Gulvtyper – Få overblik og find inspiration her

Når du er i færd med at opføre et nyt hjem, renovere det eksisterende, eller blot ønsker at udskifte visse dele af dine gulve, skal du naturligvis træffe et valg omkring gulvtypen. Men hvilke muligheder har du egentlig for at vælge imellem forskellige gulvtyper? Hvilke former for gulvkonstruktioner findes der? 

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 14. november 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Gulvtyper - Få overblik og find inspiration her
Valget af de forskellige gulvtyper kan være svært, for de har hver især fordele og ulemper at tage hensyn til.

Beregn prisen på dit nye gulv med vores prisberegner


Få 3 Tilbud på nyt gulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvis du står over for at skulle bygge et nyt hus, renovere det eksisterende, eller blot ønsker at skifte nogle af gulvene, så kommer du uundgåeligt til at skulle træffe et valg omkring hvilken type gulv du vil have.

Men hvilke muligheder har du egentlig for at vælge imellem? Hvilke forskellige typer gulvstrukturer findes der? Og hvad er de særlige fordele ved de forskellige gulvtyper?

Hvilke gulvtyper findes der?

I denne guide vil vi dykke ned i disse spørgsmål, så du er bedst muligt rustet til at træffe det rigtige valg omkring gulvtype til dit næste byggeprojekt.

I denne vejledning vil vi gå i dybden med følgende typer af gulve:

  • Parketgulv
  • Trægulv
  • Klikgulv
  • Sildebensparket
  • Laminatgulv
  • Plankegulv

Du kan finde de mest relevante oplysninger om hver type gulv samt fordelene ved f.eks. New Yorker gulv eller blot den pågældende gulvtype.

Læs også: Gulvmand – Se hvad en gulvmand koster og kan lave her

Parketgulv

Parketgulv
Eksempel på Parketgulv

En af fordelene ved parketgulve er, at de har en lav fugtighedsgrad ved levering og installation. Dette betyder, at gulvet ikke krymper efter installationen, og risikoen for revner reduceres dermed.

Generelt findes der tre hovedtyper af parketgulve, nemlig stavparket, parketruder og parketbrædder. Derudover er parkettræ til rådighed i et væld af forskellige træsorter, som inkluderer eg, bøg, ask, merbau, jatoba og wengé.

Parketgulve kan installeres i et væld af forskellige mønstre, hvilket kan bidrage til at skabe en unik stil i rummet.

Læs mere om parketgulve.

Trægulvstyper

Trægulve giver varme og karakter

Der er en bred vifte af trægulvstyper, inklusiv plankegulve, parketgulve og lamelgulve – alle disse er omfattet af termen ‘trægulv’. En af de store fordele ved trægulve er deres robusthed og holdbarhed, som varierer afhængigt af kvalitet og sort. De er også behagelige at træde på.

Trægulve kan fås som enten lyse eller mørke, hvilket kan bidrage til at skabe et naturligt præg i rummet eller i hele boligen.

Klikgulve

Klikgulve

En typisk form for klikgulv ville være et lamel- eller laminatgulv, der samles ved hjælp af en klikfunktion. Der er mange forskellige variationer af klikgulve og diverse samlingssystemer. Oftest er det et svømmende gulv, der er placeret direkte på gulvkonstruktionen.

En af fordelene ved et klikgulv er, at det kan samles hurtigt og let gennem et fer- og not-system, hvilket gør skruer, søm og lim unødvendige.

Sildebensparket

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af materialer til sildebensparket (stavparket)

Sildebensparket er en type gulv, der er bygget af parketplanker. Navnet henviser til det mønster, gulvet fremviser, når det er fuldt installeret.

Et sildebensparketgulv kan tilføre ethvert rum et smukt og klassisk æstetisk look, og de naturlige parketplanker bidrager til en behagelig gangoplevelse på gulvet.

Er du interesseret i sildebensparket, bør du være opmærksom på, at prisen per kvadratmeter generelt vil være en smule højere end andre gulvtyper. Dette skyldes den mere komplekse installation proces på grund af det unikke mønster.

Laminatgulv

Laminatgulv

Laminatgulve er konstrueret af en træbaseret kerne med et ekstra lag laminat ovenpå. Kernen er af træ, ligesom et lamelgulv, men overfladen er kun omkring 1-2 millimeter tyk. Selvom slidlaget er meget tyndt, beskytter materialets behandling mod slitage i en vis grad.

Laminatgulve er ofte udstyret med et grafisk tryk på overfladen. Mønstret kan være forskellige typer træ, forskellige parketgulvsmønstre, eller det kan efterligne udseendet af klinker eller fliser.

Et laminatgulv kan installeres enten som et svømmende, limet eller sømmet gulv, og kan lægges direkte oven på det eksisterende gulv, da det ikke er særlig tykt.

Plankegulve

Plankegulve

Et planketrægulv består af brædder, hvor en stav strækker sig gennem hele brættet. Dette gulv er ekstremt slidstærkt og holder i lang tid. Det er også en af de dyrere gulvtyper, prisen varierer afhængig af træsorten.

Hvis du vælger et gulv lavet af lyst træ, kan du normalt få jobbet gjort billigere, da lyst træ ikke er så slidstærkt som mørkt, solidt træ.

Et plankegulv kan enten installeres som et svømmende gulv, eller det kan lægges direkte på strøer eller med fer og not. Du skal også bemærke, at plankegulve har et mere ensartet udseende end parketgulve, da brædderne ikke består af så mange stave, der er sat sammen.

Belastningsdygtige gulvbelægninger

Man kan finde to overordnede kategorier af gulvbelægninger, nemlig belastningsdygtige og ikke-belastningsdygtige gulvbelægninger.

Belastningsdygtige gulvbelægninger er installeret direkte på strøer eller lægter, hvis primære funktion er at understøtte gulvet. De kan også være placeret direkte på bjælkelaget under gulvet.

Belastningsdygtige gulvbelægninger er typisk fremstillet af massivt trægulv i form af brædder, stavparket eller planker.

Betegnelsen “belastningsdygtige gulvbelægninger” kommer af, at gulvet har kapacitet til at bære sin egen vægt samt vægten af de personer og møbler, der befinder sig på det. Derfor kan gulvet installeres direkte på strøer eller træbjælkerne under gulvet.

Ikke-bærende gulvbelægning

En gulvbelægning, der ikke er bærende, er en gulvtype, der ikke kan understøtte både sin egen vægt og vægten af folk og møbler. Denne type gulvbelægning ligger på et solidt, plant underlag, der kan fordele belastningen fra personer og møbler over hele gulvfladen.

Undergulvet, som danner grundlag for den ikke-bærende gulvbelægning, kan være lavet af materialer som beton eller træplader.

Ofte er et ikke-bærende gulv fremstillet i form af lamelparket eller lamelplank, som er meget tyndt træ, der er fastlimet til en spånplade. Gulvets dele vil typisk blive samlet ved hjælp af enten et kliksystem, et bøjlesystem eller med not og fer.

Flydende gulve

En anden almindelig type gulv er det flydende gulv. Et flydende gulv er et gulv, der ikke er fastgjort direkte til undergulvet. Med andre ord, det er et gulv, hvor gulvbelægningen er frit placeret på et intermediumlag, hvilket gør det muligt at krympe eller udvide sig uafhængigt af basen.

I det rum, hvor der er installeret et flydende gulv, vil hele gulvet udgøre en enkelt gulvoverflade. Det betyder dog, at der langs alle væggene i rummet skal være tilstrækkeligt med plads til, at gulvet kan udvide sig i forhold til luftfugtighed, temperaturændringer osv.

Hvis et flydende gulv installeres i et meget stort rum, hvor den samlede gulvoverflade også er ekstra stor, vil det være nødvendigt at opdele gulvoverfladen i flere sektioner. Dette gøres ved at oprette flere områder på gulvoverfladen ved brug af ekspansionsfuger. Dette giver den nødvendige plads til eventuelle krympninger eller udvidelser i gulvet. Dette er et aspekt at overveje, når du vælger gulvtype til dit næste byggeprojekt.

Få 3 Tilbud på nyt gulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Gulvbranchen