Flisepest – Sådan forebygger og bekæmper du det let selv

Flisepest på stenterrassen kan være vanskelig at fjerne, men en terrassevasker er effektiv mod de hvide pletter. Lær mere om flisepest.

Flisepest - Sådan forebygger og bekæmper du det let selv
Flisepest er nemt at bekæmpe, og efter at de er rengjorte, så vil fliserne fremgå som nye.

Beregn pris for at få fjernet flisepest med en fliserens med vores prisberegner nedenfor


I de fleste situationer er det muligt at fjerne flisepest fra betonfliser, men du kan ikke være helt sikker på, at de hvide pletter på fliserne vil forsvinde.

Hvorfor er det vanskeligt at undgå flisepest?

Flisepest er en lav, som i modsætning til svampe ikke er afhængig af organisk næring for at trives, men overlever på grund af deres evne til at optage lys.

Lav trives også i vand og fugtighed, hvilket gør dem vanskeligere at bekæmpe sammenlignet med alger. Det er naturligvis udfordrende at eliminere lys fra områder, hvor der findes flisepest, som fx på terrassen. De kan nemlig absorbere fugt fra luften.

Få professionelle til at stå for at fjerne alger og flisepest

Læs også: Træterrasser – Alt du skal vide inden du bestemmer dig

Hvad er flisepest?

I mikrobiologiens verden betegnes flisepest som lav eller likener, og det refererer til en dobbeltorganisme, der består af en svamp i symbiose med enten en grønalge eller en blågrønalge.

Der er omkring 900 arter af lav i Danmark, og de trives særligt godt i fugtige og skyggefulde områder.

Selvom lav får næring fra lys, kan direkte sollys tørre laven ud og derved fjerne den nødvendige fugtighed. Derfor kan man i nogen grad undgå flisepest ved at have terrassen placeret i fuld sol.

Gennem de seneste årtier har svovlforureningen været markant reduceret, hvilket har bidraget til en øget forekomst af flisepest i Danmark. Svovlindholdet i luften har nemlig tidligere holdt flisepesten – eller laven – nede.

Hvordan undgår du flisepest?

Du kan delvis undgå flisepest, hvis din terrasse er placeret i direkte sollys.

Sådan fjerner du flisepest

Hvis din terrasse er plaget af flisepest, kan det være vanskeligt at slippe af med problemet, men der findes en metode, som kan hjælpe dig på rette vej. Dette er demonstreret i en ikke-videnskabelig test udført af Videncentret Bolius.

Den mest effektive måde at fjerne fliserens fra din terrasse er ved at anvende en terrassevasker (patio cleaner) tilsluttet en højtryksrenser. Terrassevaskeren renser snavs, belægninger og flisepest væk ved hjælp af vand uden brug af kemikalier. Efter rensning skal fliserne skylles efter med mere vand.

I testen blev næsten al flisepest fjernet ved brug af terrassevaskeren, men da vi undersøgte fliserne igen efter halvandet år, var noget af flisepesten dog vendt tilbage. Det betyder, at behandlingen muligvis skal gentages flere gange. Vær opmærksom på, at terrassevaskeren også fjerner fugesand mellem fliserne – så husk at fylde nyt fugesand i bagefter.

En kombination af brun sæbe og vand samt kost og sand var ikke lige så effektiv til at fjerne flisepest som den testede metode.

Se i videoen nedenfor hvordan du fjerner flisepest

Undgå brug af en almindelig højtryksrenser

Vi anbefaler dig at undlade at bruge en almindelig højtryksrenser til fjernelse af flisepest (eller alger). Den kraftige stråle beskadiger flisernes overflade og gør dem mere modtagelige for flisepest i fremtiden.

Ved anvendelse af højtryksspuling bliver overfladen ruere, hvilket øger arealet, hvor lav kan fæstne sig, samt skaber små fordypninger, hvor vand kan ophobe sig.

Af den grund bør du kun benytte en højtryksrenser udstyret med en terrassevasker (patio cleaner).

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om flisepest

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan ser flisepest ud?

Flisepest er en fælles betegnelse for mere end 900 forskellige arter af lav der gror på fliser. Det er ligesom mos, men kræver ikke konstant fugt for at gro. De kan være hvide, grå, sorte, gule eller grønne ligner små pletter.

Kan man selv fjerne flisepest?

Ja du kan godt selv fjerne flisepest med f.eks. En fliserenser til højtryksrenseren. Det tager dog lang tid og du skal regne med at 1m2 let tager 5-10 minutter.

Hvad er årsagen til flisepest?

Årsagen til flisepest er at der gror lav på fliserne. Det skyldes et oplagt miljø hvor de kan “klæbe” til beton overfladen og ikke kræver ret meget fugt for at gro.

Kan man forebygge flisepest?

De bedste måder til at forebygge flisepest er sol eller overdækning. Flisepest kræver nemlig lidt sollys og en del fugt for at gro.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Wikipedia

Den Store Danske