem dine vinduer og døre. Men dette har heller ikke medført nogen ændring.

Hvordan kan du reducere dine omkostninger til el, vand og varme?

Læs også: Varmepumpepuljen – Få op til 27.000 i tilskud

Spar en masse penge ved at optimere energien

Der er mange årsager til at renovere dit hjem, og energioptimering er en af de vigtige. Gennem energioptimering kan du faktisk spare penge. Ud over betydelige energibesparelser, er et andet plus et sundt indeklima. Så med udsigten til besparelser og sundhed, er det en god ide at starte. Energirenovering er synonymt med positive perspektiver.

Bidrag

I fortiden var det muligt at få støtte til energioptimering af hjemmet gennem Energistyrelsen. Desværre er denne støtte ikke længere tilgængelig, og midlerne til at gøre boligen mere miljøvenlig skal nu komme fra egen lomme. At få støtte til energirenovering er derfor noget, som du skal ansøge om gennem specielle fonde eller private virksomheder, der er interesseret i at have dig som kunde i en anden kontekst.

Hvad betyder det at optimere energi?

Hvad betyder det at optimere energi
Med energimærkning kan du få hjælp til at se hvor der skal sættes ind med energioptimering i din bolig, både med en beskrivelse af hvordan den er energioptimeret idag og hvad der skal til for at blive endnu mere energioptimeret.

Det er sandsynligvis almindeligt kendt, at energioptimering er gavnligt for både vores hjem og vores miljø. Men det præcise indhold af, hvad det indebærer, kan være mere uklart.

Energioptimering handler i sin essens om, at du gennem udskiftning af varmesystemer, udskiftning af gamle vinduer og døre, samt efterisolering af bygningsdele i dit hus, kan opnå betydelige besparelser på din varme- og elregning.

Energirenovering har tidligere, med statens støtte, været højt på dagsordenen for mange boligejere. Et tilskud til energioptimering kunne gøre en mærkbar forskel for mange. Men uanset om der tilbydes et tilskud eller ej, vil energirenovering kunne medføre store besparelser over en lang periode.

Ofte kræver ældre boliger energioptimering.

Fra et økonomisk perspektiv er det yderst vigtigt at energirenovere ældre boliger. Det kan nemlig være en bekostelig affære med høje varmeudgifter, hvis et ældre hus mangler god isolering, har utidssvarende vinduer eller benytter et forældet oliefyr til opvarmning.

Hvis huset er opvarmet med el via radiatorer, kan det være værd at overveje en investering i en varmepumpe. Her kan der være betydelige besparelser at opnå. Din bolig er en investering og skal derfor også plejes. Energirenovering af gamle huse kan dog være en dyr omgang. Derfor er det essentielt at tage højde for potentielle omkostninger ved et hus, når du overvejer at købe eller sælge det.

Gør dit hjem tiltrækkende for købere

Hvis du på et tidspunkt beslutter at sælge dit hus, vil det være attraktivt for mange potentielle købere, hvis huset har en sund økonomisk drift. Det er derfor vigtigt, at husets samlede energiforbrug er fornuftigt, for at gøre det attraktivt for køberne. En lav varmeregning er et stærkt salgsargument.

Sådan kan du energiforbedre din bolig

Hvis du ønsker at spare penge på energirenoveringer i dit hjem, anbefales det at gennemgå hele boligen.

Følgende bygningsdele og installationer bør du specielt være opmærksom på:

 • Efterisolering af ydervægge og gulve
 • Isolering af kælderen
 • Loftets efterisolering
 • Efterisolering af taget samt tjek af tagbelægning og eventuelt undertag
 • Isolering af vand- og varmerør
 • Hårde hvidevarer, herunder alder og energiklasse
 • VVS-installationer
 • Vinduer og døre
 • Opvarmningssystem / varmekilde
 • Elektriske installationer
 • Lyspærer
 • Termostater

Isolering igen af vægge og gulve

Isolering igen af vægge og gulve

Undersøg, om isoleringen i ydermurene er tæt og omfattende. Overvej at bore huller i fugen mellem murstenene, eller på ydervæggens overflade ved andre vægtyper. Kontroller tilstedeværelsen af isolering ved at bore på forskellige steder i muren. Fra murens inderside kan du undersøge, om der er kolde zoner/kuldebroer. Du kan eventuelt bestille professionel rådgivning, der kan vurdere, om du bør efterisolere vægge og gulve og tilføje hulmursisolering.

Kælderrummets isolering

Hvis dit hus har et kælderrum, er det en god ide at kontrollere, om der er isolation i væggene og gulvet. Uden isolering vil dit kældergulv forbruge mere varme, hvilket vil øge din varmeregning, og dit hus vil generelt have et ringere indeklima, hvis kælderen ikke er tør og varm. En fugtig del af dit hjem kan forårsage kondens og i værste tilfælde svamp. Ved at isolere gulvet og muligvis væggene, kan energiforbruget reduceres, hvilket vil gavne miljøet.

Loftisolering og inspektion af taget

Loftisolering og inspektion af taget

En betydelig energibesparelse, ofte meget stor, kan opnås gennem efterisolering af loft og tag, eller ved at skifte tagbelægningen. Et utæt tag med dårlig isolering er ofte grunden til høje varmeudgifter. Det er ikke kun vigtigt for dit hus at taget er tæt og velisoleret, men det skal også være modstandsdygtigt over for vind og vejr. Sørg derfor for at dit tag er solidt, fuldt dækkende og korrekt installeret.

Isolering af rør til vand og varme.

Hvis du ønsker at reducere dit energiforbrug, kan det ofte være meget gavnligt at isolere dine vand- og varmerør. Det varmetab, der forekommer gennem rørene, kan reduceres betydeligt ved at renovere rørene omkring din varmekilde samt under gulve og ind i væggene.

Det kan være en god idé at søge professionel rådgivning, da det kan være en kompliceret opgave, især hvis rørene kun kan nås ved at bryde gulve eller ind i væggene. Derfor er energiforbedringer ofte noget, der kan foretages, mens du alligevel renoverer dit hus af andre grunde.

Hvis der skal lægges nye gulve, eller hvis væggene skal flyttes, er det en god mulighed for at isolere rørene.

De penge, du kan spare på energi, kan løbe op i et betydeligt beløb.

VVS-installationer og hårde hvidevarer

Hvis du har en ældre vaskemaskine og/eller tørretumbler, er det sandsynligt, at de bruger meget energi i dit hjem. En udskiftning af disse gamle hårde hvidevarer kan potentielt reducere din månedlige elregning med flere hundrede kroner. Denne form for udskiftning kan også betragtes som en energirenovering. Hvis du har en gammel vandhane og bruser på dit badeværelse, kan de erstattes med modeller, der har vandsparefunktion, og et gammelt toilet kan udskiftes til en model med spareskyl (2/4 liter).

Nye døre og vinduer

Nye døre og vinduer

Nye vinduer og døre kan ofte være nogle af de mest håndgribelige energiforbedringer. Ved at udskifte gamle vinduer eller døre med nye, vil dit hus få en energimæssig forbedring. Utætte vinduer, der ikke er skadet af råd eller tæring, kan eventuelt forsynes med tætningslister. Disse vil i det mindste reducere træk og utætheder. Hvis du vælger at udskifte vinduerne i stedet for at tætne dem, vil du opleve en positiv indvirkning på indeklimaet og et reduceret varmetab. Energirenovering kan udføres med både små og store tiltag, og de vil alle bidrage positivt til varmeregningen.

Udskift dine lyspærer, ældre termostater og stikkontakter

Hvis du ejer en ejendom, er det meget sandsynligt, at du også har lamper, termostater og kontakter. Vær proaktiv og udskift dine gamle pærer med LED-pærer, og foretag nye installationer, hvor det er muligt – det vil have en bemærkelsesværdig indflydelse på din elregning. Du har faktisk mulighed for at energirenovere dit hjem, både hvad angår de små detaljer og de større aspekter.

Skaffe en ny varmekilde

Hvis du har et ældre oliefyr som din primære varmekilde, vil det være til gavn for dig, din ejendom og miljøet at skifte det ud.

Hvis du overvejer en betydelig energirenovering, er det en god idé at begynde med din varmekilde.

Hvis du overvejer el-opvarmning, kan du overveje at installere en varmepumpe. Du kan også vælge at få et nyt gasfyr, men de mest økonomiske muligheder er fjernvarme, jordvarme eller en varmepumpe.

At renovere og skifte varmekilden kan have stor indflydelse på din boligs værdi, så det er en vigtig beslutning, der kræver overvejelse og planlægning. Jordvarme er en betydelig investering, men det er en langvarig og robust løsning. Det samme gælder for fjernvarme og varmepumper. Med alle disse tre opvarmningstyper vil dit energiforbrug sænkes, hvilket vil resultere i en mindre varmeregning.

Forbedring af ventilationsystemer

Forbedring af ventilationsystemer

Hvis du har en luft-til-luft pumpe installeret, eller et andet form for ventilationsanlæg, kan det være fordelagtigt at skifte til en energieffektiv pumpe. Ved at optimere energien i dit ventilationsanlæg, kan du reducere omkostningerne på din elregning, da anlægget ofte er i drift det meste af døgnet. At finde den mest hensigtsmæssige løsning for dit hjem kan kræve professionel vejledning. Anlægget skal være i stand til at dække alle kvadratmeter af dit hjem og være egnet til dit hus’ specifikke type og forhold. Dit projekt er unikt, derfor kræver det også specifik vejledning for at få foretaget den korrekte form for energirenovering.

Modtag professionel rådgivning til renovering af dit hus.

Uanset om du søger rådgivning til nye døre, vinduesforsegling eller tekniske installationer, kan dit projekt eller din bolig drage nytte af vejledning fra en ekspert i energirenovering.

Du har blandt andet mulighed for at få foretaget en termografisk analyse, der kan vise, hvor varmen eller energien undslipper fra din bolig. Hvis du overvejer at energirenovere, kan en sådan analyse være et fremragende udgangspunkt. Du kan finde virksomheder online eller eventuelt spørge inden for dit netværk for at få gode anbefalinger. Det er en god idé at indhente flere tilbud for at sikre, at du får den bedste pris for både undersøgelsen og rådgivningen.

Gennemgå hele boligen

Under dit boligbesøg kan du få alle områderne nævnt i begyndelsen af artiklen undersøgt. Formålet med besøget er at komme med konkrete forslag til, hvordan du kan energiforbedre din bolig. Uanset om det handler om vinduer eller yderligere isolering af væggene, er det med det formål at forbedre dit hjem både sundhedsmæssigt og økonomisk ved at spare på dit forbrug. Nogle opgaver kan kræve hjælp fra en håndværker, mens andre kan du selv påtage dig. Et godt første skridt er at skifte til energieffektive lyspærer og hårde hvidevarer i energiklasse A eller højere.

Få 3 Tilbud på professionel energioptimering

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

SparEnergi