Fliselægning – Prøv vores prisberegner & find inspiration

Ønsker du et gratis og uforpligtende tilbud på en flisebelægning? Så viser vi dig hvordan du let får tilbud fra flere brolæggere her.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 18. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Fliselægning - Prøv vores prisberegner & find inspiration
Eksempel på Fliselægning i badeværelse
Fliselægning
Eksempel på Fliselægning på gulv

Få 3 Tilbud på fliselægning

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

At lægge fliser kan være en DIY-opgave, men ofte vælger folk at ansætte en håndværker, da det kan være et omfattende og tidstungt projekt.

I denne tekst kan du finde yderligere information om prisen på fliselægning, teknikker til fliselægning både indendørs og udendørs, samt de forskellige typer fliser du kan vælge mellem.

Læs også: Brolægger – Se hvad en brolægger koster og kan lave her

Fliselægning Pris – Hvad er prisen for at lægge fliser?

Fliselægning  Pris - Hvad er prisen for at lægge fliser

Vi har fundet den laveste pris for fliselægning til at være 299 kr. pr. m2.

Det er op til den individuelle håndværker at fastsætte prisen for at lægge flise og efterfølgende fliserens hvad enten det er til din indkørsel, havegang eller badeværelse.

Dette betyder, at priserne kan variere betydeligt fra sted til sted.

Derfor er det afgørende, at du indhenter priser fra flere forskellige håndværkere for at sikre, at du ikke ansætter den dyreste. En god tommelfingerregel er at indhente mindst tre tilbud. Du kan ikke være sikker på at finde den billigste, men du vil i det mindste undgå at ansætte den dyreste.

En let måde at få tre tilbud på fliselægning er at kontakte vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk.

De har et omfattende netværk af håndværkere og har sikret, at alle leverer høj kvalitet.

DIY vejledning: Sådan installeres fliser selv 

Hvis du overvejer at påtage dig opgaven med at lægge fliser selv, er det bestemt muligt. Det er vigtigt at bemærke, at det ikke er en let opgave, som du har taget på dig. Det gør ingen forskel, om du planlægger at lægge fliserne ude eller inde.

Udendørs fliser

Udendørs fliser
Her er eksempel på udendørs fliser

Før du starter dit projekt, er det essentielt at vælge de korrekte fliser. Selvfølgelig er det op til dig at vælge de fliser, du helst vil have, men en nyttig retningslinje for udendørs arealer er at vælge mindre fliser med et kombineret mønster til større områder, mens du for mindre områder bør vælge større fliser med et regulært blokmønster.

Hvis du placerer store fliser på et stort område, vil det synes større end det faktisk er. Omvendt vil et mindre område med små fliser synes mindre.

Indendørs fliser

Indendørs fliser
Her ses Indendørs fliser blive lagt i badeværelset.

Når du skal fliselægge indendørs, er det faktisk omvendt. Store fliser medfører ofte, at du skal skære dem mange gange på et lille område, mens det er lettere at installere mindre fliser. Større fliser er mere passende til større rum.

I tillæg skal du tage højde for flisernes farve, når du fliselægger indendørs. Du bør ikke kun vælge farve ud fra din personlige præference. Mørke fliser er et godt valg til entréen og bryggerset, hvor sko ofte bringer snavs ind.

På den anden side er hvide fliser ideelle til badeværelset, da de ofte får kalkaflejringer. Med hvide fliser er det ikke nødvendigt at fjerne kalk så ofte, da det ikke er så synligt.

Fliselægningsudstyr: Hvad du har brug for

Hvis du har planer om selv at lægge fliser, er der behov for en del udstyr. Typen af udstyr du skal bruge, kan variere meget afhængig af, om du skal lægge fliser indendørs eller udendørs. I det følgende kan du finde oplysninger om de forskellige typer udstyr, du vil få brug for.

Udendørs fliselægningsudstyr:

  • Et vaterpas er nødvendigt for at sikre, at fliserne er placeret jævnt
  • En retskinne er et langt, lige redskab, der placeres i forlængelse af vaterpasset for at jævne sand og grus
  • Højdepæle er nyttige til at vurdere, hvor høje de forskellige lag skal være
  • Vinkeljern eller brædder hjælper med at bestemme højden på lagene under fliserne
  • En robust snor, der er strammet mellem pælene, hjælper med at vurdere højden
  • En mejsel og en mukkert er nødvendige for at tilpasse fliserne
  • En vibrator eller støder anvendes til at komprimere sandlagene under fliserne
  • Et bræt er nødvendigt til at placere mellem fliserne og støderen, når fliserne skal banke på plads
  • En skovl og en spade er nødvendige for at grave ud og sprede sandet.

Indendørs fliselægningsudstyr:

  • For at skære fliserne til, skal du bruge en fliseskærer.
  • En tandspartel er nødvendig for at udjævne fliseklæberen.
  • For at sikre at fliserne er lige, skal du bruge et vaterpas.
  • Fugeafstandsholdere hjælper med at opnå den korrekte afstand mellem fliserne.
  • Et bræt er nødvendigt for at overføre fugemønsteret, hvis du skal lægge fliser både på væggen og gulvet.
  • En tommestok er nødvendig for at foretage korrekte målinger.
  • Når fliserne er opsat, skal du bruge en blød gummispartel til at påføre fugemassen. Hvis det er på gulvet, kan du også bruge et gummifugebræt.
  • Efter påføring af fugemassen, kan du bruge en svamp til at tørre fliserne.

Lægning af fliser indendørs

Lægning af fliser indendørs
Lægning af fliser indendørs og udendørs kræver ofte en fliseløfter som på billedet her.

Fliser kan anvendes mange forskellige steder i dit hjem indendørs. Du kan for eksempel bruge dem på gulvet i entréen og bryggerset, og de kan være på både væggene og gulvene i køkkenet, hvor det er nødvendigt, at væggene kan modstå vand. Naturligvis kan du også have fliser i stuen og værelserne, hvis du foretrækker det. Dette er især populært hos personer, der har gulvvarme.

Processen til at installere fliser indendørs begynder med at opmåle det område, hvor de skal monteres. Herefter påføres fliseklæb ved hjælp af en tandspartel. Fliserne skal sættes på plads i klæbemassen inden for 15 minutter. Det er afgørende at sikre, at der kommer klæbemasse på bagsiden. Fugeafstandsholdere kan anvendes til at opnå den korrekte afstand mellem fliserne.

Efter to til tre dage, når fliserne er tørre og sidder fast, skal du påføre fugemasse med en blød gummispartel. Fugemassen skal fordeles, så alle fuger er dækket. Til sidst tørres fliserne af med en kraftigt vredet svamp for at fjerne overskydende fugemasse.

Lægning af fliser udendørs

Fliser er en utrolig praktisk form for belægning, der kan anvendes i mange udendørs områder som for eksempel havegange, indkørsler og terrasser. De er nemme at vedligeholde, fri for ukrudt og alger, og at rydde for sne bliver også en simpel opgave.

Når du skal i gang med at lægge fliser udendørs, skal du først sørge for at grave et passende område ud. Hvis det er til en indkørsel eller anden belægning, hvor der skal køre biler, skal du grave ud til mellem 38-43 cm. Dette varierer afhængig af flisernes tykkelse og mængden af bundsikringsgrus du vil bruge. For områder hvor der ikke forventes biltrafik, er det tilstrækkeligt at grave 30 cm ned, da du ikke behøver bundsikringsgrus og kan anvende tyndere fliser.

For en indkørsel eller lignende, skal du først lægge et lag bundsikringsgrus på mellem 17 og 20 cm, afhængig af de køretøjers vægt, der skal køre på det. Dette skal fastgøres med en pladevibrator. Derefter skal du lægge et 12 cm tykt lag stabilgrus. Uanset om det er en indkørsel, terrasse eller lignende, hvor der ikke kører biler, skal stabilgruset komprimeres og udjævnes.

På toppen af dette skal du lægge et lag afretningsgrus på 3 cm, og derefter fliserne. Til en havegang, terrasse osv., kan du anvende fliser med en tykkelse på 5 cm. Men til en indkørsel eller lignende, bør du bruge fliser på 6-8 cm. Når fliserne er lagt og på plads, fylder du op mellem dem med fugesand. Dette hjælper med at holde fliserne på plads og reducerer mængden af ukrudt der kan vokse mellem dem.

Flise- og belægningsstenstyper

Der er mange forskellige typer af belægningssten og fliser, du kan vælge imellem. Her er en kort introduktion til nogle af de mest populære.

Granit

Granit er en ekstremt holdbar flise, der er velegnet til både gulve og vægge indendørs. Den fås oftest i mørke, rosa og grå nuancer.

Skifer

Skifer er en robust flise, der kan anvendes i alle rum, også i vådrum, på både vægge og gulve. Den har en ujævn overflade, hvilket gør den mere udfordrende at rengøre.

Marmor

Marmor er en smuk bjergart, der er tilgængelig i mange farver. Den er dog ikke velegnet til badeværelser, da den ikke kan tåle syreholdige kalkfjernere.

Glaserede keramiske fliser

Disse fliser kan anvendes både på gulve og vægge. De er lette at rengøre, men kan desværre blive glatte på badeværelsesgulvet.

Brosten

Brosten anvendes ofte som en dekorativ kant omkring fliserne. De bidrager til at holde fliserne på plads og skaber en flot finish, især hvis der er mange overskårne fliser.

Hollændersten

Hollændersten er dobbelt så lange som de er brede. Dette giver mulighed for at lege med forskellige lægge mønstre.

SF sten

SF sten er kantede sten, der er designet til at være slidstærke nok til bilkørsel. Stenene kommer i forskellige størrelser, der let kan kombineres.

Græsarmering

Græsarmering er små belægningssten, der er designet til at lade græsset vokse hen over dem med tiden. Regnvand dræner let fra dem.

Der er således et væld af forskellige fliser og sten, som du kan bruge både indendørs og udendørs. Valget er helt op til dig. Du kan vælge at lægge dem selv, eller du kan få en håndværker til at gøre det for dig.

Eksempel på omkostninger:

  • Holmegårdsten (beton) koster 600 kr. pr. Kvadratmeter.
  • Ganitfliser er prissat til 700 kr. pr. Kvadratmeter.
  • Skifersten fås til 900 kr. pr. kvadratmeter.

Dette er et gennemsnitligt eksempel baseret på de tilgængelige online priser.

Belægning med fliser er en praktisk løsning både indendørs og udendørs.

Indendørs vil du drage fordel af deres vandtæthed, nemme rengøringsproces og de er ideelle, hvis du ønsker gulvvarme. Udenfor får du en belægning, der er let at vedligeholde, og som kan bære biler og andre tunge køretøjer.

Foruden at bruge fliser som belægning, kan du også anvende dem til væggene indendørs. Dette er specielt almindeligt i brusekabiner og som vægbeklædning i køkkenet, men kan bruges på præcis den måde, du foretrækker.

Det er muligt selv at lægge fliser, men vær opmærksom på, at det er et omfattende arbejde. Ikke kun i forhold til selve lægningen af fliserne, men også i forhold til nøjagtige målinger for perfekt placering. Derfor er der mange, der vælger at have en professionel til at assistere dem. På denne måde kan de være sikre på at opnå et korrekt resultat.

Få 3 Tilbud på fliselægning

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Betonhaandbogen.dk