Isolering af kælder – Find den bedste løsning og pris her

At isolere din kælder kan foretages enten inde fra eller ude fra. Hvis du vælger at isolere fra indersiden med f.eks. papirisolering, vil det kun koste 10 % af prisen for at isolere kælderen udefra. Dog kan du risikere at støde på problemer med skimmel og fugtighed, hvis du vælger at isolere kælderen indefra.

Isolering af kælder
Ønsker du Isolering af kælder, så kan du vælge at isolere den indefra eller udefra. Isolering af kælderen indefra er langt billigere, men der er også nogle ulemper såsom mulighed for skimmel og fugtproblemer, som du bør være opmærksom på.

Få 3 Tilbud på isolering af kælder

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Læs også: Indvendig efterisolering – Slip for træk fra jeres ydervæg

Isolering af kælder – Muligheder og omkostninger

At isolere din kælder kan foretages enten inde fra eller ude fra. Hvis du vælger at isolere fra indersiden, vil det kun koste 10 % af prisen for at isolere kælderen udefra. Dog kan du risikere at støde på problemer med skimmel og fugtighed, hvis du vælger at isolere kælderen indefra.

Hvis du beslutter dig for den dyrere metode – at isolere kælderen udefra – vil du opnå en varm og tør kælder, som du kan udnytte fuldt ud i mange år fremover.

Omkostningerne for en varm og tør kælder afhænger altså af, om du vælger den økonomiske løsning – indvendig isolering af kælderen – eller den dyrere løsning – udvendig isolering af kælderen.

Læs også: Isolering af krybekælder – Hvad er den bedste løsning?

Indvendig isolering af kælder koster kun omkring 250 kr. pr. m2

Den mest økonomiske metode til at isolere din kælder er at gøre det indefra. Det er en hurtig og nem proces, og du kan endda gøre det selv, hvis du ønsker det.

Du kan anvende isoleringsmåtter fra producenter som f.eks. Rockwool eller Isover, der monteres på et skelet af stål- eller træregler.

Prisen starter fra blot 250 kr. pr. m2, inklusive materialer og arbejde. Det anbefales at kontakte et isoleringsfirma eller en håndværker med speciale i denne type opgaver. Du kan indhente forskellige tilbud gennem en hjemmeside som 3byggetilbud.dk for at få den bedste rådgivning omkring kælderisolering.

Vær dog opmærksom på, at indvendig isolering i nogle tilfælde kan medføre øgede fugtproblemer. Derfor anbefales denne løsning ikke af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger – et center under Energistyrelsen.

Udvendig kælderisolering kræver et omfangsdræn

Udvendig kælderisolering kræver et omfangsdræn
Udvendig kælderisolering kræver et omfangsdræn, hvor væggene skal graves fri, hvilket gør det til en stor opgave.

Hvis du vælger at isolere kældervæggene udefra, anbefaler Energistyrelsen, at du isolerer til lavenerginiveau med 300 mm isolering + vægdræn. Som minimum bør du efterisolere med 200 mm isolering + vægdræn.

Udvendig isolering af kælderen er en meget omfattende og besværlig opgave, da væggene skal graves helt fri, og der må kun fjernes jord i 2-3 meters længde ad gangen. Hvis du fjerner for meget jord på én gang, er der risiko for skader på fundamentet.

I forbindelse med efterisoleringen af kældervæggene skal der også etableres omfangsdræn, hvis det ikke allerede er på plads. Et velfungerende omfangsdræn er nødvendigt for at fjerne fugt omkring kældermurene.

Isoleringen af kældervæggene udføres i hovedtræk således:

  • Der graves så dybt ned som muligt – mindst ned til den dybde, der svarer til kældergulvet indendørs
  • Væggene skal først rengøres grundigt
  • Soklen påføres eventuelt en tætningsmembran
  • Isoleringsplader monteres
  • En regntæt inddækning påføres
  • Der kan eventuelt pudses yderst
  • Omfangsdræn lægges af en kloakmester
  • Udgravningen fyldes op med et drænende materiale som fx lecakugler eller grus

Det er typisk en kloakmester og en murer, der sammen står for arbejdet med at efterisolere kældervæggene udefra og etablere omfangsdræn.

Se i videoen hvordan der bliver fortaget en udvendig isolering af kælderen ved at grave ud omkring kælderen og soklen

Priserne starter omkring 5.000 kr. pr. løbende meter

Forvent at bruge mellem 5.000 og 10.000 kr. pr. løbende meter, inklusive materialer og arbejdstimer, da dette arbejde kræver meget tid. Typiske omkostninger for at isolere kælderen udefra og samtidig etablere et omfangsdræn ligger på mindst 175.000 kr. og ofte omkring 500.000 kr.

Denne betydelige investering kan ikke indhentes igen gennem den opnåede varmebesparelse. Ikke desto mindre er det værd at udføre arbejdet, da du får en varm og tør kælder uden fugt, hvilket gør det både sundere og mere behageligt at opholde sig i.

Læs også: Isolering af gulv – Find den bedste løsning og pris her

Krav for at bruge kælderen til beboelse

Krav for at bruge kælderen til beboelse
Der findes en lang række krav til en kælder, hvis den skal anses af kommunen som egnet til beboelse, såsom krav om lofthøjde, kældervinduer, bebyggelsesprocent som skal overholdes og meget mere.

Generelt er en kælder ikke godkendt til beboelse, da den betragtes som for fugtig og usund at opholde sig i. Radongasser, der ofte siver op igennem gulvet, kan også være dødelige.

Men du kan søge om dispensation fra din kommune, hvis din kælder opfylder følgende krav:

  • Der skal være en helt fri ydervæg, så gulvet er over terræn ved mindst en af kældervæggene – dette kan opnås ved at dit hus er placeret på en skråning eller ved at grave en af ydervæggene helt fri.
  • Loftshøjden skal være mindst 230 cm fra gulv til loft.
  • Soklen påføres eventuelt en tætningsmembran
  • Et fugtstyret ventilationsanlæg er nødvendigt for at holde kælderen tør og sikre et sundt indeklima.
  • Kælderen må ikke have fugtskader, og der skal tages forholdsregler imod radon og fugt.
  • Der skal være et vindue i hvert kælderrum og en god flugtvej direkte ud i det fri – og den skal være let at åbne.
  • Bebyggelsesprocenten skal overholdes – tjek BBR-registeret for at se, om du overskrider bebyggelsesprocenten, hvis din kælder indrettes til beboelse.
  • Hvis din kælder ikke kan godkendes til beboelse, kan den stadig bruges som vaskerum, hobbyrum, opbevaringsrum og fyrrum.

Af hensyn til dit helbred bør du undgå at opholde dig for meget i kælderen, hvis den ikke er godkendt til beboelse.

Indre eller ydre isolering af kælder?

Hvis du vælger at isolere din kælder indefra, er det en økonomisk løsning, der dog ikke anbefales af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

Mange vælger dog stadig denne metode, da den normalt kun koster omkring 10.000-25.000 kr. og er nem at udføre. Den betaler sig selv inden for få år via besparelser på varmeregningen. Dog er der risiko for øget fugtighed i kælderen, og den kan ikke anvendes til beboelse. Men hvis du ønsker et bedre isoleret hus og mindre træk fra kælderen, kan det være den rigtige løsning.

Den optimale løsning er at isolere kældervæggene udefra, men det er en dyr og kompliceret proces. Gravearbejdet er meget omfattende og kan være farligt, hvis det ikke udføres korrekt. Til gengæld får du en utrolig varm og tør kælder, og hvis kælderen opfylder en række andre krav, kan du endda få tilladelse til at bruge den til beboelse.

Prisen ligger på minimum 125.000 og op til 500.000, så det kræver et betydeligt budget at vælge denne løsning. Du kan ikke tjene det ind på varmeregningen, men det kan potentielt øge husets værdi eller give mulighed for udlejning af kælderen.

Uanset hvad er det en god idé at konsultere en energirådgiver først og derefter indhente tilbud fra flere isoleringsfirmaer og kloakmestre.

Få 3 Tilbud på isolering af kælder

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om isolering af kælder

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan kan man isolere en kælder?

Isolering af kælder kan udføres enten indvendigt eller udvendigt. Generelt er det mest økonomiske valg at isolere kælderen indefra, men denne metode kan medføre øgede risici for fugt- og svampeskader.

Er kælderen tilstrækkeligt efterisoleret?

For at en opvarmet kælder er tilstrækkeligt efterisoleret, skal der være mindst 200 mm isolering i væggen. Hvis kælderen er uopvarmet, bør der være 125 mm isolering i væggen for at opnå tilstrækkelig isolering.

Hvad er prisen for at isolere en kælder?

Hvis du vælger at isolere din kælder indvendigt, kan det udføres til en pris på cirka 250 kr. pr. kvadratmeter. Hvis du derimod vælger at isolere kælderen udvendigt, vil prisen være betydeligt højere. I dette tilfælde skal der nedgraves et omfangsdræn, som koster mellem 5000 og 10.000 kr. pr. løbende meter. Derfor vil en udvendig kælderisolering koste mindst 175.000 kr., men ofte er beløbet nærmere 500.000 kr.

Hvordan håndterer man en fugtig kælder?

Hvis du oplever meget fugt i kælderen, kan det være en god idé at overveje at isolere kælderen udvendigt. Denne metode er den mest omkostningstunge, men til gengæld vil du opnå en tør og fugtfri kælder.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

SparEnergi