Annonce

Gavlbeklædning – Se priser og muligheder her

Hvor meget koster det at få beklædt en gavl? Find priserne her – helt uden omkostninger.

At vælge den rette gavlbeklædning kan være en betydelig beslutning. Ikke alene påvirker det dit hjemmes æstetiske fremtoning, men det har også indflydelse på boligens værdi og helbred. Derfor bør du nøje overveje, hvilket materiale der skal bruges til at udsmykke din husfacade.

Gavlbeklædning - Se priser og muligheder her
Gavlbeklædning giver et flot look til din bolig, og er derfor ofte noget som mange vælger at få lavet, så det både er flot og holder længe.

I løbet af processen skal du tage højde for både udseende og holdbarhed, så du opnår et resultat, der vil glæde dig langt ind i fremtiden.

Mangler du inspiration, før du træffer den endelige beslutning?

Her på siden kan du læse og blive informeret om alt fra priser til forskellige typer af beklædning.

Dette vil sikre dig, at du er godt rustet til at træffe det bedste valg for dig og din bolig.

Få 3 Tilbud på gavlbeklædning

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvilken pris har gavlbeklædning?

Der findes ikke ét entydigt svar på, hvor meget en ny gavlbeklædning vil koste. Prisen afhænger nemlig af det valgte materiale og antallet af kvadratmeter, der skal beklædes. Skal hele huset renoveres, eller ønsker du kun at udskifte en del af din gavlbeklædning? Mængden af materiale, der skal monteres på boligen, vil have indflydelse på prisen. Af den grund vælger mange kun at udskifte dele af beklædningen for at holde omkostningerne nede.

Dit valg af materiale kan i høj grad påvirke den endelige pris. Den mest økonomiske løsning er at benytte træ, mens skifer, zink og fibercement er dyrere muligheder, som tilbyder en vedligeholdelsesfri gavlbeklædning.

Forvent at priserne starter på omkring 120 kroner pr. m2, men vær opmærksom på, at priserne kan variere. Hvis du ønsker at få en nøjagtig pris på en ny gavlbeklædning, kan det være en god idé at kontakte dit nærmeste byggemarked eller en kompetent tømrer, der kan give dig et attraktivt tilbud. Det giver dig mulighed for at få en skræddersyet løsning, der tager højde for alle aspekter, så du ender med et solidt og holdbart resultat.

Læs også: Facadeisolering – Effektiv efterisolering af din bolig

Hvad betyder gavlbeklædning?

Gavlbeklædning refererer til det materiale, der er placeret på husets ende – det, som kaldes gavlen. Oftest henviser udtrykket mere præcist til gavltrekanten, som er trekanten, der er placeret mellem bygningen og sadeltaget.

I Danmark er beklædningen typisk lavet af træ, der kan være enten ubehandlet eller trykimprægneret. Dog har vedligeholdelsesfrie fibercementplader i de senere år vundet popularitet blandt husejere.

Uanset hvilken type beklædning du vælger, er det nemt at montere elementerne selv, så du kan spare udgifterne til en håndværker. Pladerne kan monteres vandret med et lille overlap – dette kaldes klink – eller lodret med dybe profiler. Har du erfaring med fer og not? Du kan også installere pladerne til din gavlbeklædning ved hjælp af fer og not.

Se i nedstående video hvordan du kan montere gavlbeklædning på din egen gavl.

Vælg den rigtige beklædning

Når det kommer til at vælge en ny tagbeklædning, står du over for en lang række af forskellige muligheder. Er du klar over alle de valg, der ligger foran dig? Inden det endelige resultat pryder dit hus, skal du overveje, hvilket materiale der passer bedst til dine behov, og samtidig tage højde for faktorer som holdbarhed, vedligeholdelse og pris.

I det følgende afsnit kan du finde mere information om de forskellige typer af tagbeklædning, så du er godt rustet til at træffe den bedste beslutning fra starten.

Læs også: Isolering af loft – Energioptimering med høj tilbagebetaling

Gavlbeklædning af fibercement

I de seneste år er det blevet stadig mere populært at anvende en gavlbeklædning lavet af fibercement. Disse vedligeholdelsesfrie plader er fremstillet af et yderst holdbart materiale, som opstår ved at kombinere cement med kalk, sand og træfibre. Det er et solidt valg, der ligner træ i udseende, men som ikke kræver behandling med olie eller maling.

Har du tænkt på, om de praktiske plader er den rette gavlbeklædning for dig? Der er mange fordele ved at vælge en gavlbeklædning i fibercement, og herunder kan du læse om alle de positive aspekter.

Oplev de mange fordele

Modstår angreb fra skadedyr, insekter og svampe

Undgå problemer med råd og skimmel i træværket

Fibercement kræver ingen vedligeholdelse

Har en levetid på over 50 år

Materialet er flammehæmmende

Findes i et stort udvalg af farver, størrelser og strukturer

Prisen på materialet varierer afhængigt af, hvilken type du vælger, og hvor stort et område du skal dække. Du kan finde en plade med standardmål til en pris på 130 kroner, og du kan forvente, at den har en dækbredde på 150 mm.

Hvis du vælger den billigste planke, kan du beklæde et område på 100 kvadratmeter for 20.000 kroner.

Trægavlbeklædning

En trægavlbeklædning er det mest gængse valg, men den primære ulempe ved denne type er, at den kræver vedligeholdelse. Hvis du ikke har noget imod at male og oliere, kan du med fordel vælge denne løsning, som desuden er den mest økonomiske.

I det følgende kan du læse mere om de forskellige træsorter.

Trykimprægneret træ

Hvis du ønsker at forhindre insekter i at trænge ind i træværket, og har brug for en løsning, der er modstandsdygtig over for råd, skimmel, svamp og fugt, kan trykimprægneret træ være et godt valg. Men det er vigtigt at huske, at træet er kemisk behandlet og derfor giftigt.

Derfor bør du ikke anvende evt. overskydende træ til højbede i køkkenhaven, legehuse og sandkasser til børnene eller til opbevaring af madvarer såsom æbler eller kartofler. De planker, der heller ikke må afbrændes, skal afleveres på genbrugsstationen, hvor de deponeres korrekt.

Sørg altid for at bruge handsker og maske, når du arbejder med trykimprægneret træ, så du undgår kontakt med det giftige materiale. På den måde kan du være sikker på, at du ikke udløser en allergisk reaktion under monteringen.

En trægavlbeklædning, der er trykimprægneret, har en holdbarhed på op til 25 år, og skal overfladebehandles hvert tredje til femte år. Til gengæld er det en meget billig løsning, og plankerne kan købes i alle byggemarkeder.

Du kan finde planker til under 10 kroner per meter, så hvis du skal dække en facade på 100 kvadratmeter, vil det kun koste dig omkring 12.000 kroner.

Miljøvenligt, behandlet træ

Du kan uden problemer finde behandlet træ, der er resistent over for angreb fra insekter, råd og svampe, uden at gå på kompromis med miljøet. Vælg træ, der er behandlet uden anvendelse af skadelige opløsningsmidler og tungmetaller, og opnå et robust resultat med en lang levetid. Træet kan holde helt op til 30 år, selv når det dagligt udsættes for vejrets lunefulde indflydelse under de kolde, nordiske himmelstrøg.

Er dette en løsning, der passer til dine behov? Det miljøbevidste valg er heldigvis ikke meget dyrere end det trykimprægnerede træ. For 39 kroner per meter kan du købe de robuste planker, og beklæde et areal på 100 m2 for cirka 32.000 kroner.

Ubehandlede planker

En anden mulighed, som du kan overveje, hvis du ønsker en træbeklædning til din gavl, er ubehandlede planker. Disse brædder er ofte lavet af gran, som du selv skal behandle efterfølgende, og materialet kan købes i alle trælastforretninger og byggemarkeder.

At behandle plankerne er en årlig, tilbagevendende opgave, men det er heldigvis ikke den mest tidskrævende opgave på vedligeholdelseslisten. Ønsker du farver, eller foretrækker du et naturligt look? Du kan vælge at behandle træet med enten olie eller maling afhængigt af det ønskede udseende.

Priserne for ubehandlede planker starter fra 39 kroner per meter, og hvis du vælger standardstørrelser, vil det koste omkring 16.000 kroner at beklæde huset. Hvis du beslutter dig for at beklæde gavlen med ubehandlede granbrædder, skal de lægges overlappende, så sørg for at købe nok planker til at lave dette overlap.

Læs også: Renovering af hus – Lav din egen renoveringsplan her

Zink og skifer kan også vælges

Gavlbelægning i zink ses ikke ofte, men det er et luksuriøst valg, der giver huset en imponerende stil. Dette materiale har en meget lang levetid og modstår stabilt sol, regn og vind. Hvis du ønsker en smuk, vedligeholdelsesfri gavlbelægning, er zink et godt valg, men det er også en dyr løsning. Det er heller ikke muligt for dig at installere metallet selv, da korrekt ventilation er vigtig for at undgå råd i husets konstruktion.

Et alternativ til en vedligeholdelsesfri gavlbelægning er at overveje skifer. Dette naturlige materiale har en lang levetid og stor modstandsdygtighed, hvilket gør det populært til gavle i Danmark. Skifer fås i forskellige farver og strukturer, så du altid kan finde en løsning, der passer til din bolig.

Fordele og ulemper ved forskellige slags

Uanset hvilken løsning du beslutter dig for, vil der være både fordele og ulemper. Det klassiske valg er træ, som både er billigt og let at installere selv. Hvis du ønsker at spare penge på montering af gavlbeklædning, er træ et oplagt alternativ. Ulempen er dog, at det kræver vedligeholdelse, og du skal minimum hvert tredje år svinge penslen for at behandle træet. Hvis du ikke gør det, stiger risikoen for angreb fra svampe, skimmel og råd.

Hvis du ønsker et sikkert valg, er eternit og fibercement vedligeholdelsesfrie muligheder, som du kan nyde godt af i adskillige år. Dog ældes disse materialer ikke på samme naturlige måde som træ, hvilket kan medføre udfordringer i det lange løb. Ønsker du at bevare husets æstetiske udseende over tid, bør du derfor overveje nøje, om dette er det rette valg for dig.

Få 3 Tilbud på gavlbeklædning

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om gavlbeklædning

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad koster ny gavlbeklædning?

Det billigste er at beklæde gavlen med beklædningsplader som koster ca. 100 kr pr. Kvm. Herefter skal pladen males og du skal købe ekstra til afskær. Samlet set kan du beklæde og male gavlen for ca. 200 kr. Pr. kvm. Og opefter.

Hvilke typer beklædning kan bruges til en gavl?

Du kan bruge stort set alle typer beklædning til en gavl, så længe det er tæt og holder vind og vejr ude. Det kan være lige fra ubehandlet fyr til fibercement eller plader af zink.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Træ.dk