Annonce


Fjernelse af hvepsebo – Sådan får lettest hvepsene væk

At fjerne et hvepsebo er den mest effektive metode til at bekæmpe hvepse, hvis de generer dig. Find ud af, hvordan du kan gøre det, og hvilke andre muligheder der er til rådighed, hvis du oplever problemer med hvepse.

Fjernelse af hvepsebo - Sådan får lettest hvepsene væk
Fjernelse af hvepsebo – Se et eksempel på et hvepsebo

Hvepse kan være generende, når de befinder sig i nærheden af spisebordet på terrassen eller i haven. Hvepsestik er smertefulde, og det er naturligvis noget, du ønsker at undgå. I denne artikel kan du læse om, hvordan du bekæmper og slipper af med hvepse.

Læs også: Borebiller – Sådan identificerer og bekæmper du borebiller

Hvornår er hvepse mest agressive?

Du mærker mest til hvepsene i sensommeren. Det er såkaldte arbejder-hvepse, der generer dig, og det skyldes, at de på dette tidspunkt ikke længere har travlt med at passe larver i hvepseboet. Derfor flyver de rundt i søgen efter mad.

De er glade for både sukkerstoffer og kød og fisk, og det finder de ofte, hvor der er mennesker. Og så kommer balladen.

Hvepse kan også blive mere aggressive af at indtage nedfaldsfrugter og bær, der har ligget længe på jorden, og derfor er begyndt at gære. Det påvirker hvepsene, der nærmest kan blive halvfulde.

Hvordan slipper man for hvepse?

Hvis du oplever, at hvepse forstyrrer dine grillaftener og rosé-hyggestunder, er den mest effektive metode at lokalisere hvepseboet og fjerne eller neutralisere det.

Dette bør du gøre om aftenen. På dette tidspunkt er alle hvepsene samlet i boet, og de er ikke så aktive, som de er i løbet af dagen. Mørket og de lavere temperaturer har en beroligende effekt på hvepsenes aggressivitet.

Oftest så kan man på den måde fuldstændig fjerne alle hvepsene på én gang, og chancen er også god for at du undgår at blive stukket, men brug gerne handsker for en sikkerheds skyld.

Er hvepse gavnlige?

På trods af at hvepse kan være irriterende, fungerer de også som nyttedyr i haven.

De bidrager til at bestøve blomster og planter, og de spiser fluer og sommerfuglelarver, der angriber planterne i køkkenhaven.

Derfor bør du kun bekæmpe hvepse, hvis de virkelig forstyrrer dig.

Hvordan opdager man et hvepsebo?

Den letteste metode til at opdage et hvepsebo er at holde øje med, hvor hvepsene bevæger sig hen. Hvepse har en tendens til at bygge deres hvepsebo et sted, der giver dem beskyttelse og samtidig tillader dem at let kunne flyve ind og ud – for eksempel i eller på:

  • Ikke-beboede bygninger såsom skure, garager og legehuse
  • Tagoverhæng
  • Fuglekasser
  • Loftsdækninger

Læs også: Sølvfisk – Forebyg og bekæmp let sølvfisk i hjemmet

Fjerning af hvepsebo

Hvis du er i stand til at lokalisere hvepseboet, kan du fjerne det ved at placere en affaldspose omkring boet og forsigtigt tage det ned. Men vær varsom og følg de nedenstående sikkerhedsforanstaltninger. Vi fraråder at bekæmpe hvepse, hvis du har allergi overfor hvepsestik.

Sørg for at være korrekt påklædt, når du skal fjerne et hvepsebo:

  • Ifør dig en kraftig, tyk sweater.
  • Omgiv din hals med et tykt halstørklæde.
  • Tag solide handsker på. Træk eventuelt sweaterens ærmer ned over toppen af handskerne og fastgør med en elastik eller tape, så du er sikker på, at hvepsene ikke kan komme ind under din trøje.
  • Anvend en hat med bred skygge, som du udstyrer med et myggenet, så du undgår at blive stukket i ansigtet.

Benyt en solid affaldspose. Forbered den, så du hurtigt kan omslutte hvepseboet og lukke posen. Se i videoen, hvordan det gøres. Bind en knude på posen, så snart du har fjernet boet. Placer posen i fryseren. Det er en human måde at dræbe hvepsene, og efter et par dage kan du blot smide posen med hvepseboet ud i skraldet.

Se i videoen hvordan du fjerner et hvepsebo

Hvis hvepseboet er frit hængende, kan du også neutralisere det ved at sprøjte insektgift direkte op i indgangshullet i bunden af boet. Det vil hurtigt dræbe hvepsene, og efter 10-15 minutter kan du tage hvepseboet ned.

Alternativt kan du anmode et skadedyrsbekæmpelsesfirma om at fjerne hvepseboet.

Læs også: Skægkræ – Sådan identificerer og bekæmper du skægkræ

Fjerne et hvepsebo i begyndelsen af sommeren

At fjerne et hvepsebo bliver lettere, hvis du gør det i starten af sæsonen. Dette er fordi, hvepseboet er ganske enkelt mindre i begyndelsen af sæsonen, og dermed huser det også færre hvepse.

Diverse hvepsearter

Der er syv forskellige hvepsearter i Danmark, som faktisk kaldes gedehamse. Den mest almindelige art har det latinske navn Vespula vulgaris. Vulgaris betyder “almindelig” på latin, så arten kaldes også almindelig gedehams på dansk. Arbejderhvepsene er normalt mellem 11 og 14 mm i størrelse.

I Danmark findes også den store gedehams – Vespa crabro – som kan blive op til 25 mm lang.

Hvepsekolonier består af dronninger, hanner og arbejdere, der bor sammen i et hvepsebo.

Bekæmpelse af skjult hvepsebo

Hvis du opdager, at hvepseboet er skjult – for eksempel i en hulmur i dit hjem – så du ikke kan fjerne det eller sprøjte insektgift ind i det, bør du ikke blokere hvepsenes indgang. Dette vil få hvepsene til at søge alternative veje ind og ud, hvilket kan føre til, at de kommer ind i dit hjem.

I stedet kan du drysse insektgift ved de steder, hvor hvepsene flyver ind og ud. På denne måde bringer hvepsene selv giften tilbage til deres bo. Sørg for at bruge insektgift, der er godkendt til bekæmpelse af flyvende insekter. Du kan kontrollere, om et produkt er godkendt, i Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddeldatabase.

Denne bekæmpelsesmetode skal normalt gentages flere aftener i træk. Det er mest hensigtsmæssigt at gøre dette i aftentimerne, når hvepsene er mindre aktive og aggressive end i dagtimerne.

Hvis du finder et hvepsebo på loftet, i en hulmur eller lignende, kan det være en god idé at sørge for at lukke hvepsenes adgang til stedet om efteråret, når hvepsene er døde, men inden næste forår. Dette vil forhindre den næste generation af hvepse-dronninger i at etablere et nyt hvepsebo i dit hjem.

Fjernelse af hvepsebo er lettere om vinteren

Du kan fjerne et hvepsebo om vinteren uden fare for at blive stukket. På det tidspunkt er hvepsene døde.

At fjerne et hvepsebo om vinteren beskytter dig dog ikke nødvendigvis mod en mulig ny hvepseplage næste sommer.

Hvepse er årlige insekter, hvilket betyder, at alle arbejds-hvepse (som er dem, der generer dig på terrassen) i et hvepsebo dør i løbet af efteråret. Kulden dræber dem. De eneste individer fra et hvepsebo, der overlever vinteren, er befrugtede hunner. De finder et sted at gå i dvale, indtil foråret kommer. Det kan for eksempel være i et hul i jorden, et hult træ eller i en lun krog på et loft. Omkring midten af april kommer hunnerne ud af vinterdvalen, og så går hver befrugtet hun i gang med at bygge sit eget nye bo.

Det nye hvepsebo starter med at være på størrelse med en valnød, men bliver større og større i løbet af sommeren. Når hvepseboet er størst, kan det huse flere tusinde hvepse.

Men et hvepsebo bruges kun i én sæson. Derfor skal hvepseboet fjernes, mens hvepsene i boet er aktive, hvis det skal påvirke antallet af hvepse i din have.

Lav sukkerfælder til hvepse

Hvis du ikke kan lokalisere hvepseboet, er det enkelt at lave sukkerfælder, der kan bidrage til at holde hvepsene borte fra middagsbordet eller andre områder, hvor de generer dig. Selvom det er tilladt at drukne hvirvelløse dyr som hvepse, bør det dog være den sidste løsning, du anvender, eftersom man skal beskytte dyr – uanset hvilket – fra unødvendig smerte og lidelse ved aflivning.

Sukkerfælde til hvepse opskrift

  1. Søg efter nogle flasker, der mangler kork.
  2. Fyld flaskerne med sukkeropløsning eller saftvand.
  3. Placér flaskerne tæt på de områder, hvor du oplever problemer med hvepse. Den søde væske vil tiltrække hvepsene og få dem til at gå ned i flaskerne.

Sådan konstruerer hvepse deres rede

Hvepse skaber deres rede af en form for papir, som de selv fremstiller. Hvepsene gnider små bidder af tørt træ og kombinerer det med spyt, så det bliver til en væskeagtig substans.

Dette materiale anvendes enten til at danne de sekskantede celler, hvor dronningen deponerer sine æg, eller til de tynde lag, der beskytter cellerne mod vind og vejr og udgør hvepseredens ydre.

Hvepse konstruerer ofte deres rede i hule vægge eller under udhæng på bygninger, da det giver beskyttelse mod nedbør og rovdyr.

”Regnvejr” får hvepsene til at trække sig tilbage

Hvis du bliver plaget af hvepse, bør du helst ikke prøve at slå eller svinge dem væk. Det øger bare chancen for, at du bliver stukket.

I stedet kan du have en fyldt vandspray stående i nærheden. Hvis du sprøjter hvepsene med sprayen, vil de opfatte det som starten på regnvejr og vende tilbage til deres bo.

Er hvepsestik farlige?

Er hvepsestik farlige
Eksempel på en lille dreng som har fået en allergisk reaktion på et hvepsestik

Smerte er en relativ størrelse, og de fleste, der har oplevet et hvepsestik, vil nok være enige om, at det er smertefuldt.

Hvepsens gift er nært beslægtet med slangegift, men et hvepsestik er sjældent farligt for mennesker, da det er en meget lille mængde gift, der injiceres i kroppen, når en hveps stikker dig. Typisk er det mellem 0,5 og 2,5 mikroliter (1 mikroliter er en milliontedel af en liter).

Et hvepsestik vil typisk medføre smerte og kløe omkring stikstedet, som også hæver op og bliver rødt. Det går som regel over i løbet af nogle timer.

Hvepsens brod sidder i de fleste tilfælde ikke fast i huden, når du bliver stukket – i modsætning til hvis du bliver stukket af en honningbi. Hvis hvepsens brod og giftkirtel sidder tilbage, skal du forsøge at skrabe dem af – enten med en negl eller med et kreditkort eller lignende.

Hvis du prøver at fjerne brod og giftkirtel ved at tage fat om dem med fingrene eller med en pincet, kan du komme til at klemme mere gift end nødvendigt ud af giftkirtlen.

Hvis hvepsestikket er så smertefuldt, at det er svært at holde ud, kan du behandle det med lokalbedøvende salve, som kan fås i håndkøb på et apotek.

Er det muligt for hvepse at stikke flere gange?

Både honningbier og hvepse leverer smertefulde stik. Men hvis du bliver stukket af en honningbi, kan du være sikker på, at den kun stikker dig én gang. Biens brod er udstyret med modhager, hvilket betyder, at både brod og den tilhørende giftkirtel forbliver i offeret, når bien flyver væk. Så selvom et bi-stik er smertefuldt for et menneske, er det dødeligt for bien, som dør kort tid efter at have stukket.

Dette er dog ikke tilfældet for hvepse – deres brod er glat, og en hveps kan stikke flere gange.

Allergiske reaktioner på hvepsestik

Visse personer er allergiske over for hvepsens gift og kan opleve en allergisk reaktion, når de bliver stukket. Reaktionerne kan variere fra hudirritation og nældefeber til mere alvorlige symptomer såsom åndedrætsbesvær, opkast, lavt blodtryk, bevidstløshed eller krampeanfald.

Hvis den person, der er blevet stukket, bliver bleg og oplever ubehag, svimmelhed og kvalme, bør der straks søges lægehjælp.

I Danmark omkommer 1-2 personer årligt som følge af insektstik.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om bekæmpelse af hvepse

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan kommer jeg af med hvepse?

Hvis du oplever, at hvepse forstyrrer dine grillaftener og rosé-hyggestunder, er den mest effektive metode at lokalisere hvepseboet og fjerne eller neutralisere det.

Dette bør du gøre om aftenen. På dette tidspunkt er alle hvepsene samlet i boet, og de er ikke så aktive, som de er i løbet af dagen. Mørket og de lavere temperaturer har en beroligende effekt på hvepsenes aggressivitet.

Kan man selv bekæmpe hvepse?

Du kan godt selv bekæmpe hvepse og det er især en oplagt mulighed når boet hænger frit. Hvis det er i et lukket rum som f.eks. Et loft skal du være meget forsigtig så du undgår at blive stukket.

Hvor længe er hvepse aktive?

I Danmark lever hvepse kun et år. Når der kommer frost går boet i opløsning og inden det sker er der udklækket en ny dronning.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Miljøstyrelsen